İçeriğe atla

Operadaki Hayalet (film, 2004)

The Phantom of the Opera
2004 yılında sinemaya uyarlanan
The Phantom of the Opera filminin afişi.
YönetmenJoel Schumacher
SenaristGaston Leroux'un
Le Fantôme de L'Opéra adlı eserinden uyarlayan
Andrew Lloyd Webber ve Joel Schumacher
OyuncularGerard Butler
Emmy Rossum
Patrick Wilson
MüzikAndrew Lloyd Webber
StüdyoWarner Bros. Studios
TürüMüzikal/Romantik/Dram
Yapım yılı2004, ABD/İngiltere
Çıkış tarih(ler)iABD: 21 Ocak 2005
Süre143 dakika
Dilİngilizce
Bütçe70 milyon $

Operadaki Hayalet, İngiliz besteci Andrew Lloyd Webber'in dünya çapında en popüler müzikal eserlerinden biri olan The Phantom of the Opera (Operadaki Hayalet), ilk defa sahneye konuluşundan 20 yıl sonra yeniden beyaz perdeye uyarlandı.

Mayıs 2005 itibarı ile film ABD'de 51.268.815 $, uluslararası olarak 103.380.072 $ hasılat ile toplam kazancı 154.648.887 $'a ulaşmıştır. Film ABD'de gösterime girdiği ilk hafta 4.001.890 $ gelir elde etmiştir.[1]

Gaston Leroux'un aynı adlı romanından sahneye uyarlanan Operadaki Hayalet, beyazperdeye de müzikalin yapımcısı ve bestecisi Andrew Lloyd Webber tarafından uyarlandı. Film müziklerinin çoğu, eserin müzikal versiyonun soundtrackinden (Operadaki Hayalet (müzikal, 1986) – Andrew Lloyd Webber) alınarak, film oyuncuları tarafından yeniden uyarlandı. Ayrıca film (Webber’in sadece bu film için bestelediği Learn to Be Lonely adlı parça – “En İyi Özgün Şarkı” da dâhil olmak üzere), 77. Oscar Ödüllerine 3 dalda aday gösterildi.

Hikâye

Onun sesi, masum dansçı kız Christine Daaé'yi (Emmy Rossum) öksüz kaldığı günden beri evi bildiği opera binasının gölgelerinin arasından çağırmakta ve Christine’in olağanüstü müzikal yeteneğini eğitmekteydi. Bu gizemli Müzik Meleği’nin, opera binasının mahzeninde yaşayan yüzü çirkin ama müzikal dehası da bir o kadar tartışılmaz olan ve tiyatro binasında çalışanları korkutmasıyla tanınan Operadaki Hayalet/Phantom (Gerard Butler) olduğu gerçeğini ise sadece genç balerinlerin eğitmeni Madame Giry (Miranda Richardson) biliyordu.

Tiyatronun kaprisli baş sopranosu La Carlotta’ (Minnie Driver), tam da yeni oyunun giysi provaları esnasında Hayalet olduğu iddia edilen birileri tarafından performansının sabote edilmesine sinirlenip yapımdan çekilir. Tiyatronun yeni yöneticileri Mösyö André (Simon Callow) ve Mösyö Firmin’in (Ciarán Hinds) de, gizemli bir öğretmenden müzik dersleri aldığı söylenen dansçı Christine Daaé’yi, Carlotta Guidicelli’nin yerine sahneye çıkarmaktan başka çaresi kalmaz.

Christine’in açılış gecesindeki büyüleyici performansı hem seyircileri, hem de kendisini bu yeni öğrencisini operanın yıldızı yapmaya adayan Hayalet’i etkiler. Ama Hayalet, genç sopranodan etkilenen tek erkek değildir, dolayısıyla Christine kendisini birden tiyatronun varlıklı sahibi – ve çocukluk aşkı – Vicompte Raoul de Chagny (Patrick Wilson) ile flört ederken bulur.

Karizmatik hocası Hayalet’ten etkilenmesine rağmen, Christine ister istemez yakışıklı aşığı Raoul’un çekimine kapılır ve kendini bir aşk üçgeninin ortasında bulur. Bir tarafta sesi ruhunu okşayan, romantik, onun sesini eğiten ve basit bir dansçıyken prima donna olmasını sağlayan Hayalet, bir tarafta yakışıklı, genç, zengin ve çocukluk aşkı Raoul… Fakat bu durum Hayalet’in hiç de hoşuna gitmez; tutkuların, şiddetli kıskançlıkların ve tutkulu aşkın kreşendosunu sahneye taşıyarak ezeli âşıkların geri dönüşü olmayan noktayı geçtiğinin habercisi olur.

Oyuncular

Kazanılan ve aday gösterilen ödüller

Kazanılanlar

Bilimkurgu Akademisi, Fantastik Filmler(Academy of Science Fiction, Fantasy Films)

Film Yayınlama Değerlendirme Derneği Ödülleri (Broadcast Film Critics Association Awards)

Ulusal İnceleme Kurulu (National Board of Review)

Genç Oyuncu Ödülleri (Young Artist Awards)

  • Film Uyarlamasında En İyi Performans - Genç Başaktris - Emmy Rossum

Aday gösterilenler

77. Oscar Ödülleri ya da 2005 Oscar Ödülleri

  • En İyi Sanat Yönetmeni - Anthony Pratt
  • En İyi Sinematografi - John Mathieson
  • En İyi Özgün Şarkı - Learn to Be Lonely

Bilimkurgu Akademisi, Fantastik Filmler (Academy of Science Fiction, Fantasy Films)

  • En İyi Aksiyon/Macera/Sürükleyici Film
  • En İyi Kostüm - Alexandra Byrne

Sanat Yönetmenleri Birliği (Art Directors Guild)

  • Film Uyarlaması - Dönem Filmi ya da Fantastik Film - Anthony Pratt

Kostüm Tasarımcıları Birliği Ödülleri (Costume Designers Guild Awards)

  • En Etkileyici Kostüm Tasarımı - Dönem Filmi ya da Fantastik Film - Alexandra Byrne
  • En Başarılı Film -Müzikal ya da Komedi
  • En Başarılı Kadın Oyuncu -Müzikal ya da Komedi - Emmy Rossum
  • En İyi Özgün Şarkı -Sinema Filmi - Learn to Be Lonely

Genç Oyuncu Ödülleri (Young Artist Awards)

  • En İyi Aile Filmi - Müzikal ya da Komedi

Ayrıca bakınız

  • The Phantom of the Opera
  • The Phantom of the Opera (müzikal 1986)
  • The Phantom of the Opera (soundtrack)
  • Operadaki Hayalet (roman)

Dış bağlantılar

Notlar ve kaynaklar

  1. ^ "Boxofficemojo.com Hasılat Detayları". 16 Aralık 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Haziran 2007. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Haluk Bilginer</span> Türk tiyatro, sinema ve dizi oyuncusu

Nihat Haluk Bilginer, Türk oyuncu ve yönetmendir.

<span class="mw-page-title-main">Gaston Leroux</span> Fransız gazeteci ve yazar (1868 – 1927)

Gaston Louis Alfred Leroux, Fransız gazeteci ve polisiye yazarı. Gaston leroux okul yıllarında Alexandre Dumas ile Victor Hugo'nun yapıtlarından esinlenen romanlar yazarak geçiniyordu. Leroux sırf babasını memnun etmek için Hukuk alanında eğitim aldı ve Hukuk alanında çalıştı. Babasının ölümünden sonra, mesleğini bırakarak birkaç gazetede muhabirlik yapmaya ve dünyayı gezmeye başladı. Bu sıralarda birkaç romanını tefrika halinde yayınlamaya başladı. Operadaki Hayalet (1910) isimli yapıtını Palais Garnier Opera Binası'na duyduğu ilgi ile yazmıştır ve bu yapıtın konusunun gerçek esrarengiz bir olay olduğunu söylemiştir. Operadaki Hayalet'in daha sonra Andrew Lloyd Webber tarafından müzikali yapıldı ve birçok kez sinemaya uyarlandı ayrıca polisiyede başlangıçlardan biri sayılan Sarı Odanın Esrarı gibi romanların yazarıdır. Sarı Odanın Esrarı'yla birlikte polisiye romanlarda kilitli oda cinayeti tarzı başlar, yani, içeri girilmesi veya çıkılması imkânsız olan bir odada cinayet işlenmesinin ve en sonunda dedektif veya zeki bir amatör tarafından katilin yakalanmasının hikâyesi. Ayrıca mesleği gereği bazı suçluların idamını izleyip bunları çalıştığı gazetede yayınlamak zorunda bırakılmış, bu idamları izlemek onu etkilemiştir.Romanlarında da bu etkinin yazıya geçirilmiş hali görülebilir.

<span class="mw-page-title-main">Andrew Lloyd Webber</span>

Andrew Lloyd Webber, Baron Lloyd-Webber, İngiliz besteci ve müzikal tiyatro emprezaryosu. Kariyeri boyunca 17 müzikale imza atmıştır. 2001'de New York Times tarafından "ticari açıdan tarihin en başarılı bestecisi" olarak gösterilmiştir. Müzikallerinden bazıları West End'de ve Broadway'de 10 yılı aşkın süre sahnelenmiştir.

Operadaki Hayalet, Gaston Leroux'un yazdığı bir eserdir. Şu anlamlara da gelebilir:

Filmler
Müzikaller
Kitaplar

Soundtrack bir kitap, drama, dizi, sinema filmi, radyo programı, televizyon programı veya video oyununun görüntülerine eşlik eden ve bunlarla senkronize olan kayıtlı müziktir. Türkçede tam karşılığı bulunmadığı için genellikle film müziği olarak kullanılan, İngilizce kökenli bir kelimedir.

<i>Operadaki Hayalet</i>

Operadaki Hayalet, Fransız yazar Gaston Leroux'nun bir romanı. 23 Eylül 1909 ile 8 Ocak 1910 arasında Le Gaulois gazetesinde tefrika halinde yayımlandıktan sonra Mart 1910'da Pierre Lafitte tarafından kitap olarak basıldı. Roman, kısmen, 19. yüzyılda Paris Operası'nda yaşanan bazı olaylara ve Carl Maria von Weber'ın 1841'da sahnelenen Der Freischütz operasında eski bir bale öğrencisinin iskeletinin kullanıldığı efsanesine dayanır. Çok sayıda sahne ve film uyarlaması bulunmasına rağmen, en ünlüleri Lon Chaney'in oynadığı 1925 yapımı film ve Andrew Lloyd Webber'ın 1986'da ilk kez sahnelenen müzikalidir.

The Phantom of the Opera, Fransız yazar Gaston Leroux'ın aynı adlı romanından uyarlanan bir müzikaldir. Sahneye konulan ilk Operadaki Hayalet müzikali 1986'da yılın sanat olayı olmuştu.

Operadaki Hayalet, Gaston Leroux'un yazdığı bir eserdir. Gotik bir roman kabul edilir.

<i>Century Child</i>

"Century Child", Finlandiyalı müzik grubu Nightwish'in dördüncü stüdyo albümüdür. 2002 yılında yayınlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Sarah Brightman</span>

Sarah Brightman, İngiliz soprano, aktris, şarkı sözü yazarı ve dansçıdır. Sarah Brightman, dünya çapında 66 milyon kopya CD ve 2 milyon kopya DVD satışı ile tüm zamanların en çok satan sopranosu olmuştur.

<i>Operadaki Hayalet</i> (film, 1943) Arthur Lubinin yönettiği 1943 tarihli korku filmi

Operadaki Hayalet, 1943 ABD yapımı melodramatik korku ve gerilim filmdir. Özgün adı Phantom of the Opera'dır.

<i>Operadaki Hayalet</i> (film, 1925)

Operadaki Hayalet 1925 ABD yapımı gotik korku filmidir. Özgün adı The Phantom of the Opera dır. Özgün hali sessiz çekilmiş olan film 1929 yılında seslendirilerek yeniden gösterime sunulmuştur.

62. Altın Küre Ödülleri, 2004 yılında film ve televizyon alanındaki en iyileri ödüllendirmek amacıyla 16 Ocak 2005 tarihinde düzenlendi.

9. Satellite Ödülleri, 23 Ocak 2005'te International Press Academy tarafından gerçekleştirildi. 2004 yılının en iyi filmleri ve televizyon programları ödüllendirildi.

<span class="mw-page-title-main">Müzikal tiyatro</span>

Müzikal tiyatro, kendine özgü bir olay örgüsü olan, müzik, dans ve diyalogların olaylarla bütünleştiği duygusal ve eğlendirici sahne gösterisi, oyun ya da filmdir. Sıklıkla "müzikal" olarak da anılır.

<span class="mw-page-title-main">Michael Ball</span>

Michael Ashley Ball İngiliz şarkıcı ve oyuncu. 1992 Eurovision Şarkı Yarışması'nda Birleşik Krallık'ı "One Step Out of Time" adlı şarkıyla temsil etmiş, yarışmada 2. olmuştur.

Prima donna, operada kullanılan İtalyanca bir terimdir.

<span class="mw-page-title-main">Erik (Operadaki Hayalet)</span>

Erik, Gaston Leroux'un 1910 romanı Operadaki Hayalet'in romana adını veren karakteri.Doğuştan deforme ve bir iskelet görünümüne sahip karakter bir dahi olsa da korkunç görünümü nedeniyle insanlardan kaçmakta ve Paris Opera Binasında saklanmaktadır.Derisi koyu sarı renkte ve gözleri sadece karanlıkta görülebilmekte ve kırmızı renklidir.Derisi iskeletine yapışıktır.Normal zamanlarda göz yuvaları boş görünür.Ayrıca kara büyü ustası olarak da anılır.Operanın mahzenve dehlizlerinin altında yeraltı gölünün ortasında bir adada yaşamaktadır.Operanın altını çeşitli tuzaklar ve düzeneklerle doldurmuştur.Operayı yöneticilerine mesajlarla emirlerini bildirmekte ve tehdit etmektedir.Operayı havaya uçurmayı da denemiştir.Orijinal romanda, Erik'in geçmişiyle ilgili çok az ayrıntı verilmiştir. Roman, Erik'in Fransa, Rusya,Osmanlı Devleti, İran ve Kuzey Vietnam da dahil olmak üzere birçok ülkeye seyahat ettiğini ve her bölgeden çeşitli sanat ve bilimler öğrendiğini doğruluyor. Erik'in kendisi, annesinin doğum deformitesinden dehşete düştüğü ve bir duvarcı olan babasının onu hiç görmediği gerçeğinden yakınıyor. Karakterin tarihinin çoğu, romanın çoğunda Pers veya Daroga olarak bilinen,Erik'in İran'daki hayatını kurtaran ve Erik'in ardından Paris'e giden esrarengiz bir figür tarafından açıklanır ; Diğer ayrıntılar Romanın sonsözünde tartışılmaktadır .Romanda, Erik sık sık üçüncü şahıs olarak kendisine atıfta bulunur.Karakter, birkaç kez alternatif medyaya uyarlandı; İlk uyarlaması Ernst Matray yönetmenliğinde 1916'da yapıldı.Ama bu uyarlama kayıptır.1925'te Lon Chaney'in oynadığı 1925 film uyarlaması, içerik olarak kitaba en yakın olanıdır, çünkü Erik'in yüzü uzun bir burun yarıklı ve çıkıntılı, çarpık dişlere sahip bir kafatasına benzer. Bu versiyonda Erik'in doğuştan deforme olduğu söyleniyor. Claude Rains'in oynadığı 1943 yeniden yapımında Erik'İn hikâyesi değiştirilmiş ve yüzüne kezzap atıldığı için yüzünün yarısı deforme olmuş bir kemancı olarak gösterilmiştir,Bu kaza sonucu yüzü deforme olmuş sanatçı yorumu 1962 yapımı Hammer'ın Herbert Lom versiyonu ve BrianDe Palma'nın modern versiyonu gibi pek çok başka uyarlamada sürmüştür. Andrew Lloyd Webber'in 1986 müzikali ve onun 2004 yapımı Gerard Butler'lı uyarlamasında deformasyonu doğuştan olsa da 1943 versiyonunda olduğu gibi yüzünün yarısı deforme olmuş halde gösterilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Linda Balgord</span>

Linda Balgord, Amerikalı aktris ve şarkıcı.