İçeriğe atla

OpenLR

OpenLR
Dosya Uzantısı:none
Sahibi:TomTom

OpenLR TomTom tarafından geliştirilen "bağımsız harita yerel verilerinin kodlama, iletim ve kod çözme prosedürleri ve biçimleri" için telif ücretsiz açık ölçüttür.

Biçimi, bir harita üzerinde yerelleştirilmiş yerlerin verileri aktarıldığı için başka bir harita üzerinde sağlar.[1]

OpenLR koordinatları WGS84 biçiminde belirtilen ve bu güzergâh bağlantıları metre verilmesini gerektirir. Ayrıca, tüm rotalar için bir "işlevsel yol sınıfı" atanmış olması gerekir.

Şartname Creative Commons lisansı altında lisanslanmıştır.[2]

TomTom GPLv2 altında biçimi için bir kütüphane yayınladı.[2]

Ayrıca bakınız

  • Trafik mesaj kanalı
  • GPS
  • İlgi noktası

Kaynakça

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 7 Ağustos 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Ağustos 2011. 
  2. ^ a b "Arşivlenmiş kopya". 16 Nisan 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Ekim 2020. 

Dış bağlantılar


İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Özgür yazılım</span> belirli kullanıcı kullanım, kopyalama, değiştirme, yeniden dağıtma özgürlüğünün (değiştirilmiş dahil) mevcut olduğu yazılım

Özgür yazılım, kullanıcısına yazılımı herhangi bir amaç için çalıştırma, inceleme, değiştirme ve dağıtma özgürlükleri tanıyan yazılım türüdür. Tersi, özel mülk yazılımdır.

<span class="mw-page-title-main">Apache OpenOffice</span> Apache tarafından geliştirilen açık kaynaklı yazılım

Apache OpenOffice, Apache Yazılım Vakfı önderliğinde özgür yazılım topluluklarınca geliştirilen, özgür ve ücretsiz bir ofis yazılımları ailesidir. Kelime İşlemci, Hesap Tablosu, Sunum, Çizim, Formül ve Veritabanı bileşenlerini içerir.

<span class="mw-page-title-main">Açık kaynak</span> ücretsiz dağıtım ve ürüne erişim hakkında felsefe

Açık kaynak, kaynak kodun; kopyalanması, değiştirilebilmesi ve yeniden dağıtım için serbestçe kullanıma sunulmasıdır. Açık kaynak yalnızca kaynak koda erişim anlamına gelmez. Kodların başkaları tarafından herhangi bir telif ücreti ödemeden kullanılabilmesi, değiştirilmesi ve yeniden dağıtımı gibi çeşitli haklar vermesi gerekir. Bunun için ürün, açık kaynak tanımına uyan bir lisans kullanmalıdır.

Açık içerik, insanların önceden oluşturulmuş ücretsiz bir içeriğe erişerek bu içeriğe atıfta bulunarak, içeriği izinsiz bir şekilde kopyalaması, yayınlaması ve değiştirebileceği ve kullanabileceği bir çalışmayı tanımlar. Ayrıca "serbestçe kullanılabilir" olarak da tanımlanır. İçeriğin tamamını ya da dilediği bir kısmını kullanmak kullanıcıya kalmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Flickr</span>

Flickr, Şubat 2004'te Ludi corp tarafından kurulan ve 20 Mart 2005 tarihinde Yahoo tarafından 35 milyon dolara satın alınan bir internet sitesidir. Fotoğraf, video barındırma hizmeti ve paylaşma imkanı sunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Vikipedi</span> Ücretsiz ve reklamsız internet ansiklopedisi

Vikipedi, kullanıcıları tarafından ortaklaşa olarak birçok dilde hazırlanan; özgür, bağımsız, ücretsiz, reklamsız ve kâr amacı gütmeyen bir internet ansiklopedisidir. MediaWiki yazılımı kullanılarak hazırlanmaktadır. Sürekli eklemeler ve değişiklikler yapıldığı için hiçbir zaman tamamlanmayacağı varsayılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">OpenStreetMap</span> serbestçe düzenlenebilir dünya coğrafi veritabanı

OpenStreetMap, özgür yazılım şartları altında oluşturulan özgür ve açık kaynaklı bir dünya çapında harita oluşturma projesidir. GPS alıcılarıyla ve diğer kamu malı kaynaklardan toplanan bilgiler ile oluşturulur.

OpenDocument Format (ODF) kısaca OpenDocument ya da tam adıyla OASIS OpenDocument XML biçimi; sayısal ortamda metin, hesap tablosu, çizim ve sunu gibi belgelerinizi saklamaya yarayan, ZIP sıkıştırmalı XML tabanlı bir açık ve özgür belge standardıdır.

<span class="mw-page-title-main">LibreOffice</span> açık kaynaklı ve ücretsiz bir ofis yazılımı seti

LibreOffice, The Document Foundation tarafından geliştirilen açık kaynaklı ve ücretsiz bir ofis yazılımı seti. 2010 yılında, StarOffice'in açık kaynaklı bir türevi olan OpenOffice.org'dan çatallanmıştır. LibreOffice paketi; kelime işlemci, elektronik tablo, slayt gösterisi, çizim, veritabanı ve matematiksel formüller oluşturma programlarını içerir. 100'den fazla sayıda dilde kullanılabilir. LibreOffice bir özgür yazılım olup adındaki Libre sözcüğü İspanyolca ve Fransızcada "özgür" anlamına gelir.

Spotify, İsveç merkezli bir müzik veri akışı ve podcast servisi olup aralarında Sony, EMI, Warner Müzik Grubu, The Orchard ve Universal'in de bulunduğu bir dizi seçkin bağımsız plak şirketlerinden seçilmiş müziklerin sınırsızca dinlenmesine izin veren, aylık abonelik sistemiyle çalışan bir dijital müzik platformudur. Sistem Windows, Mac OS X, Linux işletim sistemlerini kullanan bilgisayarların yanı sıra taşınabilir aygıtlardan Android, iOS, Symbian, Windows Mobile, S60 ve webOS işletim sistemlerini kullanan aygıtlar üzerinden erişilebilir.

Bir açık dosya biçimi, sayısal verileri saklamak için genellikle standart organizasyonları tarafından yayımlanmış ve herkesçe kullanılıp uyarlanılabilicek belirtimlerdir. Örneğin açık biçimler hem sahipli hem de ücretsiz ve özgür yazılımlarda her birinde kullanılan tipik yazılım lisanslarıyla birlikte kullanılabilir. Açık biçimlerin aksine kapalı biçimlerde ticari sırlar olduğu kabul edilir. Açık biçimler eğer telif hakkı, patent, ticari marka ve benzeri diğer kısıtlamalar içermiyor ve herkes istediği amaçla maddi bir maliyet olmaksızın kullanabiliyorsa özgür dosya biçimleri olarak anılır.

<span class="mw-page-title-main">OpenOffice.org</span>

OpenOffice.org, 1999 - 2011 yılları arasında geliştirilmiş açık kaynaklı ve ücretsiz bir ofis paketi. Sun Microsystems'in 1999 yılında kurum içi kullanım için edindiği StarOffice'in açık kaynaklı bir türevidir. OpenOffice.org'un temelini oluşturan StarOffice ise 1985 yılında geliştirilmeye başlanmıştır. OpenOffice.org; Writer, Calc, Impress (sunu), Draw (çizim), Math ve Base (veritabanı) bileşenlerini içerir.

<span class="mw-page-title-main">Creative Commons lisansı</span> bir çalışmanın ücretsiz kullanımına izin vermek için kamusal telif hakkı lisansı

Creative Commons (CC) lisansı, telif hakkı bulunan bir eserin veya çalışmanın ücretsiz olarak dağıtılmasını sağlayan bir çeşit kamu telif hakkı lisansı. Yazarın eserlerinin kamu kullanım haklarını kolaylıkla verebileceği çeşitli standart lisans sözleşmeleri içerir. Bir yazar oluşturduğu eserin kullanılması için paylaşmak veya üzerinde değişiklikler yapma hakkını vermek istediğinde CC lisanslarını kullanabilir. CC lisansları, eserlerin paylaşılması konusunda esneklik sağlar. Dağıtım için yazar tarafından belirtilen izin koşullarına uyulduğu sürece, eser hakkında telif hakkı için endişelenmeye gerek kalmaz. İnternet üzerinde, telif hakkı sahibi tarafından CC lisansları ile paylaşılan eserlerin kullanımı için, eser sahibinden ayrıca izin alma adımını ortadan kaldırır, böylelikle paylaşımı hızlandırır. CC lisansları herkesin kullanımına açık ve ücretsizdir.

<span class="mw-page-title-main">Özgür ve açık kaynak kodlu yazılım</span> hem kullanımı özgür olan hem de açık kaynak kodlu olan yazılım

Özgür ve açık kaynak kodlu yazılım, kullanıcılara yazılımı ve kaynak kodunu herhangi bir amaç için kullanma, inceleme, değiştirme ve dağıtma özgürlükleri veren bir lisans kapsamında yayınlanan bilgisayar yazılımıdır.

<span class="mw-page-title-main">Turn-by-turn navigasyon</span>

Turn-by-turn navigasyon seçilen rota için yol tarifi sürekli sözlü ve görsel talimatlar şeklinde kullanıcıya sunulmaktadır, bazı GPS navigasyon cihazlarının bir özelliğidir. Sistem güncel hedefe en iyi rota hakkında kullanıcıyı tutar ve genellikle trafik ve yol koşulları gibi değişen etkenlere göre güncellenir. Turn-by-turn sistemleri tipik sola veya sağa, sokak adını açmak isteyip kullanıcıyı bilgilendirmek üzere bir elektronik sesi kullanmaktadır ve ne kadar mesafe kaldığını söylemektedir.

Point of interest ya da POI, kişinin yararlı veya ilginç bulabileceği belirli bir noktanın konumudur. Bir örnek olarak Uzay İğnesi yerini ya da Mars'ta Olympus Mons yerini temsil eden bir noktadır. Otel, kamp, benzin istasyonları ya da modern (otomotiv) navigasyon sistemlerinde kullanılan diğer kategorilere atıf olduğunda çoğu tüketici terimini kullanır. Örneğin histoloji/patoloji/histopatoloji olarak tıbbi alanlarda, ilgi noktaları görünümünde bir alanda genel arka plan seçilir; örneğin, normal hücrelerin yüzlercesi arasından, patolog lekelenmesi üzerine diğerlerinden önce 3 ya da 4 neoplastik hücreleri bulabilirsiniz.

<span class="mw-page-title-main">Maps.me</span>

Maps.me Android, iOS ve BlackBerry platformlarında mobil navigasyon uygulaması olarak kullanılmaktadır. OpenStreetMap verilerini kullanarak çevrimdışı haritalar sağlar. Kasım 2014 yılında Mail.Ru Group tarafından satın alınan ve My.com markasının bir parçası haline gelmiştir. Eylül 2015 yılında uygulama kaynaklı açıktı. open sourced. First, the whole team has developed an İlk olarak, tüm ekip İsviçre ve Belarus bir uygulama geliştirdi. Nisan 2016'dan beri uygulama üzerinden düzenleme yapılabiliyor. Örneğin banka, market, eczane vb. noktaların eklenmesi ya da harita görünen binalara ait kapı numarası, sokağı vb. bilgiler düzenlenebiliyor.

<span class="mw-page-title-main">Microsoft Word Viewer</span>

Microsoft Word Viewer, Microsoft tarafından geliştirilmiş Microsoft Word belgelerini görüntüleyebilen ve yazdırabilen, Microsoft Windows için ücretsiz bir programdır. Word Viewer, bir Word belgesindeki metnin panoya kopyalanmasını ve bir kelime işlemciye yapıştırılmasını sağlar. En son yapılan sürüm Word 2007 ile uyumludur. O zamandan beri Office Online ve Word'nin ücretsiz mobil sürümleri yerini almıştır. Microsoft Word Viewer'ın lisans koşullarına göre, yazılım yüklenebilir ve yalnızca Microsoft Office yazılımıyla oluşturulan belgeleri görüntülemek ve ekrana almak için kullanılabilir. Yazılım, başka herhangi bir amaç için kullanılamaz. Kullanıcılar, yalnızca alıcılara dosyayı görüntülemesine ve basmasına olanak tanımak için yazılımı Microsoft Office yazılımıyla oluşturulan bir dosya ile dağıtabilir.

Apple Lossless Apple Lossless Audio Codec (ALAC), or Apple Lossless Encoder (ALE) gibi de bilinir, bir ses depolama ortamı ve referans ses çözücü uygulamasıdır. Apple tarafından dijital müzikte kayıpsız veri sıkıştırması için geliştirilmiştir. Başlangıçta 2004 yılında kuruluşundan bu yana tescilli olarak kaldıktan sonra, 2011 sonlarında Apple codec'i açık kaynak ve telif ücretsiz olarak hazırladı. Geleneksel olarak, Apple codec bileşenini Apple Lossless olarak adlandırdı, ancak daha yakın zaman önce kısaltılmış terim ALAC'ı kullanmaya başladı.

<span class="mw-page-title-main">Sumatra PDF</span>

Sumatra PDF, aşağıdakileri içeren birçok belge biçimini destekleyen ücretsiz ve açık kaynaklı bir belge görüntüleyicisidir.