İçeriğe atla

Ontsifor Lukiniç

Ontsifor Lukinich (Rusça: Онцифор Лукинич), 1350-1354'te Novgorod Cumhuriyeti'nin bir Posadnik'iydi. Boyar ailesinden gelen Lukinich, en çok 1359 reformu, Posadniklerin sayısını artırması ve şehirde bir kolektif yönetici yapısını oluşturmasıyla ünlüdür.

Hayatı

Ontsifor, kaynaklarda ilk göründüğü 1342'den itibaren siyasi olarak aktifti. O yıl, ordusunu Volga Nehri'ne götürdü, babası Luka Varfolomeyev, birliklerini kendisinin öldürüleceği Kuzey Dvina Nehrime yönlendirdi. Luka'nın öldürüldüğü haberini duyan Luka ve Ontsifor'a sadık bir grup Luka'yı öldürdüğü iddiasıyla Ondreshko ve Posadnik Fedor Danilov'a karşı ayaklandılar. Ondreshko ve Danilov daha sonra kışı geçirecekleri Koporye'ye kaçtı.

Ontsifor daha sonra Novgorod Başpiskoposu Vasilii Kalika'ya başvurdu, o da boyarlarla uyum içinde Ondreshko ve Danilov'u Novgorod'a geri getirmek için Koporye'ye bir başpiskopos ve bir grup boyarı gönderdi. Ondreshko ve Danilov iddiaları reddettiler.[1] O sırada Ontsifor Kutsal Bilgelik Katedrali'nin önünde bir "Vladychnoe veche" topladı, Ondreshko ve Fedor ise katedralden Volkhov'un karşısındaki Yaroslav Avlusu'nda başka bir veche topladılar.

Sabah, Ontsifor, Vasilii'yi Ondreshko ve Fedor ile müzakere etmesi için nehrin karşısına gönderdi, ancak o ve katedralin önündeki veche, Ondreshko ve Fedor'un topladığı Veche'ye saldırmak için Vasilii'nin dönüşünü beklemedi. Ancak Vasilii ve papazı Boris, öğleden sonra şehre sakinlik getirmeyi başardı.

Tarihi kayıtlara bakıldığında Ontsifor'un şehirden uzun süre uzak kalmadığı anlaşılıyor. Çünkü 1348'de kendisinin de dahil olduğu Novgorod birliklerinin önde gelenleri, o sırada birlikte yaşadıkları Fin Izhera halkına karşı haçlı seferleri yapan İsveç Kralı Magnus Eriksson'a karşı sefere çıkarken Ontsifor'un ismi kronikte yeniden ortaya çıkıyor. İsveç, Neva Nehri ve Orekhov kalesini tehdit ediyordu. Ontsifor ve yoldaşları kendi ordusundan 3 kayba karşı İsveç kuvvetlerinden 500 kayıp verdirerek bölgeyi yeniden ele geçirmeyi başardılar.[2] Ancak Magnus aynı yıl kaleyi geri aldı.

Novgorod Birinci Kroniği, Ontsifor'un kendisinin dokuz yıl önce babasını öldürmekle suçladığı Fedor Danilovich'ten Posadnik makanımını aldığını belirtir. Valentin Yanin, Ontsifor'un bütün Novgorod'un Posadnik'i olmadığını, sadece Detinets'in kuzeyindeki Nerev End'in (Konets) Posadnik'i olduğunu savunuyor.[3] Ontsifor, 1354 yılına kadar her yıl yeniden seçildi. Vakayiname 1354 yılında posadnik görevinden kendi isteğiyle ayrıldığından bahseder. Ontsifor 1367'de öldü.

Mirası

Ontsifor, 1359'da Posadnik makamında bir dizi reform uygulamakla ünlenmiştir. Reformlar sonucunda Posadnik sayısı büyük ölçüde genişletmiştir. Valentin Yanin, reformlardan sonra Posadnik'e "Kolektif Posadnik" adını verdi.

Ontsifor'un en az iki oğlu olduğu ve bu iki oğlunda 1370'lerden 15. yüzyılın başlarına kadar siyasi görevler yürüttüğü tahmin edilir. Kroniklere göre bu iki oğlun isimleri Maksim ve Yuri'dir. Vakanüvislerde 1417'de öldüğü belirtilen Maksim ve Yuri'nin aynı kaynaklarda babaları hakkında çok fazla bilgi yer almamaktadır.[4] Dolyısıyla da aynı adı taşıyan farklı bir adamın oğulları olmaları mümkündür. Ancak tarihçinin kim olduklarını açıklamadan onlardan bahsetmesi, onların bu, oldukça ünlü olan Ontsifor'un oğulları olduklarını düşündürür.

1951'de başlayan 1962'de sona eren yapılan arkeolojik kazılarda Ontsifor'un Nerev End'de ikamet ettiği keşfedildi. Bu keşfi sağlayan bulgular Ontsifor'un başta Annesine gönderdiği mektuplar olmak üzere, ona ait veya ona yönelik birkaç huş ağacı kabuğu belgesiydi.

Kaynakça

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya" (PDF). 20 Ekim 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 2 Eylül 2022. 
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya" (PDF). 20 Ekim 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 2 Eylül 2022. 
  3. ^ Nasonov, ed., Novgorodskaia Pervaia Letopis' , 360; Michell and Forbes, eds., The Chronicle of Novgorod 142; Yanin, Novgorodskie Posadniki, 269.
  4. ^ Valentin Yanin, Novgorodskie Posadniki, Second ed. (Moscow: Yazyki Slavianskoi Kul'tury, 2003), 262-263.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Cengiz Han</span> Moğol İmparatorluğunun kurucusu ve ilk hükümdarı (1162–1227)

Cengiz Han,, Moğol İmparatorluğu'nun kurucusu ve ilk Kağanı olan Moğol komutan ve hükümdardır. Hükümdarlığı döneminde gerçekleştirdiği hiçbir savaşı kaybetmeyen Cengiz Han, dünya tarihinin en büyük askerî liderlerinden birisi olarak kabul edilmektedir. 13. yüzyılın başında Orta Asya'daki tüm göçebe bozkır kavimlerini birleştirip, bir ulus hâline getirerek Moğol siyasi kimliği çatısı altında toplamıştır. Cengiz Han, hükümdarlığı döneminde 1206-1227 arasında, Kuzey Çin'deki Batı Xia ve Jin Hanedanı; Türkistan'daki Kara Hıtay, Maveraünnehir; Harezm, Horasan ve İran'daki Harezmşahlar, Kafkasya'daki Gürcüler, Deşt-i Kıpçak'taki Rus Knezlikleri, Kıpçaklar ile İdil Bulgarları üzerine seferler yaptı. Bunların sonucunda Pasifik Okyanusu'ndan Hazar Denizi'ne ve Karadeniz'in kuzeyine kadar uzanan bir imparatorluk kurdu.

<span class="mw-page-title-main">Sovyetler Birliği</span> Avrasyada hüküm sürmüş eski bir federasyon (1922–1991)

Sovyetler Birliği, resmî adıyla Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği (Rusça:

<span class="mw-page-title-main">Rusya</span> Doğu Avrupa ve Kuzey Asyada yer alan bir ülke

Rusya,

<span class="mw-page-title-main">Belarus</span> Doğu Avrupada bir ülke

Belarus, resmî adıyla Belarus Cumhuriyeti (Belarusça:

<span class="mw-page-title-main">Napolyon Bonapart</span> Fransız asker ve imparator (1769–1821)

Napolyon Bonapart veya I. Napolyon kısaca Napolyon, Fransız asker, politikacı ve 1804-1814 arası Fransa imparatoru. Gerek Fransız Devrim Savaşları gerekse Napolyon Savaşları sırasında Fransa'ya önderlik ettiği gibi tüm Avrupa'yı da etkilemiş önemli bir komutandır. Girdiği savaş ve çatışmaların büyük bölümünü kazanmış, 1815'teki nihai yenilgisine kadar hızla Avrupa kıtasının hakimiyetini ele geçirmiştir. Tarihteki en önemli komutanlardan biri olan Napolyon'un savaşları dünyanın her yerinde askerî okullarda ders olarak okutulmaktadır ve kendi Avrupa tarihinin en ünlü ve en tartışmalı siyasi figürlerinden birisidir.

<span class="mw-page-title-main">Haçlı Seferleri</span> Orta Çağda Avrupalı Katoliklerin Orta Doğuyu ele geçirmek için Müslümanlara karşı başlattığı seferler

Haçlı Seferleri veya Haçlı Akınları, Orta Çağ döneminde Hristiyan Latin Kilisesi tarafından başlatılan, desteklenen ve bazen de yönetilen bir dizi dini savaştı. Bu askeri seferlerin en iyi bilinenleri, 1095 ile 1291 yılları arasında Kudüs ve çevresini Müslüman yönetiminden geri almayı amaçlayan Kutsal Topraklara yapılan seferlerdir. 1099'da Kudüs'ün ele geçirilmesiyle sonuçlanan Birinci Haçlı Seferi'nden başlayarak düzinelerce askeri sefer düzenlendi ve yüzyıllar boyunca Avrupa tarihinin odak noktasını oluşturdu.

<span class="mw-page-title-main">Balkanlar</span> Avrupanın güneydoğusunda kalan bölge

Balkanlar veya Balkan Yarımadası, Avrupa kıtasının güneydoğu kesiminde, İtalya Yarımadası'nın doğusu, Anadolu'nun batısı ve kuzeybatısında yer alan coğrafi ve kültürel bölgedir. Bölge için bazı yayınlarda Güneydoğu Avrupa terimi de kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Marie Antoinette</span> Fransa Kraliçesi, Avusturya Arşidüşesi

Josephe Jeanne Marie Antoinette von Habsburg-Lorraine veya Maria Antonia Josepha Johanna, Fransa Kraliçesi ve Avusturya arşidüşesi. Kısaca Marie Antoinette veya Maria Antonia olarak bilinir. Kutsal Roma İmparatoru I. Franz ve eşi Avusturya İmparatoriçesi Maria Theresa'nın kızıdır. Henüz 14 yaşındayken Fransa veliahtı XVI. Louis ile evlendi. 1774 Mayıs'ında XVI. Louis Fransa kralı olunca Marie Antoinette Fransa kraliçesi oldu. XVII. Louis'nin annesidir. Fransız Devrimi esnasında "Vatan hainliği" ile suçlanarak giyotinle idam edildi (1793).

<span class="mw-page-title-main">Birinci Haçlı Seferi</span> 1096–1099 yılları arasında yapılan ilk Haçlı seferi

Birinci Haçlı seferi, 1096-1099 tarihleri arasında gerçekleşen tarihteki ilk haçlı seferidir. Katılan orduların miktarı ve sonuçları bakımından en önemli Haçlı seferidir.

<span class="mw-page-title-main">Rus İmparatorluğu</span> Avrasyada hüküm sürmüş eski bir imparatorluk (1721–1917)

Rus İmparatorluğu veya Çarlık Rusyası, Büyük Kuzey Savaşı'nı sona erdiren Nystad Antlaşması'nın ardından Rusya Çarlığı'ndan evrilerek 1721'den itibaren Avrasya ve Kuzey Amerika'ya yayılan tarihi bir imparatorluk. Rus İmparatorluğu'nun yükselişi, İsveç İmparatorluğu, Polonya-Litvanya Birliği, İran, Osmanlı İmparatorluğu ve Çin gibi komşu rakip güçlerin zayıflamalarıyla eş zamanlı olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Haile Selassie</span> Etiyopya İmparatoru

I. Haile Selassie ; Amharca ha.ɪlɜ sɨlːase ;

<span class="mw-page-title-main">Moskova Knezliği</span>

Moskova Knezliği ya da Moskova Dukalığı, Rusya toprakları içerisinde kurulmuş Moskova merkezli devlettir. Başlangıçta Altın Orda Devleti'ne bağlı olan Moskova Prensliği Vladimir-Suzdal Knezliği'nin halefi olup 1340-1547 yılları arasında hüküm sürmüştür. Çar III. İvan'ın reformları ile knezlik gelişmiş ve Rusya Çarlığı adını almıştır. Çar olarak bilinen ilk hükümdar IV. İvan olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Osmanlı İmparatorluğu</span> Güneydoğu Avrupa, Güneybatı Asya ve Kuzey Afrikada hüküm sürmüş eski bir imparatorluk (1299–1922)

Osmanlı İmparatorluğu ya da Osmanlı Devleti, resmî olarak Devlet-i Aliyye ve yine resmî olarak antlaşmalarda ve uluslararası kullanımlarda Türkiye, Batı kroniklerindeki kullanımlarda ise Türk İmparatorluğu, 1299 yılında Oğuz Türklerinden Osman Gazi'nin kurduğu Osmanoğlu Hanedanı'nın hükümdarlığında Orta Çağ'dan Yakın Çağ'a kadar varlığını sürdürmüş bir imparatorluktur.

<span class="mw-page-title-main">I. Gustav</span> İsveç kralı (1496-1560; hd. 1523-1560)

I. Gustav, 1523'ten 1560'taki ölümüne kadar İsveç kralıdır. İlk olarak 1521'de Danimarka kralı II. Christian'a karşı İsveç Bağımsızlık Savaşı'nı başlatmıştır. 6 Haziran 1523'te kral olmuş ve Kalmar Birliği'ne son vermiştir.

<span class="mw-page-title-main">Yam Kalesi</span>

Yam Kingisepp, Leningrad Oblastı, Rusya'da Luga Nehri'nin doğu kıyısında bulunan bir kale ve miras alanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Veche</span>

Veche, eski ve Orta Çağ Rusya'sında ve erken bir feodal toplumda yani devlet iktidarının oluşumundan önce Slav kökenli tüm halklar arasında sosyal, politik ve kültürel yaşamla ilgili kararların alındığı, ortak meseleleri tartışıldığı ve doğrudan acil sorunları ele alındığı bir meclistir.

<span class="mw-page-title-main">Lordlar Konseyi</span>

Lordlar Konseyi, Novgorod Cumhuriyeti'nin devlet organlarından olan Veche'ye bağlı ve boyarların ve en yüksek din adamlarının temsilcilerinden oluşan eski Roma Senatosu'na benzer danışma yönetim organıdır.

<span class="mw-page-title-main">Posadnik</span>

Posadnik, bazı Doğu Slav şehir veya kasabalarında belediye başkanına verilen isimdir. En önemlisi, posadnikler Novgorod ve Pskov Posadnikleriydi. Terim, Eski Kilise Slavcası "posaditi"den gelir, koymak veya yerleştirmek anlamına gelir. Bunun nedeni Kiev yönetiminin Posadnikleri atadığı yerleri kendi adına yönetmek için onları şehre yerleştirmesiydi. Ancak 12. yüzyılla birlikte yerel olarak seçildiler.

<span class="mw-page-title-main">Kiev Ruslarının Hristiyanlaşması</span>

Kiev Ruslarının Hristiyanlaştırılması, birkaç aşamadan oluşan uzun ve karmaşık bir süreçtir. 867'de Konstantinopolis Patriği I. Fotios, diğer Hristiyan patriklere Rus halkının coşkuyla din değiştirdiğini söylemiş, ancak İlk Vakayiname ve diğer Slav kaynakları onuncu yüzyıl Rusların hala Slav paganizmine sıkı sıkıya bağlı söylediği için çabalarının kalıcı sonuçlar doğurmadığı görülmektedir. İlk Vakayiname'da kaydedildiği gibi geleneksel görüş, Kiev Ruslarının kesin Hristiyanlaşmasının y. 988, Büyük Vladimir'in Hersonisos'ta vaftiz edildiği ve ailesini ve Kiev'deki halkını vaftiz etmeye başladığı yıl geleneksel olarak Ukrayna ve Rus dilinde Rus vaftizi denir.

<span class="mw-page-title-main">IV. Valdemar</span> Danimarka kralı

IV. Valdemar Atterdag veya Waldemar, 1340'tan 1375'e kadar Danimarka Kralıdır. Çoğunlukla, önceki hükümdarların yönetimindeki savaşları finanse etmek için ülkenin iflası ve ipotek edilmesinin ardından Danimarka'yı yeniden birleştirmesiyle tanınır.