İçeriğe atla

Onur Air

Onur Air
IATAICAOÇağrı Kodu
8Q OHY Onur Air
Kuruluş1992
Hubları
Odak şehirlerAntalya Havalimanı
Sık uçuş programıOnurExtra
Üye longuYok
Uçak filosu26
Uçuş noktaları10 (Tarifeli)
Şirket sloganıAklın havayolu
Ana şirketOnur Air Taşımacılık A.Ş.
Ticari işletme merkeziİstanbul,Türkiye
Websitesionurair.com
Vikiveri öğesi

Onur Air (Onur Air Taşımacılık A.Ş.), 14 Nisan 1992'de kurulan merkezi İstanbul Atatürk Havalimanı olan ve düşük maliyetli taşımacılık hizmeti veren bir Türk firmasıdır.

Türkiye'de iç hat hava taşımacılığının 2003 yılında özel sektöre de açılmasının ardından iç hatlarda uçuşlara başlayan ilk özel hava yolu olan Onur Air, düşük maliyetli hava taşımacılığına yönelik tüketici talebinin etkisi ve tarifeli/tarifesiz uçuşlar düzenlenen üslerin açılmasıyla gelişimini sürdürmüştür. Günümüzde 1626 personel istihdam eden Onur Air, tamamı Airbus'tan oluşan 29 uçaklık filosuyla faaliyet göstermektedir. Şirket, günümüzde iç hatlarda 14 önemli noktaya, dış hatlarda ise tarifeli ve tarifesiz olarak 25 ülkede 120' yi aşkın noktaya uçuş düzenlemektedir. Onur Air, kuruluş yılı olan 1992'den bu yana 90 milyonun üzerinde yolcunun güvenli bir şekilde seyahat etmesini sağlamıştır.[1] Haziran 2021'de iflas etmiştir. 6 Temmuz 2021'de yeniden uçuşlara başlamıştır.[]

Tarihçe

Onur Air havayolu şirketi 1992 yılında kurulmuştur. 1992 Mayıs'ından itibaren ilk uçuşlarına başladı. 20 ülkede 80 noktaya, iç hatlarda ise 12 noktaya sefer düzenlemektedir.

İlk seferlerine iki adet Airbus A320 kiralayarak başladı. 2003'te düşük ücretli yerel uçuşlara başladı.

Yıllık 1.4 milyon yolcu taşımaktadır. Tur 2009 özel yarışmasını 436 puanla 1.sırada tamamlamıştır.

Şirket 2013 yılında 250 milyon dolara satılmıştır. Satış sonunda Kudret Tuncel yüzde 51'lik hisseye, Mehdi Shams ise yüzde 49 hisseye sahip olacak.

Türkiye'de EN9110:2005 Kalite ve Standardizasyon Belgesi'ne sahip havayolu kuruluşudur.[2]

Nisan 2022'de şirket iflasını açıklamıştır.[3]

Filo

Onur Air'ın sahip olduğu uçaklar :
Airbus A33011
Airbus A3209
Airbus A32113
TOPLAM 33

Onur Air Destinasyonları

Onur Air'e ait bir McDonnell Douglas MD-88 (2001)
Onur Air'e ait bir Airbus A320 Atatürk havaliman'ında (2011)
Onur Air'e ait bir Airbus A300 Atatürk Havalimanı'nda (2008)

Onur Air, aşağıdaki noktalara tarifeli uçuşlar (charter hizmetleri hariç) sunmaktadır.[4]

Ülke şehir Havalimanları Notlar
AlmanyaBerlinTegel HavalimanıSezonluk
Köln / BonnKöln Bonn Havalimanı
DüsseldorfDüsseldorf Uluslararası Havalimanı
KuveytKuveyt (şehir) Kuwait Uluslararası Havalimanı
Kuzey MakedonyaOhriOhrid St. Paul the Apostle AirportSezonluk
RusyaAnapaAnapa Airport
TürkiyeAntalyaAntalya HavalimanıHub
BodrumMilas–Bodrum HavalimanıSezonluk
İzmirİzmir Adnan Menderes Havalimanı
AdanaŞakirpaşa Havalimanı
TrabzonTrabzon Havalimanı
IstanbulIstanbul HavalimanıHub
UkraynaOdessaOdesa Uluslararası Havalimanı

Onur Air Teknik Bakım Merkezi

Onur Air, Atatürk Havalimanı (IST)'de, bir teknik bakım merkezine sahiptir. Onur Air Bakım Merkezi (Onur Air Teknik), filosunda barındırdığı uçakların, motor ve komponentlerin bakım ve onarım hizmetlerini burada sağlamaktadır. https://web.archive.org/web/20111203210955/http://onurair.com.tr/images/onurteknik.jpg

Kaynakça

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 29 Nisan 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Şubat 2017. 
  2. ^ "Onur Air Hakkında". 21 Ocak 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Şubat 2012. 
  3. ^ Bodell, Luke (15 Nisan 2022). "Bankruptcy Declared By Turkish Airline Onur Air". Simple Flying (İngilizce). 6 Mayıs 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Ağustos 2022. 
  4. ^ Onur Air timetable 8 Temmuz 2014 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Retrieved 2 October 2013

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Kıbrıs Türk Hava Yolları</span>

Kıbrıs Türk Hava Yolları (KTHY),, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin ulusal havayolu şirketiydi. Başkent Lefkoşa'dan Türkiye, Birleşik Krallık ve Almanya'ya tarifeli/tarifesiz uçuşlar yapmaktaydı. İçinde bulunduğu ekonomik sebeplerden dolayı Türkiye Cumhuriyeti Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından 21 Haziran 2010 itibarıyla tüm uçuş hakları ikinci bir karara kadar askıya alındı. Şirket 21 haziran 2010 yılında iflas etti.

<span class="mw-page-title-main">Pegasus Hava Yolları</span> Türk hava yolu şirketi

Pegasus Hava Yolları, İstanbul merkezli bir düşük maliyetli havayolu şirketidir. Uyguladığı “low cost” modeli ile uygun fiyatlı, seyahat etme imkânı, bunun yanı sıra da ancak ek ücretlerle elde edilebilen temel hizmetler sağlamaktadır. Kısa ve orta menzilli hatlarda, noktadan noktaya uygun ücretle ulaşım imkânı sunan havayoludur.

Atlasglobal, önceki adıyla Atlasjet, merkezi İstanbul'da bulunan Türk havayolu şirketiydi. 14 Mart 2001 tarihinde Öger Holding A.Ş. tarafından kurulmuştur. İç ve dış hatlarda tarifesiz seferlerle yolcu ve yük taşımacılığı yapmak üzere ruhsatlandırılan Atlasglobal, ilk uçuşunu 1 Haziran 2001 tarihinde gerçekleştirmiştir. 2015'te adını değiştirmiştir. 12 Şubat 2020 tarihinde tüm uçuşlarını durdurup 14 Şubat 2020 tarihinde iflas başvurusunda bulunmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Fly Air</span> Havayolu şirketi

Fly Air İstanbul, Türkiye merkezli bir havayolu şirketidir. İlk kurulduğu yıllar sadece charter seferler düzenleyen Fly Air, hâlen tarifeli seferler de düzenlemektedir.

SunExpress, Antalya, Türkiye merkezli bir havayolu şirketidir. Havayolu, Türkiye'nin popüler tatil yörelerinden Avrupa'ya tarifeli ve charter uçuşlar düzenlemektedir. SunExpress'in merkezi Antalya Havalimanı, Antalya'dır. İkinci merkezini Mart 2006'da İzmir'de açmıştır. Türkiye içindeki üçüncü merkezini ise 2008'de İstanbul Sabiha Gökçen Havaalanı'nda açmıştır. Ama 2019 yılında Sabiha Gökçen Havaalanı'ndan uçuşlarını durdurmuştur. Havayolu şirketi dördüncü üssünü ise Ankara Esenboğa Havalimanı’nda açmıştır. İştiraki olan SunExpress Deutschland 2020 yılında faaliyetlerine son vermiş olup uçakları SunExpress'e devredilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">İzmir Hava Yolları</span> Türkiye merkezli havacılık şirketi

İzmir Hava Yolları İzmir, Türkiye merkezli bölgesel bir havayolu şirketidir. Türkiye ve Avrupa'ya uçuşlar düzenlemekteydi. İzmir Hava Yolları'nın merkezi Adnan Menderes Havalimanı (ADB), İzmir'dir. Yurtiçi ve yurt dışı tüm tarifeli uçuşlarını Pegasus Havayolları iş birliği ile gerçekleştirmekteydi. 30 Aralık 2018 tarihinde faaliyetlerine son vermiştir.

<span class="mw-page-title-main">Hasan Polatkan Havalimanı</span> Türkiyede havalimanı

Hasan Polatkan Havalimanı, eski adıyla Anadolu Havalimanı, Eskişehir Teknik Üniversitesi Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi'ne ait olan havalimanı. Eskişehir Teknik Üniversitesi İki Eylül Kampüsü'nde bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Sivas Nuri Demirağ Havalimanı</span>

Sivas Nuri Demirağ Havalimanı, askeri amaçlı kullanılmak üzere 1957 yılında hava trafiğine açılmış, 1990 yılında DHMİ tarafından inşa edilen 2217 m²'lik Terminal binasında sivil hava trafiğine hizmet vermeye başlamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Saga Hava Yolları</span> Türkiye merkezli havacılık şirketi

Saga Hava Yolları İstanbul, Türkiye merkezli bir havayolu şirketidir. Tarifeli iç ve dış hat seferi yapmayan şirketin operasyon şekli ağırlıklı olarak uçakların ekipleri ile birlikte başka havayollarına kiralanmasıdır. Pakistan International Airlines, Onur Air, Air Algérie, Pegasus Hava Yolları, Air Malta, Sky Airlines, Mahan Air, Sudan Airways, Shaheen Air gibi havayolu şirketlerine kiralama hizmetini vermektedir.

MNG Hava Yolları İstanbul,Türkiye merkezli bir kargo havayolu şirketidir. Tarifeli ve charter kargo seferleri düzenlemektedir. MNG Havayolları, 2000 yılında İstanbul Atatürk Havalimanı'ndan 12 km uzaklıkta AB standartlarında tamamen donanımlı İthalat Antreposu Hizmeti veren bir operatör durumuna gelmiştir. MNG Antreposu İstanbul Havalimanı gümrüğüne bağlı 10.000 m² alan, 60.000 m³ hacim ve 7.000 Euro-palet kapasiteli bir yerde konumlanmıştır. Gümrüklü antrepo, kayıt yapma, istifleme, kargo arama ve kargo teslim işlemlerini barkodlu sistem üzerinde kurulu bilgisayar ile yapmaktadır. MNG Havayolları, 1997 yılında haftada 3 gün Almanya ve İngiltere'ye düzenli olarak tarifeli kargo uçuşları yaparak faaliyetine başlamıştır. 2021 yılı itibarıyla Almanya, İngiltere, Fransa, İtalya, Rusya, Kazakistan, Çin, Birleşik Arap Emirlikleri, Libya ve ABD'ye tarifeli kargo uçuşları yapmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Türk Hava Yolları</span> Türkiyenin bayrak taşıyıcı hava yolu

Türk Hava Yolları, Türkiye'nin ulusal, bayrak taşıyıcı hava yolu şirketidir. Merkezi İstanbul'da bulunan şirketin uçuş ağı Avrupa, Orta Doğu, Uzak Doğu, Kuzey Afrika, Orta Afrika, Güney Afrika, Okyanusya, Kuzey ve Güney Amerika'ya kadar uzanmaktadır. 2015 yılında 61,2 milyon, 2018 yılında 75,2 milyon, 2019 yılında 74,3 milyon, 2020 yılında 28 milyon, 2021 yılında 44,8 milyon yolcu taşımıştır.

<span class="mw-page-title-main">Kopenhag Havalimanı</span>

Kopenhag Havalimanı Danimarka'nın başkenti Kopenhag'daki ana uluslararası havalimanıdır. Danimarka'nın Oresund Bölgesi'ndedir. Amager Adası'nda yer alan havalimanı, Kopenhag şehir merkezinden 8 kilometre; Oresund Köprüsü'nün diğer kıyısında yer alan Malmö şehir merkezinden ise 24 kilometre uzaklıktadır. İskandinav ülkeleri'ndeki en büyük havalimanı olup Avrupa'daki en eski uluslararası havalimanlarından biridir.

<span class="mw-page-title-main">Krasnodar Uluslararası Havalimanı</span>

Krasnodar Uluslararası Havalimanı, aynı zamanda Pashkovsky Airport olarak da bilinir, Rusya'nın güneyindeki şehirlerden Krasnodar'un hava ulaşımı için en çok kullandığı havalimanıdır. Uluslararası bir havalimanıdır ve Krasnador şehir merkezinin 12 km doğusundadır.

<span class="mw-page-title-main">Wizz Air</span> Macaristan merkezli bir düşük bütçeli hava yolu şirketi

Wizz Air Holdings Ltd., Jersey'de kayıtlı bir Macar ultra düşük bütçeli (low-cost) hava yolu şirketidir. Şirket, Wizz Air Hungary, Wizz Air Malta, Wizz Air Abu Dhabi ve Wizz Air UK'yi içermektedir. Havayolları, Avrupa'daki birçok şehre hizmet vermenin yanı sıra Kuzey Afrika, Orta Doğu ve Güney ile Orta Asya'daki bazı destinasyonları da kapsamaktadır. 2023 yılı itibarıyla, havayolu grubunun en büyük üsleri Budapeşte Ferenc Liszt Uluslararası Havalimanı, Bükreş Henri Coandă Uluslararası Havalimanı ve Londra Luton Havalimanı'dır ve 194 havalimanına uçuş gerçekleştirmektedir. Holding şirketi Londra Borsası'nda listelenmiş olup FTSE 250 Endeksi'nin bir parçasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Aigle Azur</span>

Aigle Azur, merkezi Paris Orly Havalimanı'nda bulunan bir Fransız havayolu idi. Havayolu, Airbus A320 ailesi ve A330 uçaklarından oluşan bir filo ile Fransa'dan Avrupa, Afrika ve Yakın Doğu'daki 21 noktaya tarifeli uçuşlar gerçekleştirdi. Havayolu, iflas başvurusunda bulundu ve 2 Eylül 2019'da vekalet altına alındı. Devralma teklifleri alındı, ancak hiçbiri geçerli olmadı ve havayolu 27 Eylül 2019'da mahkeme tarafından tasfiye edildi.

<span class="mw-page-title-main">Portugália Airlines</span> Portekiz merkezli havayolu şirketi

Portugália Airlines, merkez ofisi Lizbon'daki Lizbon Portela Havaalanı'nda bulunan Portekizli bölgesel bir havayolu şirketidir. TAP Air Portugal'ın bir yan kuruluşudur ve TAP Express adına Lizbon Havaalanı ve Porto Havaalanındaki üslerinden tarifeli uluslararası ve yurt içi hizmetleri yürütmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Cargolux</span>

Cargolux, resmi adı Cargolux Airlines International S.A., genel merkezi ve bağlantı merkezi Lüksemburg Havalimanı'nda bulunan bir Lüksemburg kargo havayolu şirketidir. Küresel bir ağ ile Avrupa'nın en büyük tarifeli sadece kargo hizmeti veren havayolundan biridir. Charter uçuşlar ve müşterilere bakımı hizmeti de verir. Cargolux, 2018 itibarıyla 50'den fazla ülkede 85 ofise sahiptir ve 250'den fazla noktaya küresel taşımacılık ağı işletmektedir.

Air Manas, Kırgızistan'ın Bişkek şehrinde bulunan düşük maliyetli bir havayolu şirketidir. Ana üssü Manas Uluslararası Havalimanı'dır.

<span class="mw-page-title-main">Qeshm Airlines</span>

Qeshm Air, İranlı bir havayolu şirketidir. Genel merkezi İran, Tahran'dadır ve tarifeli iç ve dış hat yolcu hizmetlerinin yanı sıra charter uçuşları da yürütmektedir. Havayolu 1993 yılında Faraz Qeshm Airline olarak kuruldu.

Eurowings GmbH, merkezi Düsseldorf'ta bulunan bir Alman düşük maliyetli taşıyıcı ve Lufthansa Group'un tamamına sahip olduğu bir yan kuruluştur. 1996 yılında kurulan şirket, yurtiçi ve Avrupa destinasyonlarından oluşan bir ağa hizmet veriyor ve daha önce bazı uzun mesafeli rotaları işletiyor ve Almanya ve Avusturya'nın yanı sıra Palma de Mallorca ve Priştine'deki çeşitli havaalanlarında üsleri sürdürüyor.