İçeriğe atla

Open Journal Systems

Open Journal Systems (ADS) akademik dergilerde dikkatli bir şekilde yeniden inceleme yönetimleri için Kamu Bilgi Projesi tarafından kurulan, GNU Genel Kamu Lisansı altında dağıtılan bir açık kaynak yazılımıdır. 

Tasarım

Açık Dergi Sistemleri (ADS)  açık erişimin ve eş denetim yayınının gelişimini kolaylaştırmak için tasarlandı, teknik alt yapıyı sağlamak için sadece dergi makalelerinin online tanıtımlarını değil aynı zamanda bir bütün baş makale yönetim iş akışını sağlar. Makale sunuşu, birçok eş denetim kolu ve yasak kitaplar listesi dahil. ADS dergi yöneticisi, editör, inceleme, yazar, okuyucu, gibi farklı roller yerine bireylere dayanır. Abonelik dergiyi desteklemek esas kısımdır.[1][2]

Yazılım, diğer toplum tabanlı projelere benzeyen WordPress gibi yeni özellikler sağlayan tüm çekirdek kod tabanı değiştirmeye gerek kalmadan  kolayca entegre sağlayan bir eklenti mimarisine sahiptir. Bazı eklentiler ADS'ye katkıda bulundu araçları içeren indeksi kolaylaştıran Google Bilim insanı ve kamu medya merkezinde, bir besleme eklentisi RSS/ATOM web sendika beslemesi sağlar, bir tezgâh eklentisi TEZGAH istatistiği ve raporuna izin sağlar ve daha fazlası. ADS  ayrıca LOCKSS-uyumludur, kalıcı kayıtları dergi içeriğindeki devam eden girişleri garantilemek için yardımcı olur.

Okuyucunun katılımını artırmak için PKP geliştirildi, bir dizi Okuma Araçları ki bunlar açık erişim veri tabanında giriş sağlar ilgili çalışmalara, medya hikâyelerine, hükûmet politikalarına vs. 

Sürümleri

Başlangıçta 2011 yılında yayımlanan ADS şu anda 2.4.6. sürümünde. ADS PHP ile yazıldı ya MySQL ya da PostreSQL veritabanı kullanılır ve  Unix-like ya da Windows web hizmetlerini barındırıyor olabilir.

ADS birçok dilde çevrildi. 2.3 sürümündeki gibi, tüm çeviri 16 dilde (Bulgarca, Çekçe, Danimarka dili,Hollandaca,İngilizce,Fransızca, Almanca,Yunanca,Endonezya dili,İtalyanca, Japonca,Farsça,Portekizce,İspanyolca, Türkçe,ukraynaca)yapıldı, birçok ek dil ile (Arapça,Çince,Hintçe,Vietnam dili) gelişim içine. Tüm çeviriler kullanıcı topluluk tarafından yaratıldı ve sağlandı.[3]

Kullanım

Bir kullanıcı topluluk gelişti yazılım etrafında, aktif katılımcılar ile, Brezilya Enstitüsünden Bilim ve Teknoloji Bilgisi (IBICT) ve artış olması projeye katkı sağladı[4] Tıbbi İnternet Araştırmaları Dergisi ve diğerleri.Yayının ve dökümasyonun gelişen bir vücudu[5] projenin web sitesinde mevcuttur.

Orta 2015 itibarıyla ADS, dünya çapında en az 8.000 dergi tarafından kullanılıyordu. Bu dergilerin yerini gösteren bir harita PKP web sitesinde de mevcuttur.[6]

Yayın Bilgi Projesi  ile işbiriliğndedir Ulusalararası AĞ Mevcutluk için Bilim Yayınında (INAPS) geliştirmek için bilimsel araştırma portalları Afrikada, Bangladeşte,Nepal ve Vietnamda 

Venezuellada en az 24 organizasyon, halk ve özel üniversite yayınları yaklaşık 200 dergi bu platformu kullanıyor.

ADS Erudit yayınlama sistemi yanı sıra,[7]  sinerji projelerinde kullanılıyor,[8] Kanadalı  sosyal bilimler ve beşeri bilimler bilimsel araştırmalarda bir portal yaratır. ADS ayrıca Brezilya[9] İspanya,İtalya[10] ve Yunanistan portal araştırmalarında kullanılıyor,[11]

Ayrıca bakınız

  • Açık erişim dergi
  • Açık erişim dergilerin listesi
  • DPubS - benzer bir sistem
  • OpenACS

Kaynakça

  1. ^ "Subscriptions" 24 Eylül 2015 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi..
  2. ^ "Open Journal Systems" 1 Mart 2013 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi..
  3. ^ "OJS Languages" 15 Temmuz 2013 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi..
  4. ^ "Brazilian Institute for Information in Science and Technology (IBICT)". 24 Ekim 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Ekim 2015. 
  5. ^ "publications and documentation". 18 Ekim 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Ekim 2007. 
  6. ^ "OJS Map" 27 Ekim 2019 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi..
  7. ^ "Érudit" 26 Aralık 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.. Érudit.org.
  8. ^ "About Synergies" 15 Haziran 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi..
  9. ^ "Brazil". 7 Nisan 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Ekim 2015. 
  10. ^ "LEO" 17 Şubat 2014 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi..
  11. ^ "EKT ePublishing" 8 Kasım 2015 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.. epublishing.ekt.gr/en.

Daha Fazlası

 Dış bağlantılar

  • Açık Dergi Sistemi Halk Bilgi Projesinde 
  • Bir Anket ve Evrim Açık-Araştırma Elektronik Yayın Sistemi Mark Cyzyk and Sayeed Choudhury, Johns Hopkins Üniversitesi

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Türk Dil Kurumu</span> Türkçeyi incelemek ve Türkçenin gelişmesi için çalışmak amacıyla oluşturulmuş kamu kurumu

Türk Dil Kurumu (TDK), Türkçeyi incelemek ve Türkçenin gelişmesi için çalışmak amacıyla 12 Temmuz 1932'de Mustafa Kemal Atatürk tarafından kurulan kurumdur. Türkiye'nin başkenti Ankara'da yer alan kurum, Türk dili üzerine çalışmaların yapılıp yayımlandığı bir merkezdir. Türk Dil Kurumu 1955'ten başlayarak çeşitli dallarda ödüller verdi. Ödüller her yıl 26 Eylül Dil Bayramı'nda Ankara'da yapılan törenle sahiplerine verilirdi. Ödül verilen dallar farklı yönetmeliklere göre zaman zaman değişirdi. 1983'te Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu bünyesine alındıktan sonra Türk Dil Kurumu ödülleri kaldırıldı. Günümüzde "Türk Diline Hizmet Ödülleri"ni vermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Unix</span>

UNIX türevi işletim sistemleri çok işlemcili çok pahalı makinelerden tek işlemcili, basit ve çok ucuz ev bilgisayarlarına kadar pek çok cihaz üzerinde çalışabilen esnek ve sağlamlığı çok değişik koşullarda test edilmiş sistemlerdir. Fakat özellikle kararlı yapısı ve çok kullanıcılı-çok görevli yapısıyla çok işlemcili sunucularda adeta standart haline gelmiştir ve özellikle akademik dünyada iş istasyonları üzerinde çok yaygın bir kullanım alanı bulmuştur. UNIX, Interdata 7/32, VAX ve Motorola 68000 arasında hızla yayıldı.

<span class="mw-page-title-main">Association for Computing Machinery</span>

Bilgisayar Derneği, bilgisayar bilimleri alanındaki en eski mesleki kuruluştur. 1947'de kurulmuş, günümüzde 80.000 üyeye ulaşmıştır. Mesleki ve akademik yayınları ile toplantı faaliyetlerinin yanı sıra, bilişim dalının en önemli ödülü kabul edilen Turing Ödülü'nü vermesiyle de bilinir. Merkezi New York şehrindedir. Dünya genelini kapsayan üyelik sistemi ile bilişim teknolojisinin çeşitli alanları ile uğraşan profesyonellere ve öğrencilere kaynak sağlamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Açık kaynak</span> ücretsiz dağıtım ve ürüne erişim hakkında felsefe

Açık kaynak, kaynak kodun; kopyalanması, değiştirilebilmesi ve yeniden dağıtım için serbestçe kullanıma sunulmasıdır. Açık kaynak yalnızca kaynak koda erişim anlamına gelmez. Kodların başkaları tarafından herhangi bir telif ücreti ödemeden kullanılabilmesi, değiştirilmesi ve yeniden dağıtımı gibi çeşitli haklar vermesi gerekir. Bunun için ürün, açık kaynak tanımına uyan bir lisans kullanmalıdır.

<span class="mw-page-title-main">IBM</span> Amerikan çok uluslu teknoloji şirketi

IBM, merkezi Armonk, New York, ABD'de olan, dünyanın en büyük bilişim teknolojisi şirketlerinden biridir. 410.000'i aşkın çalışanı ile 170'ten fazla ülkede faaliyet göstermektedir. Faaliyet gösterdiği alanlar arasında bilgisayar, middleware ve donanım üretimi, yazılım, internet barındırma hizmeti, kuantum hesaplama, bulut depolama, bulut bilişim, bulut veritabanı, yapay zekâ, otomasyon, robotik, sunucu servisleri, danışmanlık ve AR-GE bulunmaktadır. Dünyada her yıl en fazla yeni patent alan şirket durumundadır.

Açık içerik, insanların önceden oluşturulmuş ücretsiz bir içeriğe erişerek bu içeriğe atıfta bulunarak, içeriği izinsiz bir şekilde kopyalaması, yayınlaması ve değiştirebileceği ve kullanabileceği bir çalışmayı tanımlar. Ayrıca "serbestçe kullanılabilir" olarak da tanımlanır. İçeriğin tamamını ya da dilediği bir kısmını kullanmak kullanıcıya kalmıştır.

<span class="mw-page-title-main">PostgreSQL</span> Veri tabanı yönetim sistemi

PostgreSQL ya da Postgres, özgür ve açık kaynak kodlu, SQL destekli bir ilişkisel veritabanı yönetim sistemidir.

Pick işletim sisteminden türetilmiş olup, OpenQM çok boyutlu (Multivalue) bir veritabanı yönetim sistemi olarak tanımlanabilir. Birleşik Krallık'ta Ladybridge Systems şirketi tarafından geliştirilmektedir. Temel programcısı Martin Phillips'tir.

<span class="mw-page-title-main">Acil tıp</span> İnsan sağlığının hayati derecede etkilenmesi ve bu durumdan en hızlı şekilde normale dönme adına yapılan tüm uygulamaları kapsayan acil sağlık hizmeti

Acil Tıp, insan sağlığının hayati derecede etkilenmesi ve bu durumdan en hızlı şekilde normale dönme adına yapılan tüm uygulamaları kapsayan acil sağlık hizmeti. Acil tıp hizmetleri hastanelerin acil servislerinde ve mobil ekipler vasıtasıyla hastane dışında verilir.

<span class="mw-page-title-main">Drupal</span> web içerik yönetim sistemi

Drupal; ücretsiz, açık kaynaklı bir içerik yönetim sistemi ya da içerik yönetim'e odaklı bir altyapı yazılımıdır. Modüler yapısı sayesinde, web uygulama çatısı, topluluk portalı, forum ya da blog motoru olarak da kullanılabilmektedir. 2000'li yılların ortalarında Drupal esneklik, genişleyebilirlik, yönetim kolaylığı ve etkin bir topluluğun desteği ile popülerlik kazanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Bilimsel dergi</span> Bilimsel araştırmaları yayınlayan süreli dergi

Bilimsel dergi, akademik yayıncılıkta genellikle yeni araştırmalar yayınlayarak bilimin gelişimine destek vermeyi hedefleyen bir süreli yayın.

<span class="mw-page-title-main">CMS Made Simple</span>

CMS Made Simple (CMSMS) açık kaynak (GPL) lisansıyla yayınlanan bir içerik yönetim sistemidir (CMSMS) web geliştiricileri ve site sahipleri tarafından kullanılmaktadır. Bilişim kitapları alanında dünyanın en saygın yayın evlerinden Packt Publishing tarafından 2010 yılı içerisinde yapılan ankette PHP ile geliştirilmiş en iyi açık kaynak içerik yönetim sistemi seçilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Açık erişim</span> açık lisanslar altında bilimsel içerik sağlanması

Açık erişim (AE), online araştırma çıktılarının erişiminde hiçbir kısıtlama olmamasına ve kullanımda da birçok kısıtlamadan serbest olmasına denir. Açık Erişim, akran denetimli olan veya olmayan akademik dergi makaleleri, konferans yazıları tezler, kitap bölümleri, ve monografilere uygulanabilir.

<i>Journal of Cinema and Media Studies</i>

CINEJ Cinema Journal, Emerging Sources Citation Index (ESCI) ve Ebscohost tarafından taranan Pittsburgh Üniversitesi'nce çıkarılan dijital ortamda yayınlanan ve dünyanın farklı bölgelerinden akademisyenlerin makaleleri ve araştırmalarıyla yer aldığı İngilizce akademik Sinema dergisi. D-Scribe Digital Publishing programı çerçevesinde çıkan tematik bir yayın niteliği taşır. D-Scribe ile yayınlanan diğer yayınlar gibi Cinej de online ve ücretsiz erişime açıktır.

SDEWES Merkezi, Zagreb Üniversitesi'nde yerleşik, hükûmet dışı bilimsel bir kurumdur.

Açık erişim (AE) dergileri "internetin kendisine erişim dışında finansal, yasal veya teknik bariyer olmaksızın" okuyucuya çevrimiçi ulaşılabilir olan bilimsel dergilerdir. Fiyat bariyerleri ve çoğu ruhsat baryerleri kaldırılır. Açık erişim dergileri okuyucuya ücretsiz erişilebilir olmasına karşın yine de bu dergilerin yapım ve yayımına ilişkin ücretlendirmeler bulunmaktadır. Bazıları finanse edilmiştir, bazıları ise yazar adına ödeme gerektirmektedir.

Açık bilim, araştırmacıların ortaya koyduğu çalışmaları; geliştirmeye, katkı sağlamaya, eklemelere, çıkarmalara açık halde bilim dünyasına sunmasıdır. Böylece bu çalışmalar, araştırmacılara, dolayısıyla bilimin ilerlemesine katkı sağlamaktadır. “Açık bilim, araştırma bulgularının yeniden üretilmesine izin verir, araştırma metodolojisinde şeffaflığı sağlar, araştırmacının toplumsal etkisini artırır ve hem araştırmacılar hem de araştırma kurumları için para ve zamandan tasarruf sağlar.” Açık bilim dendiğinde burada kullanılan açıklık kelimesinin ne anlamda kullanıldığını ifade etmek gerekir. “Açıklık herkesin özgürce erişebileceği, kullanabileceği ve paylaşabileceği anlamına gelir.” Açık bilim kamuya ait olan bilimsel çıktıların, toplanan verilerin ve yöntemlerin kısıtlanmadan ya da en az kısıtlamayla kamuya tekrar sunulması gerektiğini savunur. “Bilgi kullanılması ya da paylaşılması sonucu azalmaz.” Kullanıldıkça ve insanlar bilgiye ulaştıkça yeni bilgiler ortaya çıkar. Açıklık bilimin ilerleyebilmesi için son derece gereklidir. Araştırmacıların daha önceden yapılmış olan çalışmalara ulaşabilmesi, eksiklikler ya da yanlışları fark ederek yeni çalışmalar ortaya koyabilmesi için bilimsel kaynaklara ulaşması gerekir. Ulaşabilmeleri için de açık bilimin desteklenmesi ve bu yönde çalışmalar yapılması gerekir.

<span class="mw-page-title-main">Hesaplamalı biyoloji</span> biyolojik, davranışsal ve sosyal sistemlerin incelenmesinde veri-analitik ve teorik yöntemler, matematiksel modelleme ve hesaplamalı simülasyon teknikleri

Hesaplamalı biyoloji veya bilişimsel biyoloji, biyolojik, ekolojik, davranışsal ve sosyal sistemlerin araştırılmasında veri analitik ve teorik yöntemlerin, matematiksel modelleme ve hesaplamalı simülasyon tekniklerinin geliştirilmesini ve uygulanmasını içerir. Disiplinlerarası bir alandır ve de farklı disiplinleri kucaklar. Temelinde biyoloji, uygulamalı matematik, istatistik, biyokimya, kimya, biyofizik, moleküler biyoloji, genetik, genomik, bilgisayar bilimi ve evrim yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">OpenSUSE Projesi</span>

OpenSUSE Projesi, OpenSUSE dağıtımı ve dağıtım için çeşitli araçların geliştirilmesi, kullanım kılavuzlarının hazırlanması, paketlerin bakım ve dağıtımının sağlanması gibi görevleri üstlenen bir kuruluştur.

Açık kaynak yazılım hareketi, daha geniş açık işbirliği kavramının bir parçası olarak, yazılımların bir kısmı veya tamamı için açık kaynak lisanslarının kullanımını destekleyen bir harekettir. Açık kaynak hareketi, açık kaynak yazılım kavramını/fikrini yaymaya başlamıştır. Açık kaynak hareketi felsefesini destekleyen programcılar, yazılım geliştirme için gönüllü olarak programlama kodu yazarak ve değiş tokuş ederek açık kaynak topluluğuna katkıda bulunurlar. "Açık kaynak" terimi, hiç kimsenin düzenlenmiş kodu paylaşmayan bir gruba karşı ayrımcılık yapmamasını veya başkalarının önceden düzenlenmiş çalışmalarını düzenlemesini engellememesini gerektirir. Yazılım geliştirmeye yönelik bu yaklaşım, herkesin açık kaynak kodunu almasına ve değiştirmesine olanak tanır. Bu değişiklikler, yazılımla çalışan kişilerden oluşan açık kaynak topluluğu içindeki geliştiricilere geri dağıtılır. Bu sayede kod değişikliğine katılan tüm bireylerin kimlikleri ortaya çıkarılmakta ve kodun zaman içinde dönüşümü belgelenmektedir. Bu yöntem, belirli bir kod parçasının sahipliğini oluşturmayı zorlaştırır, ancak açık kaynak hareketi felsefesiyle uyumludur. Bu hedefler, yüksek kaliteli programların üretimini ve açık kaynak teknolojisini geliştirmek için benzer düşünceye sahip diğer insanlarla işbirliği içinde çalışmayı teşvik eder.