İçeriğe atla

OpenWindows

OpenWindows
Geliştirici(ler)Sun Microsystems
İlk yayınlanma1989
Güncel sürümv3.6.2 / Şubat 2000 (24 yıl önce) (2000-02)
İşletim sistemiSunOS, Solaris, SVR4
PlatformPowerPC, SPARC, x86, x86-64
TürMasaüstü ortamı
LisansÖzel mülk yazılım
Resmî sitesidownload.oracle.com/docs/cd/E19455-01/806-2901/index.html

OpenWindows, SunView, NeWS ve X Window System protokollerini birleştiren Sun Microsystems iş istasyonları için tasarlanmış ve artık geliştirilmesi devam etmeyen bir masaüstü ortamıdır. OpenWindows, Solaris 9'da Common Desktop Environment (CDE) ve GNOME 2.0 lehine kaldırılıncaya kadar SunOS 4 ve Solaris işletim sistemlerinin sonraki sürümlerine dahil edildi.

OpenWindows, OPEN LOOK GUI belirtimini uygular. OpenWindows dört bileşenden oluşur: OPEN LOOK Pencere Yöneticisi (olwm ), DeskSet üretkenlik araçları, XView ve OLIT pencere aracı araç takımları ve temeldeki X11/NeWS pencere sunucusu.

Tarih

OpenWindows 1.0, 1989'da SunOS 4.0'a ayrı olarak lisanslanmış bir ek olarak piyasaya sürüldü ve eski SunView (başlangıçta "SunTools") pencere sisteminin yerini aldı. Özü, adından da anlaşılacağı gibi hem X11 hem de NeWS tabanlı uygulamaları destekleyen hibrit bir pencere sunucusu olan "xnews sunucusudur". Bu işlev iyi desteklenmese de, sunucu eski SunView uygulamalarını da görüntüleyebilir. (Bir süreliğine bağımsız bir NeWS pencere sistemi de mevcuttu, ancak hiçbir zaman birincil SunOS pencereleme ortamı olmadı.) 1990'da SunOS 4.1.1 ile başlayarak, OpenWindows 2.0 işletim sistemiyle birlikte gelir.

SunOS 4'ün halefinin ilk sürümü olan Solaris 2.0, OpenWindows 3.0.1'i içeriyordu. 1993'ün sonlarında Solaris 2.3 ile başlayarak Sun, X11'in standart bir X11R5 sürümüne geçti. Hala OpenWindows (şimdi sürüm 3.3) olarak adlandırılıyordu, ancak NeWS protokolünün yerini Display PostScript desteği aldı. SunView uygulamaları desteği kaldırıldı. Pencere yöneticisinin ve araçlarının grafik görünümü ve hissi hala OPEN LOOK'a dayanmaktadır. Solaris 7, bir X11R6.4 sunucusuyla birlikte OpenWindows 3.6.1'i içeriyordu.

1993'te Sun ve zamanın diğer büyük Unix satıcıları, Unix sürümleri arasında daha fazla standardizasyon arayışı içinde COSE ittifakını kurdular. İttifak, Motif görünümünü ve hissini standart olarak seçti ve Sun, OpenWindows'u aşamalı olarak CDE olarak bilinen yeni COSE masaüstü ortamına tercih edeceğini duyurdu.

OpenWindows'un son sürümü, Solaris 8'de bulunan 3.6.2 sürümüdür. 2002'de Solaris 9'un piyasaya sürülmesiyle, OPEN LOOK DeskSet araçları, OLIT ve XView geliştirme araçları ve olwm kaldırıldığından, sonunda OpenWindows desteğinin Solaris'ten kaldırılması başladı. XView veya OLIT ile oluşturulmuş uygulamaları çalıştırma ve görüntüleme desteği hem Solaris 9'da hem de Solaris 10'da kalır, ancak gerekli kütüphaneler artık Solaris 11 ve sonraki sürümlerde bulunmaz.

Açık kaynak geliştirmesi

"OWAcomp", "OpenWindows Artırılmış Uyumluluk Ortamı" adlı bir proje, OpenWindows Deskset ortamının Solaris 9, 10 (Sparc ve x86) ve Linux (x86) üzerinde kullanılmasını mümkün kılmayı amaçlamaktadır. SourceForge.net'te barındırılan "openlook" adlı OpenWindows tabanlı bir proje de mevcuttur. Temmuz 2007 itibarıyla, Linux merkezlidir. Bazı OpenWindows uygulamaları Sun tarafından hiçbir zaman açık kaynak olarak yayımlanmadı, bu nedenle bunların bazıları yeniden yazıldı ve bazıları hala kayıp.

Ayrıca bakınız

  • Xsun

Kaynakça

  1. ^ OpenWindows 1.0 announcement 28 Mayıs 2013 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  2. ^ Solaris FAQ[]

Dış bağlantılar

  • OpenWindows Augmented Compatibility Environment on SourceForge
  • OpenLook Desktop on SourceForge

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">İşletim sistemi</span> bilgisayar donanım kaynaklarını yöneten yazılım

İşletim sistemi ya da işletim dizgesi, bir bilgisayarın donanım kaynaklarını yöneten ve uygulama yazılımlarına hizmet sağlayan yazılımların bir bütünüdür. İşletim sistemleri, bilgisayarın donanımı ile uygulama yazılımları arasında bir köprü görevi görerek kullanıcıların sistemle etkileşim kurmasını sağlar. Öne çıkan örnekler arasında Microsoft Windows, macOS, GNU/Linux dağıtımları, Android ve iOS yer alır.

<span class="mw-page-title-main">Oracle Solaris</span>

Solaris, ilk olarak Sun Microsystems tarafından geliştirilmiş, UNIX tabanlı bir işletim sistemidir. 1993 yılında halefi olan SunOS işletim sisteminin yerini almıştır. Ocak 2010'da Oracle firmasının Sun firmasını satın almasıyla Oracle Solaris olarak anılmaya başlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Wine</span> Windows yazılımını Unix benzeri sistemlerde çalıştırmak için uyumluluk katmanı

Wine, Linux ve Mac OS X gibi POSIX uyumlu işletim dizgelerinde Windows yazılımlarının çalıştırılmasını sağlayan özgür bir uygulama katmanıdır. Wine'nın açılımı, Wine Is Not an Emulator idir.

<span class="mw-page-title-main">OpenGL</span> grafik uygulama geliştirme arabirimi

OpenGL, gelişmiş donanım desteğini kullanarak hem iki hem de üç boyutlu grafikleri ekrana çizmek için kullanılan ücretsiz bir grafik uygulama geliştirme arabirimidir. Windows, Linux, MacOS ve Solaris gibi birçok işletim sisteminde yaygın olarak ve Playstation 3 başta olmak üzere bazı oyun konsollarınca desteklenir. Donanım tarafında ise SGI, ATI, Nvidia veya Intel gibi büyük üreticiler her ekran kartında OpenGL desteği sunar.

<span class="mw-page-title-main">Nexenta OS</span>

Nexenta OS OpenSolaris projesi ile Oracle firmasının Solaris'in kaynak kodlarını açmasından sonra ortaya çıkan OpenSolaris dağıtımıdır. Nexenta OS, Solaris (SunOS) çekirdeğine sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Qt (çalışma alanı)</span>

Qt, birden çok platformu destekleyen bir grafiksel kullanıcı arayüzü geliştirme araç takımıdır. Genellikle GUI programları geliştirmek için kullanılsa da gelişmiş kütüphanesi GUI bileşenlerinin dışında birçok araç içermektedir. Qt, en çok KDE masaüstü ortamında, Opera ağ tarayıcısında ve Skype anlık mesajlaşma programlarında kullanılmasıyla bilinir.

Open Computer and Software Inventory Next Generation kullanıcılarına bilişim varlıklarının envanterini tutmayı sağlayan bir özgür yazılımdır. OCS-NG, OCS istemci programını çalıştıran ağ üzerinde toplanmış cihazlardaki donanım ve yazılımlar hakkında bilgi toplar. OCS bir web arayüzüyle envanteri görselleştirebilir. Bunun yanında arama kriterlerine dayanarak bilgisayarlar üzerinde uygulama dağıtımı yapabilme yeteneğine de sahiptir. Aracı tarafındaki IpDiscover tüm ağ üzerindeki bilgisayarları ve cihazları keşfetmeyi sağlar.

uname

uname (veya unix name) - Unix ve Unix benzeri işletim sistemleri bir yazılım konsol programı olup, sistem hakkında bilgi verir. Geçerli makine ve üzerinde çalışdığı işletim sistemi hakkında isim, sürüm ve diğer ayrıntıları yazdırır. uname sistem çağrısı ve komut PWB / UNIX ile ilk kez ortaya çıktı. Her ikisi de POSIX tarafından belirtilir.

<span class="mw-page-title-main">Mac OS X Tiger</span> Mac OS Xin beşinci büyük sürümü

Mac OS X Tiger, Mac OS X'in, Mac bilgisayarlar için Apple'ın masaüstü ve sunucu işletim sisteminin beşinci büyük sürümüdür. Takma isim olarak yeni sürüme Kaplan ismi verilmiştir. Sürüm Apple Software Update yöntemi ile güncellenmekte. Tiger Mac OS X Pantherin halefi olarak 129.95 dolara 29 Nisan 2005 tarihinde kamuoyuna sunuldu. Yeni özelliklerden bazılarına 64-bit PowerMac G5 için geliştirilmiş destek, Spotlight adlı bir hızlı arama sistemi, Safari web tarayıcısının yeni bir sürümü dahildir.

<span class="mw-page-title-main">MacOS Server</span>

macOS Server, Apple tarafından üretilen ve ayrı piyasaya çıkarılan add-on bir işletim ve sunucu sistemidir, macOS işletim sistemi için ek sunucu programları, idaresi ve yönetimi araçları sağlar. Mac OS X Server İngilizce, Japonca, Fransızca, Almanca, Basitleştirilmiş Çince, Hollandaca, İtalyanca, Almanca, İspanyolca ve Geleneksel Çince mevcuttur.

Mac OS X Server 1.0, NeXT teknolojiye dayalı Apple Computer tarafından perakende pazarında satılan ilk işletim sistemidir. 16 Mart 1999 tarihinde yayımlandı. Bu, OpenStep sisteminin ve Mac OS 8-in geçici bir kombinasyonu olmuş Rhapsody adlı ürün kodunun son sürümü oldu.

<span class="mw-page-title-main">Görev Görünümü</span>

Görev Görünümü, Windows 10'da tanıtılan bir görev değiştirici ve sanal masaüstü sistemidir ve Windows 10 için ilk yeni özellikler arasındadır. Görev Görünümü, bir kullanıcıya hızlıca bir açık pencereyi bulmasına, tüm pencereleri hızla gizlemesine ve masaüstünü göstermesine ve birden fazla monitörde veya sanal masaüstünde pencereleri yönetmesine olanak tanır. Görev çubuğundaki Görev Görüntüleme düğmesini tıklatarak veya ekranın sol tarafından hızlıca kaydırarak tüm açık pencereleri görüntüler ve kullanıcıların arasında geçiş yapmalarına veya çoklu çalışma alanları arasında geçiş yapmalarına izin verir. Bu, macOS işletim sistemindeki Dashboard özelliğine benzer. İlk kez 30 Eylül 2014 tarihinde San Francisco şehir merkezinde bir Windows 10 basın etkinliğinde önizlendi.

<span class="mw-page-title-main">Xcode</span>

Xcode macOS, iOS, watchOS, tvOS ve visionOS için yazılım geliştirmek için Apple tarafından geliştirilen macOS için entegre bir tümleşik geliştirme ortamıdır. Yazılım geliştirme araçlarını içerir. İlk kez 2003 yılında piyasaya çıkan hizmetin en istikrarlı sürümü, sürüm 8.3.3'tür ve Mac App Store'den macOS Sierra kullanıcıları için ücretsiz olarak sunulmaktadır. Kayıtlı geliştiriciler, Apple Developer web sitesinden paketi önizleme sürümlerini ve önceki sürümlerini indirebilirler. Bununla birlikte, Apple son zamanlarda yazılımın sürüm 9 beta 2'nin beta versiyonunu Apple Developer hesaplarıyla halka açık hale getirdi.

<span class="mw-page-title-main">XNU</span>

XNU, MacOS işletim sisteminde kullanılmak üzere Aralık 1996'dan beri Apple'da geliştirilen ve Darwin işletim sisteminin bir parçası olarak ücretsiz ve açık kaynaklı yazılım olarak piyasaya sürülen bilgisayar işletim sistemi çekirdeğidir. Ayrıca, iOS, tvOS ve watchOS işletim sistemlerinin çekirdeği olarak da kullanılır. XNU, "X Not Unix"'in bir kısaltmasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Android-x86</span>

Android-x86, Open Handset Alliance tarafından geliştirilen Android mobil işletim sisteminin RISC tabanlı ARM çipleri yerine x86 işlemcili cihazlarda çalışmasını sağlayan, resmi olmayan bir açık kaynaklı bir projedir.

<span class="mw-page-title-main">EyeOS</span>

eyeOS, kullanıcılar arasında işbirliği ve iletişimi sağlamayı amaçlayan bulut bilişim konseptini izleyen bir web masaüstüdür. Esas olarak PHP, XML ve JavaScript ile yazılmıştır. Web tabanlı bir masaüstü arayüzüne sahip özel bir bulut uygulama platformudur. Benzersiz kullanıcı arabirimi nedeniyle yaygın olarak bulut masaüstü olarak adlandırılan eyeOS, dosya yönetimi, kişisel yönetim bilgi araçları, işbirliği araçları ve müşterinin uygulamalarının entegrasyonu ile buluttan bütün bir masaüstü sunar.

SunOS, Sun Microsystems tarafından iş istasyonu ve sunucu bilgisayar sistemleri için geliştirilmiş Unix temelli bir işletim sistemidir. SunOS adı genellikle yalnızca BSD temelli 1.0 ila 4.1.4 sürümlerine atıfta bulunmak için kullanılırken, 5.0 ve sonraki sürümleri UNIX System V Sürüm 4'ü temel alır ve Solaris markası altında pazarlanır.

<span class="mw-page-title-main">FontForge</span>

FontForge, birçok yaygın yazı tipi formatını destekleyen bir FOSS yazı tipi düzenleyicisidir. 2012 yılına kadar esas olarak George Williams tarafından geliştirilen FontForge ücretsiz bir yazılımdır ve GNU Genel Kamu Lisansı Sürüm 3 ile 3 maddelik BSD lisansının bir karışımı altında piyasaya sürülmüştür. Linux, Windows ve macOS dahil olmak üzere işletim sistemleri için mevcuttur ve 12 dilde yerelleştirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Common Desktop Environment</span>

Common Desktop Environment, Unix ve OpenVMS için Motif pencere öğesi araç setini temel alan bir masaüstü ortamıdır. UNIX 98 İş İstasyonu Ürün Standardının bir parçasıydı ve uzun bir süre ticari Unix iş istasyonlarıyla ilişkili Unix masaüstü oldu. Yüzyılın başlangıcından sonra büyük ölçüde CDE'nin yerini alan KDE ve GNOME masaüstü ortamı gibi ardıl projelerin ilk uygulamalarını etkilemeye yardımcı oldu.

Bu, Oracle tarafından sunulan ürün ve hizmetlerdir.