İçeriğe atla

Onur Erol

Onur Erol
DoğumOnur Erol
26 Aralık 1939(1939-12-26)
Söke, Aydın
MilliyetTürk
Mezun olduğu okul(lar)Hacettepe Üniversitesi
MeslekHekim, Cerrah
EvlilikSevinç Erol
Resmî siteonep.com.tr

Onur Erol, (d. 26 Aralık 1939, Söke, Aydın), Türk estetik cerrahı.[1]

Hayatı

Onur Erol, Aydın'ın Söke ilçesinde doğdu. Orta ve lise eğitimini İstanbul'da Saint-Joseph Fransız Lisesi'nde tamamladı. 1965 yılında Hacettepe Tıp Fakültesi'nden mezun olan Onur Erol, aynı yıl genel cerrahi ihtisasına başladı.[2] 1969 yılında cenel cerrahi ihtisasını tamamladıktan sonra 1971 yılında estetik cerrahi dalındaki ihtisasını tamamlayarak plastik ve rekonstrüktif cerrahi uzmanı oldu.

Yine Hacettepe Üniversitesi'nde 1974'te doçent oldu. Damarlı deri flep üretimi konusunda hazırladığı teziyle katıldığı uluslararası yarışmada şeref ödülüne layık görülerek genç bilim insanı ödülüne layık görüldü.[3]

Genç bilim insanı ödülünü Amerika'da alan Erol, 1976 yılında TÜBİTAK tarafından verilen 6 aylık bursla Amerika'ya gitti. 1976 ile 1980 yılları arasında Amerika'da görev yaptı. Amerika'da profesör unvanını kazanan Onur Erol, görev yaptığı süre içerisinde birçok ödülle birlikte Amerikan Kanser Derneği'nden de özel bir ödüle layık görüldü.[3]

Meslekî görevleri

  • Yardımcı Doçent, Hacettepe Üniversitesi, (1972- 1974)
  • Asistan Profesör, Baylor College of Medicine, Houston (1978- 1979)
  • Doçent, Hacettepe Üniversitesi (1974-1980)
  • Misafir Profesör, Akdeniz Üniversitesi, Plastik ve rekonstrüktif cerrahi bölümü (1990-1994)
  • Misafir Profesör, Marmara Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi (1990-1994)
  • Profesör, Kadir Has Üniversitesi Tıp Fakültesi plastik cerrahi ana bilim dalı (1999-2006)
  • Profesör, Demiroğlu Bilim Üniversitesi Tıp Fakültesi plastik cerrahi ana bilim dalı
  • Amerika Rhinoplasty Society başkanlığı (2014): Onur Erol, 2016 yılında burun estetiğinde dünyanın en önemli derneklerinden biri olan The Rhinoplasty Sorit derneğinin başkanlığını yaptı. Dernek kurulduğu 1996 yılından beri başkanların tümü Amerika'dan üye olan plastik cerrahlardan seçilmişti. 2015 yılında ilk defa Amerika dışından bir başkan seçildi.

Türk lokumu yöntemi

Onur Erol, 1989 yılında burun estetiğinde Türk lokumu ismini verdiği teknikle kıkırdak dokunun macun haline getirilerek kesi yapılmadan sert doku ihtiyacı olan alana enjekte edildiği yepyeni bir teknik geliştirdi.[4][5] Kıkırdak enjektörü dolgusu adı verilen bu yöntem, Amerikan Plastic Reconstructive Surgery dergide sonuçlarıyla birlikte yayınlanarak dünya literatürüne girdi.[6] Brezilya'nın Rio de Janerio kentinde gerçekleşen bir estetik ve plastik cerrahi kongresinde 2 bin cerrahın huzurunda burun estetiği yöntemini canlı bir ameliyat yapmak suretiyle gösterdi.[7]

Ödülleri

1981 yılında vücuttaki büyük doku kayıplarının tedavisine yönelik geliştirdiği yöntem ile Sedat Simavi Vakfı Sağlık Bilimleri Ödülü'ne layık görüldü.[8]

Amerikan Plastik Cerrahi Derneği ve Plastik Cerrahi Eğitim Vakfı kurucusu Jacques W. Maliniac adına verilen The Maliniac Lecture ödülü, 2007 yılında Onur Erol'a verildi. Erol, Türkiye'de bu ödüle layık görülen ilk ve hâlen de tek cerrahdır.[9][10]

Kaynakça

  1. ^ "Dünya plastik cerrahlarının Türk Başkanı: Onur Erol". aksam.com.tr. Akşam. 1 Temmuz 2012. 17 Aralık 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Mart 2020. 
  2. ^ "Dünya plastik cerrahlarının Türk Başkanı: Onur Erol". akşam.com.tr. akşam. 1 Temmuz 2012. 17 Aralık 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Mart 2020. 
  3. ^ a b "PROF. DR. ONUR EROL KİMDİR?". m-onep.com.tr. m-onep. 22 Mart 2012. 31 Temmuz 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Mart 2020. 
  4. ^ "Burun estetiğinde neştersiz çözüm". aa.com.tr. Anadolu Ajansı. 13 Nisan 2018. 22 Mart 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Mart 2020. 
  5. ^ "25 yılda 10 bin kişiye Turkish Delight burnu yaptı!". gazetevatan.com. vatan. 15 Şubat 2015. 22 Mart 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Mart 2020. 
  6. ^ "Burun estetiğinde neştersiz çözüm". ntv.com.tr. NTV. 13 Nisan 2018. 22 Mart 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Mart 2020. 
  7. ^ "Plastik Cerrah Prof. Dr. Erol'dan, Türk Lokumu Yöntemi..." haberler.com. haberler.com. 15 Ağustos 2006. 22 Mart 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Mart 2020. 
  8. ^ "5. Sedat Simavi Ödülleri - 1981". tgc.org.tr. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti. 1 Aralık 1981. 30 Ağustos 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Mart 2020. 
  9. ^ "Prof. Dr. Onur Erol'a ABD'den ödül". hurriyet.com.tr. Hürriyet. 1 Kasım 2007. 22 Mart 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Mart 2020. 
  10. ^ "Prof. Dr. Onur Erol'a "The Maliniac" ödülü". milliyet.com.tr. Milliyet. 7 Kasım 2007. 22 Mart 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Mart 2020. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Sivas Cumhuriyet Üniversitesi</span> Sivasta kurulu devlet üniversitesi

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi, Cumhuriyet'in kuruluşunun 50. yılı anısına, 9 Şubat 1974 tarihinde 1788 Sayılı Kanunla Sivas'ta 11000 dönüm arazi üzerinde kurulmuştur. 1974 yılında tıp fakültesi ile eğitime başlamıştır. Görevdeki rektörü Prof. Dr. Alim Yıldız'dır.

Plastik cerrahi veya tam adıyla plastik, rekonstrüktif ve estetik cerrahi, vücut üzerindeki çeşitli yapıların yeniden yapılması, şekillendirilmesi, ciddi doku kayıplarının giderilmesini ve her türlü estetik girişimi kapsayan cerrahi bir disiplindir. Pediatrik plastik cerrahi türü de vardır. Kozmetik, estetik tıp, estetik cerrahi plastik cerrahinin en bilinen kısımlarıdır. Bilinenin aksine plastik cerrahi alanının büyük kısmını estetik cerrahi dışında rekonstüktif cerrahi, kraniyofasiyal cerrahi, el cerrahisi, el nakli, mikrocerrahi ve yanık tedavisi oluşturmaktadır. Rekonstrüktif ve estetik cerrahi olmak üzere iki ana kategoriye ayrılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Mehmet Haberal</span> Türk cerrah, akademisyen, Başkent Üniversitesinin kurucusu

Mehmet Haberal, Türk cerrah, akademisyen.

<span class="mw-page-title-main">Nebil Büyükpamukçu</span>

Nebil Büyükpamukçu, Türk cerrah ve akademisyen. Türkiye'de çocuk cerrahisi ve ürolojiye en çok katkıda bulunan kişilerden biridir.

Mahmut Gazi Yaşargil, Türk bilim insanı ve tıp hekimi.

<span class="mw-page-title-main">Osman Durmuş</span> Türk siyasetçi ve tıp doktoru

Osman Durmuş, Türk siyasetçi ve tıp doktoru.

<span class="mw-page-title-main">Rinoplasti</span> burna kalıcı şekil verme, estetik olarak burun şeklini değiştirme operasyonu

Rinoplasti, yaygın plastik cerrahi türüdür. Burnu yeniden şekillendirme; yapılandırma ameliyatıdır. Amaç burnu fonksiyonel ve estetik açıdan daha iyi hale getirmektir. Tıp dilinde rinoplasti estetik burun ameliyatı anlamına gelir. Burun iskeleti ve yumuşak dokularının yeniden şekillenerek yüze göre uyumlu ve orantılı bir hale getirilmesi ameliyatıdır. Özellikle kişinin yüzüne göre planlanması gereken ve kemik, kıkırdak, yumuşak dokular ve cilde şekil verilen bir ameliyattır. Son yıllarda aşırı kıkırdak ve kemik çıkarımı yapılan eski yöntemler bırakılmış ve "yapısal rinoplasti" konsepti hakim olmuştur. Burun estetiği ile burun cerrahisi konusunda eğitim alan kulak burun boğaz uzmanları ve plastik cerrahlar ilgilenmektedir. Ameliyatın hem estetik hem de burun içi septumunun düzeltilmesini de içeren şekline septoplasti veya septorinoplasti denir. Ameliyatsız rinoplasti, alarplasti, rinektomi, frontal sinüs trefinasyonu, antral lavaj da burun estetiği ameliyatlarına aittir.

<span class="mw-page-title-main">Halit Ziya Konuralp</span>

Halit Ziya Konuralp, Türk hekim ve emekli öğretim üyesidir. Türkiye'de plastik cerrahinin kurucusu ve hocaların hocası olarak bilinir. 1958'de İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde Türkiye'nin ilk plastik cerrahi kürsüsünü kurmuş, 1975 yılına kadar öğretim üyesi, profesör ve kürsü başkanı olarak çalışmıştır. Emekli olduktan sonra Esnaf Hastanesi'nde çalışmaya devam etmiştir. 1961'de Türk Plastik Cerrahi Derneği'ni kurmuştur. Türkiye'deki ilk estetik ameliyat 1931 yılında Diyarbakır'da Prof. Dr. Halit Ziya Konuralp tarafından yapılmıştır.

Turan Erol, Türk ressam, akademisyen ve öğretmen.

<span class="mw-page-title-main">Mustafa Akaydın</span> Türk genel cerrah ve politikacı

Mustafa Akaydın, Türk tıp doktoru, genel cerrahi profesörü ve siyasetçi. Eski Akdeniz Üniversitesi rektörü, eski Antalya Büyükşehir Belediyesi başkanı ve 25. ve 26. dönem Antalya milletvekili.

<span class="mw-page-title-main">Erol Mutlu</span>

Erol Mutlu,, Türk film yapımcısı, yönetmen, akademisyen, yazar.

Mustafa Şahin, Türk doktor, akademisyen ve Selçuk Üniversitesi eski rektörü.

Ömer Özkan, Türk tıp doktoru, akademisyen, plastik cerrah.

Gören Bulut, Türk ressam, akademisyen.

Uğur Erdener Türk tıp profesörü, Türkiye Millî Olimpiyat Komitesi Başkanı, Türkiye Okçuluk Federasyonu Onursal Başkanı ve Dünya Okçuluk Federasyonu Başkanıdır.

Süleyman Taş, Türk plastik cerrah. Birçok major replantasyondan sonra 2014 yılında Türkiye'de ilk defa yüz nakli yerine kendi dokusundan tüm yüz naklini gerçekleştirmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Özlenen Özkan</span> Türk plastik cerrah ve rektör

Özlenen Özkan, Türk tıp doktoru, plastik cerrah ve akademisyen. Ağustos 2020'den beri Akdeniz Üniversitesinin rektörlük görevini sürdürmektedir. Akdeniz Üniversitesinin ilk kadın rektörüdür.

Ercan Sağlam, Türk heykeltıraş ve akademisyen.

<span class="mw-page-title-main">Mehmet Ayhan Kuzu</span>

Mehmet Ayhan Kuzu, Türk Profesör Doktor, Genel Cerrahi Uzmanı ve öğretim üyesi.

Sadberk Lale Tokgözoğlu tıp doktoru ve Türk Kardioloji Derneğin ilk kadın eski başkanı.