İçeriğe atla

Opatija

Opatija

Opatija (Sırp-Hırvatça telaffuz: [ɔpǎtija]; AlmancaSankt Jakobi; İtalyancaAbbazia; MacarcaAbbázia) Hırvatistan'nın Adriyatik kıyısında, Rijeka'nın hemen güneybatısında bir şehridir. 2011 yılı itibarıyla, merkezinde yaşayan 6,657 kişi ile beraber kasaba toplam 11.659 nüfusludur.

Kışın 10 °C ve ve yaz aylarında 25 °C ortalama sıcaklık ile popüler yaz ve kış tatil yeridir. Opatija, defne ormanları ile çevrilidir. Kuzey ve güneyinde bütün deniz sahili kayalık ve pitoreskdir.

Tarihi

1872 yılında Matulji'ye Demiryolları geldi ve böylece Opatija'da ve Lovran'da turizmin gelişmesine yol açtı.

Avusturya imparatoru Franz Joseph kış aylarında birkaç ay geçirmek için burada kalmış, 19. yüzyılın sonlarından kalma lüks otel ve villa da defalarca ikamet etmiştir.

1920 yılında Opatija İtalya'ya bağlandı. İki yıl sonra, Faşistler iktidara gelince, İtalyan hükûmeti nüfusun zorla italianization programına başladı ve kamu alanlarının çoğu İtalyanca konuşan vatandaşlara ayrıldı.

1947 yılında Opatija Yugoslavya'ya verildi; geçmiş yıllarda önemli ölçüde artmış İtalyan konuşan nüfusun çoğu İtalya'ya göç etti. 1963 yılında mimar Andrija Cicin-Sain ve ekibi tarafından Hotel Adriatic'in inşası tamamlandı. Hotel "Adriatic", Avusturya-Macaristan İmparatorluğu döneminden sonra Opatija'da inşa edilen ilk otel oldu.

1991 yılında Yugoslavya'nın dağılmasından sonra, kasaba Hırvatistan'a bağlandı.

2010 yılında Salzburg yakınlarındaki Bad Ischl kasabası, Opatija'nın ilk Avusturya kardeş şehri oldu.

Kayda değer insanlar

  • Theodor Billroth (1829–1894), Opatija'da öldü
  • Kosta Hakman (1899–1961), Opatija'da öldü
  • Franz Graf von Meran (1839–1891), Opatija'da öldü
  • Gustav Mahler (1860–1911), birkaç kez Opatija'da tatil yaptı
  • Leo Sternbach (1908–2005), Opatija'da doğdu
  • Gyula Szapáry (1832–1905), Opatija'da doğdu

İkiz kasabalar-Kardeş şehirler

Opatija aşağıdaki şehirler ile kardeş şehirdir:[1]

Dış bağlantılar

Kaynakça

  1. ^ "Opatija's Twin towns — Sister cities". © 2004–2011 Opatija.net. 5 Ekim 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Mart 2016. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Avusturya</span> Orta Avrupada bir ülke

Avusturya veya resmî adıyla Avusturya Cumhuriyeti, Orta Avrupa'da denize kıyısı olmayan, dokuz eyaletten oluşan ülke. Batıda Lihtenştayn ve İsviçre, güneyde İtalya ve Slovenya, doğuda Macaristan ve Slovakya, kuzeyde ise Almanya ve Çekya ile komşudur. Avusturya'nın yüzölçümü 83.879 km2dir ve yaklaşık 9 milyonluk bir nüfusa sahiptir. Avusturya Almancası ülkenin resmi dili olsa da, birçok Avusturyalı gayri resmi olarak çeşitli Bavyera lehçelerinde konuşmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Slovenya</span> Orta Avrupada yer alan bir ülke

Slovenya ya da resmî adıyla Slovenya Cumhuriyeti, Orta Avrupa'nın güneyinde yer alan bir ülkedir. Batısında İtalya, güneybatısında Adriyatik Denizi, güney ve doğusunda Hırvatistan, kuzeydoğusunda Macaristan ve kuzeyinde Avusturya bulunur. Slovenya çoğunlukla dağlık ve ormanlıktır, 20.271 kilometre kare alanı kaplar ve yaklaşık 2,1 milyon nüfusa sahiptir. Slovenler ülke nüfusunun %80'inden fazlasını oluşturmaktadır. Güney Slav dillerinden olan Slovence resmi dildir. Slovenya'nın başkenti ve en büyük şehri olan Ljubljana, coğrafi olarak ülkenin merkezine yakın bir konumdadır.

<span class="mw-page-title-main">Hersek</span> Bosna Hersekin eyaleti

Hersek, merkezinde kabaca Mostar şehri olan Adriyatik Denizi'ne bir çıkış koridoruna sahip Dinar Alpleri'ndeki tarihsel ve coğrafi bölge, günümüzde Bosna-Hersek'in güney bölümünü oluşturmaktadır. Hersek'in yüzölçümü 9.948 km²'dir. Hersek ile Bosna arasında belirgin bir sınır yoktur. Hersek'in bittiği yerden Bosna'nın başlaması hakkında birçok düşünce vardır.

<span class="mw-page-title-main">İştip</span>

İştip, Kuzey Makedonya'nın orta kesiminin doğusunda bulunan bir kentsel alandır.

<span class="mw-page-title-main">Dubrovnik</span> Hırvatistanda Dubrovnik-Neretva bölgesinin idari merkezi olan şehir

Dubrovnik ya da eski adıyla Ragusa, Hırvatistan'ın Adriyatik Denizi sahilinde bulunan, Orta Çağ'dan kalma tarihî eserleri ile ünlü şehri.

<span class="mw-page-title-main">Pula</span> Hırvatistanda İstirya iline bağlı kent ve belediye

Pula, Istria bölgesinin en büyük şehridir. Antik Roma çağlarından beridir Pula Istria'nin idari merkezi olmuştur. Şehir ılımlı iklimi, dalgasiz düz denizi ve zarar görmemiş doğası ile bilinmektedir. Şehrin geleneksel önemli iktisadi faaliyet alanları şarapçılık, balıkçılık, gemi yapımı ve turizmdir.

<span class="mw-page-title-main">Petrovaradin</span>

Petrovaradin veya Petervaradin, Sırbistan'da Tuna Nehri kıyısında Novi Sad şehrinin karşısında yer alan kasabadır. Tarihî bir yer olarak aynı isimde bir de kalesi vardır. Novi Sad ile beraber genişletilmiş Novi Sad Şehri belediye yapısını oluşturur.

<span class="mw-page-title-main">Davos</span> İsviçrede şehir ve belediye

Davos, İsviçre'nin doğusunda, Graubünden kantonunda kasaba. Davos Vadisinde, denizden 1,560 m yüksekte, Landwasser Irmağı üzerinde yer alır. Davos-Platz ve Davos-Dorf adlı iki köyden oluşur.

<span class="mw-page-title-main">Hırvatistan tarihi</span>

Hırvatistan tarihi, bugünkü Hırvatistan topraklarının tarih öncesi dönemlerden günümüze kadar uzanan tarihini kapsar.

<span class="mw-page-title-main">Franz Joseph</span> Avusturya-Macaristan imparatoru (1830-1916; hd: 1848-1916)

Franz Joseph, 1848-1916 yılları arasında hüküm sürmüş olan Avusturya-Macaristan imparatoru. Avusturya-Macaristan'ın en uzun hüküm süren imparatorudur. 1914'te Sırbistan'a savaş açarak I. Dünya Savaşı'nın çıkmasına neden olmuş ve savaş devam ederken ölmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Ante Pavelić</span>

Ante Pavelić, Hırvat faşist siyasetçi. II. Dünya Savaşı'nda Almanya ve İtalya'nın uydusu olan Hırvatistan Bağımsız Devleti'nin başkanlığını yaptı. Savaşın ardından Nazi kaçış yolları sayesinde Arjantin'e kaçabilmiştir, ömrünün kalan günlerini işlediği savaş suçlarından dolayı yargılanmadan sığındığı Franco İspanyası'nda tamamlamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Franz Lehár</span>

Franz Lehar, Macar asıllı Avusturya-Macaristan İmparatorluğu'da doğup genellikle Viyana'da yaşayıp bestecilik yapan bir müzisyendir. Genellikle operetleri ile ün yapmıştır.

II. Dünya Savaşı'nda Sırplara yönelik zulüm, 1941-1945 yılları arasında Faşist ve Nazi destekli unsurların Sırplar'a karşı yürüttüğü etnik temizlik uygulamasıdır. Belgrad Üniversitesi Profesörü Ljubodrag Dimic'in yayınladığı incelemedeki rakamlara göre Sırp tarafının toplam kaybı 1.000.000'dur. Hırvatistan Bağımsız Devleti, Sırp halkın büyük çoğunluğunu Ortaçağ Engizisyonu yöntemleriyle öldürdü. Papa XII. Pius, Zagreb başpiskoposu Alojzije Stepinac, Saraybosna başpiskoposu Ivan Šarić, reis-ül ulema Fehim Spaho, Zagreb müftüsü Ismet Muftić, Kudüs Baş Müftüsü Muhammed Emin el-Hüseyni ve başka Katolik-Müslüman din adamları, NDH'deki katliamları desteklediler. II. Dünya Savaşı boyunca Ustaşa rejimi sırasında 700.000 Sırp'ı öldürmüş, 400.000'i göç etmek ve 250.000'i de Katolik olmak zorunda kalmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Montesilvano</span> İtalyanın Abruzzo bölgesinde, Pescara iline bağlı ilçe (komün)

Montesilvano, güney İtalya'da Abruzzo Bölgesi'nde, Pescara iline bağlı ve il merkezi olan Pescara şehrinin merkezinin yakınında, Başkent Roma'ya 208 km uzaklikta bulunan bir kent ve bir komün. İsmi İtalyanca "koruluk dağ" anlamına gelir. Bir tepede yerleşik antik Orta Çağlara şehri ile deniz kıyısında bulunan bir modern yerleşkeden oluşur. Montesilvana ile Pescara şehri ve varoşları gelişip birbiri ile birleşip büyük metropoliten Pescara şehri oluşturmuşlardır.

1998 FIFA Dünya Kupası Avrupa elemelerindeki maçlar ve grupların puan durumu.

<span class="mw-page-title-main">Bad Ischl</span> Yukarı Avusturya ilinin Gmunden ilçesine bağlı belediye

Bad Ischl, Avusturya'da bir kaplıca şehridir. Salzkammergut bölgesinin merkezinde, Traun Nehri'nde, Yukarı Avusturya'nın güney kesiminde yer almaktadır. Kasaba, Ahorn, Bad Ischl, Haiden, Jainzen, Kaltenbach, Lauffen, Lindau, Pfandl, Perneck, Reiterndorf ve Rettenbach gibi kadastro topluluklarından (Katastralgemeinden) oluşur.

<span class="mw-page-title-main">Ebensee am Traunsee</span> Yukarı Avusturya ilinin Gmunden ilçesine bağlı belediye

Ebensee am Traunsee Traunsee'nin güney ucundaki Salzkammergut Dağları'nda bulunan Avusturya'nın Yukarı Avusturya eyaletinin Traunviertel bölgesindeki bir pazar kasabasıdır. Bölgesel başkent Linz'in kuzeyinde yaklaşık 90 km, en yakın kasaba ise Gmunden ve Bad Ischl'dir. Belediye ayrıca Langwies Katastralgemeinden, Oberlangbath, Rindbach, Kohlstatt ve Roith'ten oluşur.

<span class="mw-page-title-main">Hırvatistan'da turizm</span>

Hırvatistan'da turizm büyük bir endüstridir. 2018'de Hırvatistan'ın 19.7 milyon turist ziyaretçisi vardı. Hırvatistan'da turizmin tarihi, 1850 civarında 19. yüzyılın ortalarına kadar uzanmaktadır ve o zamandan beri başarıyla gelişmektedir. Bugün Hırvatistan, Akdeniz'in en çok ziyaret edilen turistik yerlerinden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Elisabeth (Avusturya imparatoriçesi)</span> Avusturya Imparatoriçesi, Macaristan, Hırvatistan ve Bohemya Kraliçesi

Avusturya İmparatoriçesi Elisabeth İmparator Franz Joseph'in eşi, Avusturya imparatoriçesi ve Macaristan, Hırvatistan ve Bohemya kraliçesi.

I. Dünya Savaşı'nın ardından, Adriyatik Sorunu, Adriyatik Denizi'nin doğu kıyısı boyunca daha önce Avusturya-Macaristan İmparatorluğu'na ait olan bölgelerin kaderiyle ilgiliydi. Anlaşmazlığın kökleri, savaş sırasında imzalanan gizli Londra Paktı'nda ve artan milliyetçilikte, özellikle de İtalyan irredantizminde ve nihayetinde Yugoslavya'nın yaratılmasına yol açan Yugoslavizminde yatmaktadır. Sorun, Paris Barış Konferansı'nda anlaşmanın önünde büyük bir engeldi, ancak 12 Kasım 1920'de İtalya ve Yugoslavya arasındaki Rapallo Antlaşması ile kısmen çözüldü.