İçeriğe atla

Open Archives Initiative Protocol for Metadata Harvesting

Open Archives Initiative Protocol for Metadata Harvesting

Open Archives Initiative Protocol for Metadata Harvesting (OAI-PMH) Açık Arşivler Girişimi tarafından geliştirilen bir protokoldür. Bu protokol bir arşivdeki metadata tanımlarını harmanlamak (ya da toplamak) için kullanılır. Böylece birçok arşivden metadata kullanılarak servisler oluşturulabilir. OAI-PMH'nin bir uygulamasının, Dublin Core'da onu temsil eden metadatayı desteklemesi gerekir, ama ayrıca ek temsilleri de destekleyebilir.[1]

Protokol genellikle sadece OAI Protokolü olarak kullanılır.

OAI-PMH HTTP üzerinden XML'i kullanır. Version 2.0 2002 yılında piyasaya sürülmüştür, belge en son 2015'te düzenlenmiştir. Creative Commons lisansı BY-SA'ya sahiptir.

Tarihçe

1990'ların sonlarında, Herbert Van de Sompel (Gent ÜniversitesiLos Alamos Ulusal Laboratuvarındaki (ABD) araştırmacılarla ve kütüphanecilerle çalışıyordu ve e-print sunucularının birlikte çalışabilirliği ve dijitalleştirme ile alakalı zorlukları tartışmak üzere bir toplantı çağrısında bulundu. Toplantı Santa Fe, New Mexico'da, Ekim 1999'da yapıldı. Toplantıdan çıkan anahtar bir gelişme de e-print sunucularının metadatayı açığa çıkarmasına izin veren bir arayüzün tanımının yapılması oldu. Bu arayüze/protokole "Santa Fe Konvansiyonu" adı verildi.[1]

2000'de ACM Dijital Kütüphaneler Konferansında ve başka yerlerde Santa Fe Konvansiyonundaki düşünceleri paylaşmak amacıyla birkaç çalıştay yapıldı.[2] Bu çalıştaylarda fark edildi ki, e-print toplumunun yaşadığı problemleri; kütüphaneler, müzeler, dergi yayınlayanlar ve dağıtılmış kaynakları paylaşmaya ihtiyacı olanlar da yaşıyordu. Bu ihtiyaçlara karşılık vermek amacıyla, the Coalition for Networked Information[3] ve Digital Library Federation[4] maddi destek sağladı ve Herbert Van de Sompel and Carl Lagoze tarafından yönetilecek bir Açık Arşivler Girişimi sekreteryası kuruldu. OAI, Santa Fe Konvansiyonunda oluşturulmuş arayüzü geliştirmek amacıyla Cornell Üniversitesinde (Ithaca, New York) Eylül 2000'de toplandı.

OAI-PMH version 1.0 Ocak 2001'de Washington D.C. ve Şubatta Berlin'de halka tanıtıldı. W3C tarafından XML standardına yapılan modifiasyonlar OAI-PMH'ye de küçük modifikasyonlar gerektirdi ve version 1.1 meydana geldi. En güncel versiyon olan, 2.0, Haziran 2002'de çıktı. Birçak teknik değişiklik ve geliştirme içermektedir..

Tescilleri

OAI Protokolü birçok dijital kütüphane, kurumsal yazılım havuzları ve dijital arşivler tarafından kabul edildi. Kayıt olmak zorunlu olmamakla beraber, önerilmektedir.

OAI uyumlu yazılım havuzlarının bazı büyük tescilleri:

  1. The Open Archives list of registered OAI repositories 23 Ekim 2015 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  2. The OAI registry at University of Illinois at Urbana-Champaign 1 Ekim 2015 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  3. The Celestial OAI registry
  4. Eprint’s Institutional Archives Registry
  5. Openarchives.eu The European Guide to OAI-PMH compliant repositories in the world
  6. ScientificCommons.org A worldwide service and registry

Kullanımı

Ticari arama motorları daha fazla kaynak bulmak amacıyla OAI-PMH'ı kullanmaya başladı. Google OAI-PMH'ı Avustralya Ulusal Kütüphanesi Digital Object Repository 'den bilgi toplamak amacıyla kullanıyor.[5] 2004'te, Yahoo!, OAI-PMH metadata harmanlama ile alınmış olan içeriği  OAIster (Michigan Üniversitesi)'den topladı . Google OAI-PMH'i kenidlerinin Site haritası protokolünün bir parças olarak kabul etti ama 2008'de bu kararından vazgeçti.[6] Wikimedia OAI-PMH veri havuzunu, Wikipedia ve arama motorları için ilgili site güncellemeleri için kullanıyor.[7] Her gün binlerce dosyanın harmanlanmasıyla uğraşılırken,OAI-PMH ağ trafiğini hafifletmekte ve başka kaynakların kullanılmasına yardımcı olabilir.[8] NASA'nın Mercury: Metadata Search System'i OAI-PMH'i her gün Global Change Master Directory (GCMD)'den binlerce metadata toplamakta kullanıyor.[9]

mod_oai projesi ise OAI-PMH'i to içeriği Apache HTTP Sunucusu tarafından erişilebilir olan web tarayıcılarına açmak için kullanıyor.

Yazılım

OAI-PMH, harmanlayıcıların veri havuzlarından güncellenmiş kayıtlar üzerinden bilgi istediği istemci-sunucu mimarisine dayanır, in which "harvesters" request information on update. Data sağlayıcıları, Dublin Core formatında XML metadatası sağlamak zorundadır, ayrıca farklı XML formatlarında da sunabilirler.

Birçok yazılım sistemi OAI-PMH'i destekliyor. Bunlar, Southampton Üniversitesinden Fedora, GNU EPrints, Public Knowledge Project'den Open Journal Systems, Massachusetts Teknoloji Enstitüsünden Desire2Learn, Pisa Üniversitesinden DSpace, HyperJournal, Digibis'ten Digibib, Ex Libris'ten Primo, DigiTool, Rosetta and MetaLib, PTFS 26 Ekim 2015 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.'ten ArchivalWare, Lugano,İsviçre'deki eLab[10] den DOOR, PANGAEA (data library),[11] den panFMP ve Roaring Development ve jOAI[12] den SimpleDL.

Arşivler

arXiv ve CERN belge sunucusunun da içinde bulunduğu birçok büyük arşiv bu protokolü desteklemektedir.

Çalıştaylar

CERN'de 2001den beri süzenli olarak çalıştaylar düzenlenmektedir. Artık Cenevre Üniversitesi ve CERN tarafından her iki yılda bir Haziranda ortaklaşa düzenlenmektedir. OAI8 24 Kasım 2015 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Haziran 2013'te düzenlendi ve OAI9 2015'te düzenlenecektir.

Ayrıca bakınız

  • Data format management
  • Digital curation
  • Digital preservation
  • File format
  • Library of Congress Digital Library project
  • Dublin Core
  • National Digital Information Infrastructure and Preservation Program
  • Metadata Encoding and Transmission Standard maintained by the Library of Congress
  • Preservation Metadata: Implementation Strategies (PREMIS)
  • LOCKSS
  • Search as a service
  • Web archiving

Notlar

  1. ^ a b Marshall Breeding (September 2002).
  2. ^ "ACM Digital Libraries conference". 14 Mayıs 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Ekim 2015. 
  3. ^ "Coalition for Networked Information". 13 Ekim 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Ekim 2015. 
  4. ^ "Digital Library Federation". 24 Ekim 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Ekim 2015. 
  5. ^ "National Library of Australia Digital Object Repository". 14 Ağustos 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Ekim 2015. 
  6. ^ "Google Webmaster blog". 24 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Ekim 2015. 
  7. ^ "Wikimedia update feed service".
  8. ^ "incremental harvesting". 18 Ekim 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Ekim 2015. 
  9. ^ R. Devarakonda, G. Palanisamy, J. Green and B. Wilson (2010).
  10. ^ "eLab". 17 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Ekim 2015. 
  11. ^ "panFMP". 28 Eylül 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Nisan 2022. 
  12. ^ "jOAI". 15 Ocak 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Ekim 2015. 

Kaynakça

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Amerika Birleşik Devletleri Ulusal Film Arşivi</span>

ABD Ulusal Film Arşivi, Amerika Birleşik Devletleri'nde National Film Preservation Board'un Kongre Kütüphanesinde saklanmak üzere seçtiği filmlerden oluşur. 1988'de National Film Preservation Act ile kurulan Heyet, 1992, 1996, 2005 ve yine Ekim 2008'de Congress Yasası hâkimiyetine girdi. 1996 yasasıyla ayrıca kâr amacı gütmeyen ve National Film Preservation Board'a bağlı olmasına rağmen özel sektöre de yatırım yapan National Film Preservation Foundation kuruldu.

Açık Arşiv Girişimi yazılı arşiv bilgilerinin teknik birliktelik standartlarını geliştiren ve paylaşımların artmasını hedefleyen bir organizasyondur. Bu dijital içerik içeren arşivler için bir "düşük bariyer birlikte çalışabilirlik çerçevesi" inşa etmeye çalışır. Bu, servis sağlayıcılarının veri sağlayıcılarından metadata sağlamasını kolaylaştırır. Bu meta çoğunlukla farklı veri setleri birleştirerek, "katma değerli hizmetler" sağlamak için kullanılır

<i>Gecenin Sıcağında</i>

Gecenin Sıcağında 1967 Amerikan yapımı dramatik gizem filmidir. Yönetmenliğini Norman Jewison'ın üstlendiği yapım John Ball'un 1965 çıkışlı aynı adlı romanından uyarlanmıştır. Başrollerini Sidney Poitier ve Rod Steiger'ın paylaştığı film, adı Mississippi'de bir cinayet soruşturmasına karışan siyahi bir dedektifi konu almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Açık arşiv</span> araştırma yayınları ve verilerinin serbestçe erişilebilen deposu

Açık arşiv, bir kurum ya da kuruluşta; kitapların, makalelerin, dergilerin, raporların, elektronik kaynakların ve daha birçok bunlar gibi belgelerin depolandığı, bu belgeleri kullanmak isteyen öğretmen ve öğrenci gibi birçok kişinin hizmetine açık bir şekilde sunulduğu kurumdur.

<i>Emile Zolanın Hayatı</i>

Emile Zola'nın Hayatı, Paul Muni'nin başrolünü oynadığı ve yönetmenliğini Alman göçmen William Dieterle yaptığı, 19. yüzyılda yaşamış Fransız yazar Émile Zola hakkında 1937 Amerika yapımı biyografik filmidir.En İyi Film Akademi Ödülü'nü kazanan ikinci biyografik film oldu. Filmin prömiyerini Los Angeles Carthay Circle Tiyatrosu'nda yapıldı. Film hem kritik hem de mali açıdan büyük başarıya taşıdı. Çağdaş incelemeler, filmi o zamana kadar yapılmış en iyi biyografik film olarak sıraladı. 2000 yılında, Kongre Kütüphanesi tarafından Birleşik Devletler Ulusal Film Sicilinde "kültürel, tarihsel veya estetik açıdan önemli" olarak korunmak üzere seçildi.

<i>Los Angeles Sırları</i>

Los Angeles Sırları, Curtis Hanson tarafından yönetilen, yapımcılığını ve birlikte yazılan 1997 Amerikan neo-noir suç filmidir. Hanson ve Brian Helgeland'ın senaryosu, LA Quartet serisinin üçüncü kitabı olan James Ellroy'un 1990 tarihli aynı adlı romanına dayanıyor. Film, 1953'teki bir grup LAPD memurunun hikâyesini ve polis yolsuzluğu ile Hollywood ünlülerinin kesişme noktasını anlatıyor. Başlık, filmde Hush-Hush olarak tasvir edilen 1950'lerin skandal dergisi Confidential'a atıfta bulunuyor.

<i>Düşler Tarlası</i>

Düşler Tarlası, Phil Alden Robinson tarafından yazılan ve yönetilen, WP Kinsella'nın 1982 romanı Shoeless Joe'dan uyarlanan 1989 yapımı bir Amerikan spor doğaüstü drama filmidir. Filmin son rolünde Kevin Costner, Amy Madigan, James Earl Jones, Ray Liotta ve Burt Lancaster rol alıyor. En İyi Özgün Müzik, En İyi Uyarlama Senaryo ve En İyi Film dahil olmak üzere üç Akademi Ödülüne aday gösterildi.

<i>Haberler</i> (film)

Haberler, James L. Brooks tarafından yazılan, yapımcılığı yapılan ve yönetilen 1987 yapımı bir Amerikan romantik komedi-drama filmidir. Film, günlük duygusal çöküntüleri yaşayan virtüöz bir televizyon haber yapımcısı, parlak ama huysuz bir muhabir ve ikincisinin karizmatik ama çok daha az tecrübeli rakibini konu edindi. Ayrıca akşam haber sunucusu olarak Robert Prosky, Lois Chiles, Joan Cusack ve Jack Nicholson rol alıyor.

<i>American Graffiti</i>

Amerikan Graffiti, George Lucas tarafından yönetilen, Francis Ford Coppola tarafından yapımcılığı yapılan, Willard Huyck tarafından yazılan ve Richard Dreyfuss, Ron Howard, Paul Le Mat, Harrison Ford, Charles Martin Smit, Cindy Williams, Candy Clark, Mackenzie Phillips, Bo Hopkins ve Wolfman Jack'nin oynadığı coming-of-age komedi filmi.

<i>Bilardocu</i>

Bilardocu, Rossen ve Sidney Carroll tarafından beyaz perdeye uyarlanan Walter Tevis'in 1959 tarihli aynı adlı romanından Robert Rossen tarafından yönetilen 1961 Amerikan CinemaScope dram filmidir. Dolandırıcısı "Hızlı" Eddie Felson tarafından oynanan yüksek bahisli profesyonel koşuşturma ve yüksek bahisli "büyük lig" e girme arzusunun hikâyesini anlatıyor.

<span class="mw-page-title-main">Damgalı Kadın</span>

Damgalı Kadın, Warner Bros. tarafından yayınlanan ve William Wyler tarafından yönetilen 1938 yapımı Amerikan romantik drama filmidir. Başrollerini Bette Davis ve Henry Fonda'nın paylaştığı, George Brent, Margaret Lindsay, Donald Crisp, Richard Cromwell ve Fay Bainter gibi oyuncuların da yer aldığı bir filmdir. Film, Clements Ripley, Abem Finkel, John Huston ve Robert Buckner tarafından, Owen Davis Sr.'nin 1933 yılındaki oyunundan uyarlandı. Tallulah Bankhead başlangıçta sahne rolü için planlanmıştı, ancak provalar sırasında ciddi şekilde hastalandı ve yerini Miriam Hopkins aldı.

<span class="mw-page-title-main">Now, Voyager</span>

Şimdi, Voyager, başrollerini Bette Davis, Paul Henreid ve Claude Rains'in paylaştığı ve Irving Rapper'ın yönettiği 1942 Amerikan drama filmidir. Casey Robinson'ın senaryosu, Olive Higgins Prouty'nin 1941 tarihli aynı adlı romanına dayanıyor.

<i>Pillow Talk</i> (film)

Pillow Talk, Michael Gordon tarafından yönetilen, CinemaScope'da çekilen 1959 Amerikan romantik komedi filmi. Rock Hudson, Doris Day, Tony Randall, Thelma Ritter ve Nick Adams'ı içeriyor. Film Russell Rouse, Maurice Richlin, Stanley Shapiro ve Clarence Greene tarafından yazılmıştır.

<i>Nashville</i> (film)

Nashville 1975 Amerika yapımı hiciv müzikal topluluk komedi-dram filmi. Robert Altman yönetmiştir. Film, beş günlük bir süre boyunca Nashville, Tennessee'de country ve gospel müzik işleriyle uğraşan çeşitli insanları takip ediyor ve Replacement Party'den Başkanlığa aday olan popülist bir yabancı için düzenlenen bir gala konserini içeriyor.

<i>Five Easy Pieces</i>

Five Easy Pieces, Bob Rafelson tarafından yönetilen, Carole Eastman ve Rafelson tarafından yazılan ve Jack Nicholson, Karen Black, Susan Anspach, Lois Smith ve Ralph Waite'in oynadığı 1970 Amerikan drama filmi. Film, bir piyano dahisi olarak geçirdiği ayrıcalıklı gençliği ve üst sınıf yaşantısını bırakmış huysuz petrol kuyusu işçisi Bobby Dupea'nın hikâyesini anlatıyor. Bobby babasının ölmek üzere olduğunu öğrendiğinde, yanına kaba kız arkadaşını alarak Washington'daki ailesinin evine gider.

<i>Faces</i> (film, 1968)

Faces, John Cassavetes tarafından yazılan ve yönetilen 1968 Amerikan dram filmidir. Başrollerde John Marley, Gena Rowlands, Lynn Carlin, Seymour Cassel, Fred Draper ve Val Avery vardır.

<i>Hester Street</i> (film)

Hester Street, Abraham Cahan'ın 1896 tarihli romanı Yekl: A Tale of the New York Getto'ya dayanan, Joan Micklin Silver tarafından uyarlanan ve yönetilen 1975 yapımı romantik bir filmdir. 2011 yılında Hester Street, Kongre Kütüphanesi Ulusal Film Arşivi'ne korunmak üzere seçildi.

<i>Twelve OClock High</i>

Twelve O'Clock High, 1949 Amerika yapımı savaş filmidir. Amerika Birleşik Devletleri Ordusu'nun İkinci Dünya Savaşı'na katıldığı ilk günlerde Nazi Almanyası ve İşgal Altındaki Fransa'ya karşı gün ışığında bombalama görevleri yapan Birleşik Devletler Ordusu Sekizinci Hava Kuvvetleri'ndeki hava ekipleri hakkındadır.

<i>Days of Heaven</i>

Days of Heaven, Terrence Malick'in yazıp yönettiği ve Richard Gere, Brooke Adams, Sam Shepard ve Linda Manz'ın oynadığı 1978 Amerika yapımı romantik dönem drama filmidir. 1916'da geçen film, zengin bir çiftçi için mahsul hasat etmek için Texas Panhandle'a giden aşıklar Bill ve Abby'nin hikâyesini anlatır. Bill, Abby'yi sahte bir evliliğe kandırarak ölmekte olan çiftçinin servetini talep etmeye ikna eder.

<i>In Cold Blood</i> (film)

In Cold Blood, Truman Capote'nin 1966 tarihli aynı adlı kurgusal olmayan kitabına dayanan, Richard Brooks tarafından yazılan ve yönetilen 1967 ABD yapımı neo-noir suç filmidir. Filmde Robert Blake, Perry Smith rolünde ve Scott Wilson, Richard "Dick" Hickock rolündedir. Holcomb, Kansas'ta dört kişilik bir aileyi öldüren iki adamı anlatır. Film kısmen kitaba sadık olsa da, Brooks kurgusal bir karakter olan "The Reporter" dahil olmak üzere bazı küçük değişiklikler yaptı.