İçeriğe atla

OpTeX

OpTeX, Donald Knuth tarafından geliştirilmiş olan Plain TeX makrolarına ve OPmac makrolarına dayanan bir LuaTeX formatıdır.[1] OpTeX ilk kez 2020'de yayımlandı.[2] Yoğun bir geliştirme süreci ve kullanıcılardan gelen birçok geribildirim ve yeni özelliklerin eklenmesi ile OpTeX'in kararlı 1.00 sürümü Şubat 2021'de yayımlandı.

Özellikler

OpTeX, Unicode yazı tipleri ile OPmac'tan (yazı tipi seçim sistemi, renkler, harici grafikler, referanslar, köprüler ...) güç alan modern bir düz TeX olmalıdır. OpTeX'in temel özellikleri şunlardır:

  • OpTeX basitliğini korur (düz TeX ve OPmac makrolarında olduğu gibi).
  • Çeşitli 8-bit kodlamalar ve çeşitli motorlarla ilgili eski belirsizlikler yoktur. Sadece Unicode ve sadece LuaTeX kullanır.
  • OpTeX güçlü bir yazı tipi seçim sistemi sağlar (elbette Unicode yazı tipi aileleri için).
  • OpTeX, TeX sisteminizde yüklü olan tüm dillerin kesmelerini (tirelemelerini) destekler.
  • OPmac makrolarındaki tüm özellikler kopyalanmıştır (örneğin, opmac-prospectus.pdf dosyasından yararlanılabilir)
  • Makrolar kodun olduğu yerde belgelenir.
  • Tüm özelliklerin dokümantasyonu tek bir yerdedir.
  • Kontrol dizilerinin kullanıcı ad alanı OpTeX'in iç ad alanından ve ilkellerden ayrılmıştır (\foo'ya karşılık \_foo).
  • Harici bir program olmadan dizin sıralama ve bib dosyalarının doğrudan okur.[3]

TeXlive, CTAN'da yayınlanan son sürümünde OpTeX'i içerir. Dokümanınızı optex document temel komutu ile hem TeX Live hem de MiKTeX'te işleyebilirsiniz.[4] Örneğin optex op-demo komutunu deneyin. Eğer optex komutu mevcut değilse luatex -fmt optex op-demo komutunu çalıştırmayı deneyin.

OpTeX'i Overleaf'te çevrimiçi olarak da çalıştırabilirsiniz.

GitHub adresinde geliştirme sürümleri mevcuttur.[3]

Kaynakça

  1. ^ "OpTeX: LuaTeX format with extended plainTeX macros". 7 Eylül 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Şubat 2024. 
  2. ^ "OpTeX documentation" (PDF). 17 Şubat 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 17 Şubat 2024. 
  3. ^ a b Petr Olšák. "Představení OpTEXu" (PDF). 17 Şubat 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 17 Şubat 2024. 
  4. ^ Petr Olsak (2020). "OpTEX — A new generation of Plain TEX" (PDF). TUGboat. 41 (3). 3 Ağustos 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 17 Şubat 2024. 

Konuyla ilgili okumalar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Windows 3.x</span> 1992 yılında piyasaya sürülen ve MS-DOS üzerinde yükselen Windows sürümü

Windows 3.x, Microsoft firması tarafından 18 Mart 1992 tarihinde piyasaya sürülen MS-DOS tabanlı grafik arayüzü.1992 yılında ön sürümleri çıkan 3.x serisi, güvenlik ve geliştirme gereklilikleri nedeniyle tam olarak ancak 1994 yılında piyasaya sürülmüştür.

vi Metin düzenleme yazılımı

vi, 1976 yılında BSD'nin ilk sürümleri için Bill Joy tarafından yazılmış ekran yönelimli metin düzenleme yazılımıdır.

<span class="mw-page-title-main">Assembly</span> uygulanan işlemlerle programlama dilinin birbirine çok yakın olduğu düşük seviye programlama dilleri

Assembly dili, bir işlemcinin komut kümesi üzerine tanımlanmış alt seviye bir dildir. Assembly dili kolay hatırlanabilir semboller tanımlar ve böylece işlemcinin makina koduna karşılık gelen sayı dizilerinin bilinmesine gerek kalmaz. Assembly dili, platformdan bağımsız yüksek seviyeli programlama dillerinin aksine, işlemci mimarisine bağımlıdır. Tipik uygulamaları; cihaz sürücüleri, alt seviyeli dahili (embedded) ve gerçek zamanlı sistemlerdir. Bır assembly programı assembler kullanılarak makine koduna çevrilir.

<span class="mw-page-title-main">LyX</span>

LyX, daha çok teknik ve bilimsel belgeler hazırlamada kullanılan bir belge işleme uygulamasıdır. Esasen bir LaTeX önyüzü olarak tasarlanmış olmasına karşın, kendi özgün dosya biçimine (.lyx) ve piksel tabanlı ekran yazıtiplerini kullanarak matematiksel formülleri hızlı bir şekilde ifade etme yeteneğine sahiptir.

Microsoft Windows XP Professional x64 Edition, 25 Nisan 2005 tarihinde yayınlanmış, Windows XP'nin x86-64 destekli sistemler için olan sürümüdür.

iWork

iWork Apple tarafından macOS ve iOS işletim sistemleri için oluşturulan ve ayrıca çapraz platformda iCloud web sitesi aracılığıyla sunulan bir ofis uygulamaları paketidir. Bu, Apple Keynote sunum programı; Kelime işlemci ve masaüstü yayıncılık uygulaması Apple Pages; ve Apple Numbers elektronik Hesap tablosu uygulaması içerir.

<span class="mw-page-title-main">TextEdit (yazılım)</span>

TextEdit, ilk olarak NeXT'in NextStep ve OpenStep'te bulunan, basit, açık kaynaklı bir kelime işlemci ve metin düzenleyicidir. Apple 'nin NeXT'i satın almasından bu yana MacOS ile dağıtılıyor ve Linux gibi diğer Unix benzeri işletim sistemleri için bir GNUstep uygulaması olarak mevcuttur. Apple Advanced Typography tarafından desteklenmektedir ve birçok gelişmiş tipografi özelliğine sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">WordPad</span> Microsoftun ürettiği kelime işlemci

WordPad Windows 95'ten itibaren hemen hemen tüm Microsoft Windows sürümlerine dahil olan basit bir kelime işlemcidir. Microsoft Notepad'den daha gelişmiş, ancak Microsoft Works Kelime İşlemcisi ve Microsoft Word'den daha basittir. Microsoft Write'nın yerini aldı.

<span class="mw-page-title-main">Awesome (pencere yöneticisi)</span> X Pencere Sistemi için pencere yöneticisi

AwesomeWM, C ve Lua programlama dillerinde geliştirilmiş X Pencere Sistemi için tasarlanmış dinamik bir pencere yöneticisidir. Lua, pencere yöneticisini yapılandırmak ve genişletmek için de kullanılır. Gelişimi bir dwm çatalı olarak başladı. Son derece küçük ve hızlı olmayı, ancak kapsamlı bir şekilde özelleştirilebilir olmayı hedefliyor. Kullanıcının klavyeyi kullanarak pencereleri yönetmesini mümkün kılar.

<span class="mw-page-title-main">FontForge</span>

FontForge, birçok yaygın yazı tipi formatını destekleyen bir FOSS yazı tipi düzenleyicisidir. 2012 yılına kadar esas olarak George Williams tarafından geliştirilen FontForge ücretsiz bir yazılımdır ve GNU Genel Kamu Lisansı Sürüm 3 ile 3 maddelik BSD lisansının bir karışımı altında piyasaya sürülmüştür. Linux, Windows ve macOS dahil olmak üzere işletim sistemleri için mevcuttur ve 12 dilde yerelleştirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">AUCTeX</span> TeX veya LaTeX ile metinlerin dizgisi için Emacs ortamı

AUCTeX, Emacs ve XEmacs'da TeX dosyalarını yazmak ve biçimlendirmek için genişletilebilir bir yazılım paketidir.

<span class="mw-page-title-main">TeXShop</span> macOS için GNU GPL altında lisanslı ücretsiz LaTeX ve TeX düzenleyicisi ve ön izleyicisi

TeXShop, macOS için ücretsiz bir LaTeX / TeX düzenleyicisi ve ön izleyicidir. GNU GPL altında lisanslanmıştır.

PGF/Ti<i>k</i>Z Geometrik / cebirsel bir tanımlamadan vektör grafikleri üretmek için kullanılan dil çifti

PGF/TikZ, nokta, çizgi, ok, yol, daire, elips ve çokgen çizimi gibi standart özelliklere sahip bir geometrik/cebirsel tanımlamadan vektör grafikleri üretmek için kullanılan bir çift dildir. PGF alt düzey bir dildir, TikZ ise PGF kullanan bir dizi üst düzey makrodur. Üst düzey PGF ve TikZ komutları TeX makroları olarak çağrılır, ancak PSTricks'in aksine, PGF/TikZ grafiklerinin kendileri MetaPost'a benzeyen bir dilde tanımlanır. Till Tantau PGF ve TikZ dillerinin tasarımcısıdır. Aynı zamanda PGF ve TikZ için TeX ile yazılmış bilinen tek yorumlayıcının da ana geliştiricisidir. PGF, "Taşınabilir Grafik Biçimi "nin kısaltmasıdır. TikZ, PGF'nin 0.95 sürümünde tanıtılmıştır ve "TikZ ist kein Zeichenprogramm" ifadesinin özyinelemeli kısaltmasıdır.

WinEdt, shareware bir Unicode (UTF-8) editörü ve Microsoft Windows için kabuktur. Öncelikle TeX belgelerinin oluşturulması için kullanılır, ancak HTML veya başka herhangi bir metin dosyası türünü düzenlemek için de kullanılabilir. MiKTeX, fpTeX ve TeX Live dahil olmak üzere çeşitli TeX sistemleri için bir ön uç olarak çalışacak şekilde yapılandırılabilir. WinEdt'in vurgulama şemaları farklı modlar için özelleştirilebilir ve yazım denetimi işlevi, WinEdt'in Topluluk Sitesinden indirilebilen birçok dil için sözlükler ile çok dilli kurulumları destekler. DVI ve PDF iş akışını destekler.

<span class="mw-page-title-main">TeX Live</span> TeX ve ilgili uygulamaların dağıtımı

TeX Live, platformlar arası, ücretsiz bir yazılımdır. TeX ile ilgili başlıca programları, makro paketlerini ve yazı tiplerini içeren TeX dizgi sistemi için yazılım dağıtımıdır. Artık desteklenmeyen muadili teTeX'in yerine geçmiştir.

TeX, birçok uzantının geliştirildiği ücretsiz bir dizgi sistemidir.

<span class="mw-page-title-main">C.a.R.</span> Etkileşimli geometri uygulaması

C.a.R.Compass and Ruler, Öklidyen ve Öklid dışı geometrik yapılar inşa edebilen ücretsiz ve açık kaynaklı bir interaktif geometri uygulamasıdır. Yazılım Java tabanlıdır. Geliştiricisi, Eichstätt-Ingolstadt Katolik Üniversitesi'nden René Grothmann'dır. GNU Genel Kamu Lisansı (GPL) koşulları altında lisanslanmıştır.

ArabTeX, TeX ve LaTeX'e Arapça ve İbranice alfabe desteği sağlayan ücretsiz bir yazılım paketidir. Klaus Lagally tarafından yazılan bu paket, Arapça, Farsça, Urduca, Peştuca, Sindhi, Batı Pencapça (Lahnda), Maghribi, Uygurca, Keşmirce, İbranice, Judeo-Arapça, Ladino ve Yidiş için kaliteli bitişik harfler üretmek üzere romanize ASCII veya yerel yazı girdisi alabilir. ArabTeX karakterleri bir TeX/LaTeX belgesine \RL{ ... } komutu veya \begin{RLtext} ... \end{RLtext} komutu kullanılarak yerleştirilir. ArabTeX LaTeX Projesi Kamu Lisansı v1+ altında yayımlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">MusiXTeX</span> Açık kaynak müzik nota yazıcısı

MusiXTeX, GPL-2.0-or-later lisansı altında yayımlanan TeX'te müzik dizgisine izin veren açık kaynaklı bir müzik gravür makroları ve yazı tipleri paketidir

<span class="mw-page-title-main">Düz metin</span> yalnızca okunabilir materyalin biçimlendirilmemiş karakterlerinden oluşan bilgisayar verileri

Bilgi işlemde, düz metin yalnızca karakterlerden oluşan okunabilir materyali temsil eden ancak grafiksel gösterimini veya diğer nesneleri temsil etmeyen veriler için kullanılan geniş/serbest bir terimdir. Ayrıca metnin basit düzenini etkileyen boşluklar, satır sonları veya sekme karakterleri gibi sınırlı sayıda "boşluk" karakteri de içerebilir. Düz metin, stil bilgilerinin dahil edildiği biçimlendirilmiş metinden; paragraflar, bölümler ve benzerleri gibi belgenin yapısal kısımlarının tanımlandığı yapılandırılmış metinden; ve bazı kısımların ikili nesneler olarak yorumlanması gereken ikili dosyalardan farklıdır.