İçeriğe atla

Onu Allah Affetsin

Onu Allah Affetsin
YönetmenOrhan Elmas
YapımcıNami Dilbaz
SenaristNurettin İrişen
OyuncularYılmaz Güney
Birsen Menekşeli
Osman Alyanak
Görüntü yönetmeniKaya Ererez
StüdyoÖzleyiş Film
CinsiSinema filmi
TürüMacera, Dram, Duygusal
Yapım yılı1970
SüreTürkiye
DilTürkçe

Onu Allah Affetsin, başrolünde Yılmaz Güney'in oynadığı yönetmenliğini ise Orhan Elmas'ın yaptığı 1970 yapımı Türk filmidir.

Oyuncular

Kaynakça


İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Yılmaz Güney</span> Türk sinema sanatçısı (1937–1984)

Yılmaz Güney, Kürt kökenli Türk oyuncu, yönetmen, senarist, yapımcı, yazar, şair ve aktivisttir. Oyuncu olarak yer aldığı Çirkin Kral, hem senaristi hem de yönetmeni olduğu Umut, Ağıt, Baba, Arkadaş ve Duvar, senaryosunu yazdığı ancak 1974–1981 yılları arasında cinayet nedeniyle hüküm giymesi sebebiyle çekimlerinde bulunamadığı eş yönetmenli Yol ve Sürü gibi filmleriyle tanınmaktadır. Güney, eserlerinin birçoğunu sol perspektiften üretmiş ve bunları Türkiye'deki işçi sınıfı insanlarının içinde bulunduğu kötü duruma adamıştır. Filmlerinde Türkiye'deki toplumsal yapı ile birlikte Kürt kültürünün, halkının ve dilinin tasvirini etkin bir şekilde kullanmıştır. Sinemada elde ettiği başarılar, uluslararası bir üne ulaşmasını sağlamıştır.

<i>Umut</i> (film, 1970) Yılmaz Güneyin 1970 yapımı dram filmi

Umut, senaristliğini, yönetmenliğini, yapımcılığını ve başrol oyunculuğunu Yılmaz Güney'in yaptığı 1970 yapımı filmdir. Filmin oyuncu kadrosunda Yılmaz Güney'in yanı sıra Tuncel Kurtiz, Gülsen Alnıaçık, Osman Alyanak ve Enver Dönmez yer almaktadır. Film, geçimini atına bağlamış olan bir faytoncunun, atının bir araba çarpması sonucu ölmesinin ardından meçhul bir definenin peşinden koşmasını anlatmaktadır. Türk sinemasının ilk gerçekçi filmi olan Umut, ülkede o tarihe kadar çekilen en iyi film olarak kabul edilmiştir. Çekildiği dönemde Türkiye'de sansüre uğrayan film, 1971'de Cannes Film Festivali'nde, ardından restore edilmiş hâliyle 2015'te Venedik Film Festivali'nin "Klasikler" bölümünde gösterilmiştir. Film ayrıca, 1970'te düzenlenen 2. Adana Altın Koza Film Festivali'nde beş farklı dalda ödül kazanmış ve 2015'teki 47. Sinema Yazarları Derneği Ödülleri'nde "100 Yılın En İyi Türk Filmi" seçilmiştir.

<i>Zavallılar</i> (film, 1974) 1974 türk filmi

Zavallılar, başrolünü ve yönetmenliğini Yılmaz Güney ile Atıf Yılmaz'ın yaptığı 1974 yapımı Türk filmidir.

<i>Ağıt</i> (film) Yılmaz Güneyin 1971 yapımı filmi

Ağıt, yönetimi ve senaryosu Yılmaz Güney'e ait, 1971 yılında çekilmiş Türk filmi.

<i>Belanın Yedi Türlüsü</i>

Belanın Yedi Türlüsü, 1969 yılında çekilen, yönetmenliğini Nuri Ergün, senaristliğini Yılmaz Güney'in yaptığı bir filmdir.

<i>Vurguncular</i> (film, 1971) 1971 yapımı Türk filmi

Vurguncular, yönetmenliğini Şerif Gören ile Yılmaz Güney'in üstlendiği suç ve macera türündeki 1971 yapımı Türk filmidir. Filmin başrollerinde Yılmaz Güney, Fikret Hakan, Orhan Günşiray, Erol Taş, Hayati Hamzaoğlu ve Bilal İnci yer almaktadır. Film, gangsterlikle uğraşan iki yakın arkadaşı konu almaktadır.

<i>Piyade Osman</i>

Piyade Osman; Yılmaz Güney'in 1970 yılında çektiği aksiyon macera türünde filmdir.

<i>Endişe</i> (film) Yılmaz Güneyin 1974 yapımı filmi

Endişe, senaryosunu Yılmaz Güney'in yazdığı, Şerif Gören'in yönetip tamamladığı 1974 yapımı politik filmdir.

<i>Düşman</i> (film, 1979) 1979 yapımı Türk filmi

Düşman, yönetmenliğini Zeki Ökten'in üstlendiği senarosunu ise Yılmaz Güney'in yazdığı 1979 yapımı Türk filmidir.

<i>Canlı Hedef</i> (film, 1970) 1970 filmi

Canlı Hedef, başrolünü ve yönetmenliğini Yılmaz Güney'in yaptığı 1970 yapımı Türk filmidir.

<i>İmzam Kanla Yazılır</i>

İmzam Kanla Yazılır, başrolünde Yılmaz Güney'in oynadığı yönetmenliğini ise Mehmet Aslan'ın yaptığı 1970 yapımı Türk filmidir.

<i>Bir Gün Mutlaka</i>

Bir Gün Mutlaka, senaryosunu Yılmaz Güney'in yazdığı 1975 yapımı Türk filmidir.

<i>Sevgili Muhafızım</i>

Sevgili Muhafızım, başrolünde Yılmaz Güney'in oynadığı yönetmenliğini ise Remzi Jöntürk'ün yaptığı 1970 yapımı Türk filmidir.

<i>Kasımpaşalı Recep</i>

Kasımpaşalı Recep, başrollerinde Yılmaz Güney ve Tijen Par'ın oynadığı yönetmenliğini ise Nuri Akıncı'ın yaptığı 1965 yapımı Türk filmidir.

<i>Hudutların Kanunu</i> Yılmaz Güneyin başrolündeki 1966 yapımı film

Hudutların Kanunu, yönetmenliğini Lütfi Ömer Akad'ın yaptığı, senaryosunu Yılmaz Güney'in yazdığı, başrollerinde Yılmaz Güney, Pervin Par, Erol Taş, Tuncel Kurtiz, Osman Alyanak gibi oyuncuların yer aldığı 1966 yapımı Türk filmidir.

<i>Azrail Benim</i> Yücel Uçanoğlunun yönettiği 1968 yapımı Türk sinema filmi

Azrail Benim, başrolünü Yılmaz Güney'in oynadığı, yönetmenliğini ise Yücel Uçanoğlu'nun yaptığı 1968 yapımı Türk filmidir.

<i>Şeytanın Oğlu</i>

Şeytanın Oğlu, başrolünü Yılmaz Güney'in oynadığı yönetmenliğini ise Mehmet Aslan'ın yaptığı 1967 yapımı Türk filmi.

<i>Güney Ölüm Saçıyor</i>

Güney Ölüm Saçıyor, başrolünü Yılmaz Güney'in oynadığı yönetmenliğini ise Yılmaz Atadeniz'in yaptığı 1969 yapımı Türk filmidir.

<i>Kızılırmak-Karakoyun</i> film

Kızılırmak-Karakoyun, başrolünü Yılmaz Güney'in, yönetmenliğini ise Lütfi Ömer Akad'ın yaptığı 1967 yapımı Türk filmdir.

<i>Kozanoğlu</i> (film) film

Kozanoğlu, başrollerinde Yılmaz Güney ve Suna Keskin'in oynadığı yönetmenliğini ise Atıf Yılmaz'ın yaptığı 1967 yapımı Türk filmidir.