İçeriğe atla

OpenNMS

OpenNMS ücretsiz ve açık kaynaklı bir kurumsal seviye ağ izleme ve ağ yönetimi platformudur. Topluluk ve kullanıcılar dışında The OpenNMS Group tarafından da geliştirilmekte ve desteklenmektedir. The OpenNMS Group tarafından kurumsal hizmetler, eğitimler ve destek de sağlanmaktadır.

OpenNMS'in hedefi tamamen ücretsiz ve açık kaynaklı kalarak FCAPS ağ yönetim modelinin tümü için gerçek anlamda dağıtılmış, ölçeklenebilir bir uygulama platformu olmaktır. Şu an çalışmalar hata ve performans yönetimi üzerinde yoğunlaşmış durumdadır.

Projeyle ilişkili tüm kod Affero Genel Kamu Lisansı altında erişime açıktır.

OpenNMS projesi Order of the Green Polo ekibi tarafından sürdürülmektedir.

Tarihçe

OpenNMS Projesi Temmuz 1999'da Steve Giles, Brian Weaver ve Luke Rindfuss'un kendi firmaları olan PlatformWorks bünyesinde geliştirilmeye başlandı.[1] Mart 2000'de SourceForge üzerinde 4141. proje olarak kaydedildi.[2] 28 Eylül 2000'de PlatformWorks Kansas merkezli VA Linux Systems'e rakip bir firma olan Atipa tarafından satın alındı.[3] Temmuz 2001'de Atipa ismini Oculan olarak değiştirdi.[4]

Eylül 2002'de Oculan OpenNMS projesini desteklememeye karar verdi. O zamanlar bir Oculan çalışanı olan Tarus Balog proje üzerinde çalışmak için şirketten ayrıldı.[5]

Eylül 2004'te proje bünyesinde kurumsal hizmetler ve destek işleri sağlamak amacıyla Balog, Matt Brozowski ve David Hustace tarafından The OpenNMS Group kuruldu. Bundan kısa bir süre sonra OpenNMS projesini yönetmek için Order of the Green Polo (OGP) kuruldu. OGP üyeleri aynı zamanda The OpenNMS Group çalışanı olsa da ikisi ayrı organizasyonlar olarak kalmaya devam etmektedir.

Platform Desteği ve Gereksinimleri

OpenNMS Java dilinde yazıldığı için Java SDK 1.6 veya daha yukarı sürümüne sahip tüm platformlarda çalışabilir.[6] Birçok Linux dağıtımı, Windows, Solaris ve OS X için de çalıştırılabilir sürümleri mevcuttur.

Java'ya ek olarak PostgreSQL veritabanına ihtiyaç duyar. Ancak Hibernate projesine destek verilerek uygulamanın veritabanından bağımsız yapılma çalışmaları sürmektedir.

Özellikler

OpenNMS kendini bir "ağ yönetimi uygulama platformu" olarak tanımlar.[7] Uygulama ilk kurulumda da kullanışlı olmasıyla birlikte birçok farklı ağ ortamında yüksek miktarda özelleştirmelere izin verecek şekilde tasarlanmıştır

Kaynakça

  1. ^ "PlatformWorks: Private Company Information - Businessweek". Investing.businessweek.com. 28 Eylül 2000. 14 Ekim 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Haziran 2014. 
  2. ^ "Adventures in Open Source » Blog Archive » Open10MS: Still Open … Still Free". Adventuresinoss.com. 30 Mart 2010. 5 Ocak 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Haziran 2014. 
  3. ^ ""Bluebird" sings to Linux seller Atipa - CNET News". News.cnet.com. 2 Kasım 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Haziran 2014. 
  4. ^ "Arşivlenmiş kopya". 6 Kasım 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Ekim 2015. 
  5. ^ "Adventures in Open Source » Blog Archive » Copyright Changes". Adventuresinoss.com. 1 Temmuz 2009. 12 Mart 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Haziran 2014. 
  6. ^ "Upgrade Guide: 1.8 to 1.10 - OpenNMS | The OpenNMS Project". OpenNMS. 21 Aralık 2013. 31 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Haziran 2014. 
  7. ^ "The OpenNMS Project". Opennms.org. 4 Haziran 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Haziran 2014. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">OpenSUSE</span> topluluk destekli Linux dağıtımı

openSUSE ( ), eskiden SUSE Linux, ana destekçisi SUSE olan bir GNU/Linux dağıtımıdır. "Leap" sürümü, ticari amaçlı geliştirilen SUSE Linux Enterprise Server ve SUSE Linux Enterprise Desktop için bir taban ve deneme ortamı oluşturur. Leap, ticari SUSE Linux ürünlerine doğrudan yükseltme imkanı sunar. En popüler dağıtımlardan biridir. Geliştirilmesinin odak noktası, kullanıcı dostu bir masaüstü ve zengin özellikli sunucu ortamı sağlarken, yazılım geliştiriciler ve sistem yöneticileri için kullanılabilir açık kaynaklı araçlar sunmaktır.

<span class="mw-page-title-main">Red Hat</span>

Red Hat, Inc., firmalara açık kaynak kodlu yazılım çözümleri sunan bir IBM bilişim alt şirketidir. 1993'te kurulan Red Hat'in merkezi Raleigh, Kuzey Karolina'dadır ve dünya çapında ofisleri vardır. Şirketin Türkiye'deki ofisi 9 Nisan 2014'te açılmıştır.

Canonical Ltd., Güney Afrikalı girişimci Mark R. Shuttleworth tarafından İngiltere merkezli olarak kurulmuş, yazılım projeleri geliştiren özel bir şirkettir. Firmanın başlıca ürünü Linux tabanlı Ubuntu işletim sistemidir. Ubuntu'nun masaüstü, sunucu, bulut, akıllı telefon ve tabletlere yönelik türevleri bulunur.

<span class="mw-page-title-main">NetBeans</span> Vikimedya kategorisi

NetBeans, Oracle tarafından geliştirilen bir Java geliştirme ortamıdır (IDE) ve ücretsiz olarak dağıtılmaktadır. Özellikle kullanıcı arayüzü tasarımında sağladığı kolaylıklardan dolayı tercih edilmektedir. Henüz Eclipse kadar popüler olmasa da popülerliği giderek artmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Android</span> Mobil işletim sistemi

Android, Google ve Open Handset Alliance tarafından, cep telefonları, tabletler ve televizyonlar için geliştirilmekte olan, Linux tabanlı, özgür ve ücretsiz bir işletim sistemidir. Sistem açık kaynak kodlu olsa da, kodlarının ufak ama çok önemli bir kısmı Google tarafından kapalı tutulmaktadır. Google tarafından ücretsiz sunulmasının sebebi, sistemin daha hızlı ve çabuk gelişmesi, birçok popüler marka tarafından kullanılması ve bu sayede reklamlarının daha fazla kişiye ulaşmasını sağlamaktır. Google, Android sistemi üzerinde çalışan Google Play marketteki oyun ve uygulamalar üzerinde aldığı reklamları yayınlayarak para kazanmaktadır. Android'in desteklenen uygulama uzantısı ".apk"dır.

Open Handset Alliance (OHA), mobil cihazlar için açık standartlar geliştirmek amacıyla bir araya gelmiş 84 firmadan oluşan bir konsorsiyumdur. Üye firmalar arasında HTC, Sony, Dell, Intel, Motorola, Qualcomm, Texas Instruments, Google, Samsung Electronics, LG Electronics, T-Mobile, Nvidia ve Wind River Systems bulunmaktadır.

Java Geliştirme Kiti (JDK) Java geliştiricilerine yönelik bir Oracle Corporation ürünüdür. Java'nın kullanıma sunulmasından beri en geniş kullanım alanı bulan Java SDK'dır. 17 Ekim 2006'da, Sun GNU General Public License (GPL) altında sunulacağını duyurdu ki bu özgür yazılım olacağı anlamına geliyordu. Bunun gerçekleşmesi ise 8 Mayıs 2007'de oldu; Sun kaynak kodu OpenJDK'ya bağışladı.

Bilgi işlem platformu, bir uygulama yazılımı çalıştırmak için donanım mimarisi ve bir yazılım çerçevesi, yazılım, çeşitli bazı kombinasyon veya sıralamalarını içermektedir. Tipik platformlarda bir bilgisayar mimari, işletim sistemi, programlama dilleri ve ilgili kullanıcı arabirimi içerir.

<span class="mw-page-title-main">OpenOffice.org</span>

OpenOffice.org, 1999 - 2011 yılları arasında geliştirilmiş açık kaynaklı ve ücretsiz bir ofis paketi. Sun Microsystems'in 1999 yılında kurum içi kullanım için edindiği StarOffice'in açık kaynaklı bir türevidir. OpenOffice.org'un temelini oluşturan StarOffice ise 1985 yılında geliştirilmeye başlanmıştır. OpenOffice.org; Writer, Calc, Impress (sunu), Draw (çizim), Math ve Base (veritabanı) bileşenlerini içerir.

<span class="mw-page-title-main">Proxmox</span>

Proxmox Virtual Environment ya da Proxmox VE açık kaynaklı bir sanallaştırma ortamıdır. Debian tabanlı bir Linux dağıtımı olup değiştirilmiş bir RHEL çekirdeği kullanır ve sanal makineler ve konteynerlerin dağıtımına ve yönetimine imkân sağlar.

<span class="mw-page-title-main">Nokia X platform</span>

Nokia X platform, Bir Linux tabanlı mobil işletim sistemi ve yazılım platformudur. ilk olarak Nokia, sonradan Microsoft Mobile tarafından tarafından geliştirildi. C, C++, Java dilinde yazılmıştır. 24 Şubat 2014 tarihinde tanıtılan sistem Android'den çatallıdır ve Nokia X ailesinin tüm cihazlarında kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Nokia Asha platform</span>

Nokia Asha platform, düşük sınırlı akıllı telefonlar için tasarlanmış bir mobil işletim sistemi (OS) ve bilgisayar platformudur, Nokia tarafından satın alınmış Norveç merkezli Smarterphone yazılımına dayalıdır. Nokia Asha serisi telefonlarında desteklenmekdedir. Platform Symbian, Maemo ve MeeGo sistemlerinden UI benzerliklerini devralır ve Nokia low-end cihazlarında Seri 40-ın yerini alır. Kullanıcı arayüzünün tasarım ekibine open webOS ve Nokia N9 için MeeGo tasarımında işinde çalışmış Peter Skillman, başkanlık etti. Platform, Nokianın Seri 40 sisteminin yerine bir Linux platformu olarak geliştirdiği Meltemi projesinin halefidir, ancak Temmuz 2012'de iptal edildi.

<span class="mw-page-title-main">WildFly</span>

WildFly daha önce JBoss AS olarak da bilinen ya da sadece JBoss, şimdi Red Hat tarafından geliştirilen JBoss'un yazdığı bir uygulama sunucusu.

<span class="mw-page-title-main">Android yazılımı geliştirme</span>

Android yazılım geliştirmesi Android işletim sistemi için yeni uygulamaların oluşturulduğu süreçtir. Uygulamalar genellikle Android yazılım geliştirme kiti (SDK) kullanılarak Java programlama dilinde geliştirilir; ancak diğer geliştirme ortamları da mevcuttur. Google, Android uygulamaları Kotlin, Java ve C++ dilleri kullanılarak Android yazılım geliştirme kiti (SDK) kullanılarak yazılabilir" ve diğer dilleri kullanmak da mümkün olduğunu belirtiyor. Go, JavaScript, C, C++ veya Assembly gibi Java sanal makinesi (JVM) dışı tüm diller, muhtemelen kısıtlı API desteğiyle araçlar tarafından sağlanabilecek JVM dil kodunun yardımına ihtiyaç duyar.

Access Linux Platform (ALP), Tokyo, Japonya'nın Access Co. firması tarafından geliştirilen ve pazarlanan mobil cihazlar için, bir zamanlar "Palm OS'nin yeni nesil sürümü" olarak adlandırılan, durdurulan bir açık kaynaklı yazılım tabanlı işletim sistemidir. Platform Java, klasik Palm OS ve GTK+ tabanlı yerel Linux uygulamaları için uygulama ortamları içeriyordu. ALP, cihazlarda 3GSM, LinuxWorld, GUADEC ve Mobile'de Açık Kaynak da dahil olmak üzere çeşitli konferanslarda gösterildi.

<span class="mw-page-title-main">SUSE Linux Enterprise Desktop</span>

Novell Linux Masaüstü olarak tanıtılan SUSE Linux Enterprise Desktop (SLED), SUSE tarafından geliştirilen, pazarlanan ve kurumsal müşterilere hitap etmeyi amaçlayan bir GNU/Linux dağıtımıdır. Özel olarak kurumsal masaüstü bilgisayar kullanımı için tasarlanmıştır. Yeni ana sürümler 24-36 ay arayla piyasaya sürülürken, ikincil sürümler 9-12 ayda bir çıkarılır. SUSE Linux Enterprise Desktop da dahil olmak üzere SUSE Linux Enterprise ürünleri, dahil edilen bileşenlerin yalnızca olgun, kararlı sürümlerinin piyasaya sürülen kurumsal ürüne eklenmesini sağlamak amacıyla openSUSE gibi topluluk ürününlerinden çok daha yoğun ve sıkı bir test sürecine alınır.

<span class="mw-page-title-main">SUSE</span>

SUSE Almanya merkezli, çok uluslu, açık kaynak yazılım geliştiren ve bunların dağıtımını üstlenen bir şirket. 1992 yılında kurulan şirket, ticari olarak Linux tabanlı bir işletim sistemi geliştiren ilk şirkettir. SUSE Linux Enterprise'ın geliştiricisi ve openSUSE Linux dağıtımını geliştiren topluluk destekli openSUSE Projesinin ana destekçisidir. OpenSUSE Tumbleweed, kararlılık odaklı ''Leap'' sürümüne; Leap sürümü ise SUSE Linux Enterprise Server ve SUSE Linux Enterprise Desktop gibi ticari ürünlere taban oluşturur ve bu dağıtımlar için bir test ortamı olarak görev yapar.

OnlyOffice, ONLYOFFICE olarak yazılır, Rus bir şirket olan, ancak merkezi Riga, Letonya'da bulunan "New Communication Technologies"in bir yan kuruluşu olan Ascensio System SIA tarafından geliştirilen ücretsiz bir ofis paketi yazılımıdır. Çevrimiçi belge düzenleyicileri, belge yönetimi platformu, kurumsal iletişim, posta ve proje yönetimi araçları içerir.

<span class="mw-page-title-main">ClearOS</span>

ClearOS, ClearFoundation tarafından geliştirilmiş ağ geçidi, dosya, yazdırma, posta ve mesajlaşma hizmetlerine sahip bir Linux dağıtımıdır.

<span class="mw-page-title-main">Common Desktop Environment</span>

Common Desktop Environment, Unix ve OpenVMS için Motif pencere öğesi araç setini temel alan bir masaüstü ortamıdır. UNIX 98 İş İstasyonu Ürün Standardının bir parçasıydı ve uzun bir süre ticari Unix iş istasyonlarıyla ilişkili Unix masaüstü oldu. Yüzyılın başlangıcından sonra büyük ölçüde CDE'nin yerini alan KDE ve GNOME masaüstü ortamı gibi ardıl projelerin ilk uygulamalarını etkilemeye yardımcı oldu.