İçeriğe atla

Opera Meydanı

Opera Meydanı
Harita
Haritadaki yeri
Eski adıHergele Meydanı, Hergelen Meydanı, İtfaiye Meydanı
Adını verenOpera Sahnesi
TürüKent meydanı
SağlayıcıAnkara Büyükşehir Belediyesi
Trafik durumuAraç ve yaya
Trafik akışıSağ
KonumAnafartalar, Altındağ, Ankara
Koordinatları39°56′14.4″K 32°51′15.4″D / 39.937333°K 32.854278°D / 39.937333; 32.854278

Opera Meydanı; Ankara'nın Altındağ ilçesinde bulunan bir kent meydanı. Atatürk Bulvarı üzerinde, Sıhhiye ve Ulus Meydanlarına eşit mesafede bulunur. Eskiden ev sahipliği yaptığı pek çok fabrika, atölye ve üretim tesisi sayesinde bir dönem şehrin sanayi merkezlerinden birisi olan meydan;[1] son yıllarda daha çok Gençlik Parkı, PTT Pul Müzesi, Melike Hatun Camii ve diğer tarihi binalarıyla şehrin turistik noktalarından biri haline gelmiştir. Ayrıca; birçok ulaşım arterinin de kesişme noktasıdır.

İsim

Henüz İncesu Deresinin ıslah edilip üstünün asfaltla kapatılmadığı yıllarda; ölümü yaklaşmış olan yaşlı atların serbest bırakılıp gezdiği, bataklık ve çayır karışımı bir alanda bulunan meydana başlarda Hergele Meydanı denmiştir. Şehirlerarası otobüslerin yazıhanelerinin bu meydana taşınmasından sonraysa söyleniş değişikliğine maruz kalıp "herkesin geldiği yer" anlamında Hergelen Meydanı olarak anılmaya başlamıştır.[2] Cumhuriyetin ilk yıllarında ise Ankara İtfaiyesinin bu meydanda konumlanmış olmasından dolayı İtfaiye Meydanı adını alan meydan,[3] bugün güneybatı ucunda bulunan Opera Sahnesi'nin açılmasıyla artık Opera Meydanı olarak anılır olmuştur.[4]

Tarihçe

1923 yılında Cumhuriyet'in ilan edilmesiyle birlikte hızlı bir bayındırlık sürecine giren Ankara, 1950'li yılların başına kadar tek merkezli bir kent olarak gelişim gösterdi. Bu süreçte şehirdeki bütün eğlence ve kültür mekanları, kamu binaları, bankalar ve konaklama tesisleri de günümüz Ulus semtinin sınırları içerisinde inşa edildi. Başkent olmasının yanı sıra genç cumhuriyetin diğer şehirleri için de bir örnek temsil etmesi maksadıyla oldukça planlı ve nizami bir şekilde imar faaliyetlerinin sürdürüldüğü, hatta zamanla bu meselenin bir ideolojiye dönüştüğü Ankara'da, sırasıyla Lörcher ve Jansen Planları uygulandı. Bu planlarda, adeta bir atardamar gibi uzun bir hat boyunca şehri ortadan ikiye bölen Atatürk Bulvarı üzerinde başta Hakimiyet-i Milliye Meydanı olmak üzere Sıhhiye, Zafer ve Cumhuriyet Meydanlarından oluşan dört ana nokta tasarlandı. Fakat bu tasarılar içerisinde yer almayan Opera Meydanının ortaya çıkışı ise diğerlerinin aksine planlı değil, tesadüfi oldu.[5][6]

1930'lu yıllardan itibaren Yeni Şehir olarak adlandırılan ve yaklaşık olarak Sıhhiye civarına denk düşen bölge, Ulus'un "tek merkez" olma unvanını elinden almaya başladı. Alternatif eğlence mekanlarının, bulvar kafeleri olarak anılan yeni pastane ve restoranların açılmasıyla birlikte insan yoğunluğu da bu hat boyunca güneye doğru kaydı. II. Evkaf Apartmanı'nın yenilenerek Küçük Tiyatro olarak hayata geçirilmesi, önceleri Sergi Evi olarak anılan Opera Sahnesi'nin inşa edilmesi ve son olarak bu erken cumhuriyet döneminin en büyük simgelerinden biri olan Gençlik Parkı'nın ıslah edilmesiyle birlikte Ulus ve Sıhhiye arasında bir ara merkez oluştu. Pek çok kültürel binaya ev sahipliği yapması nedeniyle de bir dönemin sanat merkezi haline gelen bu nokta, artık Opera Meydanı olarak anılmaya başlandı.[5]

Konum

Kaynakça

  1. ^ Okan Saykun; Çiğdem Baskıcı; Murat Karataş; Uğur Ursavaş (Kasım 2013). "Bozkırdan Sanayinin Başkentine: Ankara Sanayi Tarihi" (PDF). Ankara: Ankara Sanayi Odası. 2 Nisan 2016 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Mayıs 2020. 
  2. ^ Gözaydın, Nevzat (Şubat 2018). "Başkent'te Yer Adları Üzerine..." (PDF). Türk Dili, 794. s. 24. Erişim tarihi: 26 Mayıs 2020. []
  3. ^ Kılıç, Abdurrahman. "Bir İtfaiye Duayeni: Baki Akansel" (PDF). İstanbul Teknik Üniversitesi. s. 2. Erişim tarihi: 26 Mayıs 2020. []
  4. ^ "Bina Kimlikleri Söyleşileri 5 / Sergievi - Opera Binası". Mimarlar Odası. 24 Aralık 2009. s. 34. 
  5. ^ a b Önder, Demet. "Cumhuriyet Dönemi Ankara'sında Kentsel Eğlence-Dinlence Coğrafyasının Değişimi: Toplumsallaşmanın Mekânından Tüketimin Mekânına" (PDF). Türkiye Coğrafyası Araştırma ve Uygulama Merkezi. ss. 247-249. 19 Ağustos 2019 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Mayıs 2020. 
  6. ^ Dinçer, Güven (Ocak 2014). "Ulus'tan Samanpazarı'na Anafartalar Caddesi'nin Öyküsü" (PDF). İdealKent, 11. ss. 51-52. ISSN 1307-9905. Erişim tarihi: 25 Mayıs 2020. []

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Akün Sahnesi</span> Ankarada bulunan bir tiyatro sahnesi

Akün Sahnesi; Ankara'nın Çankaya ilçesinde bulunan bir tiyatro sahnesidir. Ankara Devlet Tiyatrosu tarafından sahnelenen temsillere ev sahipliği yapan ana mekanlardan biri olarak hizmet verir. Şinasi Sahnesi ile aynı binada yer alan sahneye, Atatürk Bulvarı üzerindeki girişten ulaşılır. Uzun yıllar boyunca sinema salonu olarak hizmet veren bir mekânın yenilenmesiyle tiyatro ve müzikal gösterimlerine uygun hâle getirilen sahne, 361 koltuk kapasitelidir.

<span class="mw-page-title-main">Kızılay Meydanı</span> Ankara Yenişehirde meydan

Kızılay Meydanı ya da 15 Temmuz Kızılay Millî İrade Meydanı, Türkiye'nin başkenti Ankara'nın merkezindeki kent meydanı. Doğudan Ziya Gökalp Caddesi, batıdan Gazi Mustafa Kemal Bulvarı, kuzey-güney ekseninde ise Atatürk Bulvarı yollarının kesişimindedir. Ankara'nın her tarafından ulaşımı oldukça kolay olan meydanda hem metro hem de Ankaray istasyonu bulunmaktadır. Çok sayıda büro, mağaza, kafe ve park bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Kızılay, Çankaya</span> Çankaya, Ankara, Türkiyede mahalle

Kızılay, Ankara ilinin Çankaya ilçesinde bulunan bir semt. Konum ve ulaşım itibarıyla Ankara'nın merkezi sayılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Sıhhiye, Çankaya</span> Semt

Sıhhiye, Ankara ilinin Çankaya ilçesinde bulunan semt. Kızılay ile Ulus arasında, Çankaya'ya bağlı Korkutreis ve Sağlık mahallelerinin kesiştiği noktada yer alır. Çok sayıda hastane ve üniversite bu bölgede yer alır. Ankara'daki mahallelerin tamamına yakınından bu bölgeye otobüs veya minibüs seferleri vardır.

<span class="mw-page-title-main">Bahçelievler, Çankaya</span> Çankaya, Ankara, Türkiyede mahalle

Bahçelievler, Ankara ilinin Çankaya ilçesinde bulunan bir semttir. Ankara'da sosyal yaşamın önemli merkezlerinden biri olan semtte, birçok mağaza, restoran, kafe, bar özellikle gençler tarafından ilgi görmektedir. Semtin sakinleri genellikle emekli insanlardan oluşmakta, özellikle yaz aylarında semt Ankara'nın en önemli eğlence merkezlerinden biri olmaktadır. Bahçelievler, başkent Ankara'da şehrin batı kesimine doğru planlı yayılmasını öngören bir yapılaşma sonucu ortaya çıkmıştır. Daha sonra çevreye üniversite fakültelerinin gelmesiyle, ekonomik canlanma yaşanmış ve semt meskenlerden oluşurken 1990'lı yıllardan itibaren mağazalar ve çeşitli işletmelerin açılmasıyla zamanla ekonomik ve sosyal merkez haline gelmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Opera Sahnesi</span> Ankarada bulunan bir tiyatro sahnesi

Büyük Tiyatro veya diğer adıyla Opera Sahnesi; Ankara'nın Altındağ ilçesinde bulunan bir tiyatro sahnesidir. Türk mimar Şevki Balmumcu tarafından bir sergi evi olarak tasarlanan ve 1933 yılında inşası tamamlanan yapı, 1948'de gerçekleştirilen yenileme çalışmaları sonrasında opera binası olarak kullanılmaya başlamıştır. Küçük Tiyatro'dan sonra şehirdeki en eski tiyatro sahnesine sahip salondur. Günümüzde, Ankara Devlet Opera ve Balesi ile Ankara Devlet Tiyatrosu'nun ortak kullanımındadır.

<span class="mw-page-title-main">Atatürk Bulvarı, Ankara</span>

Atatürk Bulvarı; Ankara'nın Altındağ ve Çankaya ilçelerini birbirine bağlayan bir bulvardır. Alman şehir plancı Hermann Jansen tarafından tasarlanan plana göre II. TBMM binası ile Çankaya Köşkü arasında kesintisiz bir hat inşa etmek amacıyla açılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası Konser Salonu</span> Ankarada tarihi bir konser salonu

Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası Konser Salonu , Ankara’da 1961-2020 yılları arasında Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası’nın (CSO) konserlerini verdiği ve provalarını gerçekleştirdiği 800 kişilik konser salonudur. Günümüzde Devlet Çoksesli Korosu'na tahsis edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Küçük Tiyatro</span> Ankarada bulunan bir tiyatro sahnesi

Küçük Tiyatro; Ankara'nın Altındağ ilçesinde bulunan bir tiyatro sahnesidir. Oda Tiyatrosu ve Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü ile birlikte II. Evkaf Apartmanı'nın içerisinde bulunur. Günümüzde aktif olarak Ankara Devlet Tiyatrosu tarafından sahnelenen temsillerde kullanılmakta olup şehirdeki en eski tiyatro salonudur.

<span class="mw-page-title-main">Hacı Bayram, Altındağ</span> Altındağ, Ankara, Türkiyede mahalle

Hacı Bayram; Ankara ilinin Altındağ ilçesine bağlı bir mahalledir.

<span class="mw-page-title-main">Anafartalar Caddesi</span> Ankarada bir cadde

Anafartalar Caddesi; Ankara'nın Altındağ ilçesinde bulunan bir caddedir. Şehirdeki ilk modern dükkanlar, kafeler ve eğlence merkezleri, Ulus Meydanı ile Samanpazarı'nı arasında uzanan bu caddede açılmıştır. Ayrıca; ilk çok katlı ve betonarme yapılar da Anafartalar Caddesi ve çevresindeki sokaklarda inşa edilmiştir. Cumhuriyetin ilk yıllarında kent merkezi Ulus civarında geliştiği için Şehremaneti, Çocuk Sarayı Apartmanı, Ankara Adliyesi gibi pek çok kamu binası da burada bulunmaktaydı.

<span class="mw-page-title-main">Gökkuşağı, Çankaya</span> Çankaya, Ankara, Türkiyede mahalle

Gökkuşağı, Ankara ilinin Çankaya ilçesine bağlı bir Dikmen semti sınırları içerisinde kalan bir mahalledir. 2014 Adrese Dayalı Nüfus Sayımı verilerine göre nüfusu 8.538 kişidir. 2000'li yılların başında gecekondu mahallesiyken bu yıllardan sonra hızla gelişerek tamamen apartmanlaşmıştır. Gökkuşağı mahallesi coğrafi olarak Cevizlidere, Huzur, Akpınar, Karapınar ve Üniversiteler mahalleleriyle çevrilidir.

<span class="mw-page-title-main">Mareşal Atatürk Anıtı</span>

Mareşal Atatürk Anıtı, İtalyan heykeltıraş Pietro Canonica tarafından 1927'de yapılan Mustafa Kemal Atatürk'ü mareşal üniforması içinde ayakta, iki eli ile kılıcının kabzasını kavramış biçimde gösteren anıt.

<span class="mw-page-title-main">Ulus Meydanı</span>

Ulus Meydanı; Ankara'nın Altındağ ilçesinde bulunan bir kent meydanıdır. Anafartalar, Çankırı ve Cumhuriyet Caddesi ile Atatürk Bulvarı'nın kesişim noktasında yer alır. Cumhuriyet'in ilanından sonra hayata geçirilen imar uygulamaları doğrultusunda Ankara şehir merkezinde oluşturulmuş ilk modern kamusal mekan olmasıyla bilinir. Merkezinde konumlandırılmış olan Zafer Anıtı, Anıtkabir'in inşa edilmesine kadar geçen süreçte ülke genelinde kutlaması yapılan milli bayramların veya resmi devlet törenlerinin ana mekanı olmuştur. Meydanın çevresinde bulunan I. ve II. Türkiye Büyük Millet Meclisi binaları ile Türkiye İş Bankası ve Sümerbank'ın genel müdürlük yapıları; buranın geçmişte hem siyasi hem de iktisadi açıdan önemli bir merkez olduğunun göstergesidir.

<span class="mw-page-title-main">Covent Garden</span> Londrada bölge

Covent Garden Londra'nın bir semtidir. Merkez meydanında eski meyve ve sebze pazarı, Şu anda ise popüler alışveriş ve turistik mekanlarına sahiptir. Covent Garden olarak bilinen semt Royal Opera House ile ilişkilidir.1654 yılına gelindiğinde şık meydanın güney tarafında küçük bir açık hava meyve-sebze pazarı gelişti. Tavernalar, tiyatrolar,kahveler ve genelevlerin açılması ile hem pazar hem de çevredeki alanlar giderek küçümsendi.Covent Garden'ın merkezindeki meydan bu semtin başlıca cazibe noktası olsa da semtin büyüleyici sokak manzaraları, canlılığını yitirmeyen pazaryerleri ile sınırlı kalmıyor.Sokak sanatçılarıve yiyecek tezgâhları, Covent Garden'ın ikonik meydanı ve dolambaçlı sokaklarını sirkülasyonu daha az olan bölgeleri tercih edenlere yönelik peynir dükkânları, tavernalar,sanat müzeleri ve opera salonlarıyla birlikte paylaşıyor. Tartışmasız bir güzelliğe sahip bu semtteki sayısız eğlence alternatifini izleyin, alkışlayın ve cebinizdeki bozuklukları sanatçılara vermeyi unutmayın.

<span class="mw-page-title-main">Cumhuriyet Caddesi (Ankara)</span>

Cumhuriyet Caddesi veya diğer adıyla İstasyon Caddesi; Ankara'nın Altındağ ilçesinde bulunan bir caddedir. Ulus Meydanı ile Ankara Garı arasındaki güzergahta uzanır. Ankara'daki eski yerleşim bölgesinin en önemli ulaşım arterlerinden biri olan cadde; Ankara Palas, I. ve II. Meclis binaları, Gençlik Parkı, 19 Mayıs Stadyumu ve Ankara Arena gibi oldukça önemli yapılara ev sahipliği yapmaktadır. Uzun yıllar boyunca resmi ve milli bayram günlerinde askeri törenler, geçitler ve taklar Cumhuriyet Caddesi'nde gerçekleştirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Çankırı Caddesi</span> Ankarada bir cadde

Çankırı Caddesi veya tarihi adıyla Çankırıkapı; Ankara'nın Altındağ ilçesinde bulunan bir caddedir. Anafartalar ve Cumhuriyet Caddelerinin Ulus Meydanı'nda kesiştiği noktadan başlayan cadde, Dışkapı semtine kadar devam eder. İlk yapıldığı yıllarda şehrin en önemli eğlence merkezlerinden birisi olan Çankırı Caddesi; dönemin ünlü mekanlarından "Fresko'nun Barı", "Elhamra Bar" ve "Park Sineması" gibi pek çok işletmeye de ev sahipliği yapmıştır. Ayrıca; bugün Ankara Valiliği'nin önündeki Hükûmet Meydanı'nda bulunan Julianus Sütunu'nun orijinal konumu ile geçmişte çeşitli sebeplerden dolayı yıkılan veya yok olan yapılardan İğneli Belkıs Camii ve Hasan Paşa Hamamı da bu cadde üzerinde bulunmaktaydı.

<span class="mw-page-title-main">Zafer Meydanı (Ankara)</span> Ankarada bir meydan

Zafer Meydanı; Ankara'nın Çankaya ilçesinde bulunan bir meydandır. Atatürk Bulvarı üzerinde yer alan beş önemli meydandan biridir.

Yüksel Caddesi; Ankara'nın Çankaya ilçesinde bulunan bir caddedir. Şehir merkezindeki önemli ulaşım, alışveriş ve sosyalleşme merkezlerinden biri olmasının yanı sıra tarihi boyunca ev sahipliği yaptığı yürüyüşler, protesto gösterileri ve siyasi olaylarla tanınır. Caddenin Kızılay Meydanı tarafındaki çıkışında Türk heykeltıraş Metin Yurdanur tarafından 1990 yılında yapılmış olan İnsan Hakları Anıtı bulunur.

<span class="mw-page-title-main">100. Yıl Çarşısı</span> Ankaranın Altındağ ilçesinin Ulus semtinde bulunan alışveriş ve ofis kompleksi

100. Yıl Çarşısı ve Büro Binaları, Ankara'nın Altındağ ilçesinin Ulus semtinde bulunan 1967-1981 tarihleri arasında inşa edilmiş çok katlı alışveriş ve ofis kompleksi.