İçeriğe atla

OpenStreetMap

OpenStreetMap
Openstreetmap'in Firefox tam ekran kipindeki görünümü
OluşturanSteve Coast
URLwww.openstreetmap.org
SloganÜcretsiz Wiki Dünya Haritası
Ticari?Hayır
Site türüBirlikte eşlemlendirme
KayıtEvet (zorunlu değil)
Kullanılabilir dil(ler)... dilde
Başlama tarihi1 Temmuz 2004 (20 yıl önce) (2004-07-01)
Geçerli durumEtkin

OpenStreetMap (kısaca OSM), özgür yazılım şartları altında oluşturulan özgür ve açık kaynaklı bir dünya çapında harita oluşturma projesidir. GPS alıcılarıyla ve diğer kamu malı kaynaklardan toplanan bilgiler ile oluşturulur.

OpenStreetMap özgür olan ve dünyanın her yerinden gönüllü olarak katılımcıların oluşturdukları bir dünya haritası projesidir. OpenStreetMap tıpkı Vikipedi (ki Vikipedi'den esinlenmiştir) gibi kullanıcıların içeriklerini oluşturduğu bir yapıya sahiptir. Haritalar kullanıcıların sunmuş olduğu GPS izleri, uydu fotoğrafları ve yerel yönetimler tarafından sağlanan çeşitli veriler doğrultusunda oluşturulmaktadır. Yapılan değişiklikler anında yayınlanır.

OpenStreetMap'te bütün içerik Open Database License lisansı ile korunmaktadır.[1]

Katkılar üreticilerine ait olmaya devam etmekle birlikte, telif feragatlı lisansı, içeriğin serbestçe dağıtımına olanak sağlamaktadır. Tamamen ücretsiz ve reklamsızdır. Avrupa'da, ABD'de ve Güney Amerika'da birçok şirket ve yerel yönetim tarafından desteklenen bir projedir - fakat Türkiye'den henüz herhangi bir yerel yönetiminden destek olmadı.

Dünya üzerinde pek çok ülkeden gönüllülerin katılımıyla büyümeye devam eden OpenStreetMap, bugün pek çok şehrin özgür haritasını barındırmaktadır.

Son güncellemesi yönlendirme imkanları sunmaktadır. 26 Ağustos 2022 itibarı ile gönüllü kullanıcı sayısı; 8.883.669 kişidir.[2]

OpenStreetMap Uluslararası Konferansları

State of the Map adı verilen OSM uluslararası konferansı her yıl farklı bir ülkede yapılmaktadır.[3]

Resmi site

Vikipedi ile işbirliği

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ RWeait (12 Eylül 2012). "OpenStreetMap data license is ODbL v1.0". OSM Foundation. 19 Ekim 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Kasım 2012. 
  2. ^ "Number of users". 24 Ocak 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Ağustos 2015. 
  3. ^ "State of the Map". OpenStreetMap. 7 Nisan 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Nisan 2017. 
  4. ^ "Arşivlenmiş kopya - State of the Map 2021". OpenStreetMap. 9 Temmuz 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Temmuz 2021. 
  5. ^ "Arşivlenmiş kopya - State of the Map 2020". OpenStreetMap. 14 Nisan 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Temmuz 2021. 
  6. ^ "Arşivlenmiş kopya - State of the Map 2019". OpenStreetMap. 8 Mart 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Temmuz 2021. 
  7. ^ "Arşivlenmiş kopya - State of the Map 2018". OpenStreetMap. 7 Kasım 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  8. ^ "Arşivlenmiş kopya - State of the Map 2017". 10 Nisan 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Nisan 2017. 
  9. ^ "Arşivlenmiş kopya - State of the Map 2016". 15 Ekim 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Nisan 2017. 
  10. ^ "Arşivlenmiş kopya - State of the Map 2014". 31 Ekim 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Nisan 2017. 
  11. ^ "Arşivlenmiş kopya - State of the Map 2013". 12 Eylül 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Nisan 2017. 
  12. ^ "Arşivlenmiş kopya - State of the Map 2012". 5 Mayıs 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Nisan 2017. 
  13. ^ "Arşivlenmiş kopya - State of the Map 2011". 5 Mayıs 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Nisan 2017. 
  14. ^ "Arşivlenmiş kopya - State of the Map 2010". 5 Mayıs 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Nisan 2017. 
  15. ^ "Arşivlenmiş kopya - State of the Map 2009". 5 Mayıs 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Nisan 2017. 
  16. ^ "Arşivlenmiş kopya - State of the Map". 25 Mayıs 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Nisan 2017. 
  17. ^ "The State of the Map - The State of the Map" (İngilizce). 20 Ekim 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Kasım 2020. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">GNU</span> bilgisayar işletim sistemi

GNU; çekirdeği, sistem araçlarını, açıcılarını, kütüphanelerini ve son kullanıcı yazılımlarını içeren, GNU Tasarısı kapsamında geliştirilen bir işletim sistemidir. İsminin açılımı "GNU's Not Unix" dir. Bu ismi almasındaki sebep de tasarımının Unix'e benzerken kendisinin özgür yazılım olması ve herhangi bir UNIX kodunu içermemesidir.

<span class="mw-page-title-main">Açık kaynak</span> ücretsiz dağıtım ve ürüne erişim hakkında felsefe

Açık kaynak, kaynak kodun; kopyalanması, değiştirilebilmesi ve yeniden dağıtım için serbestçe kullanıma sunulmasıdır. Açık kaynak yalnızca kaynak koda erişim anlamına gelmez. Kodların başkaları tarafından herhangi bir telif ücreti ödemeden kullanılabilmesi, değiştirilmesi ve yeniden dağıtımı gibi çeşitli haklar vermesi gerekir. Bunun için ürün, açık kaynak tanımına uyan bir lisans kullanmalıdır.

Açık içerik, insanların önceden oluşturulmuş ücretsiz bir içeriğe erişerek bu içeriğe atıfta bulunarak, içeriği izinsiz bir şekilde kopyalaması, yayınlaması ve değiştirebileceği ve kullanabileceği bir çalışmayı tanımlar. Ayrıca "serbestçe kullanılabilir" olarak da tanımlanır. İçeriğin tamamını ya da dilediği bir kısmını kullanmak kullanıcıya kalmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Flickr</span>

Flickr, Şubat 2004'te Ludi corp tarafından kurulan ve 20 Mart 2005 tarihinde Yahoo tarafından 35 milyon dolara satın alınan bir internet sitesidir. Fotoğraf, video barındırma hizmeti ve paylaşma imkanı sunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Vikitür</span>

Vikitür viki tabanlı bir Wikimedia Vakfı tarafından desteklenen çevrimiçi bir projedir. Amacı, tüm türler için kapsamlı bir ücretsiz içerik kataloğu oluşturmaktır; proje genel halka değil bilim adamlarına yöneliktir. Jimmy Wales editörlerin derecelerine faks göndermeleri gerekmediğini, ancak gönderimlerin teknik bir izleyici ile toplanması gerektiğini belirtti. Vikitür GNU Özgür Belgeleme Lisansı ve CC BY-SA 3.0 altında bulunabilir.

<span class="mw-page-title-main">Wikimapia</span> Google Mapsi viki sistemiyle destekleyen bir çevrim içi eşlem ve uydu fotoğrafı kaynağı

WikiMapia veya VikiHarita, Google Maps'i viki sistemiyle destekleyen bir çevrimiçi harita ve uydu fotoğrafı kaynağıdır. Alexandre Koriakine ve Evgeniy Saveliev tarafından geliştirilen bu sistem 24 Mayıs 2006 tarihinde tüm dünyayı tanımlamak amacıyla hizmete girmiştir. Sistem, yaklaşık 14 milyon yer bilgisi bulundurmaktadır. WikiMapia'ya katkı yapabilmek için üye olmak gerekmektedir. 200.000'in üzerinde kullanıcı bu hizmetin etkin üyesi durumundadır.

<span class="mw-page-title-main">BSD lisansları</span>

BSD lisansları izin veren özgür yazılım lisansları ailesidir. Lisans ilk kez aynı isimdeki bir Unix benzeri işletim sistemi olan Berkeley Software Distribution (BSD) tarafından kullanıldı.

<span class="mw-page-title-main">Google ürünleri listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Google ürünleri listesi Google tarafından satın alınan tüm ana masaüstü, mobil ve çevrimiçi ürünleri içerir. Bu ürünler son ürün ya da beta sürümler olabilir. Liste ayrıca kullanımdan kaldırılmış, birleştirilmiş ya da tekrar isimlendirilmiş ürünleri de içerir. Ürünlerin içinde olan özellikler ayrıca listelenmemiştir.

Bir Jeo uzamsal içerik yönetim sistemi nesneler ve bir çevrimiçi etkileşimli harita üzerinde görüntülenecek bir enlem, boylam ve konuma sahip bir içerik yönetim sistemidir. Ayrıca çevrimiçi haritaları temsil edilen veriler üzerinde bilgi sayfaları bağlantıları vardır. Bazı Jeo uzamsal içerik yönetim sistemleri (GeoCMS) ayrıca, kullanıcıların içerik nesnelerinin bir parçası olarak mekansal verileri düzenlemesine izin verir. Mekansal veri içerikleri bu ölçüt çerçevesinde WMS veya WFS gibi standart arayüzleri kullanarak GeoCMS tarafından yayımlanır.

Magellan Navigation, Inc. tüketici ve profesyonel sınıf küresel konumlandırma sistemi alıcıları yapan bir Amerikan üreticisidir. Nantes, Fransa ve Rusya Moskova'da Avrupa satış ve mühendislik merkezleri ile, Santa Clara, Kaliforniya merkezli, Magellan Hertz kiralık arabalarda bulunan Hertz NeverLost sistemi dahil satış sonrası otomotiv GPS birimlerini üretir. Maestro, RoadMate, Triton ve eXplorist çizgisinde Magellan'ın mevcut tüketici ürünleri vardır. Şirket ayrıca özel yol haritaları (DirectRoute), topoğrafik haritalar (Topo) ve tüketici GPS alıcıları ile kullanım için deniz haritalarını (BlueNav) üretir.

<span class="mw-page-title-main">Turn-by-turn navigasyon</span>

Turn-by-turn navigasyon seçilen rota için yol tarifi sürekli sözlü ve görsel talimatlar şeklinde kullanıcıya sunulmaktadır, bazı GPS navigasyon cihazlarının bir özelliğidir. Sistem güncel hedefe en iyi rota hakkında kullanıcıyı tutar ve genellikle trafik ve yol koşulları gibi değişen etkenlere göre güncellenir. Turn-by-turn sistemleri tipik sola veya sağa, sokak adını açmak isteyip kullanıcıyı bilgilendirmek üzere bir elektronik sesi kullanmaktadır ve ne kadar mesafe kaldığını söylemektedir.

<span class="mw-page-title-main">Vikimaraton</span>

Vikimaraton, Vikipedi, OpenStreetMap ve LocalWiki gibi çevrimiçi projelerde yer alan topluluklardaki editörler tarafından toplu olarak temel düzenleme eğitimleri de dahil olmak üzere, genellikle belirlenmiş bir konu ya da içerik ile ilgili konuların geliştirilmesi amacıyla yapılan çalışmalara verilen isimdir.

<span class="mw-page-title-main">Bing Haritalar</span> Microsoft tarafından sunulan internet haritalama sistemi

Bing Haritalar Microsoft Bing paketinin bir parçası olarak bir web harita hizmeti arama motorudur. Bing Haritalar Platformu tarafından desteklenmektedir.

<span class="mw-page-title-main">OsmAnd</span>

OsmAnd ücretsiz ve ücretli açık kaynak olan bir uygulamadır, çevrimdışı ve çevrimiçi haritalar için küresel mobil harita görüntüleme ve navigasyon uygulaması Android ve iOS platformlarında bulunmaktadır. Birincil görüntüler için (OSM) OpenStreetMap harita veritabanını kullanır. Bu projenin geliştirilmesi GitHub üzerinden yapılıyor.

<span class="mw-page-title-main">Copyleft</span>

Copyleft, insanlara özgün çalışmayı diledikleri gibi kopyalama, değiştirme ve yeniden dağıtma hakları veren bununla birlikte eserin özgün ve değiştirilmiş halinin yine aynı haklarla dağıtılmasını zorunlu tutan yasal bir tekniktir. Bir özgür yazılımın özgün hali ve değiştirilmiş türevlerinin özel mülke dönüşmesini önlemek yani daima özgür kalmasını sağlamak için kullanılır. Bu bakımdan copyleft özgür lisanslar copyleft olmayan özgür lisanslara göre daha koruyucu niteliktedir. Copyleft lisanslar başta bilgisayar yazılımları olmak üzere belgeler, sanat eserleri, bilimsel keşifler ve hatta belirli patentlere kadar uzanan çalışmalar için kullanılabilir.

<span class="mw-page-title-main">Apple Haritalar</span> Harita Servisi

Apple Haritalar Apple Inc. tarafından geliştirilen bir web haritalama servisidir. Bu, iOS, macOS ve watchOS'un varsayılan harita sistemidir. Otomobil, yaya ve toplu taşıma navigasyonu için yol tarifi ve tahmini varış saatlerini sağlar. Apple Haritalar ayrıca, kullanıcının binaların ve yapıların modellerinden oluşan 3D bir manzara içinde yoğun nüfuslu şehir merkezlerini keşfetmesini sağlayan benzersiz Flyovers modunu da içeriyor.

<span class="mw-page-title-main">Yandex Haritalar</span> Yandex tarafından geliştirilen bir internet haritalama servisi

Yandex Haritalar, Yandex tarafından geliştirilen bir internet haritalama servisidir. Detaylı bir harita içeriğine sahip olan Yandex Haritalar, trafik sıkışıklığı ve yol tadilatı gibi çeşitli bilgileri de içermektedir. 2004 yılından beri aktif olarak çalışmakta ve hala geliştirilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Strava</span>

Strava, sosyal ağ özelliklerini içeren insan egzersizlerini takip etmek için kullanılan bir internet hizmetidir. GPS verilerini kullanarak çoğunlukla bisiklet sürmek ve koşu için kullanılır. Strava, yalnızca ücretli abonelik planında mevcut olan bazı özelliklere sahip bir freemium modeli kullanır.

<span class="mw-page-title-main">Plan 9 (işletim sistemi)</span>

Plan 9 from Bell Labs, 80'lerin ortasında Bell Labs'in Bilgisayar Bilimleri Araştırma Merkezi'nde (CSRC) geliştirilmeye başlanmış, 1960'larda geliştirilen Unix'den ilham alan bir dağıtılmış işletim sistemidir. 2000 yılından beri Plan 9 Özgür ve açık kaynaktır. En son sürümü 2015 başları çıkmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Organic Maps</span> Android ve iOS için ücretsiz ve açık kaynaklı harita uygulaması

Organic Maps; gizlilik, hız ve kullanım kolaylığına odaklanan açık kaynaklı bir mobil harita ve navigasyon uygulamasıdır. Bu uygulama OsmAnd'a benzer ve rotalara, bisiklet şeritlerine ve yüksekliğe ve basit bir OpenStreetMap editörü de dahil olmak üzere harita verilerini OpenStreetMap'ten alan diğer harita uygulamalarında yaygın olarak bulunan özelliklere sahiptir.