İçeriğe atla

Operadaki Hayalet (anlam ayrımı)

Operadaki Hayalet (Le Fantôme de L'Opéra), Gaston Leroux'un yazdığı bir eserdir. Şu anlamlara da gelebilir:

Filmler
Müzikaller
  • The Phantom of the Opera (müzikal 1986)
  • The Phantom of the Opera (soundtrack)
Kitaplar
  • Operadaki Hayalet (roman)

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Haluk Bilginer</span> Türk tiyatro, sinema ve dizi oyuncusu

Nihat Haluk Bilginer, Türk oyuncu ve yönetmendir.

<span class="mw-page-title-main">Gaston Leroux</span> Fransız gazeteci ve yazar (1868 – 1927)

Gaston Louis Alfred Leroux, Fransız gazeteci ve polisiye yazarı. Gaston leroux okul yıllarında Alexandre Dumas ile Victor Hugo'nun yapıtlarından esinlenen romanlar yazarak geçiniyordu. Leroux sırf babasını memnun etmek için Hukuk alanında eğitim aldı ve Hukuk alanında çalıştı. Babasının ölümünden sonra, mesleğini bırakarak birkaç gazetede muhabirlik yapmaya ve dünyayı gezmeye başladı. Bu sıralarda birkaç romanını tefrika halinde yayınlamaya başladı. Operadaki Hayalet (1910) isimli yapıtını Palais Garnier Opera Binası'na duyduğu ilgi ile yazmıştır ve bu yapıtın konusunun gerçek esrarengiz bir olay olduğunu söylemiştir. Operadaki Hayalet'in daha sonra Andrew Lloyd Webber tarafından müzikali yapıldı ve birçok kez sinemaya uyarlandı ayrıca polisiyede başlangıçlardan biri sayılan Sarı Odanın Esrarı gibi romanların yazarıdır. Sarı Odanın Esrarı'yla birlikte polisiye romanlarda kilitli oda cinayeti tarzı başlar, yani, içeri girilmesi veya çıkılması imkânsız olan bir odada cinayet işlenmesinin ve en sonunda dedektif veya zeki bir amatör tarafından katilin yakalanmasının hikâyesi. Ayrıca mesleği gereği bazı suçluların idamını izleyip bunları çalıştığı gazetede yayınlamak zorunda bırakılmış, bu idamları izlemek onu etkilemiştir.Romanlarında da bu etkinin yazıya geçirilmiş hali görülebilir.

<span class="mw-page-title-main">Andrew Lloyd Webber</span>

Andrew Lloyd Webber, Baron Lloyd-Webber, İngiliz besteci ve müzikal tiyatro emprezaryosu. Kariyeri boyunca 17 müzikale imza atmıştır. 2001'de New York Times tarafından "ticari açıdan tarihin en başarılı bestecisi" olarak gösterilmiştir. Müzikallerinden bazıları West End'de ve Broadway'de 10 yılı aşkın süre sahnelenmiştir.

<i>Operadaki Hayalet</i> (film, 2004) 2004 tarihli, Joel Schumacher filmi

Operadaki Hayalet, İngiliz besteci Andrew Lloyd Webber'in dünya çapında en popüler müzikal eserlerinden biri olan The Phantom of the Opera, ilk defa sahneye konuluşundan 20 yıl sonra yeniden beyaz perdeye uyarlandı.

Soundtrack bir kitap, drama, dizi, sinema filmi, radyo programı, televizyon programı veya video oyununun görüntülerine eşlik eden ve bunlarla senkronize olan kayıtlı müziktir. Türkçede tam karşılığı bulunmadığı için genellikle film müziği olarak kullanılan, İngilizce kökenli bir kelimedir.

<i>Operadaki Hayalet</i>

Operadaki Hayalet, Fransız yazar Gaston Leroux'nun bir romanı. 23 Eylül 1909 ile 8 Ocak 1910 arasında Le Gaulois gazetesinde tefrika halinde yayımlandıktan sonra Mart 1910'da Pierre Lafitte tarafından kitap olarak basıldı. Roman, kısmen, 19. yüzyılda Paris Operası'nda yaşanan bazı olaylara ve Carl Maria von Weber'ın 1841'da sahnelenen Der Freischütz operasında eski bir bale öğrencisinin iskeletinin kullanıldığı efsanesine dayanır. Çok sayıda sahne ve film uyarlaması bulunmasına rağmen, en ünlüleri Lon Chaney'in oynadığı 1925 yapımı film ve Andrew Lloyd Webber'ın 1986'da ilk kez sahnelenen müzikalidir.

The Phantom of the Opera, Fransız yazar Gaston Leroux'ın aynı adlı romanından uyarlanan bir müzikaldir. Sahneye konulan ilk Operadaki Hayalet müzikali 1986'da yılın sanat olayı olmuştu.

Operadaki Hayalet, Gaston Leroux'un yazdığı bir eserdir. Gotik bir roman kabul edilir.

<i>Live!! +one</i>

Live!! +one sadece Kasım 1980'de Japonya'da yanınlandı. Tüm şarkılar 4 Temmuz 1980'de Londra'daki the Marquee Club'da kaydedilmiştir. Bu EP'deki "Sanctuary" kaydı başka hiçbir yerde yoktur.

<span class="mw-page-title-main">Sarah Brightman</span>

Sarah Brightman, İngiliz soprano, aktris, şarkı sözü yazarı ve dansçıdır. Sarah Brightman, dünya çapında 66 milyon kopya CD ve 2 milyon kopya DVD satışı ile tüm zamanların en çok satan sopranosu olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Kült film</span>

Kült film sadık, tutkulu ama görece az sayıda bir hayran kitlesine sahip filmler için kullanılan bir terimdir. Kült kelimesi batı dillerine tapınma anlamındaki Latince cultus kelimesinden girmiştir ve Türkçede de batı dillerindeki gibi tutku, ilahlaştırma derecesinde aşırı saygı anlamlarını taşır.

<i>Operadaki Hayalet</i> (film, 1943) Arthur Lubinin yönettiği 1943 tarihli korku filmi

Operadaki Hayalet, 1943 ABD yapımı melodramatik korku ve gerilim filmdir. Özgün adı Phantom of the Opera'dır.

<i>Operadaki Hayalet</i> (film, 1925)

Operadaki Hayalet 1925 ABD yapımı gotik korku filmidir. Özgün adı The Phantom of the Opera dır. Özgün hali sessiz çekilmiş olan film 1929 yılında seslendirilerek yeniden gösterime sunulmuştur.

<i>Danny Phantom</i>

Danny Phantom, Nickelodeon için Butch Hartman tarafından yapılan ve Billionfold Studios tarafından üretilmiş olan bir Amerikalı çizgi dizisi. Dizi yarı hayalet bir çocuk olduğunu gizli tutmaya çalışırken kasabasını ve dünyayı hayalet saldırılarından koruyan genç bir yarı hayalet çocuk hakkındadır. Diziyi ayrıca The Fairly OddParents'ın Amerika Birleşik Devletleri harici ülkelere dağıtımını yapan Kanadalı animasyon şirketi Nelvana dağıtmaktadır. Dizi Amerika Birleşik Devletleri'nde sıklıkla "TV-Y7-FV" olarak derecelendirilir.

<span class="mw-page-title-main">Opera bestecileri listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Opera bestecileri listesi, opera bestecileri hakkında bilgi sağlamak hedefiyle hazırlanmıştır. Opera konusunda otoriter yazarlar tarafından seçilmiş olan Operalar listesi'nin içeriğine alınan opera eserlerinin opera bestecileri alınıp, bunların sınıflandırılmasından ortaya çıkmıştır. Bu listede bulunan opera bestecileri doğum tarihlerine göre sıralanmışlardır. Bu listedeki her madde opera bestecisinin adını, doğum ve ölüm tarihini, doğumda ve sonraki milliyetini ve önemli eserlerinin prömiyer tarihlerini ve adlarını vermektedir.

<i>A Night at the Opera</i> (Queen albümü) Britanyalı rock grubu Queenin 1975 yılında yayınladığı dördüncü stüdyo albümü

A Night At The Opera, İngiliz rock grubu Queen'in 21 Kasım 1975 tarihinde yayınladığı dördüncü stüdyo albümüdür. Albüm, müzikal zenginliği ve kalitesiyle Queen'in Britanya dışında, özellikle Uzak Doğu Asya'da önemli ölçüde başarı kazanmasını sağlamıştır. Albümün ismi, Marx Kardeşler'in A Night At The Opera (Operada Bir Gece) adlı filminden esinlenilerek konmuştur. Queen grubu, bu albümde, rock-opera türünü denemiş ve başarılı sonuç elde etmiştir. Albümde öne çıkan en önemli şarkılar hiç şüphesiz Queen'e "dünyanın en büyük hit'i" ödülünü getiren "Bohemian Rhapsody", "Death On Two Legs", "You're My Best Friend", "'39", "The Prophet's Song", "Love Of My Life"tır.

<span class="mw-page-title-main">Müzikal tiyatro</span>

Müzikal tiyatro, kendine özgü bir olay örgüsü olan, müzik, dans ve diyalogların olaylarla bütünleştiği duygusal ve eğlendirici sahne gösterisi, oyun ya da filmdir. Sıklıkla "müzikal" olarak da anılır.

Kevin Gray, Amerikalı bir oyuncuydu.

<i>Operadaki Hayalet</i> (film, 1962)

Operadaki Hayalet 1962 tarihli,Ternce Fisher yönetmenliğinde çekilen,Hammer yapımı korku filmidir.Gaston Leroux'nun Operadaki Hayalet romanından uyarlanan film romandan ve önceki uyarlamalarından farklı olarak Paris'te değil,Londra'da geçmektedir.Victoria İngiltere'sinde,1900 yılıında geçe film de Hayalet'in adı Profesör Petrie olarak geçmektedir.Operada çıkan bir yangın'da kaybolan ve öldüğü düşünülen Petrie'nin yüzü üzerine dökülen Nitrik Asit sonucu bozulmuştur. Hayalet Profesör Petrie'yi Herbert Lom canlandırmaktadır.Kadrodaki diğer isimlerse Heather Sears,Edward de Souza,Michael Gough, Ian Wilson,Thorley Walters,Harold Goodwin,Franco de Cudlitz,Marne Maitland,Miriam Karlin,Patrick Troughton,Renée Houston ve Keith Pyott'tur.

Prima donna, operada kullanılan İtalyanca bir terimdir.