İçeriğe atla

Onur Bilge Kula

Prof. Dr. Onur Bilge Kula (d. 1954, Kayseri) Türk akademisyen.

Eğitimi

Kayseri Lisesi'ni 1971'de bitirmiş, 1972-74 yıllarında Berlin Teknik Üniversitesi Maden Mühendisliği bölümünde öğrenim görmüş ancak öğrenimini yarıda bırakıp Türkiye'ye dönmüş, 1974 yılında Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi'nde Alman Dili ve Edebiyatı bölümüne girmiş ve 1978 yılında mezun olmuştur. 1979 yılında girdiği Berlin Özgür Üniversitesi Kültürlerarası Eğitim Bölümü'nü 1983 yılında bitirmiş, aynı bölümde doktora çalışmasını “Almanya’da Türk Göçmen İşçi Kültürünün Eğitsel İşlevi” konusunda 1986 yılında tamamlamıştır.

Akademik Kariyeri

1986-1993 yıllarında Çukurova Üniversitesi Eğitim Fakültesi'nde görev yapmış, 1993 yılında yeni kurulmuş olan Mersin Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi'ne profesör olmuş, 1993-2000 yılları arasında Fen-Edebiyat Fakültesi'nin kurucu dekanlığı görevini yürütmüştür. 2003 yılından emekli oluncaya değin Hacettepe Üniversitesi Edebiyat Fakültesi'ne geçerek Alman Dili ve Edebiyatı Bölümü'nde öğretim üyesi olarak görev yapmış ve bölüm başkanlığı görevini de üstlenmiştir.[1]

1998 yılında Mersin Üniversitesi rektörlük seçimlerinde en çok oyu almasına karşın, YÖK tarafından cumhurbaşkanına gönderilen aday listesine eklenmemiş[2] ve rektör atanmamıştır.[3]

Bürokrasi Kariyeri

Kültür ve Turizm Bakanlığı Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürü olarak 9 Mart 2010 - 18 Mart 2013 tarihlerinde görev yapmıştır.[4]

Siyasi Kariyeri

2016-2018 yıllarında Cumhuriyet Halk Partisi Bilim, Yönetim ve Kültür Platformu Başkanı olarak görev yapmıştır.[5]

Araştırma Alanları ve Yayınları

Kültürel kimlik, edebiyat kuramı, Batı kültüründe oryantalizm ve Türk imgesi araştırma alanlarından bazılarıdır. İsmi geçen konularda çok sayıda kitabı ve yüzlerce makalesi bulunmaktadır. Yazıları genellikle Bilim ve Ütopya, Tarih ve Toplum, Cumhuriyet Bilim Teknik dergilerinde yayınlanmıştır. Ayrıca ulusal ve uluslararası sempozyum ve kongrelerde çok sayıda bildiri sunmuştur.

Eserleri

Üyelikleri

PEN Yazarlar Derneği, Uluslararası Germanistler Birliği, BESAM, Edebiyatçılar Derneği ve Sosyal Demokrasi Vakfı üyesidir.

Kaynakça

  1. ^ "Hacettepe Üniversitesi Edebiyat Fakültesi emekli öğretim üyeleri". 10 Haziran 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Temmuz 2022. 
  2. ^ "Rektör adayları Köşk'te". 24 Ekim 1998. 11 Temmuz 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Temmuz 2022. 
  3. ^ "GÜNDEM HABERLERİ 9 Kasım 1998, Pazartesi". 10 Kasım 1998. 11 Temmuz 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Temmuz 2022. 
  4. ^ "Kültür ve Turizm Bakanlığı Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürlüğü eski genel müdürleri". 18 Haziran 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Temmuz 2022. 
  5. ^ Meriç Tafolar (24 Nisan 2016). "CHP'de program Kula'ya emanet". 11 Temmuz 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Temmuz 2022. 
  6. ^ "Türkiye İş Bankası Kültür Yayınlarındaki eserleri". 11 Temmuz 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Temmuz 2022. 
  7. ^ Kidega internet sitesindeki eserleri[]

İlgili Araştırma Makaleleri

Mehmet Murat Kadri Belge, Türk akademisyen, yazar, çevirmen, edebiyat eleştirmeni ve insan hakları savunucusu.

<span class="mw-page-title-main">Ahmet İnam</span> Türk Yazar ve Akademisyen

Ahmet İnam, Türk felsefeci, eğitimci, yazar, akademisyen.

Talat Ümit Halman, Türk şair, yazar, çevirmen, akademisyen, diplomat, siyasetçi.

Bedia Akarsu, Türk filozof ve akademisyendir.

<span class="mw-page-title-main">İskender Pala</span> Türk profesör, şair ve yazar

İskender Pala, Türk profesör, yazar ve divan edebiyatı araştırmacısı, T.C. Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Politikaları Kurulu Başkanı.

<span class="mw-page-title-main">Macit Gökberk</span> Türk feylesof

Macit Gökberk, felsefe dilinin yalınlaşması, terim karmaşasının giderilmesi ve kavramların sınırlanması alanlarında önemli çalışmalarda bulunan tanınmış Türk felsefecidir.

Hasan Akay, Türk edebiyatçı ve akademisyen.

<span class="mw-page-title-main">Theodor W. Adorno</span> Alman filozof ve toplumbilimci (1903 – 1969)

Theodor W. Adorno, , Alman felsefeci, toplumbilimci, bestekâr ve müzikbilimci.

<span class="mw-page-title-main">Estetik</span> Sanatla, güzellikle ve tatla ilgilenen felsefe dalı

Estetik, güzel duygu ya da bedii, güzelliği ve güzelliğin insan belleğindeki ve duygularındaki etkilerini konu olarak ele alan felsefe dalıdır.

Afşar Timuçin, Azeri kökenli Türk felsefeci, şair, yazar ve çevirmen.

<span class="mw-page-title-main">Batı felsefesi</span>

Batı felsefesi, Antik Yunan'dan başlayıp günümüze kadar gelen Batılı felsefe tarihi anlayışı. Özellikle Avrupa'nın ve batı olarak adlandırılan dünyanın 19. yüzyıl'da felsefe tarihini yazarken kategorize ettikleri düşünce geleneği Batı felsefesi olarak adlandrılır. Platon'dan başlayıp modern zamanlara uzanan belirli bir felsefe yapma tarzı batı felsefesinin ayırıcı özelliği, daha ayrıcalıklı özelliği olarak anlaşılır. Bu eğilim genel bir yaklaşımla "Doğu'da felsefe yoktur" savını ileri sürer. Antik Mısır, Mezopotamya, İran, Çin ve Hint kültürleri tarih olarak çok daha eski olmalarına ve buralarda yaşayan insanların belirli düşünce geleneklerine sahip olmalarına rağmen, Batı felsefesi Antik Yunan dönemiyle birlikte başlatılır ve bunlar dışta bırakılır. Doğu felsefesi, Hint ve Çin felsefeleri dahil olmak üzere çok önceleri başlamıştır, bu gelenekler etkileşimlerle sürekli varlıklarını devam ettirmişlerdir, ancak Batı felsefesi bu gelenekleri felsefe-dışı sayma yönelimindedir. Felsefe tarihi kitapları, genel bir eğilim olarak, MÖ 500'lerden başlayarak bugüne kadar, batı olarak addedilen bölgelerde ve batılı düşürlerce ortaya konulan felsefe yapma geleneği Batı felsefesi olarak görülür.

Alman felsefesi, 18. yüzyıl sonu ve 19. yüzyıl başlarından itibaren belirgin bir ağırlık kazanan, bir bakıma felsefenin yurdu hâline gelen Alman felsefe geleneğini ya da başka bir açıdan farklı felsefi eğilimlere sahip olan Alman felsefecilerinin bütünlüğünü ifade etmektedir.

<span class="mw-page-title-main">20. yüzyıl felsefesi</span>

20. yüzyıl felsefesi, 19. yüzyıl sonlarından başlayıp günümüze kadar gelen ve devam eden düşünce geleneklerini ve felsefi akımları kapsar. Her çağın felsefesinin kendi toplumsal, kültürel ve siyasal koşullarıyla etkileşimli olduğu gibi, 20. yüzyıl felsefesi de kendi siyasal ve toplumsal gelişmelerinden etkilenmiştir. Çağın siyasal olayları, kültürel ve teknolojik gelişmeler, bilimsel alandaki yeni sonuçlar, ortaya çıkan yeni düşünce eğilimlerinin hepsi 20. yüzyıl felsefesinde görülen bilime yönelik sorgulayıcı yaklaşımların, aklın sorgulanması girişimlerinin, dile yönelik ilginin, özne kavramı üzerinde yürütülen tartışmaların, zihin problemlerinin, yeni bir boyut kazanan bilgi sorununun, cinsellik soruşturmasının, yabancılaşma ve iktidar sorunsalının arka planını oluşturmaktadır. Bu çağın düşünürlerinin çoğunluğu bir şekilde çalışmalarında çağın kuramsal sorunlarını dillendirmiş ve yanıt arayışında olmuştur.

Doğan Özlem, Türk felsefecidir. Ölümünden önce Yeditepe Üniversitesi'nde öğretim üyesiydi.

<span class="mw-page-title-main">Mehmet Aydın (1943 doğumlu siyasetçi)</span>

Mehmet Aydın Türk akademisyen ve siyasetçi. 58., 59. ve 60. Hükûmette Devlet Bakanı ve TBMM 22. Dönem ve 23. dönem AK Parti İzmir milletvekilidir.

Şahin Yenişehirlioğlu, Türk yazar, düşünür, oyuncu.

<span class="mw-page-title-main">Nermi Uygur</span>

Nermi Uygur, Türk felsefe profesörü, yazardır.

Necat Birinci, Modern Türk edebiyatçısı, öğretim üyesi, milletvekili.

Elmas Şahin, Türk yazar, akademisyen, eleştirmen, çevirmen.

<i>Batı Felsefesi Tarihi</i>

Batı Felsefesi Tarihi, İngiliz filozof, mantıkçı, matematikçi ve tarihçi Bertrand Russell'ın 1945 yılında yazdığı üç ciltlik eseridir.