İçeriğe atla

OpenDesktop.org

OpenDesktop.org
Sahiphive01 GmbH
OluşturanFrank Karlitschek
URLhttps://www.opendesktop.org/
Ticari?hayır
Site türüÖzgür hizmetler ve içerik paylaşımı
Kayıtisteğe bağlı
Başlama tarihi2001
Geçerli durumEtkin

openDesktop.org, depolama ve iletişim hizmetleri gibi kişisel bulut hizmetlerinin yanı sıra özgürce(Açık kaynak /creative commons) içerik yayınlama ve açık geliştirme amaçlı bir kod barındırma sitesi için bir mağaza şeklinde kamu hizmetleri sunan özgür bir web sitesi portalıdır.

Özellikler

Ana site

opendesktop.org'un amacı, topluluk için özgürlük ve özgür hizmetleri olarak ücretsiz barındırma yoluyla özgür yazılım ve özgür bilgi işlem teknolojilerinin geliştirilmesidir.

Opendesktop.org Kişisel Hizmetler

2019 itibarıyla Opendesktop, dosya paylaşımı, kişi ve takvim yönetimi, sohbet ve mesajlaşma gibi tescilli hizmetlere ücretsiz alternatif tekliflerini genişletti. Tüm bu hizmetler, sohbet için Nextcloud, Discourse veya Element (Matrix istemcisi) gibi özgür yazılım bileşenlerine dayanmaktadır.

Pling.com

opendesktop.org'un hizmetlerinin büyük bir kısmı pling.com'dur. Geliştiricilerin, sanatçıların ve kullanıcıların bir araya gelerek 100.000'den fazla kullanıcı tarafından oluşturulan içeriği paylaştığı ve ayda 90 milyondan fazla sayfa gösterimi oluşturduğu bir yerdir. Temalar, duvar kağıtları, yazılım uygulamaları ve eklentiler gibi her türlü özgür içeriğin yanı sıra ses, video veya çizgi roman gibi diğer yaratıcı içeriklerin yayınlanmasına, içeriğin GPL veya Creative Commons gibi serbest lisans koşulları altında yayımlanması şartıyla izin verir. Bu içerik daha sonra kayıt olmadan veya başka bir sınırlama veya maliyet olmaksızın herkes tarafından indirilebilir veya doğrudan kurulabilir. Kayıtlı kullanıcılar içeriği yukarı veya aşağı oylayabilir, yorum ekleyebilir ve uygulamalar, temalar, eklentiler veya diğer özgür içerik gibi yeni içerik yükleyebilir. Topluluk üyeleri ayrıca aylık bağışlarla belirli içeriklere sponsor olmaya karar verebilir. Bu bağlamda, openDesktop.org'un Pling'i, resmi KDE Mağazası[1] ve gnome-look.org, xfce-look.org ve diğerleri gibi alt gruplar halinde düzenlenen diğer siteler için bir platform olarak hizmet veren, bu tür içerikleri kullanıma sunan en büyük çevrimiçi topluluklardan biridir.

Bağış yoluyla destekleme

Social Desktop logosu

Portalın sosyal topluluk yönü, erken dönemlerde itici bir faktör olmuştur. Proje sitesine göre adanmış bir topluluk, açık kaynağın kalitesini artırmak ve nihayetinde Linux masaüstünü büyütmek için kilit bir faktördür. Günümüzde FLOSS projelerinin ve CC sanat eserlerinin kabulü ve bu tür içeriklerin yaratıcılarının parasal desteğiyle kaliteli içeriği destekleme isteği artıyor. Pling'in birincil hedeflerinden biri, özgür yazılım kullanıcılarını bağışlar yoluyla platformun çeşitli alt gruplarını desteklemeye teşvik etmektir.

OCS API

Pling.com, Open Collaboration Services API'sini veya freedesktop.org'un sertifikalı standart protokolü olan kısa OCS API'sini kullanır.[2] KDE SC 4, OCS API'sini kullanan ilk projeydi. Günümüzde KDE Plasma 5 ve çeşitli KDE uygulamaları, KNewStuff çerçevesi aracılığıyla OCS API'sini kullanmaktadır.[3]

Opencode.net

Opencode.net, topluluk için geliştirme hizmetleri sağlayan Opendesktop'un bir parçasıdır. CI aracılığıyla ikili dosyalar oluşturma ve herhangi bir projeyi Opendesktops yayın hizmeti Pling.com ile entegre etme olanağı ile Gitlab'a dayanmaktadır.

Büyüme ve İstatistik

Aralık 2001'in başında sitelere 2000 kullanıcı kaydoldu. Ayda yaklaşık 0,8 milyon sayfa gösterimi yapıldı. Bir yıl sonra, 2002'de 6000 kayıtlı kullanıcı ve 3 milyon sayfa gösterimi vardı. 8 yılı aşkın süredir yoğun büyüme, 2009 yılında 100'den fazla ülkeden 130.000'den fazla kayıtlı kullanıcıya yol açtı. Ayda 6 Terabayttan fazla trafikle ayda 90 milyonun üzerinde sayfa gösterimine ulaşılır.[4] 2,5 milyon kişi her ay openDesktop.org'u ziyaret ediyor.

Tarih

Portalın ilk web sitesi KDE-Look.org 20 Haziran 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., 2001 yılında Frank Karlitschek tarafından başlatıldı.[5] Kısa bir süre sonra, GNOME gibi diğer açık kaynak temalarına odaklanan birçok benzer site başlatıldı. 2007'de openDesktop.org, Xfce-Look.org 16 Haziran 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., GNOME-Look.org 11 Temmuz 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. veya Linux-Apps.com 31 Mayıs 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. gibi sitelerden gelen içeriği özetleyen tüm için bir şemsiye sayfa olarak kuruldu.[6] pling.com.</br> Ocak 2016'da Frank Karlitschek, Hive01'i Blue Systems GmbH'ye sattı.[7]</br> Bugün openDesktop.org, dünyanın her yerinden özgür yazılım meraklıları için küresel bir buluşma yeridir. Web siteleri, merkezi Bielefeld, Almanya'da bulunan hive01 GmbH tarafından işletilmekte ve sürdürülmektedir.

Kaynakça

  1. ^ "KDE Software Store to Soon Offer Downloads in Snap, Flatpak and AppImage Formats". 4 Eylül 2016. 5 Eylül 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  2. ^ "Open-collaboration-services". 29 Ağustos 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  3. ^ "KNewStuff - KNewStuff". 20 Aralık 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  4. ^ "Frank Karlitschek about the web traffic". 20 Aralık 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  5. ^ "Short history about the evolution of openDesktop.org". 29 Nisan 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  6. ^ "Announcement of the openDesktop.org head website". 12 Ekim 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  7. ^ "Blue Systems acquired openDesktop.org". 21 Eylül 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Ubuntu (işletim sistemi)</span> Linux tabanlı bir işletim sistemi

Ubuntu, Linux tabanlı özgür ve ücretsiz bir işletim sistemidir. Bilgisayarlar, sunucular ve akıllı telefonlara yönelik olarak geliştirilmektedir. Ubuntu projesi Linux ve özgür yazılımın, bilgisayar kullanıcılarının günlük yaşamının bir parçası haline gelmesi amacıyla başlatılmış olup ilk kararlı masaüstü sürümü Ekim 2004'te yayınlanmıştır. Ubuntu’nun masaüstü sürümü günümüzde 40 milyonu aşkın kullanıcı sayısıyla dünyanın en yaygın kullanılan masaüstü Linux dağıtımı konumundadır.

<span class="mw-page-title-main">OpenSUSE</span> topluluk destekli Linux dağıtımı

openSUSE ( ), eskiden SUSE Linux, ana destekçisi SUSE olan bir GNU/Linux dağıtımıdır. "Leap" sürümü, ticari amaçlı geliştirilen SUSE Linux Enterprise Server ve SUSE Linux Enterprise Desktop için bir taban ve deneme ortamı oluşturur. Leap, ticari SUSE Linux ürünlerine doğrudan yükseltme imkanı sunar. En popüler dağıtımlardan biridir. Geliştirilmesinin odak noktası, kullanıcı dostu bir masaüstü ve zengin özellikli sunucu ortamı sağlarken, yazılım geliştiriciler ve sistem yöneticileri için kullanılabilir açık kaynaklı araçlar sunmaktır.

<span class="mw-page-title-main">GNOME</span> Unix benzeri işletim sistemleri için geliştirilen bir masaüstü ortamı

GNOME, açık kaynak kodlu, özgür masaüstü ortamı. GNU Tasarısı'na bağlı GNOME Projesi topluluğunca geliştirilmekte olan GNOME, Unix ve BSD tabanlı birçok işletim sistemine kurulabilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Oracle Solaris</span>

Solaris, ilk olarak Sun Microsystems tarafından geliştirilmiş, UNIX tabanlı bir işletim sistemidir. 1993 yılında halefi olan SunOS işletim sisteminin yerini almıştır. Ocak 2010'da Oracle firmasının Sun firmasını satın almasıyla Oracle Solaris olarak anılmaya başlanmıştır.

Açık içerik, insanların önceden oluşturulmuş ücretsiz bir içeriğe erişerek bu içeriğe atıfta bulunarak, içeriği izinsiz bir şekilde kopyalaması, yayınlaması ve değiştirebileceği ve kullanabileceği bir çalışmayı tanımlar. Ayrıca "serbestçe kullanılabilir" olarak da tanımlanır. İçeriğin tamamını ya da dilediği bir kısmını kullanmak kullanıcıya kalmıştır.

<span class="mw-page-title-main">GNOME Files</span> GNOME masaüstü ortamının resmî dosya yöneticisi

GNOME Files, önceki adıyla Nautilus, GNOME masaüstü ortamının resmi dosya yöneticisidir.

Video barındırma, sağlayıcı tarafından video barındırma hizmetinin sunulduğu türdür. Video barındırma hizmeti veren internet siteleri hem video ekleme veya izleme hem de resim ekleme veya var olan resimlere bakma imkânı sağlamaktadırlar. Hizmet bireysel son kullanıcıların kişisel, ticari veya telif ücretsiz videoları yükleyip paylaşmasına ve bunları izlemesine olanak tanır. Kullanıcılar genelde barındırma hizmetinin web sitesi, mobil veya masaüstü uygulaması veya diğer arayüz (API) aracılığıyla video içeriği yükleyecektir. Yüklenen video içeriği kısa video kliplerinden tam uzunlukta televizyon programı ve filmlere kadar değişebilir. Video sunucusu, videoyu kendi sunucusunda saklar ve kullanıcıların farklı türdeki katıştırma kodlarını veya başkalarının video içeriğini görüntülemesine izin veren bağlantıları etkinleştirmesine olanak tanır. Özellikle video barındırma web sitesi olarak kullanılan web sitesi, genellikle video paylaşımı web sitesi olarak adlandırılır. Tanınmış video barındırma sistemleri:

<span class="mw-page-title-main">Nexenta OS</span>

Nexenta OS OpenSolaris projesi ile Oracle firmasının Solaris'in kaynak kodlarını açmasından sonra ortaya çıkan OpenSolaris dağıtımıdır. Nexenta OS, Solaris (SunOS) çekirdeğine sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Sabayon Linux</span> Gentoo tabanlı bir linux dağıtımı

Sabayon Linux veya Sabayon, Gentoo tabanlı bir linux dağıtımıdır. Gentoo'dan farklı olarak, Sabayon önceden derlenmiş olarak kurulur. x86 ve x86 64 işlemci mimarilerini desteklemektedir.

<span class="mw-page-title-main">Qt (çalışma alanı)</span>

Qt, birden çok platformu destekleyen bir grafiksel kullanıcı arayüzü geliştirme araç takımıdır. Genellikle GUI programları geliştirmek için kullanılsa da gelişmiş kütüphanesi GUI bileşenlerinin dışında birçok araç içermektedir. Qt, en çok KDE masaüstü ortamında, Opera ağ tarayıcısında ve Skype anlık mesajlaşma programlarında kullanılmasıyla bilinir.

<span class="mw-page-title-main">MATE</span> Masaüstü ortamı

MATE, GNU/Linux gibi UNIX benzeri işletim sistemleri için GTK+3 araç takımını kullanan özgür bir masaüstü ortamıdır. GNOME 2'den çatallanmıştır ve ismini Latin Amerika'da kafein oranı yüksek olan mate çayının hazırlanmasında kullanılan yerba mate çobanpüskülü bitkisinden alır. İsim değişikliği, GNOME ile çakışmaları önlemek için gerekli olduğundan yapılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Manjaro Linux</span> Arch tabanlı GNU/Linux dağıtımı

Manjaro, Arch Linux'un sağlam altyapısını temel alarak geliştirilen, kullanıcı dostu bir GNU/Linux dağıtımıdır. Arch Linux genellikle daha deneyimli kullanıcılara hitap ederken, Manjaro bu zorluğu ortadan kaldırarak kullanım kolaylığı odaklı bir deneyim sunar. Bu sayede, Linux dünyasına yeni adım atanlar veya daha az teknik bilgiye sahip yeni Linux kullanıcılarının yanı sıra deneyimli kullanıcılar için de uygundur.

ownCloud Özgür bulut dosya depolama hizmeti

ownCloud, genel bir terimle dosya barındırma hizmeti hizmeti sunan bir yazılım sistemidir. Yaygın kullanılan Dropbox, Google Drive hizmetlerinin aksine özgür ve açık kaynak kodlu bir yazılımdır. Kullanıcılar ownCloud'u bir özel sunucu içerisine kurarak hiçbir ücret ödemeden ve depolama miktarında veya bağlanan istemci sayısında sınır olmaksızın kullanabilir.

<span class="mw-page-title-main">GNU Projesi</span> Özgür yazılım projesi

GNU Tasarısı, toplu işbirliğini temel alan bir özgür yazılım tasarısıdır. Richard Stallman tarafından Massachusetts Teknoloji Enstitüsü'nde 27 Eylül 1983 tarihinde kamuoyuna duyurulmuştur. Tasarının hedefi işbirliği yoluyla özgür yazılımlar geliştirip dağıtarak bilgisayar kullanıcılarının bilgisayarlarını ve benzeri araçlarını kendi istekleri doğrultusunda özgürce kullanmalarını sağlamaktır. Bu tasarının temelinde kullanıcıların yazılımı çalıştırma, paylaşma, inceleme ve değiştirme konularında özgür olmaları yatar. GNU yazılımları bu özgürlükleri dağıtıldıkları lisans ile yasal olarak güvence altına alır, dolayısıyla GNU yazılımları özgür yazılımlardır.

Open Computer and Software Inventory Next Generation kullanıcılarına bilişim varlıklarının envanterini tutmayı sağlayan bir özgür yazılımdır. OCS-NG, OCS istemci programını çalıştıran ağ üzerinde toplanmış cihazlardaki donanım ve yazılımlar hakkında bilgi toplar. OCS bir web arayüzüyle envanteri görselleştirebilir. Bunun yanında arama kriterlerine dayanarak bilgisayarlar üzerinde uygulama dağıtımı yapabilme yeteneğine de sahiptir. Aracı tarafındaki IpDiscover tüm ağ üzerindeki bilgisayarları ve cihazları keşfetmeyi sağlar.

Learning Management System (LMS) ya da Öğrenme Yönetim Sistemi ; uzaktan eğitim eğitim içeriklerinin ya da öğrenme ve geliştirme programlarının yönetimi, belgelenmesi, izlenmesi, raporlanması ve verilmesi için geliştirilmiş web tabanlı uygulamalar bütünüdür.

<span class="mw-page-title-main">Çöp Kutusu (bilgisayar)</span>

Çöp Kutusu hesaplamada, bir dosya yöneticisinde kullanıcı tarafından silinmiş, ancak dosya sisteminden kalıcı olarak silinmemiş dosyalar için geçici bir saklama alanıdır. Tipik olarak, bir geri dönüşüm kutusu, kullanıcıya silinen dosyalara göz atmasına, yanlışlıkla silinen dosyaların silinmesini kaldırmasına veya silmesine olanak tanımak üzere, kullanıcıya kalıcı olarak özel bir dosya dizini olarak sunulur.

<span class="mw-page-title-main">SUSE Linux Enterprise Desktop</span>

Novell Linux Masaüstü olarak tanıtılan SUSE Linux Enterprise Desktop (SLED), SUSE tarafından geliştirilen, pazarlanan ve kurumsal müşterilere hitap etmeyi amaçlayan bir GNU/Linux dağıtımıdır. Özel olarak kurumsal masaüstü bilgisayar kullanımı için tasarlanmıştır. Yeni ana sürümler 24-36 ay arayla piyasaya sürülürken, ikincil sürümler 9-12 ayda bir çıkarılır. SUSE Linux Enterprise Desktop da dahil olmak üzere SUSE Linux Enterprise ürünleri, dahil edilen bileşenlerin yalnızca olgun, kararlı sürümlerinin piyasaya sürülen kurumsal ürüne eklenmesini sağlamak amacıyla openSUSE gibi topluluk ürününlerinden çok daha yoğun ve sıkı bir test sürecine alınır.

<span class="mw-page-title-main">SUSE Studio</span>

SUSE Studio, SUSE tarafından geliştirilen bir çevrimiçi yazılım geliştirme aracıydı. Kullanıcılar kendi Linux dağıtımlarını, yazılım araçlarını veya sanallaştırma araçlarını geliştirebilirlerdi. Ancak esas özelliği, kullanıcılarına işletim sistemlerine hangi paketleri dahil edeceklerini kolaylıkla düzenlemesine olanak sağlamasıydı.

Garuda Linux, Arch Linux işletim sistemi tabanlı bir Linux dağıtımıdır. KDE Plasma dahil, çeşitli popüler Linux masaüstü ortamlarında mevcuttur. Paket yöneticisi olarak Pacman'ı kullanır ve yuvarlanan sürüm güncelleme modeline sahiptir. Garuda terimi Hinduizm kaynaklı olup kartal benzeri, ilahi bir güneş kuşu ve kuşların kralı anlamına gelir.