İçeriğe atla

OpenCog

OpenCog
Orijinal yazar(lar)OpenCog Developers
Geliştirici(ler)OpenCog Foundation
İlk yayınlanma21 Ocak 2008 (16 yıl önce) (2008-01-21)[1]
Programlama diliC++, Python, Scheme
PlatformLinux
TürYapay genel zekâ
LisansGNU Affero Genel Kamu Lisansı
Resmî sitesiopencog.org
Kod deposu Bunu Vikiveri'de düzenleyin

OpenCog, açık kaynaklı yapay zeka çerçevesi oluşturmayı amaçlayan projedir. OpenCog Prime, tüm sistemin ortaya çıkan bir olgusu olarak insana eşdeğer yapay genel zekayı (AGI) ortaya çıkarmak için tasarlanmış bir dizi etkileşimli bileşeni tanımlayan, robot ve sanal somutlaşmış bilişe yönelik mimaridir.[2]

OpenCog Prime'ın tasarımı öncelikle Ben Goertzel'in eseridir; OpenCog çerçevesi ise geniş tabanlı YGZ araştırmaları için genel bir çerçeve olarak tasarlanmıştır. OpenCog'u kullanan araştırmalar dergilerde yayınlanmış ve yıllık Yapay Genel Zeka Konferansı da dahil olmak üzere konferans ve çalıştaylarda sunulmuştur. OpenCog, GNU Affero Genel Kamu Lisansı koşulları altında yayınlandı.

OpenCog, Huawei ve Cisco dahil 50'den fazla şirket tarafından kullanılmaktadır.[3]

Kaynağı

OpenCog, ilk olarak Novamente LLC'nin tescilli "Novamente Cognition Engine" (NCE) kaynak kodunun 2008 yılında piyasaya sürülmesine dayanıyordu. Orijinal NCE kodu PLN kitabında anlatılmaktadır (bkz. kaynakça). OpenCog'un devam eden gelişimi, Yapay Genel Zeka Araştırma Enstitüsü (AGIRI), Google Summer of Code projesi, Hanson Robotics, SingularityNET ve diğerleri tarafından desteklenmektedir.

Bileşenler

OpenCog şunlardan oluşur:

  • AtomSpace adı verilen ve "atomları" (yani terimler, atom formülleri, cümleler ve ilişkiler) "değerleriyle" (atom başına anahtar/değer veritabanları olarak düşünülebilecek değerlemeler veya yorumlar) birlikte tutan bir grafik veritabanı olarak düşünülebilir. Bir değere örnek olarak doğruluk değeri verilebilir. Atomlar küresel olarak benzersizdir, değişmezdir ve indekslenmiştir (aranabilir); Değerler geçici ve değişkendir.
  • Kavramsal grafikler ve anlamsal ağlar gibi genel bilgi temsilinin yanı sıra bu tür grafikleri işlemek için gereken kuralları (terimin yeniden yazılması anlamında) temsil etmek ve depolamak için kullanılan, Atomese adı verilen önceden tanımlanmış atomlardan oluşan bir koleksiyon.
  • Tür oluşturucuları ve işlev türleri de dahil olmak üzere bir tür alt sistemini kodlayan önceden tanımlanmış atomlardan oluşan bir koleksiyon. Bunlar değişkenlerin, terimlerin ve ifadelerin türlerini belirtmek için ve değişkenleri içeren genel grafiklerin yapısını belirtmek için kullanılır.
  • Hem işlevsel hem de zorunlu programlama stillerini kodlayan önceden tanımlanmış atomlardan oluşan bir koleksiyon. Bunlar, serbest değişkenleri bağlı değişkenlere bağlamak ve beta indirgemeyi gerçekleştirmek için Lamda kalkülüsü içerir.
  • Grafik ve hipergraf modeli eşleştirme (izomorfik alt grafik keşfi) gerçekleştirmek için genel grafik sorgulama motorunun parçası olarak yerleşik, tatmin edilebilirlik modülo teorileri çözücüyü kodlayan önceden tanımlanmış atomlardan oluşan bir koleksiyon. Bu, yapılandırılmış sorgu dili (SQL) fikrini genel grafik sorgular alanına genelleştirir; grafik sorgulama dilinin genişletilmiş şeklidir.
  • Kuralları birbirine zincirleyebilen, ileri zincirleyici ve geri zincirleyiciyi içeren genel bir kural motoru. Kurallar tam olarak grafik sorgu alt sisteminin grafik sorgularıdır ve bu nedenle kural motoru belli belirsiz bir sorgu planlayıcıya benzemektedir. Bayes çıkarımı veya bulanık mantık gibi farklı türden çıkarım motorlarının ve akıl yürütme sistemlerinin veya kısıtlama çözücüler veya hareket planlayıcılar gibi pratik görevlerin uygulanmasına izin verecek şekilde tasarlanmıştır.
  • ECAN olarak adlandırılan, ekonomik teoriye dayalı bir dikkat tahsis alt sistemi.[4] Bu alt sistem, çıkarım ve zincirleme sırasında karşılaşılan arama olasılıklarının birleşimsel patlamasını kontrol etmek için kullanılır.
  • Olasılıksal mantık ağlarına (PLN) dayalı olasılıksal bir akıl yürütme motoru uygulanması. Mevcut uygulama, belirli mantıksal çıkarım kurallarını (modus ponens gibi) birlikte zincirlemek için kural motorunu, her bir çıkarım için olasılık ve güven atayan bazı çok özel matematiksel formüllerle birlikte kullanır. Bu alt sistem, Bayes çıkarımının değiştirilmiş bir biçimiyle çalışan bir çeşit ispat asistanı olarak düşünülebilir.
  • Meta-Optimize Edici Anlamsal Evrimsel Arama veya MOSES adı verilen olasılıksal bir genetik program geliştiricisi.[5] Bu, görevleri yerine getiren kısa Atom programlarının koleksiyonlarını keşfetmek için kullanılır. Bunların bir tür karar ağacı öğrenmesi gerçekleştirerek bir tür karar ormanı veya daha doğrusu bunun bir genellemesi ile sonuçlandığı düşünülebilir.
  • Bağ grameri'nden oluşan ve kısmen Anlam-Metin Teorisi'nden ve ayrıca Atom dilinde anlamsal ve sözdizimsel ilişkileri kodlayan Dick Hudson'ın Word Grammar'dan esinlenen doğal bir dil giriş sistemidir.
  • Doğal bir dil üretme sistemi.[6]
  • OpenPsi adı verilen, duygusal durumları, sürücüleri ve dürtüleri ele almaya yönelik bir Psi-Teorisi uygulaması.[7]
  • OpenPsi yoluyla duygu modelleme[8] dahil olmak üzere Hanson Robotics robotlarına yönelik arayüzler. Buna meditasyon tekniklerini göstermek için kullanılan Loving AI projesi de dahildir.

Organizasyon ve finansman

2008 yılında, daha önce Yapay Zeka için Tekillik Enstitüsü (SIAI) olarak adlandırılan Makine Zekası Araştırma Enstitüsü (MIRI), birçok araştırmacı ve mühendise sponsor oldu. OpenCog'un 2008 ve 2009'da Google Summer of Code'a katılmasından bu yana açık kaynak topluluğundan birçok katkı yapılmıştır. Halen MIRI artık OpenCog'u desteklememektedir.[9] OpenCog, aralarında Hong Kong hükûmeti, Hong Kong Politeknik Üniversitesi, Jeffrey Epstein VI Vakfı[10] ve Hanson Robotics'in de bulunduğu çeşitli kaynaklardan fon ve destek aldı. OpenCog projesi halen SingularityNET ve Hanson Robotics'e bağlıdır.

Uygulamalar

Diğer bilişsel mimarilerde olduğu gibi temel amaç üç boyutlu avatar karakterleri olan sanal insanlar yaratmaktır. Amaç duygular, jestler ve öğrenme gibi davranışları taklit etmektir. Örneğin yazılımdaki duygu modülü sadece insanların duyguları olduğu için programlanmıştır. Yapay Genel Zeka, insan zekasının taklit edilmesi durumunda gerçekleştirilebilir.[11]

OpenCog projesinin kendi açıklaması, doğal dil işleme ve köpek simülasyonu yönünde ilerleyen olası ek uygulamaları sağlar.[12]

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ "OpenCog Release". 21 Ocak 2008. 28 Ocak 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Ocak 2008. 
  2. ^ "OpenCog: Open-Source Artificial General Intelligence for Virtual Worlds | CyberTech News". 6 Mart 2009. Archived from the original on 6 Mart 2009. Erişim tarihi: 1 Ekim 2016. 
  3. ^ Rogers, Stewart (7 Aralık 2017). "SingularityNET talks collaborative AI as its token sale hits 400% oversubscription". venturebeat.com. VentureBeat. 7 Aralık 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Mart 2018. 
  4. ^ "Economic Attention Allocation". 13 Ekim 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  5. ^ "MOSES". 26 Ağustos 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  6. ^ "Natural Language Generation". 17 Mayıs 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  7. ^ "OpenPsi". 16 Mayıs 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  8. ^ "Archived copy". 19 Mart 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Nisan 2015. 
  9. ^ "The Singularity Institute's Scary Idea (and Why I Don't Buy It)". The Multiverse According to Be yazar = Ben Goertze yazarbağı = Ben_Goertzel. 29 Ekim 2010. 2 Kasım 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Haziran 2011. 
  10. ^ "Science Funder Jeffrey Epstein Launches Radical Emotional Software". Forbes. 2 Ekim 2013. 2 Ekim 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  11. ^ David Burden; Maggi Savin-Baden (24 Ocak 2019). Virtual Humans: Today and Tomorrow. CRC Press. ISBN 978-1-351-36526-0. 30 Nisan 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Ağustos 2020. 
  12. ^ Ben Goertzel; Cassio Pennachin; Nil Geisweiller (8 Temmuz 2014). Engineering General Intelligence, Part 1: A Path to Advanced AGI via Embodied Learning and Cognitive Synergy. Springer. ss. 23-. ISBN 978-94-6239-027-0. 30 Nisan 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Nisan 2021. 

Kaynakça2

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Bilişsel bilim</span> zihin ve süreçleri hakkında disiplinlerarası bilimsel çalışma

Bilişsel bilim, zihin ve zekânın işleyişini ele alan, zeki sistemlerin dinamiklerini ve yapılarını araştıran disiplinler arası bir yaklaşımdır. Çok geniş bir alanı kapsamasından ötürü bilişsel bilim alanında çalışan araştırmacıların bilişsel psikoloji, dil bilimi, sinir bilimi, yapay zekâ, antropoloji ve felsefe gibi alanlarda temel bilgilere sahip olması beklenir.

<span class="mw-page-title-main">Robotik</span> robotların tasarımı, üretimi ve kullanımı ile ilgilenen çok disiplinli bir bilim dalı

Robotik, robotların tasarımı, üretimi ve kullanımı ile ilgilenen çok disiplinli bir bilim dalıdır. Makine mühendisliği, uçak mühendisliği, uzay mühendisliği, elektronik mühendisliği, bilgisayar mühendisliği, mekatronik mühendisliği ve kontrol mühendisliği dallarının ortak çalışma alanıdır. Robotlar bir yazılım aracılığıyla yönetilen ve yararlı bir amaç için iş ve değer üreten karmaşık makinelerdir.

<span class="mw-page-title-main">Yapay zekâ</span> insani zekaya sahip makine ve yazılım geliştiren bilgisayar bilimleri dalı

Yapay zekâ ya da kısaca YZ,, insanlar da dahil olmak üzere hayvanlar tarafından, doğal zekânın aksine makineler tarafından görüntülenen zekâ çeşididir. İlk ve ikinci kategoriler arasındaki ayrım genellikle seçilen kısaltmayla ortaya çıkar. Güçlü yapay zeka genellikle Yapay genel zekâ olarak etiketlenirken, doğal zekayı taklit etme girişimleri yapay biyolojik zekâ olarak adlandırılır. Önde gelen yapay zeka ders kitapları, alanı zeki etmenlerin çalışması olarak tanımlar: Çevresini algılayan ve hedeflerine başarıyla ulaşma şansını en üst düzeye çıkaran eylemleri gerçekleştiren herhangi bir cihaz. Halk arasında, yapay zekâ kavramı genellikle insanların insan zihni ile ilişkilendirdiği öğrenme ve problem çözme gibi bilişsel eylemleri taklit eden makineleri tanımlamak için kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Kuantum mekaniği</span> atom altı seviyede çalışmalar yapan bilim dalı

Kuantum mekaniği veya kuantum fiziği, atom altı parçacıkları inceleyen bir temel fizik dalıdır. Nicem mekaniği veya dalga mekaniği adlarıyla da anılır. Kuantum mekaniği, moleküllerin, atomların ve bunları meydana getiren elektron, proton, nötron, kuark, gluon gibi parçacıkların özelliklerini açıklamaya çalışır. Çalışma alanı, parçacıkların birbirleriyle ve ışık, x ışını, gama ışını gibi elektromanyetik ışınımlarla olan etkileşimlerini de kapsar.

<span class="mw-page-title-main">Makine öğrenimi</span> algoritmaların ve istatistiksel modellerin kullanımıyla bilgisayarların yapacakları işleri kendileri çözebilmeleri

Makine öğrenimi (ML), veriden öğrenebilen ve görünmeyen verilere genelleştirebilen ve dolayısıyla açık talimatlar olmadan görevleri yerine getirebilen istatistiksel algoritmaların geliştirilmesi ve incelenmesiyle ilgilenen, yapay zekâda akademik bir disiplindir. Makine öğrenimi, bilgisayarların deneyimlerinden öğrenerek karmaşık görevleri otomatikleştirmeyi sağlayan bir yapay zeka alanıdır. Bu, veri analizi yaparak örüntüler tespit etme ve tahminlerde bulunma yeteneğine dayanır. Son zamanlarda yapay sinir ağları, performans açısından önceki birçok yaklaşımı geride bırakmayı başardı.

OpenAI, ABD merkezli yapay zekâ araştırma şirketi. Şirketin genel amacı insanlığa fayda sağlayabilecek yapay zekâ hakkında araştırma yapmaktır. 2015 yılının sonlarında San Francisco'da kurulan şirket, patentlerini ve araştırmalarını halka açık hale getirerek diğer kurum ve araştırmacılarla “serbest iş birliği yapmayı” amaçlamaktadır. Elon Musk ve Sam Altman, yapay genel zekâdan kaynaklanan varoluşsal risk endişelerinden dolayı bu şirketi kurduklarını açıklamıştır. Organizasyon 2015 yılında Sam Altman, Reid Hoffman, Jessica Livingston, Elon Musk, Ilya Sutskever, Peter Thiel ve diğerleri tarafından San Francisco’da kurulmuş ve toplamda 1 milyar dolar bağışta bulunulmuşlardır. Musk 2018 yılında yönetim kurulundan istifa etmiş ancak bağışçı olarak kalmıştır. Microsoft 2019 yılında OpenAI LP’ye 1 milyar dolarlık bir yatırım sağlamış ve Ocak 2023’te ikinci birçok yıllık yatırım sağlamıştır; bu ikinci yatırımın 10 milyar dolar olduğu bildirilmektedir. ChatGPT yazılı cevap veren botun yapımı da OpenAI’a aittir.

<i>The Transhumanist Wager</i>

The Transhumanist Wager, Amerikalı yazar Zoltan Istvan'ın 2013 bilimkurgu romanıdır. Roman, global çapta transhümanizm devrimi yapmak için çaba sarf eden bir filozof olan Jethro Knights'ın hayatını ele almaktadır. Kitap Uluslararası Kitap Ödüllerinde Vizyoner kurgu alanında ödül kazanan ilk kitaptır.

<span class="mw-page-title-main">Yapay genel zekâ</span>

Yapay genel zeka (YGZ), bir insanın yapabileceği herhangi bir zihinsel görevi başarıyla gerçekleştirebilecek bir makinenin zekasıdır. Günümüzdeki bazı yapay zeka araştırmalarının temel amacıdır ve bilimkurgu ve fütüroloji'de de ortak bir konudur. Bazı araştırmacılar Yapay genel zekâyı "güçlü yapay zekâ", "tam yapay zekâ" veya bir makinenin "genel akıllı eylem" gerçekleştirme kabiliyeti olarak adlandırmaktadır; diğerleri ise sadece bilinci deneyimleyen makineler için "güçlü yapay zekâ" tabirini kullanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">TensorFlow</span>

TensorFlow, makine öğrenimi için ücretsiz ve açık kaynaklı bir yazılım kütüphanesidir. Bir dizi görevde kullanılabilir, ancak derin sinir ağlarının eğitimi ve çıkarımına özel olarak odaklanmaktadır.

Nvidia RTX, öncelikle mimari ve ürün tasarımı, bilimsel görselleştirme, enerji araştırması ve film ve video prodüksiyonunda karmaşık büyük ölçekli modeller tasarlamak için kullanılan Nvidia tarafından oluşturulan üst düzey profesyonel bir görsel bilgi işlem platformudur. Nvidia RTX, gerçek zamanlı görsel(ışın) izleme sağlamaktadır. Tarihsel olarak, ışın izleme gerçek zamanlı olmayan uygulamalara ayrılmıştır. Video oyunlarının doğrudan aydınlatmaya ve işlemeleri için önceden hesaplanmış dolaylı katkıya dayanması gerekmekteydi. RTX, buna bir çözüm olmuştur. RTX, aydınlatmaya, gölgelere ve yansımalara tepki veren etkileşimli görüntüler üreten bilgisayar grafiklerinde yeni bir gelişmeyi kolaylaştırmaktadır. RTX, ışın izleme hızlandırma mimarilerinde özellikle Tensor çekirdeklerini kullanan Nvidia Volta-, Turing- ve Ampere tabanlı GPU'larda çalışmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Yapay zeka felsefesi</span> Overview of the philosophy of artificial intelligence

Yapay zeka felsefesi, yapay zekayı ve yapay zekanın, etik, bilinç, epistemoloji ve özgür irade bilgi ve anlayışı üzerindeki etkilerini araştıran teknoloji felsefesinin bir dalıdır. Ayrıca teknoloji, yapay hayvanların veya yapay insanların yaratılmasıyla ilgilidir, bu nedenle disiplin, filozoflar için oldukça ilgi çekicidir. Bu faktörler yapay zeka felsefesinin ortaya çıkmasına katkıda bulunmuştur. Bazı akademisyenler, AI topluluğunun felsefeyi reddetmesinin zararlı olduğunu savunur.

Semantic Scholar, Allen Yapay Zeka Enstitüsü'nde geliştirilen ve Kasım 2015'te halka açık olarak yayınlanan bilimsel literatür için yapay zekâ destekli bir araştırma aracıdır. Bilimsel makaleler için özetler sağlamak üzere doğal dil işlemedeki gelişmeleri kullanır. Semantic Scholar ekibi, yapay zekanın doğal dil işleme, makine öğrenimi, İnsan-bilgisayar etkileşimi ve bilgi çekme alanlarında kullanımını aktif olarak araştırmaktadır.

Ölü İnternet teorisi, İnternetin artık ağırlıklı olarak bot faaliyetlerinden; algoritmik düzenleme yoluyla manipüle edilen, otomatik olarak oluşturulan içerikten oluştuğunu iddia eden bir çevrimiçi komplo teorisidir. Teorinin savunucuları, bu botların algoritmaları manipüle etmek ve arama sonuçlarını yükseltmek için kasıtlı olarak oluşturulduğunu ve nihayetinde tüketicilerin manipüle edildiğini düşünmektedir. Dahası, teorinin bazı savunucuları devlet kurumlarını kamuoyu algısını manipüle etmek için botları kullanmakla suçlayarak "ABD hükûmeti tüm dünya nüfusunu yapay zekâ destekli bir şekilde yönlendiriyor" demektedirler. Bu "ölüm" için verilen tarih genellikle 2016 veya 2017 yılları civarındadır.

<span class="mw-page-title-main">Yapay zekânın kontrolü devralması</span>

Yapay zekanın kontrolü devralması, bilgisayar programlarının veya robotların gezegenin kontrolünü etkili bir şekilde insan türünün elinden alması sonucunda yapay zekanın (AI) Dünya'nın baskın zeka biçimi haline geldiği varsayımsal bir senaryodur. Olası senaryolar arasında tüm insan iş gücünün değiştirilerek tam otomasyon sağlanması, süper akıllı bir yapay zekanın kontrolü devralması ve popüler bir robot isyanı fikri yer almaktadır. Yapay zekanın ele geçirilmesiyle ilgili bilimkurgu hikâyeleri popülerliğini korumaktadır, aynı zamanda son gelişmeler de bu tehdidi daha gerçekçi hale getirmiştir. Stephen Hawking ve Elon Musk gibi bazı ünlü kişiler, gelecekte süper zeki cihazların insan denetimi altında kalmalarını temin etmek için tedbir araştırmaları yürütülmesini savunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Yapay zeka patlaması</span>

Yapay Zeka Patlaması, veya Yapay Zeka Baharı, yapay zeka alanında çok hızlı bir şekilde devam eden ilerleme dönemidir. Öne çıkan örnekler arasında Google DeepMind ve OpenAI gibi laboratuvarlar tarafından yürütülen üretken yapay zekalar yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Yapay zekâ güvenliği</span>

Yapay zekâ güvenliği, yapay zekâ sistemlerinden kaynaklanabilecek kazaları, kötüye kullanımı veya diğer zararlı sonuçları önlemekle ilgilenen disiplinler arası bir alandır. Yapay zekâ sistemlerini ahlaki ve faydalı hale getirmeyi amaçlayan makine etiği ile yapay zekâ uyumunu kapsar ve yapay zekâ güvenliği, riskler için sistemleri izlemek ve onları son derece güvenilir hale getirmek gibi teknik sorunları kapsar. Yapay zekâ araştırmalarının ötesinde, güvenliği teşvik eden normlar ve politikalar geliştirmeyi içerir.

Etkili ivmecilik, açıkça teknoloji yanlısı bir duruşu savunan 21. yüzyıl felsefi hareketidir. Savunucuları, sınırsız teknolojik ilerlemenin yoksulluk, savaş ve iklim değişikliği gibi evrensel insan sorunlarına bir çözüm olduğuna inanmaktadır. Kendilerini teknolojik yenilikler konusunda daha temkinli görüşlere karşı bir denge unsuru olarak görmekte ve rakiplerine genellikle "kıyametçiler" veya " düşüşçüler" gibi aşağılayıcı etiketler takmaktadırlar.

<span class="mw-page-title-main">Yapay hayal gücü</span>

Yapay hayal gücü, tahminler, icatlar veya bilinçli deneyimler yaratmak için gerçek veya olası kurgu modelleri üreten, simüle eden ve kolaylatıran yapay genel zekâ'nın bir alt bileşenidir.

<span class="mw-page-title-main">Android (robot)</span> insana benzeyen robot veya diğer kullanımlarda özellikle insan

Android, genellikle et gibi malzemeden yapılmış insansı bir robot veya diğer yapay bir varlıktır. Tarihsel olarak androidler yalnızca bilimkurgu alanında var olmuş ve sık sık film ve televizyonda görülmüştür. Ancak robot teknolojisindeki gelişmeler, işlevsel ve gerçekçi insansı robotların tasarlanmasına olanak sağlamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Ben Goertzel</span>

Ben Goertzel, ABD'li bilgisayar bilimcisi, yapay zekâ araştırmacısı ve iş insanı.