İçeriğe atla

Opernhaus Çatışması

14 Mart 1981'de Zürih'te AJY çervesinde çatışma alanı

Opernhaus çatışması (Opernhauskrawalle), 1980 yılı 30/31 Mayıs tarihlerinde İsviçre Zürih'te yaşanan gençlik protestoları. Züri brännt ("Zürih yanıyor") adıyla da anılan olaylar 1980'lerde İsviçre'deki "Hippi hareketi"nin geri dönüşü olarak nitelendi.

Arka plan

Mayıs 1980'de Zürih Şehir Merkezi Opernhaus'un renovasyonu için 60 milyon Frank ödenek ayırdı. Aynı zamanda bir otonom gençlik merkezi talebi reddedildi. Zürih merkez tren istasyonu yakınlarındaki gençlik merkezi Autonomen Jugendzentrums (AJZ)'un kapatılması üzerine polisle gençler arasında büyük çatışmalar yaşandı. Olaylar sonrasında her iki taraftan yüzlerce yaralı ve milyonlarca franklık maddi zarar ortaya çıktı.

30 Mayıs'ta Bob Marley'in Opernhaus önündeki konserinden çıkanların da katılmasıyla güçlenen bir protesto gösterisine bu yüzden Opernhaus çatışması denildi.[1] Gençlikte ortaya çıkan bu huzursuzluk yetkilileri ve kamuoyunu şaşırttı, ancak bir önceki yıl 1979'da Jimmy Cliff'in konserinden sonra da gösteriler olmuş ve 68'deki gösterileri akla getirmişti. (1968 Temmuzunda Globuskrawall) Şehir yönetimi talep edilen alternatif kültür merkezi (Rote Fabrik) konusunda diyalog yoluyla sorunu çözmeyi başardı.

Diğer şehirlerde gösteriler

İsviçre'nin Basel, Bern ve Lozan gibi diğer bazı şehirlerinde de çatışmalı gösteriler oldu. Gençliğin tepkileri 1982'ye kadar yer yer devam etti, 1986 ile 1989 arasında yeniden yükseldi. Talepler öncelikle gençlerin otonom olarak yönetebilecekleri kültürel merkezler çerçevesinde idi. 14 Şubat 1981'de Basel'deki gösteri de polis ile gösterici gençler çatıştı. 9 Mayıs 1981'de Basel'de 7000 kişilik bir gösteri oldu. Şehir yönetimi ancak 1986'da eski şehir bahçesinin "Das Gelände der Alten Stadtgärtnerei" (ASG) alternatif gençlik merkezi olarak kullanılmasına izin verdi. Bern'de çatışmalar Zaffaraya ve Reithalle çerçevesinde sürdü.

Medya'da Opernhaus çatışması

1981 yılında "Videoladens Zürich" Züri brännt adıyla çatışmaları katılan gençlerin bakış açısından ele alan bir belgesel yayınladı.[2] Aynı yıl İsviçreli yazar Reto Hänny yaşanan çatışmaları konu alan "Zürich, Anfang September" kitabını yayınladı. 2001 yılında çatışmaların 20. yılında Heinz Nigg çatışmalara katılanların bakış açısından ve aynı zamanda gazeteci ve bilim adamlarının değerlendirmelerinden oluşan bir derleme yayınladı.

Kaynakça

  1. ^ Im heissen Sommer 1980 25 Temmuz 2018 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., als Zürich brannte swissinfo.ch vom 31. Mai 2010.
  2. ^ Katrin Schregenberger, 'Züri brännt' war nicht nur ein Video. Es war Politik, 19 Haziran 2018 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. nzz.ch

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">İsviçre</span> Batı Avrupa ve kısmen Orta Avrupada bir federe ülke

İsviçre, Batı, Orta ve Güney Avrupa'nın kesişme noktasında bulunan bir ülkedir. Federal otoritelerin merkezi Bern ile birlikte 26 kantondan oluşan bir federal cumhuriyettir. Kuzey sınırında Almanya, batısında Fransa, güneyinde İtalya, doğusunda Avusturya ile Lihtenştayn yer alır.

<span class="mw-page-title-main">Zürih</span> İsviçrenin Zürih kantonunun başkenti; finans merkezi

Zürih, İsviçre'nin en büyük kentidir. 2018 yılında Zürih Belediyesinde nüfus 415.367, çevre ilçeleriyle birlikte nüfusu 1,39 milyon kişidir. Zürih şehri Zürih Kantonu'nun başkentidir. İsviçre'nin ekonomik ve Almanca konuşulan bölgesinin kültürel merkezidir. FIFA merkezi Zürih’te bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Lozan</span> İsviçrede şehir; Vaud kantonunun başkenti

Lozan (Lausanne), İsviçre'de, Fransızca konuşulan “Suisse Romande” veya “Romandie“ kısmında olup Vaud kantonunun başkentidir ve aynı zamanda "District de Lausanne" merkezidir. Lozan Cenevre Gölü kıyısındadır. Cenevre kentine 60 km uzaklıktadır, kuzeyinde Jura dağları ve gölün karşı tarafında da Évian-les-Bains (Fransa) bulunmaktadır. Lozan Antlaşması 24 Temmuz 1923'te Lozan'da Beau-Rivage Palace'da imzalanmıştır. Uluslararası Olimpiyat Komitesi (IOC)'nin merkezi buradadır. Lozan çevresinde şarap üretilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Matías Emilio Delgado</span> Arjantinli futbolcu

Matias Delgado orta saha mevkiinde görev yapmış, İtalyan vatandaşlığı da bulunan Arjantinli eski futbolcudur.

<span class="mw-page-title-main">1989 Tiananmen Meydanı protestoları</span>

1989 Tiananmen Meydanı Olayları, Çin'de (ÇHC) 15 Nisan - 4 Haziran 1989 arasında meydana gelen; öğrencilerin, aydınların ve işçilerin önderliğinde gerçekleşen gösterileri ve ardından yaşananları ifade eder. Gösterilerin odak noktası Pekin'de Tiananmen Meydanı idi, bununla birlikte göreceli olarak daha yumuşak gösterilerin gerçekleştiği Şangay gibi, Çin'in diğer şehirlerinde de kitlesel protestolar oldu.

<span class="mw-page-title-main">Gençlik</span> insan hayatının ergenlikten başlayıp orta yaşa dek süren dönemi

Gençlik, bebeklikten yetişkinliğe kadar olan dönemi anlatmak için kullanılan terim. Bu terimin fizyolojik, demografik, sosyolojik durumu yansıtmada bir altkültür olarak kullanılmasında ergenlik, teenager, grup etkileşimi üzerinde durulur. Eğitim ve toplumsal hareketler araştırmalarında belirtilen bir toplumsal adlandırmadır.

<span class="mw-page-title-main">Zürih Havalimanı</span> İsviçrenin en büyük uluslararası havalimanı

Zürih Havalimanı,, İsviçre´nin en büyük uluslararası havalimanıdır ve Unique tarafından işletilir.

<span class="mw-page-title-main">Ferdinand Hodler</span> İsviçreli ressam (1853–1918)

Ferdinand Hodler, 19. yüzyılın en bilinen İsviçreli ressamlarından biridir. Hodler, eserleriyle dışavurumcu sanatçıları büyük ölçüde etkileyen isimlerden oldu. İlk eserleri gerçekçi bir tarzda portreler, manzaralar ve tür resimleriydi. Daha sonra "paralelizm" adını verdiği kişisel bir sembolizm biçimi benimsedi.

İsviçre tarihi bugünkü İsviçre Konfederasyonu topraklarının tarih öncesi dönemlerden günümüze kadar uzanan tarihini kapsar.

<span class="mw-page-title-main">Vladimir Petković</span> Vlade lakaplı Boşnak asıllı teknik direktör ve eski futbolcu

Vladimir Petković, Boşnak asıllı Hırvatistan, Bosna-Hersek ve İsviçre vatandaşı teknik direktör ve eski futbolcudur. Lakabı Vlade'dir.

Dera Kuşatması, yaklaşık 1,5 hafta süren ve Suriye İç Savaşı'nın sivil ayaklanma safhası kapsamında gerçekleşen olaylardandır. 25 Nisan 2011 tarihinde, Deyrizor ve Halep Kuşatmaları'nın hemen ardından, Dera'da protestoların iyice artması ve üçüncü büyük protesto olması sebebiyle, Suriye Silahlı Kuvvetleri'nin şehirde oldukça geniş çaplı bir operasyona koyulması sonucu başlamış, Mahir Esad ve 4 ayrı general önderliğindeki birliklerin, şehirdeki büyümeye başlayan protesto ve isyankar eylemleri bastırmasıyla 5 Mayıs 2011'de son bulmuştur. Ancak, protestolar kısa bir süre sonra büyüyerek tekrar alevlenmiş ve 2011 yılının, sonbaharında, Dera İli çapında yayılarak, Suriye Hükümeti ile başta Özgür Suriye Ordusu olmak üzere, Suriyeli muhaliflerin, ana çatışma noktalarından biri haline gelmiştir ve 2011-2013 Dera ili çatışmaları olarak adlandırılan çatışmaların başlamasına sebep olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Svabya Savaşı</span>

1499 Svabya Savaşı Eski İsviçre Konfederasyonu ile Habsburg Hanedanı arasındaki son büyük silahlı çatışmadır.

<span class="mw-page-title-main">İsviçre köylü savaşları</span> İsviçrede başarısız köylü ayaklanması

İsviçre köylü savaşları Eski İsviçre Federasyonunda 1653 yılında yaşanan halk isyanı. Bern parasının değerinin düşürülmesi Luzern kantonundaki Entlebuch vadisinden Bern kantonundaki Emmental vadisine kadar, Solothurn, Basel ve Aargau kantonlarını da içine alan geniş bir vergi isyanına yol açtı.

<span class="mw-page-title-main">Bürkliplatz Zürich</span>

Bürkliplatz Zürih şehrinin Zürih Gölü kenarında bulunan bir meydan. Limmat nehrinin batı yakasında bulunur ve Quaibrücke köprüsü ile Bellevue'ye bağlanır. Meydana Zürih'in önemli planlamacısı Arnold Bürkli'nin adı verilmiştir. Meydan bulunduğu konum nedeniyle toplu taşım açısından da önemli bir düğüm noktasıdır.

İsviçre Kuzeydoğu Demiryolu Şirketi, 1853 ile 1902 yılları arasında İsviçre'de etkin olan demiryolu işletmesi. Aynı zamanda Konstanz Gölü ve Zürih Gölünde de gemi taşımacılığı yaptı. Batı İsviçre'deki demiryolu şirketlerinin 1903 yılında Jura-Simplon-Bahn adı altında bir araya gelmelerine kadar İsviçre'nin en büyük demiryolu şirketi idi.

İsviçre kültürü birkaç güçlü Avrupa kültürünün kesişme noktasında yer alır. Kıtanın en çok kullanılan dillerinden üçü olan Almanca, Fransızca ve İtalyancanın kullanılması dışında, yerel bir topluluğun kullandığı dil olan Romanşça da kullanılır. Bu yüzden İsviçre kültürü birbirlerinden farklı kültürel geleneklerin çeşitliliği ile karakterize olmuştur. Ülkedeki 26 kantonda oldukça geniş bir kültürel çeşitlilik göze çarpar.

<span class="mw-page-title-main">Rote Fabrik</span>

Rote Fabrik Zürih Wollishofen'da bir zamanlar fabrika binası, şimdi ise kültür merkezi olan bina kompleksi. Binanın yapımında kullanılan kırmızı tuğlalardan dolayı bu adı almıştır. Sol partilerin yürüttüğü bir kampanya sonrasında kültür merkezine dönüştürüldü.

<span class="mw-page-title-main">İsviçre'de turizm</span>

Turistler, faaliyetlerin yanı sıra İsviçre'nin çeşitli manzaralarına da çekilmektedir. En ilginç olanı, özellikle kayak ve dağcılık için Alp iklimi ve manzaralarıdır.

<span class="mw-page-title-main">1956 Gürcistan protestoları</span>

1956 Gürcistan protestoları, 1956 Tiflis ayaklanması veya 9 Mart Katliamı, Gürcistan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti'nde Nikita Kruşçev'in destalinizasyon politikalarına karşı Josef Stalin'i destekleyen Sovyet Gürcülerin düzenlediği protestolar dizisi. Eylemlerin merkezi cumhuriyetin başkenti Tiflis'te idi. Stalin'in ölümünün üçüncü yıldönümünde gerçekleştirilen spontan mitinglerde Kruşçev'in gizli söylevi yoğun şekilde protesto edildi ve hızla kontrol edilemez kitle gösterilerine dönüştü ve ortaya çıkan isyan dalgası kentin yaşamını felç etti. Protestolarda Sovyetler Birliği hükûmetinin değişmesi gerektiği ve Gürcistan'ın Sovyetler Birliği'nden bağımsızlığını ilan etmesi gibi siyasi talepler ortaya çıktı.

<span class="mw-page-title-main">Aarburg Kalesi</span> Aargau, İsviçrede bir kale

Aarburg Kalesi İsviçre'nin Aargau kantonundaki Aarburg Kasabasında bulunan bir kaledir. Aarburg kasabasının yukarısında, sarp, kayalık bir yamaçta yer almaktadır. Kale, Aare nehrinin dar noktasını kontrol eden ve Aarburg Vogt'un konutu olarak hizmet veren bir Orta Çağ kalesi etrafında inşa edilmiştir. Ulusal öneme sahip bir İsviçre miras alanı olarak sınıflandırılmıştır. Bugün, çocuk suçluları tutmak ve rehabilite etmek için Kantonale Jugendheim'a ev sahipliği yapmaktadır.