İçeriğe atla

OpenType

OpenType
Dosya uzantısı:.otf, .ttf, .ttc
MIME kodu:application/font-sfnt
Type code:OTTO
Üretici:Microsoft, Adobe Systems
Biçimin türü:Yazıtipi dosyası
Extended from:TrueType, PostScript
Standart:ISO/IEC 14496-22:2019

OpenType Font ya da kısaltılmış haliyle OTF, ölçeklenebilir bir yazıtipi biçimidir. Tek bir yazıtipi içinde 65.535 glyph (grafiksel yazı karakteri öğesi) barındırabilen OTF, Unicode altyapısına dayanan sistematiğiyle zengin bir dil ailesine de destek sağlamaktadır.

90'lı yıllarda TrueType (TTF) yazıtiplerinin yerine geçmesi için Adobe ve Microsoft tarafından ortaklaşa geliştirilen OpenType teknolojisi, 2007 yılından bu yana açık bir standart haline getirildi.

OTF'nin diğer yazıtipleriyle karşılaştırılması

OpenType yazıtipleri, TrueType ve PostScript yazıtiplerine kıyasla bazı önemli avantajlara sahiptir. Kısaca özetlemek gerekirse, bu avantajlar şöyle sıralanabilir:[1]

  • Karakter kodlaması Unicode tabanlıdır ve betikleri destekler.
  • OpenType biçimindeki yazıtipleri 65.535 glyph (grafiksel yazı karakteri öğesi) barındırabilir. PFB biçiminde bu rakam 1.000, TTF yazıtiplerindeyse 2.048'dir.
  • PostScript yazıtipleri düzgün, yüksek kaliteli ve yazıcılar için en iyi seçimdir. Genellikle yazdırma işlemi için, özellikle kitaplar ve dergiler gibi profesyonel kalitede yazdırma işlemleri için kullanılır.

Dış bağlantılar

Kaynakça

  1. ^ "PardusWiki'de OTF maddesi". 5 Ocak 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Aralık 2012. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Unicode</span> endüstri standartı

Unicode Unicode Consortium organizasyonu tarafından geliştirilen ve her karaktere bir sayı değeri karşılığı atayan bir endüstri standardıdır. Sistemin amacı farklı karakter kodlama sistemlerinin birbiriyle tutarlı çalışmasını ve dünyadaki tüm yazım sistemlerinden metinlerin bilgisayar ortamında tek bir standart altında temsil edilebilmesini sağlamaktır. Evrensel Karakter Kümesi (UCS) olarak bilinen ISO/IEC 10646 standardı ise, her iki organizasyonun işbirliği ile aynı sayısal karşılıkları taşımaktadır. Unicode, son sürümü itibarıyla 129 farklı modern ve tarihî yazım sistemine ait 120.000'den fazla karakteri ve emoji gibi çeşitli sembol kümelerini kapsamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Scribus</span>

Scribus, özgür ve ücretsiz bir masaüstü yayıncılık yazılımı. PDF ve Postscript biçiminde dosyalar elde etmeye yönelik olarak ticari seviyede kullanılmaktadır. QuarkXPress ve InDesign gibi masaüstü yayıncılık araçlarına özgür ve ücretsiz bir seçenek sunar. Windows, Linux, Mac OS X başta olmak üzere birçok işletim sistemini destekler.

<span class="mw-page-title-main">Adobe</span> ABD merkezli şirket

Adobe, Inc. ABD merkezli, Kaliforniya bulunan, Dünya'nın 10 büyük grafik ve medya yazılımlarını üreten şirkettir. Adobe, en iyi Adobe Flash web yazılımı ekosistemi, görüntü düzenleme yazılımı Photoshop, vektör grafik düzenleyici Illustrator, Taşınabilir Belge Biçimi (PDF) aracı olan Acrobat ve Adobe Creative Suite ve halefi Adobe Creative Cloud ile bilinmektedir.

<span class="mw-page-title-main">HTML</span> işaretleme ve web programlama dili

Hiper Metin İşaretleme Dili web sayfalarını oluşturmak için kullanılan standart metin işaretleme dilidir. Dilin son sürümü HTML5'tir.

Web Açık Yazı Tipi 2009 yılında geliştirilmeye başlanmıştır. Aslında TrueType ve OpenType'ın sıkıştırılmış ve makyajlanmış bir halidir. Sıradan bir TTF 'ye göre %40 daha az yer kaplar.

<span class="mw-page-title-main">CUPS</span>

CUPS, bir bilgisayarın bir yazdırma sunucusu olarak hareket etmesine imkan sağlayan Unix benzeri bilgisayar işletim sistemleri için modüler bir yazdırma sistemidir. CUPS çalıştıran bir bilgisayar, istemci bilgisayarlardan yazdırma işlerini kabul edebilen, bunları işleyebilen ve uygun yazıcıya gönderebilen bir ana bilgisayardır.

<span class="mw-page-title-main">Evince</span>

Evince, GNOME projesi kapsamında geliştirilen PDF, PostScript, DjVu, TIFF ve DVI gibi dosya biçimleri destekleyen özgür bir belge görüntüleyici. Linux ve Windows işletim sistemlerini destekler.
Evince geliştiricileri GNOME masaüstü ortamında mevcut birçok belge görüntüleyici yerine tek ve basit bir uygulama geliştirmeyi hedeflemişlerdir. Evince'in sloganı projenin amacını özetlemektedir: "Basit bir Belge Görüntüleyici".

Bir açık dosya biçimi, sayısal verileri saklamak için genellikle standart organizasyonları tarafından yayımlanmış ve herkesçe kullanılıp uyarlanılabilicek belirtimlerdir. Örneğin açık biçimler hem sahipli hem de ücretsiz ve özgür yazılımlarda her birinde kullanılan tipik yazılım lisanslarıyla birlikte kullanılabilir. Açık biçimlerin aksine kapalı biçimlerde ticari sırlar olduğu kabul edilir. Açık biçimler eğer telif hakkı, patent, ticari marka ve benzeri diğer kısıtlamalar içermiyor ve herkes istediği amaçla maddi bir maliyet olmaksızın kullanabiliyorsa özgür dosya biçimleri olarak anılır.

Printer Font Binary ya da kısaltılmış haliyle PFB, Adobe tarafından geliştirilmiş bir PostScript yazıtipi biçimidir. Yazıtipinin glyph bilgilerini içinde barındırır.

TrueType Font ya da kısaltılmış haliyle TTF, yaygın bir yazıtipi biçimidir. Günümüzde en yaygın yazıtipi biçimlerinden biri olan TTF, daha gelişkin belirtim ve genişletmelere sahip OpenType biçimi karşısında, giderek daha az bir şekilde kullanılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Karakter kodlaması</span> yazıdaki karakterleri rakamsal değerlerle temsil etmek

Bilişimde karakter kodlaması kavramı bir çeşit kodlama sistemi kullanılarak kodlanmış karakter gruplarını temsil etmektedir. Soyutlama düzeyi ve kullanıldığı bağlama bağlı olarak karakterlere karşılık gelen kod noktaları ve bunların oluşturdukları kod alanı, bit örüntüleri, oktetler, doğal sayılar, elektrik sinyalleri vb. şeklinde algılanabilir. Metinsel verilerin işlenmesi, depolanması ve iletimi esnasında karakter kodlamaları kullanılır. Karakter seti, karakter eşlem veya kod sayfası gibi ifadeler karakter kodlaması kavramıyla eş anlamlıymış gibi kullanılsa da aralarında bazı anlam farkları bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Candara</span> 2006da Microsoft için tasarlanan sans-serif yazı tipi

Candara Gary Munch tarafından 2006'da Microsoft için tasarlanan sans-serif yazı tipi. ClearType font koleksiyonunun bir parçasıdır. Microsoft Windows Vista ile birlikte yayınlanmıştır.

Karakter kodlaması terminolojisinde, kod noktası veya kod konumu kod uzayını oluşturan sayısal değerlerin her birine verilen isimdir. Kod noktalarının karşılık geldiği karakterler genelde çizgisel karakterler olsa da zaman zaman biçimlendirme karakterleri de olabilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Önizleme (macOS)</span>

Önizleme MacOS işletim sisteminin resim görüntüleyici ve PDF görüntüleyicisidir; Kullanıcıların dijital görüntüleri ve Taşınabilir Belge Formatı (PDF) dosyalarını görüntülemesine ve yazdırmasına olanak tanır. MacOS'un kendisi gibi, NeXT'den gelen NextStep işletim sisteminde ortaya çıkmıştır.

Tipografide, harf karakteri, her biri ortak tasarım özelliklerini paylaşan gliflerden oluşan bir veya daha fazla yazı kümesidir. Bir yazı yüzeyinin her yazı tipi, belirli bir ağırlık, stil, yoğuşma, genişlik, eğik çizgi, italikleştirme, süsleme ve tasarımcı veya dökümhaneye sahiptir. Örneğin, "ITC Garamond Bold Yoğunlaştırılmış İtalik", ITC Garamond'un kalın, yoğuşmalı, italik versiyonu anlamına gelir. "ITC Garamond Condensed Italic" ve "ITC Garamond Bold Condensed" den farklı bir yazı tipidir, ancak hepsi de aynı yazı tipi içindeki "ITC Garamond" yazı tipleridir. ITC Garamond, "Adobe Garamond" veya "Monotype Garamond" dan farklı bir yazı kalıbıdır.

<span class="mw-page-title-main">Bauhaus (yazı tipi)</span> Yazı tipi

Bauhaus yazı tipi tasarımı, Herbert Bayer'in 1925 deneysel Universal yazı tipine ve genel olarak Bauhaus estetiğine dayanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Liberation yazı tipi ailesi</span>

Liberation, dört TrueType yazı tipi ailesinin toplu adıdır: Liberation Sans, Liberation Sans Narrow, Liberation Serif ve Liberation Mono. Bu yazı tipleri, Liberation'ın ücretsiz bir ikame olarak tasarlandığı Microsoft Windows işletim sistemi ve Microsoft Office yazılım paketindeki en popüler yazı tipleriyle metrik olarak uyumludur. Yazı tipleri LibreOffice'de varsayılandır.

<span class="mw-page-title-main">FontForge</span>

FontForge, birçok yaygın yazı tipi formatını destekleyen bir FOSS yazı tipi düzenleyicisidir. 2012 yılına kadar esas olarak George Williams tarafından geliştirilen FontForge ücretsiz bir yazılımdır ve GNU Genel Kamu Lisansı Sürüm 3 ile 3 maddelik BSD lisansının bir karışımı altında piyasaya sürülmüştür. Linux, Windows ve macOS dahil olmak üzere işletim sistemleri için mevcuttur ve 12 dilde yerelleştirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Linux Libertine</span> Ücretsiz yazı tipi

Linux Libertine, Times New Roman gibi özel mülk yazı karakterlerine özgür ve açık alternatifler yaratmayı amaçlayan Libertine Open Fonts Project tarafından oluşturulmuş bir dijital yazı tipidir. Ücretsiz yazı tipi editörü FontForge ile geliştirilmiştir ve GNU Genel Kamu Lisansı ve SIL Open Font License altında lisanslanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Vercetti Regular (yazı tipi)</span> sans-serif yazı tipi

Vercetti Regular, ayrıca Vercetti olarak da bilinen, ücretsiz bir tırnaksız yazı tipi (freeware)'dir. Ticari ve kişisel projelerde kullanılabilir. Font dosyalarını arkadaşlar ve meslektaşlarla paylaşmaya izin veren Licence Amicale lisansı altında 2022 yılında kullanıma sunulmuştur.