İçeriğe atla

OpenCV

OpenCV
Geliştirici(ler)Intel, Willow Garage, Itseez
İlk yayınlanmaHaziran 2000 (24 yıl önce) (2000-06)
Güncel sürüm4.9.0 / 28 Aralık 2023 (9 ay önce) (2023-12-28)
Programlama diliC/C++
İşletim sistemiÇarpraz platform
Boyut~200 MB
TürKütüphane
LisansBSD Lisansı
Resmî sitesi//opencv.org
Kod deposu Bunu Vikiveri'de düzenleyin

OpenCV (Open Source Computer Vision Library, anlamı Açık Kaynak Bilgisayar Görüsü Kütüphanesi) gerçek-zamanlı bilgisayar görüsü uygulamalarında kullanılan açık kaynaklı kütüphane.[1] İlk olarak Intel tarafından geliştirilmiş, daha sonra Willow Garage ve sonra Itseez (Intel tarafından satın alındı[2]) tarafından sürdürüldü. Bu kütüphane çoklu platform ve BSD lisansı altında açık kaynaklı bir yazılımdır.

Uygulama alanları

openFrameworks üzerinde çalıştırılan OpenCV eklentisi

OpenCV'nin uygulama alanlarından bazıları şunlardır:

Yukarıdaki alanlardan bazılarını destekleyebilmek için, OpenCV bünyesinde bir makine öğrenimi kütüphanesi bulundurur.

Programlama dilleri

Aslen C++ diliyle yazıldığı için birincil arayüzü C++ içindir. Yeni geliştirilen özellikler ve algoritmalar ilk olarak C++ arayüzüne eklenir. Ancak, eski dili C için de daha kısıtlı bir arayüzü vardır. Python, Java ve MATLAB için de bağları vardır.[3] Daha geniş kitleye ulaşmak için C#, Perl,[4] Ch,[5] Haskell[6] ve Ruby dilleri için de wrapperlar geliştirilmiştir. 3.4. sürümden beri, web platformu için OpenCV.js adıyla JavaScript bağı mevcuttur.[7]

Kaynakça

  1. ^ Pulli, Kari; Baksheev, Anatoly; Kornyakov, Kirill; Eruhimov, Victor (1 Nisan 2012). "Realtime Computer Vision with OpenCV". Queue. ss. 40:40-40:56. doi:10.1145/2181796.2206309. 15 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Haziran 2020. 
  2. ^ Intel acquires Itseez: https://opencv.org/intel-acquires-itseez.html 14 Şubat 2019 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  3. ^ OpenCV C interface: http://docs.opencv.org 15 Ağustos 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  4. ^ CPAN: http://search.cpan.org/~yuta/Cv-0.29/ 24 Mayıs 2018 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  5. ^ Ch OpenCV: http://www.softintegration.com/products/thirdparty/opencv/ 18 Şubat 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  6. ^ The haskell-opencv project on Github: https://github.com/LumiGuide/haskell-opencv 29 Eylül 2019 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  7. ^ "Introduction to OpenCV.js and Tutorials". 15 Nisan 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Haziran 2020. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">OpenGL</span> grafik uygulama geliştirme arabirimi

OpenGL, gelişmiş donanım desteğini kullanarak hem iki hem de üç boyutlu grafikleri ekrana çizmek için kullanılan ücretsiz bir grafik uygulama geliştirme arabirimidir. Windows, Linux, MacOS ve Solaris gibi birçok işletim sisteminde yaygın olarak ve Playstation 3 başta olmak üzere bazı oyun konsollarınca desteklenir. Donanım tarafında ise SGI, ATI, Nvidia veya Intel gibi büyük üreticiler her ekran kartında OpenGL desteği sunar.

Denektaşı(sınama programı); Bilgisayar mimarisinde bir bileşenin başarımını, o bileşen üzerinde çeşitli sınamalar yaparak ölçmek için çalıştırılan bir veya bir grup bilgisayar programıdır. Denektaşları ile bilgisayarın bir donanımının karakteristik bir özelliğinin başarımının belirlenmesinde de kullanılır. Örneğin Merkezi İşlem Biriminin (MİB[CPU]) kayan nokta işlemlerindeki başarımını ölçmek için kullanılır. Ayrıca bazı durumlarda bu sınama yazılımların başarımı için de kullanılabilir. Yazılımlar için kullanılan denektaşlarına örnek olarak derleyiciler ya da veritabanı yönetim sistemlerinin başarımlarını ölçen programlar verilebilir.

<span class="mw-page-title-main">OCLC</span> kütüphane konsorsiyum kaynak paylaşımı ve araştırma organizasyonu

OCLC Online Computer Library Center, Inc. (OCLC) (Türkçe: Çevrimiçi Bilgisayar Kütüphanesi Merkezi), kâr amacı gütmeyen, üyelikli bir bilgisayar kütüphanesi hizmeti ve dünyadaki daha fazla bilgiye daha ucuza ulaşmayı hedefleyen bir araştırma kuruluşudur. 1967 yılında Ohio College Library Center (Ohio Üniversitesi Kütüphane Merkezi) adıyla kurulan OCLC ve üye kütüphaneleri dünyadaki en büyük çevrimiçi kamu erişim kataloğu olan WorldCat'i üretmekte ve geliştirmektedir.

Khronos Group, Inc., 3D grafikler, sanal gerçeklik, artırılmış gerçeklik, paralel hesaplama, görüntü hızlandırma ve makine öğrenimi için telifsiz birlikte çalışabilirlik standartları geliştiren, yayınlayan ve sürdüren 160 kuruluştan oluşan açık, kar amacı gütmeyen, üye odaklı bir konsorsiyumdur. Açık standartlar ve ilgili uygunluk testleri, yazılım uygulamalarının ve ara katman yazılımının, çok çeşitli platformlarda ve cihazlarda dinamik medyanın yazılmasını ve hızlandırılmasını sağlar. Grubun merkezi Beaverton, Oregon'dadır.

<span class="mw-page-title-main">Sublime Text</span>

Sublime Text, içinde birçok programlama dili arayüzü barındıran, çapraz platform bir kaynak kod düzenleme ve metin editörüdür. Arayüzü Vim'den ilham alınarak tasarlanmıştır. Sublime-paketleri (Sublime-packages) yardımıyla fonksiyonelitesi genişletilebilir ancak Sublime Text açık kaynaklı ya da özgür bir yazılım değildir. Buna rağmen genişleme paketlerinin pek çoğu özgür yazılım lisansı ile dağıtılmakta ve Sublime Text kullanıcılarının oluşturduğu topluluk tarafından geliştirilmektedir.

Sayısal görüntü işleme bilgisayar algoritmaları kullanarak sayısal resimler üzerinde görüntü işlemenin gerçekleştirilmesidir. Sayısal sinyal işlemenin bir alt konusu olarak kabul edilen sayısal görüntü işleme, analog görüntü işlemeye göre birçok avantaja sahiptir. Sayısal görüntü işlemede giriş verilerine uygulanabilecek algoritmalar daha fazladır ve analog görüntü işlemeye göre işlem sırasında ortaya çıkabilecek gürültü artışı ya da sinyal bozulması gibi problemler önlenebilir. Görüntüler iki boyuttan daha fazla boyutta tanımlanabildiğinden beri sayısal görüntü işleme çok boyutlu sistemler şekline modellenebilmektedir.

GLFW, temelde ve ilk olarak OpenGL ile kullanılmak üzere geliştirilmiş hafif bir yardımcı kütüphanedir. Programcıya, üzerinde çalışılan işletim sisteminden bağımsız olarak OpenGL ve Vulkan için 'context' ve pencere yaratma, klavye, fare, oyun çubuğu girdi ve çıktılarını yönetme kolaylığı sağlar.

<span class="mw-page-title-main">Node.js</span> Server-side JavaScript frameworkü

Node.js, açık kaynaklı, genelde sunucu tarafında çalışan ve ağ bağlantılı uygulamalar için geliştirilmiş bir çalıştırma ortamıdır. Node.js uygulamaları genelde istemci tarafı betik dili olan JavaScript kullanılarak geliştirilir.

Open Computer and Software Inventory Next Generation kullanıcılarına bilişim varlıklarının envanterini tutmayı sağlayan bir özgür yazılımdır. OCS-NG, OCS istemci programını çalıştıran ağ üzerinde toplanmış cihazlardaki donanım ve yazılımlar hakkında bilgi toplar. OCS bir web arayüzüyle envanteri görselleştirebilir. Bunun yanında arama kriterlerine dayanarak bilgisayarlar üzerinde uygulama dağıtımı yapabilme yeteneğine de sahiptir. Aracı tarafındaki IpDiscover tüm ağ üzerindeki bilgisayarları ve cihazları keşfetmeyi sağlar.

<span class="mw-page-title-main">DNF</span>

DNF ya da Dandified Yum; RPM tabanlı dağıtımlar için paket yöneticisidir. Yum'un yeni neslidir. Fedora 18 ile birlikte tanıtılmıştır ve Fedora'nın 22. sürümünden beri öntanımlı paket yöneticisidir. Yum'daki düşük verim, yüksek bellek kullanımı, bağımlılıkları çözümlemedeki yavaşlık gibi sorunları gidermek için yaratılmıştır. libsolv adlı harici bağımlılık çözümleyiciyi kullanır.

<span class="mw-page-title-main">Ionic</span>

Ionic, mobil uygulamalar için HTML5 bazında hazırlanmış açık kaynak bir yazılım iskeletidir ve ön uç için yazılmış olduğundan kullanıcılara odaklanmıştır. Kullanıcı arayüzlerini konu alan Ionic, sezgisel kullanımı ve mobil uygulamanın kullanılabilirliğini düzeltmeyi hedefler. Yazılım çatısı, Angular.JS'le kullanılır ve mobil uygulamanın yapısını oluştururken Ionic look & feel'i ve performansını gerçekleştirir.

AI Challenge bir uluslararası yapay zeka programlama yarışmasıdır. Waterloo Üniversitesi Bilgisayar Bilimi Kulübü tarafından düzenlenmiştir.

cURL, çeşitli protokoller kullanarak, veri aktarımı sağlamak için kütüphane ve komut satırı aracı sunan bir bilgisayar yazılımı projesidir. cURL projesi, libcurl ve cURL olarak ikiye ayrılır. İlk olarak 1997 yılında yayınlanmıştır. İsminde bulunan "c" İngilizcedeki client (istemci) kelimesinden gelmektedir.

<span class="mw-page-title-main">OPIE</span>

Open Palmtop Integrated Environment (OPIE) Linux çalıştıran PDA'lar ve diğer cihazlar için açık kaynaklı bir grafik kullanıcı arayüzüdür. Trolltech'in (The Qt Company) QT Extended ortamının çatalıdır. 2003 yılında sunuldu.

<span class="mw-page-title-main">Deno</span> TypeScript and JavaScript Çalistirma Ortami

Deno, V8 JavaScript motoruna ve ek olarak Rust programlama diline dayanan JavaScript ve TypeScript için bir çalıştırma ortamıdır. Node.js'in yaratıcısı Ryan Dahl tarafından güvenlik ve üretkenliğe odaklanılarak geliştirilmeye başlanmıştır. 2018'de Dahl tarafından "Node.js Hakkında 10 Pişman Olduğum Şey" konuşmasında duyuruldu. Deno, ayrı bir paket yönetim sistemi gerektirmez, bunun yerine tek bir dosya içinde hem çalışma ortamı hem de paket yöneticisi rolünü üstlenir.

<span class="mw-page-title-main">Hazelcast</span>

Bilgisayar kullanımında Hazelcast IMDG, Java tabanlı özgür bir bellek içi veri ızgarasıdır. Aynı zamanda ürünü geliştiren şirketin adıdır. Hazelcast şirketi, girişim sermayesi tarafından finanse edilmektedir ve merkezi San Mateo'dadır.

<span class="mw-page-title-main">Bilgisayarlı görü</span> görsellerden veri bilgisi çıkartmak

Bilgisayarlı görü, bilgisayarların dijital görüntülerden veya videolardan nasıl bir anlam kazanabileceğiyle ilgilenen disiplinler arası bilimsel bir alandır. Mühendislik yöntemleriyle, insan görsel sisteminin yapabileceği görevleri anlamaya ve otomatikleştirmeye çalışmaktadır.

3D grafikler, özellikle video oyunlarında o kadar popüler hale geldi ki, bilgisayar grafiği üretiminin tüm aşamalarında süreçleri kolaylaştırmak için özel API'ler oluşturuldu. Bu API'ler, programcıların donanıma soyut bir şekilde erişmeleri için bir yol sağlarken, herhangi bir belirli grafik kartının özel donanımından yararlanmaya devam ettikleri için bilgisayar grafik donanımı üreticileri için de hayati önemde olduklarını kanıtladılar. İlk 3D grafik çerçevesi, muhtemelen 1977'de ACM tarafından yayınlanan Core idi.

Web tabanlı simülasyon, bilgisayar simülasyonu hizmetlerinin World Wide Web üzerinden, özellikle de bir web tarayıcısı aracılığıyla sunulması ve kullanılmasıdır. Web, giderek artan bir şekilde modelleme ve simülasyon uygulamaları sağlamak için elverişli bir ortam olarak görülmekte ve bu nedenle simülasyon topluluğu içinde gelişmekte olan bir araştırma alanıdır.

Sarmalayıcı kütüphaneler, bir kütüphanenin mevcut arayüzünü uyumlu bir arayüze çeviren ince bir kod katmanından oluşur. Bu, çeşitli nedenlerle yapılır: