İçeriğe atla

Onur Hamzaoğlu

Onur Hamzaoğlu (d. 1961, Ordu), Türk halk sağlığı ve epidemiyoloji uzmanı hekim, bilim insanı ve akademisyen.[1]

Hayatı

Öğretmen bir anne babanın çocuğudur. Gülhane Askeri Tıp Akademisi’ni bitirdi, daha sonra halk sağlığı uzmanı oldu. Ardından Hacettepe Üniversitesi’nde epidemiyoloji alanında yan dal uzmanlığını tamamladı, GATA’da epidemiyoloji yardımcı doçentliği ve halk sağlığı doçentliği aldı. 2002-2016 yıllarında Kocaeli Üniversitesi’nde halk sağlığı profesörü olarak çalıştı. Çeşitli idari görevlerde bulundu.

Sanayi ile çevre sağlığı ilişkileri konusundaki bilimsel çalışmaları ile ulusal ve uluslararası ödüller kazandı.

Türkiye kamuoyunda özellikle Dilovası'nda yürüttüğü, sanayinin çevre ve insan sağlığı üzerine etkisi konulu araştırmalarıyla tanındı. Bölgede yeni doğan bebeklerin kakalarında ve anne sütünde ağır metal bulunduğunu açıklayan 'Endüstri yoğun bölgelerde yaşayanlarda ölüm nedenleri: Dilovası örneği’ adlı araştırmasının ön sonuçlarını 2011 yılında kamuoyu ile paylaştı. Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu ve Dilovası Belediye Başkanı Cemil Yaman'ın, ’halkı galeyana getirdiği’ iddiasıyla hakkında savcılığa suç duyurusunda bulunması sonucunda soruşturmaya uğradı.[2][3]

Hamzaoğlu, bu çalışması nedeniyle, asbestin öldürücü zararlarını ortaya koyduğu için yıllarca kovuşturulan ve bugünkü asbest yasaklamalarının öncüsü olan Amerikalı doktor Irving Selikoff’a atıfla “Türkiye’nin Selikoff’u” olarak adlandırılmaktadır.[4]

Eylül 2016'da, Barış İçin Akademisyenler bildirisi imzacısı olması nedeniyle [5][6] OHAL KHK’sı ile öğretim üyesi olduğu Kocaeli Üniversitesi’nden ihraç edildi.[7]

Kasım 2016'da Halkların Demokratik Kongresi’nde Gülistan Kılıç Koçyiğit ile birlikte eş sözcülük görevini üstlendi.[8]

4 Şubat 2018'de yapılan HDK basın açıklaması gerekçe gösterilerek 9 Şubat'ta gözaltına alındı, 17 Şubat’ta tutuklandı. Annesinin hastalığı nedeniyle soruşturmayı yürüten Cumhuriyet Savcısı tarafından 5 Nisan 2018'de serbest bırakılması talep edildi ancak Sulh Ceza Hakimi tarafından bu talep reddedildi.[9] Saliha Hamzaoğlu 5 Mayıs'ta hayatını kaybetti, Onur Hamzaoğlu jandarma nezaretinde cenazeye katıldı.[10]

Hamzaoğlu, 19 Temmuz'da, 5 ay sonra çıktığı ilk duruşmada tahliye oldu. 'Savaş bir halk sağlığı sorunudur' diyerek Afrin Harekâtına karşı yapılan açıklama nedeniyle yargılanan Hamzaoğlu savunmasında “Yaşananlar açıklamamızı doğruladı: Yüzlerce kişi öldü, kent merkezi yağmalandı ve Afrin Suriye iç savaşının bir parçası haline geldi. (...) Savaş, bir halk sağlığı sorunudur. Barış, insan olmanın, insan kalmanın gereğidir. Ben insan kalmak istiyorum, tüm dostlarım gibi. Şu sözleri alıntılayarak bitirmek istiyorum: ‘Hakikati bulan, başkaları farklı düşünüyor diye, onu haykırmaktan çekiniyorsa, hem budaladır, hem de alçaktır.'” dedi.[11]

Karaburun Bilim Kongresi düzenleyicilerinden birisi olup, aynı zamanda ihraç edilen Barış İçin Akademisyenler bildirisi imzacılarından oluşan Kocaeli Dayanışma Akademisi (KODA) kurucularındadır.

Ödülleri

  • Green Prophet Çevre Kahramanı (Green Prophet's 11 Eco Heroes of 2011), 2011[12]
  • Nusret H. Fişek Halk Sağlığı Ödülü, 2011[13]
  • Elektrik Mühendisleri Odası Hasan Balıkçı Onur Ödülü, 2012[14]
  • Türkiye Biyoetik Derneği Araştırma Etiği Ödülü[15]
  • Dr. Nejat Yazıcıoğlu İşçi Sağlığı Ödülü

Türkiye Halk Sağlığı Derneği 2015 Ödülleri Bilim Ödülü

Kaynakça

  1. ^ "Onur Hamzaoğlu kimdir?". 20 Temmuz 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Temmuz 2018. 
  2. ^ "Dilovası Araştırması Yayımlandı". 20 Temmuz 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Temmuz 2018. 
  3. ^ "Dilovası'nda Profesör Onur Hamzaoğlu'na destek yürüyüşü". 21 Temmuz 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Temmuz 2018. 
  4. ^ "Türkiye'nin Selikoff'u". 21 Temmuz 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Temmuz 2018. 
  5. ^ "Barış için akademisyenler". 20 Mart 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Ekim 2020. 
  6. ^ "Prof. Dr. Onur Hamzaoğlu'ndan mektup var!". 21 Temmuz 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Temmuz 2018. 
  7. ^ "KHK ile ihraç edilen Prof. Onur Hamzaoğlu: Direnip üniversiteye döneceğiz". 21 Temmuz 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Temmuz 2018. 
  8. ^ "HDK 7. Genel Kurulu'nda yeni Eş Sözcü Onur Hamzaoğlu oldu". 21 Temmuz 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Temmuz 2018. 
  9. ^ ""Onur Hamzaoğlu Acilen Serbest Bırakılsın"". 21 Temmuz 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Temmuz 2018. 
  10. ^ "Onur Hamzaoğlu, annesinin cenaze törenine katıldı". 21 Temmuz 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Temmuz 2018. 
  11. ^ "Prof. Dr. Onur Hamzaoğlu'na 5 ay sonra çıktığı ilk duruşmada tahliye". 21 Temmuz 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Temmuz 2018. 
  12. ^ "Green Prophet's 11 Eco Heroes of 2011". 21 Temmuz 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Temmuz 2018. 
  13. ^ "Nusret H.Fişek Halk Sağlığı Ödülü". 21 Temmuz 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Temmuz 2018. 
  14. ^ "2012 HASAN BALIKÇI ONUR ÖDÜLÜ PROF. ONUR HAMZAOĞLU'NA". 21 Temmuz 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Temmuz 2018. 
  15. ^ "ETİK AÇIDAN HAMZAOĞLU OLAYI" (PDF). 21 Temmuz 2018 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Temmuz 2018. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Nobel Barış Ödülü</span> beş Nobel Ödülünden biri

Nobel Barış Ödülü, Alfred Nobel'in vasiyeti uyarınca, her yıl ulusların ve halkların kardeşliği, silah ve orduların azaltılması, ve barış kongreleri düzenlemek için en çok çaba sarfeden kişi, kişiler veya kuruluşlara verilir.

<span class="mw-page-title-main">Dünya Sağlık Örgütü</span> Birleşmiş Milletlere bağlı toplum sağlığı örgütü

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ),, Birleşmiş Milletler'in uluslararası halk sağlığından sorumlu uzmanlaşmış bir kuruluşudur. Merkezi İsviçre'nin Cenevre şehrindedir ve dünya çapında altı bölgesel ofisi ve 150 saha ofisi vardır.

<span class="mw-page-title-main">TÜBİTAK</span> Bilim ve teknoloji alanında çalışan devlet kurumu ve türkiyenin en büyük şirketlerinden birisidir

Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu veya kısaca TÜBİTAK, Türkiye'de bilim ve teknolojiyi teşvik etme, yönlendirme ve popülerleştirmeyi amaçlayan, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının ilgili kuruluşlarından olup özel hukuk hükümlerine tabidir.

<span class="mw-page-title-main">Kocaeli Üniversitesi</span> Kocaelide kurulu devlet üniversitesi

Kocaeli Üniversitesi (KOÜ) Kocaeli, Türkiye'de yer alan 1976 yılında "Kocaeli Devlet Mühendislik ve Mimarlık Akademisi" adı altında Elektrik, Makine, Temel Bilimler Fakülteleri ve Yabancı Diller Enstitüsü ile kurulmuş bir devlet üniversitesidir. 2547 sayılı yasanın yürürlüğe girmesiyle Akademiler kapatılarak üniversitelere bağlanmıştır. Bu kapsamda Kocaeli DMMA, 20 Temmuz 1982 yılında Kocaeli Mühendislik Fakültesi adı altında Yıldız Teknik Üniversitesine bağlanmış ve 3 Temmuz 1992 tarih ve 3837 sayılı kanun ile de "Kocaeli Üniversitesi" adını almıştır. Kocaeli Üniversitesi adıyla eğitim-öğretim hayatına ise 6 fakülte, 1 meslek yüksekokulu, 3 enstitü ile başlamıştır.

Epidemiyoloji, toplumdaki hastalık, salgın, kaza ve sağlıkla ilgili durumların dağılımını, görülme sıklıklarını ve bunları etkileyen belirteçleri inceleyen bir tıp bilimi dalıdır.

Şerif Sezer, Türk sinema ve dizi oyuncusudur.

<span class="mw-page-title-main">Ertuğrul Kürkcü</span> Türk siyasetçi

Ertuğrul Kürkcü, Türk sosyalist aktivist, yayıncı ve yazar. Halkların Demokratik Partisi (HDP) Onursal Başkanı, Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi (AKPM) Onursal Üyesi ve İlerici Enternasyonal Danışma Kurulu Üyesidir.

<span class="mw-page-title-main">Dilovası</span> Kocaelinin ilçesi

Dilovası, Kocaeli'nin bir ilçesi. 2008 yılında çıkan kararla Gebze'den ayrılıp ilçe olmuştur. Kocaeli Yarımadası'nın güney kıyı şeridinde yaklaşık 2000 hektarlık bir alan üzerinde kurulmuştur. İlçe olması ile beraber kaymakamlık belediye binası bünyesinde kurulmuş ve Dilovası'nın ilk kaymakamı Hasan Göç olmuştur. 2009 yerel seçimleri sonucunda Dilovası Belediye başkanı Cemil Yaman olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Halkların Demokratik Partisi</span> Türkiyede bir siyasi parti

Halkların Demokratik Partisi, 15 Ekim 2012 tarihinde kurulan ve Türkiye'de faaliyet gösteren siyasi partidir. Parti tüzüğüne göre resmî kısaltması "HDP" şeklindedir. Simgesi gövde bölümü iki adet elden oluşan ağaç tasviridir. Eş genel başkanları Cahit Kırkkazak ve Sultan Özcan'dır.

<span class="mw-page-title-main">Kocaeli Büyükşehir Belediyesi</span> Kocaelideki belediye işlerinden sorumlu kamu kurumu

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi veya kısaca KBB, Kocaeli il sınırlarının belediye işlerini yürüten devlet kuruluşudur. Mevcut Belediye Başkanı Tahir Büyükakın'dır.

Aşağıda Türkiye'nin katıldığı savaşlar listesi verilmiştir. Bu listede Türkiye Cumhuriyeti'nin kurulduğu günden beri katıldığı savaşlar bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Barış İçin Akademisyenler bildirisi</span> Bildiri

Barış İçin Akademisyenler bildirisi veya "Bu Suça Ortak Olmayacağız" bildirisi, Türkiye'de 2015-16'da Türkiye-PKK çatışmasının bir parçası olarak gerçekleşen çatışma ve operasyonlar sırasındaki sokağa çıkma yasaklarının ve şiddetin sona ermesi için çağrı yapan bir bildiridir. 11 Ocak 2016'da 1128 akademisyenin imzasıyla yayımlandı. Takip eden hafta içerisinde imzacı akademisyenlere destek olmak amacıyla gelen yeni imzalarla birlikte bildirinin nihai imzacı sayısı 2212'ye ulaşmıştır.

Anne V. Coates, İngiliz film editörü. 60 yıllık kariyerinde sinema tarihinde yer etmiş birçok yapımda çalıştı.

Ahmet Halûk Dursun Türk tarih profesörü ve bürokrat.

Zübeyde Füsun Üstel,, Türk siyaset bilimci ve yazar.

<span class="mw-page-title-main">Şahap Kavcıoğlu</span> Türk siyasetçi

Şahap Kavcıoğlu, Türk bankacı, ekonomist, siyasetçi, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası eski başkanı ve mevcut Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu başkanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Arap Birliği-Türkiye ilişkileri</span>

Arap Birliği-Türkiye ilişkileri, 1945'te kurulan 22 üyesi ve dört gözlemci üyesi olan Arap Birliği ile Türkiye'nin diplomatik ilişkileridir. 2006 yılından itibaren Türkiye daimi gözlemci statüsünde bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Bülent Şık</span>

Bülent Şık, Türk gıda mühendisi, akademisyen, çevre ve insan hakları aktivisti, barış akademisyeni. Çevre kirliliği ve kanserojenler üzerine bir hükûmet araştırmasının sonuçlarını açıkladıktan sonra mahkûm edildi.

<span class="mw-page-title-main">Heval Bozdağ</span>

Heval Bozdağ, tıp doktoru ve siyasetçi.

Antonia Trichopoulou Akdeniz diyetinin sağlık üzerindeki etkileri konusunda uzmanlaşmış bir beslenme epidemiyologudur. Kendisine "Akdeniz Diyetinin annesi" denildi. Trichopoulou, Atina Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden emekli profesör ve Yunan Sağlık Vakfı'nın başkanıdır. 900'den fazla bilimsel makale yayınlamıştır. Avrupa Beslenme Toplulukları Federasyonu'nun (FENS) başkanlığını yapmıştır. Katkılarından dolayı Aralık 2021'de Atina Akademisi'nin "Tıp Bilimleri: Epidemiyoloji ve Halk Sağlığı" Kürsüsüne asil üye seçildi. 2003 yılında Yunanistan Cumhurbaşkanı tarafından Altın Haç Nişanı ile ödüllendirildi.