İçeriğe atla

Optio

Optio yeniden canlandırma denemesi

Optio (Latince çoğulu optiones); (optio centurion tarafından seçildiği için optāre, "seçmek" fiilinden), Roma ordusunda bir askeri mevki. Optio, optio centuriae olarak Roma lejyonlarında bulunan centuriaların komutasında ikinci sırada yer alır.

Optiolar, centurionların kolay hedef teşkil edebilecek olmaları nedeniyle geç Roma ordusunda hayati öneme sahip askerlerdi. Optio, birlikleri düzenli tutabilmek amacıyla safların hemen gerisinde dururdu. Görevleri arasında centurion'un emirlerinin yerine getirilmesini sağlamak, kendisine bağlı olanları denetlemek ve çeşitli idari görevler bulunurdu.

Optio standart lejyoner maaşının iki katı ücret alır ve genellikle centurion'un ölümü halinde komutayı devralacak kişi olarak görülürdü.

Optio türleri

optiolar tarafından taşınan unvanlardan bazıları şöyledir:

  • Optio ad carcerem: hapishane sorumlusu olarak seçilen optio.
  • Optio ad spem ordinis:centurion aday adayı optio .
  • Optio candidatus: centurion adayı optio
  • Optio carceris: hapishane hücrelerinden sorumlu optio.
  • Optio centuriae: centuria'nın seçilmiş adamı
  • Optio centurionis: 'centuria'nın seçilmiş adamı'
  • Optio custodiarum: muhafız olarak görev yapan optio.
  • Optio draconarius: 'ejderha taşıyıcıları arasından seçilmiş adam'
  • Optio equitum: lejyon ya da Praetorian süvari optio
  • Optio fabricae: işliklerde görevli optio.
  • Optio navaliorum: gemilerde görevli optio.
  • Optio praetorii: karargâhlara saldıran optiolar.
  • Optio speculatorum: seçkin süvari muhafızlarında bulunan optio.
  • Optio spei: centurion aday adayıoptio.
  • Optio statorum: askeri inzibatta görev yapan optio.
  • Optio tribuni: tribün asistanı optio.
  • Optio valetudinarii: revirde görevli optio.

Üniforma

Centurion'dan farklı olarak optio'ların üniformaları ayırt edici değildi. Onları diğer askerlerden ayıran şey miğferlerinde taşıdıkları at kılından yapılmış sorguçlardı.

Optio'ların silahları ve zırhları lejyonun geri kalanı ile benzerlik gösterirdi. Zırh olarak lorica segmentata ya da lorica hamata giyerler ve kısa bir kılıç olan gladius'u sol değil sağ taraflarında taşırlardı. Onları lejyonun geri kalanına ayıran tek şey hastile olarak adlandırılan ve lejyonerleri aynı hat üzerinde tutmakla görevli bir askerdi. Bu asker yaklaşık olarak optio ile aynı uzunlukta olurdu. Optiolar genellikle yanlarında günün emirlerini yazdıkları balmumundan bir tablet taşırlardı.

Kaynakça

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Lejyoner</span> Roma ordusu askeri

Lejyoner kelimesinin Türkçe karşılığı çarkacıdır. Roma ordusundaki askerlere verilen isimdir. Ayrıca Fransız yabancılar lejyonundaki askerlere ve ünlü Fransız nişanı Légion d'honneur'u alan kişiye denir.

<span class="mw-page-title-main">Roma lejyonu</span> Roma İmparatorluğunda 1.000 ile 5.600 kişi arasında değişen eski ağır piyade birliği

Roma Lejyonu Roma Cumhuriyeti ve Roma İmparatorluğu boyunca tüm Roma ordusunu ya da daha dar anlamda ağır piyadeleri kasteden temel askeri birlik. İkinci anlamı birkaç Kohorttan oluşan ve legionaries olarak bilinen ağır piyadelere vurgu yapar. Roma lejyonunun ana unsurunu ağır piyadeler oluştururken, piyadelere neredeyse her zaman bir ya da daha fazla sayıda, Roma yurttaşı olmayan kişilerden oluşturulan süvariler, düzenli birlikler ve avcılardan kurulu destek birlikleri olan Auxilialar eşlik ederdi.

<span class="mw-page-title-main">Legatus</span>

Legatus, Roma ordusunda görevli olan ve modern ordulardaki general rütbesine karşılık gelen askeri unvan.

<span class="mw-page-title-main">Tribün</span>

Tribün, Roma Cumhuriyeti ve İmparatorluğunda 2-3 seçilmiş magistyra ve idari veya askerî görevlilerce paylaşılan unvan. Kelime, Antik Roma'da insanların askerlik ya da oy verme amacıyla bölünmüş oldukları kabile anlamındaki Tribe (tribus) sözcüğünden türetilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Magister equitum</span>

Magister Equitum, Roma Cumhuriyeti'nde var olan az sayıda olağanüstü makamlardan birisidir.

Praefectus, Antik Roma'da çok çeşitli tipleri bulunan bir tür resmî görevli.

Kohort Roma döneminde, genellikle aynı sınıftan askerlerin oluşturduğu, standart bir Roma lejyonun onda biri mevcuda sahip oldukça büyük bir askerî birlik. Günümüz ordularında yaklaşık olarak bir Tabur'a karşılık gelir.

<span class="mw-page-title-main">Primus pilus</span>

Primus Pilus, Roma Lejyonlarında kullanılan bir tür kıdem unvanı.

Tesserarius, Roma ordusunda, komutanlardan parolaları alan ve bunların emniyetli bir şekilde muhafaza edilip edilmediği kontrol etmekle görevli asker. Seferde ya da üs bölgelerinde gece nöbetlerini organize etmekle ve nöbetçileri denetlemekle görevlidir. Her centuriada bir adet tesserarius olacak şekilde örgütlenmişlerdir. Modern ordularda bulunan erbaşlara eşdeğer bir konuma sahiptiler ve komutada optiolardan sonra ikinci sırada bulunurlardı.

<span class="mw-page-title-main">Cornicen</span> Wikimedia anlam ayrımı sayfası

Cornicen, Roma ordusunda görev yapn bir astsubay. Cornicen'lerin işi subaylara sinyal selamı ve lejyona ses komutları vermekti. Cornicenler Cornu adı verilen bir boru üflerlerdi. Cornicenler, tesserarius ve signiferlerle birlikte centuria'nın en önünde yürürlerdi. Aynı zamanda centurion tarafından yardımcı olarak da kullanılan Cornicenler, duplicarius olarak adlandırılan ve standart lejyoner maaşının iki katı ücret alan bir askerdi.

<span class="mw-page-title-main">Aquilifer</span>

Aquilifer, Roma lejyonunun amblemi olan kartalı taşıyan kıdemli signifer. İsim, MÖ 104 yılından sonra lejyonlar için standart bir amblem olan ve "kartal" anlamına gelen aquila kelimesinden türetilmiştir. Daha önceleri lejyon standartları için kullanılanlar arasında kurt, domuz, boğa ve at sayılabilir. Kartal standardı bir lejyonun sahip olduğu en önemli şeydi ve kaybedilmesi lejyon için çok kötü sonuçlar doğurabilirdi.

<span class="mw-page-title-main">Lorica hamata</span>

Lorica hamata, Roma Cumhuriyeti ve Roma İmparatorluğu ordularına mensup lejyonerler ve diğer askerler tarafından kullanılmış olan bir tür örme zincir zırh. 1. yüzyılla birlikte yerini bir süreliğine lorica segmentata'ya bıraksa da 4. yüzyılda yeniden kullanılmaya başlandı. Hem ana Lejyoner birlikleri hem de yardımcı Auxilia birlikleri tarafından kullanılmıştır. Genellikle bronz ya da demirden yapılırdı. Birbirine perçinlenmiş yüzük biçimli halkaların yatay olarak birbiri ardınca dizilmesiyle elde edilen bu zırh oldukça esnek, güvenli ve sağlamdı.Her halka içten içe 5 mm, dıştan dışa 7 mm kalınlığındaydı.

<i>Auxilia</i>

Auxilia, Principatus dönemi Roma ordusununda görev yapan yurttaş lejyonların yanında bulunan ve yurttaş olmayan eyaletlerden toplanan askerlerden oluşturulmuş destek birlikleri. İkinci yüzyıldan itibaren auxilia'larda bulunan piyade sayısı lejyonlarda bulunan piyade sayısına ulaşmış ve ilave olarak süvariler, hafif süvariler ve atlı okçular ile desteklenmiş ve böylece auxilia, Romanın düzenli sahra birliklerinin beşte üçü bir büyüklüğe ulaşmıştır. Tıpkı lejyonerler gibi mevcutları askere alınanlardan ziyade gönüllülerden oluşmaktaydı.

Principes, Roma Cumhuriyetinin erken dönem ordularında başlangıçta mızrakçı, sonradan ise kılıç kullanımında uzmanlaşmış askerler olarak görev yapan birim. Genellikle hayatlarının en verimli çağlarında, iyi askeri teçhizatlar satın alabilecek kadar zengin erkeklerden seçilirlerdi. Lejyonun ağır piyadeleri olan ve büyük kalkanlar taşıyan bu lejyonerler iyi kalite örme zincir zırhlar giyerdi. Genellikle ordunu savaş tertibinde ikinci hat olarak görev yaparlardı. Hafif birlikler tarafından desteklendikleri quincunx adlı savaş düzeninde dövüşürlerdi. MÖ 107 yılındaki Marian reformlarının ardından lağvedilmişlerdir.

<span class="mw-page-title-main">Triarii</span>

Triarii Roma Cumhuriyeti'nin erken dönem manipüler ordularında görev yapan ve ordunun iyi savaş teçhizatları satın alabilecek kadar zengin ve kıdemli askerlerinden oluşan birimdir. Ağır ve sağlam zırhlar giyen ve büyük kalkanlar taşıyan bu askerler Roma lejyonlarının savaş düzeninde üçüncü ve son hat olarak görev yapardı. Triarii, ordunun en yaşlı ve tecrübeli üyeleriydi. Her bir triarii maniplesinde 60 asker bulunuyordu. Manipüler lejyonun diğer birimleri olan hastati ve principes pila taşırken, triarii düşmana saldırmak ya da toprağa saplanarak mızraklardan oluşan sabit bir savunma hattı oluşturmak için kullanılabilen hasta mızraklarına sahipti.

<span class="mw-page-title-main">Marius Reformları</span>

Marius reformları, MÖ 107 yılında Roma Cumhuriyetinin devlet adamı ve generallerinden Gaius Marius tarafından yapılan bir dizi askeri reform.

<span class="mw-page-title-main">Centurio</span>

Centurio, aynı zamanda hekatontarh olarak da bilinen ve MÖ 107 yılındaki Marius Reformlarının ardından ortaya çıkan bir lejyon rütbesi. Centurioların çoğu 80 askerden oluşan centurialara komuta ederdi ancak bazı kıdemli centuriolar Kohortlara komuta edebildiği gibi bazıları da lejyon içerisinde diğer önemli görevleri üstlenebilirdi.

<span class="mw-page-title-main">Galya Savaşları</span> MÖ 58-50, Roma ile Galya kabileleri arasındaki savaşlar

Galya Savaşları çeşitli Galyalı kavimlere karşı Roma valisi Jül Sezar tarafından yürütülen bir seri askerî kampanyalar dizisidir.

Diğer çoğu askerî güçlerde olduğu gibi Roma ordusu da, askeri kahramanlıklar ve aynı şekilde askeri ihlaller için uygulanacak ceza ve ödüllerin kapsamlı bir şekilde kurallarını oluşturdu, uyguladı.

Askeri Tribün, Roma ordusunda Legatus'tan düşük, centuriodan ise yüksek rütbede olan bir subaydı. Equites sınıfından genç erkekler, genellikle Senatoya bir basamak taşı olarak askeri tribün olarak hizmet ettiler. Tribunus militum, halk tarafından seçilen ve siyasi görevleri olan tribünü Pleblerin Tribünü veya tribunus militum consulari potestate ile karıştırılmamalıdır.