İçeriğe atla

Opiliones

Kontrol Edilmiş
Opiliones
Korunma durumu
Değerlendirilmedi (IUCN 3.1)
Biyolojik sınıflandırma Bu sınıflandırmayı düzenle
Âlem:Animalia
Şube:Arthropoda
Alt şube:Chelicerata
Sınıf:Arachnida
Takım:Opiliones
Sundevall, 1833

Otbiçenler veya Otbiçerler, bilimsel adı ile Opiliones, Arachnida sınıfına bağlı bir örümceğimsi takımıdır.[1] 6700'den fazla türleri bulunur.[2]

Özellikleri

Bazı örümceğimsilerin aksine, otbiçenlerin kafa tarafı (prosoma) arka tarafından (opisthosoma) ayrı değildir. Otbiçenler ne zehir bezlerine, ne de ağ bezlerine sahiptir.[3][4]

Bütün örümceğimsiler (Arachnida) gibi sekiz bacakları vardır. Saldırı anında bacaklarını bedeninden ayrılabilirler (autotomi) ve bu kopan bacak, saldırganın dikkatini dağıtmak için, devamlı seğirir. Genç otbiçenlerde kopan bacaklar genellikle iki üç deri değişiminden sonra yenilenir.

Kendilerini tehdit altında hissederlerse rahatsız edici bir koku yayabilirler veya ölü taklidi yapabilirler.[3]

Birçok türünün pedipalp'ları bacağa benzer. Görme yetileri çok zayıftır ve noktürnal canlılardır.[3]

Ekoloji

Yaşam döngüsü

Yumurtadan çıktıktan yetişkin oluncaya kadar 6 kere deri değiştirirler. Çoğu eşeyli ürerler ama eşeysiz üreyen (Partenogenez) türleri de vardır.[5] Genelde yumurtaları koruyanlar dişilerdir ancak bazı türlerde erkekler korur. Tür ve hava sıcaklığına bağlı olarak yavrular 1-6 ay içinde yumurtadan çıkabilir.[3]

Besin kaynağı

Otbiçenler hepçildir ve ölü sümüklüböcekler, kuş pisliği, meyve ve diğer bitki yapıları gibi birçok şeyin yanında yakalayabildikleri küçük böcekleri de yerler.[4]

Konuyla ilgili yayınlar

Dış bağlantılar

Kaynakça

  1. ^ "ITIS". 29 Ağustos 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Ağustos 2024. 
  2. ^ "World Catalogue of Opiliones". 29 Ağustos 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Ağustos 2024. 
  3. ^ a b c d "MISSOURI DEPARTMENT OF CONSERVATION". 29 Ağustos 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Ağustos 2024. 
  4. ^ a b "British Arachnological Society". 29 Ağustos 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Ağustos 2024. 
  5. ^ Machado, G.; Burns, M. (2022). "Reproductive biology of harvestmen (Arachnida: Opiliones): a review of a rapidly evolving research field". Current Zoology. 70 (1). ss. 115-135. doi:10.1093/cz/zoac102. PMC 10926269 $2. PMID 38476141. 30 Ağustos 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Ağustos 2024. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Böcek</span> eklembacaklılar sınıfı

Böcekler eklem bacaklılar (Arthropoda) şubesinin sınıfı ve tür ve takson bakımından en kalabalık hayvan sınıfıdır. 1.000.000'dan fazla olan tür sayılarıyla Dünya'daki en fazla türe sahip canlılardır. Dünya'nın hemen hemen her yerinde bulunur ve bazen çok yoğun popülasyonlarda görülebilirler. Her yıl birkaç bin böcek türü tanımlanmaktadır. Toplam tür sayısının 2.000.000 ila 30.000.000 kadar olduğu tahmin edilmektedir. Tür, cins, familya gibi taksonomik kategoriler bakımından 6-10.000.000 sayıya ulaşırlar ve Dünya'daki hayvanların %90 kadarını oluştururlar.

<span class="mw-page-title-main">Entomoloji</span> böcekleri inceleyen bilim dalı

Entomoloji böceklerin bilimsel çalışmasıdır ve zoolojinin bir dalıdır. Geçmişte böcek terimi daha az spesifikti ve tarihsel olarak entomolojinin tanımı, örümceğimsiler, çok bacaklılar ve kabuklular gibi diğer eklembacaklı gruplarındaki hayvanların incelenmesini de içerirdi. Bu daha geniş anlam, gayriresmi kullanımda hala karşılaşılabilir.

<span class="mw-page-title-main">Hayvan</span> çok hücreli ökaryotik organizmalar alemi

Hayvan, canlılar dünyasının ökaryotlar (Eukaryota) üst âlemindeki hayvanlar (Animalia) âleminde sınıflanan canlıların ortak adıdır. Arapça "canlı varlık" anlamındaki ḥayevān sözcüğünden Türkçeye geçmiş olan "hayvan" sözcüğü, günlük kullanımda esasen insan dışı, nefes alan ve hareket eden canlıları ifade etmek için kullanılsa da, biyolojik bağlamda insanı da içerir. Anadolu ağızlarında hayvan anlamında bav, bobos, böçü, çer, çokgal, dölük, evcimen, evlük, karaböcü, karaltı, medek, tereke, töm gibi sözcükler kullanılmaktadır. Hayvan sözcüğünün eş anlamlısı döngül sözcüğüdür. Hayvanlar âleminin bilimsel ve Latince adı olan "Animalia" terimi ise yine Latince olan ve "yaşayan" ya da "ruh" anlamına gelen animadan türetilmiş animal sözcüğünün çoğuludur. Hayvanlar âlemini tanımlayan bir başka Yunanca bilimsel terim de metazoa'dır (μετάζωα).

<span class="mw-page-title-main">Akrep</span> araknid (örümceğimsi) takımı

Scorpiones (Akrep), Arachnida (örümceğimsiler) sınıfına bağlı bir eklembacaklı takımıdır. Genellikle sıcak ve nemli bölgelerde yaşayan, vücutları sert kitin bir tabaka ile örtülü, kıvrık ve kalkık kuyruğunda zehir iğnesi bulunan, örümceklerle ilişkili hayvanlardır.

<span class="mw-page-title-main">Örümcek</span>

Örümcek, eklembacaklılar (Arthropoda) şubesinin örümceğimsiler (Arachnida) sınıfından Araneae takımının üyelerine verilen genel ad. Hemen hemen dünyanın her tarafında yaşar. 2012 rakamlarına göre 112 familyada ve 3879 cinste toplanan 43.244 türü bilinmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Kene</span>

Ixodida veya kene, Parasitiformes üsttakımına bağlı bir hayvan takımıdır.

<span class="mw-page-title-main">Deve kuşu</span>

Struthio camelus veya deve kuşu, Struthio cinsine bağlı Afrika'ya özgü uçamayan bir kuş türüdür. Uzun boynu ve bacakları, yaklaşık 55 km/sa (34 mph) hızla koşması en belirgin ayırt edici özelliğidir. Koşarken kısa sürede 70 km/sa (40 mph), hıza erişebilen tür karadaki en hızlı kuştur. Tür aynı zamanda yaşayan en büyük kuş ve yaşayan en büyük dinozordur. Yaşayan kuşlar arasında en büyük yumurtayı yumurtlar.

<span class="mw-page-title-main">Örümceğimsiler</span>

Örümceğimsiler veya araknidler, keliserliler (Chelicerata) alt şubesine ait omurgasız eklembacaklıları kapsayan bir sınıftır.

<span class="mw-page-title-main">Yağmur kuşları</span>

Yağmur kuşları, kuşlar sınıfına ait bir takımdır.

<span class="mw-page-title-main">Keliserliler</span>

Keliserliler (Chelicerata), eklem bacaklıların büyük bir altşubesini teşkil eder. Merostomata, Arachnida ve Pantopoda diye üç sınıfı vardır. Köken olarak denizde yaşayan ve karada yaşayan canlıları içerir. Bugün bazı türlerinin (Xiphosura) soyu tükenmiştir. 35.000 den fazla türü yaşamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Altı bacaklılar</span>

Altı bacaklılar (Hexapoda) Eklembacaklılar bölümünün en büyük alt şubesidir. Yaklaşık olarak 30'un üzerinde takım içerir. Böceklerin yanı sıra içtençeneliler adı verilen kanatsız eklembacaklılardan Diplura, Protura ve Collembola'yı da içine alır. Göğüslerinin üç segmentli olması ve her segmentinde bir çift bacağın bulunması ile tanınırlar.

<span class="mw-page-title-main">Akarlar</span> mikroskobik eklem bacaklı canlı

Akar Mite, Mayt tarihsel olarak Acari ya da Acarina, örümceğimsiler (Arachnida) alt sınıfından küçük eklembacaklıları kapsayan, parafiletik bir grup. Akarları inceleyen zooloji dalına akaroloji denir. Akarlar grubunda çok fazla türde canlı vardır ve fosil kayıtları Devoniyen dönemine kadar bilinir. Bu nedenle akarologlar akarların doğru sınıflandırılabilmeleri için karmaşık bir taksonomik sınıflandırma sistemi önermişlerdir.

<span class="mw-page-title-main">Böğ</span>

Böğler ya da Böğüler (Solifugae), örümceğimsiler sınıfından eklembacaklı takımıdır ve dünya çapında 153 cinste toplanan yaklaşık 1000'den fazla türü vardır.

<span class="mw-page-title-main">Keliser</span>

Keliser, eklem bacaklılar filumunun yalnızca keliserliler denilen ve Arachnida, Merostomata, Pantopoda sınıflarından oluşan alt filumunda başa denk gelen prosoma ya da gnathosoma (kenelerde) denilen bölümde yer alan ve ağız parçalarının ana kısmını oluşturan ucu sivri diken/kıskaç/çengel biçimli bir çift yapıdır. Besini kavramak için kullanılan sivri uzantılardır ve diğer eklembacaklı alt filumlarındaki çiğneyici çenelerin yerinde bulunur. Ayrıca örümceklerde zehir enjekte etme iğnesi olarak da işlev görür.

<span class="mw-page-title-main">Pullular</span> sürüngen takımı

Pullular, sürüngenler (Reptilia) sınıfınının keler ve yılanlar ile Amphisbaenia'dan oluşan, en büyük takımı. Derilerinin boynuzsu pullarla kaplı olmasıyla ayrıt edilirler. Hepsinde deri değişimi vardır. Pullar periyodik olarak bütün ya da parça parça (kelerlerde) değiştirilir. Dilleri genelde çataldır. Yılanlar ve bazı kelerler bacaksız olup, üye körelmesi genel bir eğilimdir. Kloakları enine yarık, erkeklerin çiftleşme organları çift olup hemipenis adını alır. Çoğu yumurtalarken, bazıları canlı doğurur.

<span class="mw-page-title-main">Örümceklerin evrimi</span> keliserli atasından köken ve jeolojik zaman içinde örümceklerin çeşitlenmesi

Örümceklerin evrimi, ilk gerçek örümcekler yengeç benzeri keliserli atalarından evrimleştiğinden beri, en az 380 milyon yıldır devam ediyor. 3,958 cins ve 114 familyada taksonomik olarak sınıflandırılmış 45.000'den fazla mevcut tür tanımlanmıştır. 120.000'den fazla tür olması da bir ihtimaldir. Fosil çeşitlilik oranları, bilinen 1.952 keliserli'den tanımlanan 1.593 örümceğimsi türü ile mevcut çeşitliliğin önerebileceğinden daha büyük bir oran oluşturmaktadır. Hem günümüze ulaşan hem de fosil türleri her yıl bu alandaki araştırmacılar tarafından tanımlanmaktadır. Örümcek evrimindeki önemli gelişmeler arasında örü memesi gelişimi ve proteinli ipek salgısı bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Xiphosura</span>

Xiphosura, örümceğimsilerle (Arachnida) akraba bir eklembacaklı takımıdır. Bazen üyelerinin hepsine "nal yengeci" denir. Fosil kaydında ilk olarak geç Ordovisyen'de görünmeye başlamışlardır. Yalnızca yaşayan 4 türü vardır. Xiphosura bir alttakım (Xiphosurida) ve birkaç ilkel cins içerir.

<i>Bomis</i> örümcek cinsi

Bomis Thomisidae familyasına bağlı ve ilk olarak 1874 yılında Alman araknolog Ludwig Carl Christian Koch tarafından tanımlanmış çok küçük yengeç örümceklerinden oluşan bir cinstir. Halen beş türü tanımlı olup bunlardan üç türü Hindistan'dan ve iki türü ise Avustralya'dandır.

<span class="mw-page-title-main">Uropygi</span>

Uropygi veya Thelyphonida, Arachnida sınıfına bağlı bir örümceğimsi takımıdır. Akreplere benzemelerinden dolayı "Kırbaç akrepleri" veya "Kamçılı akrepler" olarak da bilinirler. Monotipik bir takımdır yani tüm türleri tek bir familya (Thelyphonidae) altında toplanır. Günümüzde yaşayan 16 cinsleri ve 120'den fazla türleri bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Amblypygi</span> bir eklembacaklı takımı

Amblypygi, Arachnida sınıfına bağlı bir örümceğimsi takımıdır. Kırbaç akreplerine (Uropygi) benzedikleri için "Kırbaç örümcekleri" veya "kuyruksuz kırbaç akrepleri" olarak da bilinirler.