İçeriğe atla

Onçamure

Dibek Taşı, Onçamure, Oçambre

Onçamure veya oçambre, Lazların yaşadığı köylerde kullanılan, kaldıraç mekanizmasıyla çalışan bir dibek taşı türüdür. Pirinç, arpa ve buğday kabuklarını ayırmak için kullanılan onçamure, genellikle serender altlarında muhafaza edilirdi.[1] Şekil olarak yaklaşık 1 metre çapında, 30–40 cm ağız genişliğine sahip, aşağı indikçe daralan içi boş bir koniyi anımsatmaktadır.[2] Bölgede çay tarımı başlamadan önce her evde kullanılan onçamurenin kullanımı gün geçtikçe azalmaktadır.[3]

Kaynakça

  1. ^ Sarı, İbrahim (2017). Dil Tarih ve Gelenekleriyle Lazlar. noktaekitap. s. 23. 15 Nisan 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Nisan 2021. 
  2. ^ Öztürk, Özhan (2005). Karadeniz: ansiklopedik sözlük, 2. cilt. Heyamola Yayınları,. s. 910. ISBN 9756121009. 15 Nisan 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Nisan 2021. 
  3. ^ Özgün, M. Recai (1996). Lazlar. Çiviyazıları. s. 159. ISBN 9758086065. 15 Nisan 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Nisan 2021. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Hopa</span> Artvin ilçesi

Hopa, Türkiye'nin Karadeniz Bölgesi'nde yer alan Artvin iline bağlı bir ilçe ve bu ilçenin merkezi olan kasabadır. Hopa Limanı'yla, Türkiye'nin başlıca liman kentlerinden biri olan Hopa, Gürcistan sınırındaki Sarp Sınır Kapısı'na yaklaşık 20 kilometre uzaklıktadır.

<span class="mw-page-title-main">Çayeli</span> Rizenin ilçesi

Çayeli, Rize ilinin bir ilçesidir.

<span class="mw-page-title-main">Ardeşen</span> Rizenin ilçesi

Ardeşen, Rize iline bağlı bir ilçe ve bu ilçenin idari merkezidir.

<span class="mw-page-title-main">Lazca</span> Laz halkı tarafından kullanılan dil

Lazca Türkiye'nin Doğu Karadeniz kıyı şeridinde Rize ilinin Pazar ilçesinde bulunan Melyat Deresi'nden itibaren ve Gürcistan'ın Türkiye ile paylaştığı Sarp köyüne uzanan bölgede yaşayan Laz halkı tarafından konuşulan ve eski Kolhis dilinin devamı olduğu düşünülen Zanik bir Güney Kafkas dilidir.

<span class="mw-page-title-main">Lazlar</span> Etnik grup

Lazlar (Lazca: Lazepe, Lazi Güney Kafkas dillerinden Lazca konuşan ve Türkiye ve Gürcistan'ın Karadeniz kıyısındaki bölgelerinde yaşayan bir etnik gruptur.

<span class="mw-page-title-main">Hasanbey, Akyazı</span> Akyazı, Sakarya, Türkiyede mahalle

Hasanbey, Sakarya ilinin Akyazı ilçesine bağlı bir mahalledir. 93 Harbinden sonra mahalleye kayda değer bir Laz nüfus gelmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Doğançay, Geyve</span> Geyve, Sakarya, Türkiyede mahalle

Doğançay, Sakarya ilinin Geyve ilçesine bağlı, Sadzların çoğunlukta olduğu bir mahalledir. 93 Harbinden sonra mahalleye kayda değer bir Laz nüfus gelmiştir ama azınlıktırlar.

<span class="mw-page-title-main">Hacımercan</span> Sapanca, Sakarya, Türkiyede mahalle

Hacımercan, Sakarya ilinin Sapanca ilçesine bağlı bir mahalledir.

<span class="mw-page-title-main">Hayriye, İnegöl</span> İnegölün mahallesi

Hayriye, Bursa ilinin İnegöl ilçesine bağlı bir mahalledir.

<span class="mw-page-title-main">Dereüstü, Arhavi</span>

Dereüstü, Artvin ilinin Arhavi ilçesine bağlı bir köydür.

<span class="mw-page-title-main">Şerefiye, Borçka</span> Borçkanın köyü

Şerefiye, Artvin ilinin Borçka ilçesine bağlı bir köydür.

<span class="mw-page-title-main">Laz böreği</span> Karadeniz bölgesine özgü tatlı

Laz böreği ; yufka, tereyağı, muhallebi ve şerbet ile yapılan bir tatlı çeşididir. Türkiye'de Doğu Karadeniz bölgesinde ve özellikle Lazların yaşadığı Artvin, Rize ve Trabzon illerinde yapılır. Yunanistan'da ise "sütlü börek" anlamına gelen galaktobureko adıyla, yufka yerine irmik lapası kullanılarak yapılır. Günümüzde yufka yerine milföy, muhallebi yerine krema kullanılarak yapılanları da mevcuttur. Krema ya da muhallebi; limon, portakal veya gül suyu ile tatlandırılabilir.

<span class="mw-page-title-main">Kuzey Kore takvimi</span>

Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti takvimi, KDHC takvimi veya Juche takvimi Kuzey Kore'de kullanılan yıl numaralandırma sistemidir.

<span class="mw-page-title-main">Dikkaldırım, Osmangazi</span>

Dikkaldırım, Bursa ilinin Osmangazi ilçesine bağlı bir mahalledir. Mahalle, halk arasında Laz Mahallesi olarak da bilinmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Üvezpınar</span>

Üvezpınar, Yalova ili Termal ilçesine bağlı bir mahalledir. Mahallede bulunan çeşme her yıl Süper Ligde şampiyon olan takımın renklerine boyanmaktadır. Mahalle halkı Lazcanın Hopa şivesini konuşmaktadır. Mahalledeki eğitim çalışmalarına 1934'te başlanmıştır. Okul binasında ise 1944'te değişiklik yapılmıştır. 1967 yılında mahalledeki ilkokulda 71 öğrenci eğitim görmekte ve 2 öğretmen çalışmaktaydı.

<span class="mw-page-title-main">Yenimahalle, Akçaabat</span>

Yenimahalle, Trabzon ilinin Akçaabat ilçesine bağlı bir mahalledir.

<span class="mw-page-title-main">Ocak zinciri</span>

Ocak zinciri, güğüm, ocak ve kazan gibi aletlerin asıldığı, bir ucu tavandaki kirişe bağlı büyük zincirdir. Rize, Trabzon ve Artvin'in Arhavi, Hopa ve Borçka ilçelerinde kullanılmaktadır. Zincir halkaları burgulu bir şekilde yapılır ve bahçe ocağı da denen taş ocağa kadar uzatılır. Zincirin uçlarına ikili bir demir çengel monte edilir. Ocağın zincire bağlanması için kokancsi denilen demir kanca kullanılır.

Küçük Laz Hanı, İzmir'in Konak ilçesinde, Başdurak'tan Kestelli Caddesine çıkan yolun sol tarafında konumlanmış bir handı. 18. veya 19. yüzyılda yapıldığı düşünülen yapı, meyve ve sebze hanı olarak kullanılmaktaydı. Avlulu olan han, tek katlı dükkanlardan oluşmaktaydı. 1970'li yıllarda tamamen yıkılan hanın yerine modern bir çarşı yapıldı.

Büyük Laz Hanı, İzmir'in Konak ilçesinde, Başdurak'tan Kestelli Caddesine çıkan yolun sol tarafında konumlanmış bir handı. 18 veya 19. yüzyılda yapıldığı düşünülen yapı, meyve ve sebze hanı olarak kullanılmaktaydı. Büyük Laz Hanı'nın yirmiye yakın odası vardı. Avlulu olan yapı, tek katlı dükkanlardan oluşmaktaydı. 1975 yılında yıkılarak yerine Harputlu Hanı yapıldı.

Laz elması, Rize ve Trabzon illerine özgü, konik şekilli bir elma kültivarıdır.