İçeriğe atla

Optimist (yelkenli)

Optimist
TasarımcıClark Mills, 1947
Uzunluk2,31 m
Genişlik1,13 m
Ağırlık35 kg
Draft?
Yelken alanı3,5 m²
Ana yelken?
MalzemeAğaç ve fiber
Kişi sayısı1-2

Optimist. İlk kez 1947 yılında Clark Mills tarafından dizayn edilen optimist, 8 yaşından itibaren, çocukları deniz ve yelkenle tanıştırmak, onlara denizi sevdirmek ve yelken sporunu öğretmek ve 15 yaşına kadar yarışmalarını sağlamak için tüm dünyada rakipsiz şekilde yayılmış ve ISAF tarafından “16 yaş altı sınıfı” olarak resmen kabul edilmiş tek sınıftır.

2.31 m boyunda,1.13 m eninde ve maksimum 35 kg. ağırlığındaki Optimist sınıfının ilk dünya şampiyonası 3 ülkenin (Danimarka, İngiltere, İsveç) katılımı ile 1962 yılında yapılmış ve bu sayı 2000 yılında yapılan Millenium Worlds'de 58 ülkeye çıkmıştır. Bu katılım bütün yarış sınıfları içinde bu güne dek ulaşılan en yüksek ülke katılım sayısıdır.

1965 yılında uluslararası sınıf birliği IODA kurulmuş ve 1973 yılında 20 ülke optimist sınıfını kabul etmiştir.

1983 yılında ilk kez Avrupa Şampiyonası düzenlenmiş ve aynı yıl Dünya Şampiyonaları'nda takım yarışı uygulamaları başlamıştır. Günümüz kayıtlarında 110 ülkede 150.000 den fazla sporcunun kullandığı sınıftır.

2004 Atina Olimpiyatları'nda yelken dalında madalya alan sporcuların yaklaşık % 70'i bu spora optimist ile başlamışlardır. Günümüzde yelken sporunun en önemli isimlerinden olan sayısız kez dünya,2 kez de Olimpiyat şampiyonu olan Robert Scheidt 1986 yılında Dünya Şampiyonası'nda 42. ve Ben Ainslie ise 1992 yılında yine Dünya Şampiyonası'nda 20. olan eski optimistlerdir.

Türkiye'de optimist altyapı olarak çok önemsenen, en güçlü ve kalabalık sınıfımızı oluşturmaktadır. 2005 yılı rank yarışları sonrasında 270 sporcunun rank listesine girmeyi başardığını ve bu sayının büyük bir yüzdesinin 1993 ve altı doğumlu sporcular olduğundan yola çıkarsak, yakın gelecekte bu sayının katlanarak büyüyeceğini ve üst sınıflara güçlü bir kaynak oluşturacağını görebiliriz.

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Olimpiyat Oyunları</span> farklı spor dallarının bir araya gelerek oluşturduğu yarışmalar

Olimpiyat Oyunları veya kısaca Olimpiyatlar, Yaz ve Kış Olimpiyat Oyunları olmak üzere iki ayrı kategoride, dört yılda bir düzenlenen uluslararası çok sporlu etkinlik. 200'ün üzerinde ülkeyi temsil eden sporcuların katıldığı etkinlikler, dünyanın en kapsamlı spor etkinliği konumundadır.

<span class="mw-page-title-main">Karşıyaka SK</span> Türk spor kulübü

Karşıyaka Spor Kulübü, İzmir'in 1912 yılında kurulan ilk spor kulübüdür.

<span class="mw-page-title-main">Kürek (spor)</span> denizlerde ve akarsularda basit araçlar kullanarak mücadele etme sporu

Amerika Birleşik Devletleri'nde bazen Crew, olarak anılan Kürek sporu kökenleri Eski Mısır zamanlarına kadar uzanan bir spordur.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye'de spor</span> Türkiyedeki spor etkinlikleri hakkında inceleme

Türkiye nüfusunun % 29’unu 12-24 yaş grubu oluşturmaktadır. Geriye kalan orta yaş ve yaşlı nüfusu oluşturan grupla birlikte genç nüfusun spora olan ihtiyacı oldukça fazladır. Şöyle ki; günümüzde gerek bilim ve teknolojideki gelişmeler, gerekse tıp alanındaki gelişmeler ortalama yaşam sınırını yükseltmiştir. Böylece spor yapmaya olan ihtiyaç artmaktadır. Spora ihtiyaç gösteren grupların spor yapabilmesi ise öncelikle spor kulüpleri ile okullarda olabilmektedir. Ancak Türkiye’de spor kulübü sayısı, 1999 verilerine göre 5.988’dir. Bunun 4.828’i futbol branşında, 1.160’ı ise diğer spor branşlarında faaliyet göstermektedir. Yani, her 10.455 kişiye bir spor kulübü düşmekte, futbol branşı baz alındığında ise her 12.967 kişiye bir futbol spor kulübü düşmektedir. İl bazında ise, Uşak'ta 3874 kişiye bir spor kulübü düşerken, Ankara’da 14.004 kişiye, İstanbul’da 14.474 kişiye bir spor kulübü düşmektedir. Böylece, Ankara, İstanbul gibi büyük iller Türkiye ortalamasının altında kalmaktadır. Nüfusa göre spor kulübü başına düşen en fazla insan sayısı ise Kilis'te bulunmaktadır (36.681).

Onur Derebaşı,, yelkenci, Karşıyaka sporcusu ve 2003 Dünya Şampiyonu.

<span class="mw-page-title-main">Fenerbahçe Yelken Takımı Şubesi</span>

Fenerbahçe Yelken Takımı Şubesi, Fenerbahçe'nin kadın ve erkek yelken takımlarından oluşmaktadır. Branş Optimist, laser, 420, 470 ve rüzgâr sörfü takımlarından oluşmaktadır ve Dereağzı Tesisleri ile Faruk Ilgaz Tesisleri'ni kullanmaktadır. Doğuş sponsorluğunda faaliyetlerine devam etmektedir. Bu yüzden Fenerbahçe-Doğuş Yelken Kulübü olarak da adlandırılmaktadır.

Ayda Ünver, Türk yelkenci, yelken antrenörü. İstanbul Yelken Kulübü sporcusudur. 2008 Dünya Kadınlar Laser Radial Şampiyonası'nda 57. olarak 2008 Yaz Olimpiyatları barajını aşamamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Galatasaray Yelken Şubesi</span>

Galatasaray Spor Kulübü, Türkiye'de erkek ve kadın yelken takımlarını kuran ilk kulüplerden biridir. Kuruluş mazisi 1912 yılına rastlar.

Türkiye Kürek Şampiyonası, her yıl düzenlenen ve Türkiye'deki kürek takımlarının yarıştığı yarışmadır.

<span class="mw-page-title-main">Kızak (spor)</span>

Kızak küçük bir veya iki kişilik kızağa verilen isimdir. Oyuncular sırtüstü şekilde kızağın üstüne ve ayakları başa gelmektedir. Kızak ayrıca bu kızaklarla yapılan spor dalıdır. Bu kızakların zamana karşı yarışlarının mücadelesini içerir. Kaynaklar bu terimin ilk kez 1905 yılında kullanıldığını göstermektedir. Kelime Savoy / İsviçre diyalekti olan Fransızca "luge (küçük kıyı çizgisi kızağı)" kelimesinden gelmektedir ve muhtemelen bir Galyaca dil köküdür.

Dünya Güreş Şampiyonası Dünya Güreş Birliği tarafından organize edilmektedir. Erkekler grekoromen turnuva 1904 yılında başladı. Erkekler serbest turnuva 1951 yılında başladı ve kadın şampiyonası ilk 1987 yılında başlandı.

Levent Peynirci, Türk yelkenci.

Nazlı Çağla Dönertaş, Türk yelkenci.

Utku Gönener, Türk yelkenci.

2014 Kış Olimpiyatları'nda biatlon – Kadınlar bireysel Laura Biathlon ve Kayak Kompleksi'nde 14 Şubat tarihinde yapılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Adnan Aybaba</span>

Adnan Aybaba, Türk optimist sınıfında yarışmış eski millî yelkenci, eski futbolcu ve futbol yorumcusu. Korkusuz Gazetesi'nde spor yazarlığı yapmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Ville Ritola</span>

Vilho "Ville" Eino Ritola, Fin uzun mesafe koşucusu. "Uçan Fin" olarak anılan sporculardan biri olan Ritola, 1920'lerde beş altın ve üç gümüş Olimpiyat madalyası kazanmıştı. 1924 Paris'te dört altın ile iki gümüş madalyası olan Fin sporcu, hâlen tek bir Olimpiyat'ta en çok madalya kazanan atlettir. Ayrıca tek Olimpiyat'ta en çok altın madalya kazanan ikinci atlettir.

<span class="mw-page-title-main">Olimpiyat Oyunları'nda Fiji</span>

Fiji, Olimpiyat Oyunları'na ilk defa 1956'da katılım göstermiştir ve şu ana kadar 14 Yaz Olimpiyat Oyunları ve 3 Kış Olimpiyat Oyunları'nda yarışmıştır. Fiji'nin sporcuları şu ana kadar okçuluk, atletizm, boks, futbol, judo, yelken, atıcılık, yüzme, halter ve yedili ragbi sporlarında yarışmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Ecem Güzel</span> Türk yelkenci

Ecem Güzel,, Türk yelkencidir. Laser Radial sınıfında yarışan Güzel, Galatasaray Yelken takımının bir üyesidir. Güzel, 2020 Yaz Olimpiyat Oyunları'nda ülkesi adına yarışmıştır.