İçeriğe atla

Optik otokorelasyon

Optik otokorelasyon çeşitlerinin sınıflandırılması.

Optikte çeşitli otokorelasyon fonksiyonları deneysel olarak gerçekleştirilebilir. Yoğunluk otokorelasyon ve interferometrik otokorelasyon yaygın olarak kilitli lazerler tarafından üretilen ultra kısa darbelerin süresini tahmin etmek için kullanılır iken, alan otokorelasyonu ışık kaynağının spektrumunu hesaplamak için kullanılabilir. Lazer darbe süresi kolayca optoelektronik yöntemlerle ölçülemez çünkü fotodiodun ve osiloskopların tepki süreleri en iyi 200 femtosaniyelik mertebesindedir ancak lazer darbeleri ancak birkaç femtosaniyelik kadar kısa üretilebilmektedir.

Aşağıdaki örneklerde, otokorelasyon sinyali, ikinci harmonik oluşumu (SHG) tarafından lineear olmayan işlemlerle oluşturulur. Diğer teknikler iki-foton soğurma ilkesine dayanır ve otokolerasyon ölçümlerinde kullanılabilir,[1] bunun yanı sıra, yüksek dereceden doğrusal olmayan optik süreçleri gibi üçüncü harmonik üretimi, bu durumda matematiksel ifadelerin sinyal olacak biraz değiştirilmiş, ama bir otokolerasyon izinin temel yorumlanması aynı kalır. ayrıntılı bir tartışma, çok iyi bilinen kitaplarda yer almaktadır.[2][3]

Alan otomatik korelasyonu 

Bir Michelson interferometre dayalı bir alan otokolerasyon Kurulumu. L: modelocked lazer, BS: ışın ayırıcı, M1: değişken gecikme hattı sağlayan hareketli ayna, M2: Sabit ayna, D: Enerji dedektörü.

Karmaşık bir elektrik alan E (t) için, saha otokorelasyon fonksiyonu ile tanımlanır

Bu Wiener-Khinchin teoremi bildiren Fourier dönüşümü alanında özilinti ise yelpazenin , yani, Kare büyüklüğünde olan Fourier dönüşüm . Bunun bir sonucu olarak, alan otokorelasyon spektral faz duyarlı değildir

Alan otokorelasyon bir Michelson interferometrenin çıkışına bir yavaş dedektör konularak deneysel olarak ölçülür. Detektör bir koldan gelen giriş elektrik alan  ve diğer koldan gelen gecikmiş kopya   ile aydınlatılır. Eğer zaman yanıt dedektörü çok daha büyük bir zaman süresi sinyal  veya kaydedilen sinyal entegre Dedektör tedbirleri yoğunluğu olarak taranan gecikme  :

Genişleyen ortaya koyan bir hüküm olduğunu , kanıtlayan bir Michelson interferometre kullanılabilir için önlem alan, ortadan kaldırılması ya da spektrum (ve sadece spektrum). Bu ilke temelinde, Fourier dönüşümü spektroskopisi.

Yoğunluk otokorelasyonu

Yoğunluk otokorelasyonun optik uygulaması alan otokorelasyonu için olduğu kadar kolay değildir. Önceki kuruluma benzer şekilde, değişken bir gecikme ile iki paralel kirişler elde edilir; daha sonra, orantılı bir sinyal elde etmek üzere bir ikinci harmonik kristal'e odakanır (bkz: doğrusal olmayan optik) ile orantılı bir sinyal elde etmek için. Tek ışın yayma üzerindeki optik eksen oransal çapraz ürün , korudu. Bu sinyal daha sonra yavaş detektör tarafından kaydedilir

tam olarak otokorelasyonun yoğunluğu .

Kristallerde ikinci harmonik üretimi önceki kurulum aksine, yüksek tepe gücü gerektiren doğrusal olmayan bir süreçtir. Ancak, bu tür yüksek bir tepe gücü ultra kısa darbelerle sınırlandırılmış bir miktar enerji ile elde edilebilir ve bunun bir sonucu olarak otokorelasyonun yoğunluğu genellikle deneysel olarak ölçülür. Bu kurulum ile ilgili bir diğer zorluk ise ikinci harmonik oluşturulabilmesi için ışın demetlerinin kristalin içerisinde aynı noktaya odaklanmak zorunda olmalarıdır.

Bir darbe genişliğinde otokolerasyonun yoğunluğunun yoğunluğun genişliği ile ilişkili olduğu gösterilebilir.Gaussian zaman profili için otokolerasyon genişliği, yoğunluk genişliğinden  kat daha uzundur ve bir hiperbolik sekant Kare (sech2) darbenin uzunluğundan 1.54 kat uzundur. Bu sayısal faktör, darbenin şekline bağlı, bazen dekonvolüsyon faktör olarak adlandırılır. Bu faktör, bilinen ya da kabul edilirse, bir darbe süresi (yoğunluk genişliği) bir yoğunluk otokorelasyon kullanılarak ölçülebilir. Ancak, faz ölçülemez.

İnterferometrik özilinti

Her iki önceki durumda bir arada olarak, doğrusal olmayan bir kristal eş-doğrusal geometride bir Michelson interferometre çıkışında ikinci harmonik üretmek için de kullanılabilir. Bu durumda, yavaş detektör tarafından kaydedilen sinyal;

 interferometrik otokorelasyon denir. Spektral faz daha karmaşık hale geldikçe otokorelasyon izleme saçaklar yıkayın: Bu darbenin aşaması hakkında bazı bilgiler içermektedir.

Pupil otokorelasyon fonksiyonu

Bir optik sistemin optik transfer fonksiyonu T (a) olarak pupil fonksiyonu f (x, y) 'nin otokorelasyon ile verilmektedir:

Ayrıca bakınız

  • Otomatik bağlayıcılar
  • Sarım
  • Optik yolluk düzeneğinin frekans çözümü
  • Çok fotonlu iç itme girişim fazlı bir tarama
  • Direkt elektrik alanın yeniden inşası için spektral faz enterforemetresi

Kaynakça

  1. ^ Roth, J. M., Murphy, T. E. & Xu, C. Ultrasensitive and high-dynamic-range two-photon absorption in a GaAs photomultiplier tube, Opt.
  2. ^ J. C. Diels and W. Rudolph, Ultrashort Laser Pulse Phenomena, 2nd Ed. (Academic, 2006).
  3. ^ W. Demtröder, Laserspektroskopie: Grundlagen und Techniken, 5th Ed. (Springer, 2007).

İlgili Araştırma Makaleleri

Klasik mekanikte momentum ya da devinirlik, bir nesnenin kütlesi ve hızının çarpımıdır; (p = mv). Hız gibi, momentum da vektörel bir niceliktir, yani büyüklüğünün yanı sıra bir yöne de sahiptir. Momentum korunumlu bir niceliktir ; yani bu, eğer kapalı bir sistem herhangi bir dış kuvvetin etkisi altında değilse, o kapalı sistemin toplam momentumunun değişemeyeceği anlamına gelir. Momentum benzer bir konu olan açısal momentum ile karışmasın diye, bazen çizgisel momentum olarak da anılır.

<span class="mw-page-title-main">Navier-Stokes denklemleri</span> Akışkanların hareketini tanımlamaya yarayan denklemler dizisi

Navier-Stokes denklemleri, ismini Claude-Louis Navier ve George Gabriel Stokes'tan almış olan, sıvılar ve gazlar gibi akışkanların hareketini tanımlamaya yarayan bir dizi denklemden oluşmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">İş (fizik)</span>

Fizikte, bir kuvvet bir cisim üzerine etki ettiğinde ve kuvvetin uygulama yönünde konum değişikliği olduğunda iş yaptığı söylenir. Örneğin, bir valizi yerden kaldırdığınızda, valiz üzerine yapılan iş kaldırıldığı yükseklik süresince ağırlığını kaldırmak için aldığı kuvvettir.

<span class="mw-page-title-main">Tork</span> bir kuvvetin nesnenin ekseninde, dayanak noktasında ya da çevresinde dönme eğilimi

Tork, kuvvet momenti ya da dönme momenti, bir cismin bir eksen etrafındaki dönme, bükülme veya burulma eğilimini dönme ekseni merkezine indirgeyerek ölçen fiziksel büyüklüktür. Torkun büyüklüğü moment kolu uzunluğuna, uygulanan kuvvete ve moment kolu ile kuvvet vektörü arasındaki açıya bağlıdır.

Fizikte ve matematikte, matematikçi Hermann Minkowski anısına adlandırılan Minkowski uzayı veya Minkowski uzayzamanı, Einstein'ın özel görelilik kuramının en uygun biçimde gösterimlendiği matematiksel yapıdır. Bu yapıda, bilinen üç uzay boyutu tek bir zaman boyutuyla birleştirilerek, uzay zamanını betimlemek için dört boyutlu bir çokkatlı oluşturulmuştur.

Fizikte, birim zamanda aktarılan veya dönüştürülen enerjiye ya da yapılan işe güç denir, P simgesiyle gösterilir. Uluslararası Birim Sistemi'nde güç birimi, saniyedeki bir joule'e eşit olan watt'tır kısacası J/s. Eski çalışmalarda güç bazen iş olarak adlandırılırmıştır. Güç türetilmiş bir nicelik ve skaler bir büyüklüktür.

Black-Scholes modeli, finansal matematikte bir opsiyon fiyatlama modelidir. İsmini, bu modeli 1973 yılında yayınlayan Fischer Black ve Myron Scholes'tan almıştır. Bu opsiyon modelinin sonucunda, halen opsiyon fiyatlamada piyasa katılımcılarınca yoğun olarak kullanılmakta olan Black-Scholes formülü elde edilmiştir. Black-Scholes modeli, aslında rassal hareketler izleyen sıvı moleküllerini ortaya koyan Brown hareketinin hisse fiyatlarına ve finansal hareketlere uyarlanması sonucu ortaya çıkmıştır. Daha önce bu uyarlamanın öncüsü sayılabilecek varsayımı Louis Bachelier 1900'de "Théorie de la spéculation" başlığıyla yazdığı doktora tezinde yapmıştır. Yine, benzer uyarlamalar Paul Samuelson, Sheen Kassouf, Edward O. Thorp and Case Sprenkle tarafından da yapılmıştır. Ancak, Black ve Scholes'un zamandaşlarının önüne geçtiği nokta opsiyon fiyatlarına ihtiyaç duyan opsiyon piyasa katılımcılarına piyasada gözlemlenen veri ve değişkenlerle pratik bir şekilde hesaplanabilen analitik bir formül ortaya koymalarıdır.

Olasılık kuramı ve istatistik bilim dallarında bir rassal değişken X için olasılık yoğunluk fonksiyonu bir reel sayılı sürekli fonksiyonu olup f ile ifade edilir ve şu özellikleri olması gereklidir:

Olasılık kuramı içinde herhangi bir rassal değişken için karakteristik fonksiyon, bu değişkenin olasılık dağılımını tüm olarak tanımlar. Herhangi bir rassal değişken X için, gerçel doğru üzerinde, bu fonksiyonu tanımlayan formül şöyle yazılır:

<span class="mw-page-title-main">Fourier serisi</span>

Matematikte, Fourier serileri bir periyodik fonksiyonu basit dalgalı fonksiyonların toplamına çevirir.

Gauss integrali, Euler–Poisson integrali olarak da bilinir, tüm reel sayılardaki ex2 Gauss fonksiyonunun integralidir. Alman matematik ve fizikçi Carl Friedrich Gauss'dan sonra adlandırlıdı. İntegrali şöyledir:

<span class="mw-page-title-main">Beta fonksiyonu</span>

Matematik'te, beta fonksiyonu, Euler integrali'nin ilk türüdür,

<span class="mw-page-title-main">Beer-Lambert yasası</span>

Optikte Beer–Lambert yasası ışığın soğurulmasını ışığın içinden geçtiği malzemenin özelliklerine bağlar.

Matematik'te Lp uzayı, sonlu boyutlu vektör uzayı için p-norm'un doğal bir genelleme kullanarak tanımlı fonksiyon uzayı'dır.Bazen Lebesque uzayı denir.İlk Frigyes Riesz tarafından Bourbaki grubu Bourbaki 1987 olarak tanıtılmasına rağmen,Henri Lebesgue Dunford & Schwartz 1958, III.3, adına ithaf edilmiştir. fonksiyonal analiz'de Banach uzayı'nın ve topolojik vektör uzaylarının önemli bir sınıfını Lp uzayı formu oluşturur.Lebesgue uzayının fizik, istatistik, finans, mühendislik ve diğer disiplinlerde uygulamaları var.

Elektromanyetizma fiziğinde, Abraham-Lorentz kuvveti elektromanyetik radyasyon yayması nedeniyle hızlanan yüklü bir parçacıktaki geri tepme kuvvet idir. Ayrıca radyasyon reaksiyon kuvveti veya kendinden kuvvet denir. Formül özel görelilik teorisini önceler ve ışık hızı düzeninin hızlarında geçerli değildir. Bunun göreli genellemesine "Abraham-Lorentz-Dirac kuvveti" denir. Bunların her ikisi de kuantum fiziği değil, klasik fizik 'in bilgi kapsamındadır. Bu nedenle yaklaşık olarak Compton dalga boyu veya altındaki mesafelerde geçerli olmayabilir. Ancak tamamıyla kuantum ve göreli olan benzer bir formül vardır, bu formül "Abraham-Lorentz-Dirac-Langevin denklemi" olarak adlandırılır.

<span class="mw-page-title-main">Spektral yoğunluk</span>

Güç spektrumunun zaman serileri bu sinyale sebep olan frekans bileşenlerinin dağılımını tanımlar. Fourier analizine göre herhangi bir fiziksel sinyal, farklı frekanslara ayrışabilir ya da devamlı bir sıra boyunca frekans spektrumlarına dönüşebilir. Belirli bir sinyal veya herhangi bir sinyal çeşitlerinin istatistiksel ortalaması içerdiği frekans bileşenlerine göre analiz edilir.Buna da spektrum denir.

Fourier optiği dalgaların yayılma ortamını kendisinin doğal modu olduğunu kabul etmek yerine, belirli bir kaynağa sahip olmayan düzlemsel dalgaların üstdüşümlerin olarak addeden Fourier dönüşümlerini kullanan klasik optiğin bir çalışma alanıdır. Fourier optiği, dalgayı patlayan bir küresel ve fiziksel olarak Green's fonksiyon denklemleriyle tanımlanabilen tanımlanabilen ve bu kaynağından dışarıya ışıma yapan dalganın üstdüşümü olarak adddeden Huygens-Fresnel prensibinin ikizi olarak da görülebilir.

<span class="mw-page-title-main">Doğrusal olmayan optik</span>

Doğrusal olmayan optik ya da nonlineer optik, ışığın doğrusal olmayan sistem ve malzemelerdeki davranışı ile özelliklerini inceleyen optiğin bir alt dalıdır. Bu malzemelerde elektrik alan () ile polarizasyon yoğunluğu () arasındaki ilişki doğrusal değildir; bu durum daha çok yüksek genlikte (108 V/m seviyelerinde) ışık veren lazerlerde ve lityum niobat gibi kristal yapılarında görülür. Schwinger sınırından daha kuvvetli alanlarda vakum da doğrusallığını kaybeder. Süperpozisyon prensibi bu malzemeler için geçerli değildir.

<span class="mw-page-title-main">Hodgkin-Huxley modeli</span> Nöronların aksiyon potansiyelinin oluşumunu ve iletimini tanımlayan model

Hodgkin-Huxley modeli, diğer adıyla kondüktans bazlı model, nöronlardaki aksiyon potansiyelinin oluşumunu ve iletimini tanımlayan bir matematiksel modeldir. Temeli devre teorisine dayanan model birbirine bağlı bir grup doğrusal olmayan diferansiyel denklem ile ifade edilebilir; bu denklemler nöron ve kalp kası gibi uyarılabilen hücrelerin elektriksel özelliklerini tasvir eder. Model, sürekli bir dinamik sistemdir.

<span class="mw-page-title-main">Konvolüsyon</span>

Matematikte ve özellike fonksiyonel analizde konvolüsyon ya da evrişim, bir fonksiyonun şeklinin başka fonksiyon tarafından nasıl modifiye edildiğini gösteren bir integral işlemdir. Bir ile fonksiyonunun konvolüsyonu,