İçeriğe atla

Onn Cafer

Onn bin Dato' Cafer (12 Şubat 1895, Bukit Gambir - 19 Ocak 1962, Johor Bahru, Malezya), Malaya Federasyonu'nun kurulmasında ve Merdeka (Bağımsızlık) hareketinde önemli rol oynayıp Birleşik Malay Milli Örgütü'nü kuran Malay siyasetçidir. Oğlu Hüseyin Onn, 1976'da Malezya Başbakanı Abdurrezzak Hüseyin'in ölümünün ardından görevi devralarak Malezya'nın üçüncü başbakanı olmuştur. Hükûmette eğitim, içişleri ve savunma bakanlığı gibi görevler yapan Hişamuddin Hüseyin de Onn Cafer'in torunlarından biridir.

İlk yılları

1904 yılında İngiltere'nin Suffolk şehrindeki bir özel okul olan Alderburgh Lodge School'da öğrenim görmek için gitti ve 1909 yılına kadar kaldığı bu dönemde sporla ilgilenip okulun kriket ve futbol takımlarınnda kaptanlık yaptı. Malezya'ya geri döndükten sonra 1910-1911 yılları arasında eğitim gördüğü Malay College Kuala Kangsar'dan mezun olduktan sonra bir süre Cohar'daki eyalet yönetiminde stajyer katip olarak çalışıp bir yıl sonra daimi katiplik görevinde bulundu. 1917'de Cohar Askeri Akademisi'ne girdi. Onn Cafer, teğmen rütbesiyle 2 yıl orduda hizmet verdikten sonra yeniden devlet memurluğuna dönerek eyalet yönetimine bağlı çeşitli birimlerde çalıştı.[1]

Malay milliyetçiliği ve siyasi kariyeri

İngiliz hakimiyetine karşı 1920'li yıllarda ortaya çıkan Malay milliyetçiliğinin fikrinden etkilenerek gazeteciliğe başladı. Malay halkının haklarını savunan makalelerinden bazıları Cohar Sultanı İbrahim'in politikalarını eleştirdiği için 1927'de Sultan İbrahim tarafından Singapur'a sürgün edildi. 1930 yılında Warta Malaya adlı gazetenin editörü oldu. Sonraki 6 yıl boyunca Lembaga Malaya, Warta Ahad ve Lembaga gazetelerinde editörlük yaptı. Onn, Malayların şikayetlerine ilişkin konuları ele almaya devam ettikten sonra halk tarafından çok tanınır hale geldi ve Sultan İbrahim, Onn'u 1936'da Cohar'a dönmeye davet etti. Onn, Japonya'nın Malaya işgalinin ardından 1941'de Cohar eyalet yönetiminde görevlendirildi.[1]

II. Dünya Savaşı'ndan sonra siyasete atıldı. İngilizlerin yarımadayı tek bir sömürge yönetimi altında birleştirmek amaçlı ortaya koyduğu Malaya Birliği Federasyonunu kurma planına karşı çıkarak, ekonomik bakımdan güçlü olan Çinli ve Hintlere hükûmette yer verilmesiyle Malay ırkının yok olacağını savundu ve birliğe karşı girişilen protesto hareketlerinin başını çekti.[2] Mayıs 1946'da birliğe karşı çıkan 40'tan fazla Malay örgütünün katıldığı bir toplantı düzenleyerek, yalnızca Malay halkının çıkarlarını temsil eden bir siyasal parti olan Birleşik Malay Milli Örgütü'nü (United Malay National Organisation-UMNO) kurdu.[3] 1946'da kurulan Malay Birliği'nin ülke genelindeki Malayları siyasi ve ekonomik yönden bitireceğini savunan Onn, Sultan İbrahim'in bu birliğe sıcak bakması karşısında eyalet genelinde protestolar düzenleyip sultanın tahttan indirilmesi çağrısı yaptı.[4] Bunun üzerine birlikten vazgeçilerek Şubat 1948'de Malay Federasyonu'u kuruldu ve Onn, sultan tarafından Mayıs 1950'de başbakanlığa (mentri besar) getirildi.

Malaya Federasyonu'nun kurulması, Çinliler ve diğer Malay olmayanlar için etnik Malayların sahip olduğu ayrıcalıklar bakımından huzursuzluk yarattı ve Malaylar ile Çinliler arasında etnik gerilimlere sebep oldu. Başlangıçta Malay çıkarlarının savunucusu olarak tanınmasına karşın, sonradan UMNO'nun ırka dayalı komünalist politikalarını eleştirip parti üyeliğinin bütün halklara açık olmasını savunmaya başladı ve bu önerisi reddedilince 26 Ağustos 1951'de UMNO'dan ayrıldı. Yerine, daha sonra Malezya başbakanı olan Tunku Abdurrahman geçti. Onn, 1953-1955 arasında Malaya Bağımsızlık Partisi (IMP) ve Ulusal Parti (Parti Negara) adını taşıyan iki siyasal parti kurdu. Ama bu partilerden hiçbiri seçimlerde etkili olamadı ve zamanla siyasal yaşamdan silindi.

1959 seçimlerinde, Onn'un liderliğindeki Ulusal Parti, diğer partilerle koalisyona girerek yalnızca tek bir milletvekili çıkarabildi. Onn Cafer, ilerlemiş yaşı dolayısıyla parlamentodaki muhalefet liderliğine getirildi.[5]

Kaynakça

  1. ^ a b Aristocrat who spoke his mind 4 Haziran 2011 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.. 18 June 2007. The Star.
  2. ^ Bayly, Harper, Forgotten wars: Freedom and Revolution in Southeast Asia, sf. 133-134
  3. ^ Bayly, Harper, Forgotten wars: Freedom and Revolution in Southeast Asia, sf. 211-212
  4. ^ "Malezya bağımsızlığının Türk kökenli öncüsü Onn Cafer". 20 Ocak 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Ocak 2020. 
  5. ^ "Malayların Gandi'si: Dato Onn Jaafar". 1 Ekim 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Ocak 2020. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Malezya</span> Güneydoğu Asyada bir ülke

Malezya, Güneydoğu Asya’da yer alan, doğu ve batı olarak iki kara parçasına ayrılmış, 13 eyaletten oluşan ve parlamenter monarşi ile yönetilen bir ülkedir. Malezya'da toplam 878 adet ada bulunur.

<span class="mw-page-title-main">İslami Davet Partisi</span> Irakta bir siyasi parti

İslami Davet Partisi veya İslami Çağrı Partisi, Irak'taki siyasi partilerden biridir. Irak Yüksek İslam Konseyi ile birlikte Şii Birleşik Irak İttifakı'nın iki ana partisidir. Ocak 2005 Irak seçimlerinde ve daha uzun vadeli Aralık 2005 seçimlerinde mecliste çok sayıda sandalye kazandı. Parti, İran-Irak Savaşı sırasında ve İran Devrimi'nde Ayetullah Ruhullah Humeyni'yi destekledi. Hala İran ile olan ideolojik farklılıklara rağmen Tahran'dan mali destek almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Zenta Muharebesi</span> 11 Eylül 1697de gerçekleşen muharebe

Zenta Muharebesi, Osmanlı İmparatorluğu ile Avusturya orduları arasında, 11 Eylül 1697 tarihinde Tisa Irmağı kıyısındaki Zenta’da yapılan ve Osmanlıların yenilgisiyle sonuçlanan muharebedir. Osmanlı-Kutsal İttifak Savaşları'nın son önemli çarpışması olan bu savaşın ardından 1699 yılında Karlofça Antlaşması imzalandı.

<span class="mw-page-title-main">Cohar</span>

Johore Sultanlığı Malezya federasyonu'nu meydana getiren devletlerden biridir. İngilizce Johore olmakla beraber resmi isim Arapça Darul Ta'zim olmaktadır. "Johor" sözcüğünün kökeni Arapçadaki "değerli taş" anlamındaki cevherden gelmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Singapur</span> Güneydoğu Asyada bir ada ülkesi ve şehir devleti

Singapur, resmî adıyla Singapur Cumhuriyeti, Güneydoğu Asya'da bir ada ülkesi ve şehir devletidir. Ekvatorun 1 derece (137 km) kuzeyinde, Malay Yarımadası'nın güney ucunda yer alan ülke batıda Malakka Boğazı, güneyde Endonezya'ya bağlı Riau Adaları ve doğuda Güney Çin Denizi ile çevrilidir. Ülke toprakları ana ada olan Singapur adası ile 64 ada ve adacıktan meydana gelir. Biri dışında tüm adacıklar Singapur adasının etrafında yer alır. Arazi ıslahı projeleri sayesinde ülkenin yüzölçümü bağımsızlığını kazandığı günden bu yana %25 artmıştır. Dünyanın en yoğun nüfuslu ikinci ülkesi olan Singapur'un nüfusu 5,7 milyondur. Bu nüfusun yalnızca %61'i Singapur vatandaşıdır. Singapur'un resmî dilleri İngilizce, Malayca, Çince ve Tamilcedir. İngilizce ortak dil olarak kullanılır. Ülkenin çok ırklı yapısı anayasa ile güvence altında alınmıştır ve eğitim, konut ve siyaset alanlarında ulusal politikaları şekillendirmeye devam etmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Malezya'da İslam</span>

Malezya'da İslam, Malezya nüfusunun yüzde 61,3'ünü oluşturmaktadır. Malezya'da en kalabalık etnik kitle ülke nüfusunun yüzde 50'sinden fazlasını oluşturan Malaylardır. Malaylar Müslüman olarak tanımlanmakta ve gruba kamu görevleri, iş dünyası ve eğitim alanında birçok ayrıcalık tanınmaktadır. Malaylar din değiştirmeleri halinde bu ayrıcalıklarını kaybetmektedirler. İkinci en büyük etnik grup ise yüzde 35'lik nüfus yoğunluğuna sahip olan Çinlilerdir. Çinlilerin tamamına yakınını Budistler oluşturmaktadır. İçlerinde Müslüman olanları da vardır. Malezya'da yüzde 5 oranında ise Cavalılar, Minangkabululular, Samalar, Melunlar ve Güney Asyalılar yaşar. Bunların büyük bir bölümü İslam dinine mensuptur.

<span class="mw-page-title-main">Malezya İslami Gençlik Hareketi</span>

Malezya İslamî Gençlik Hareketi 1971'de Malezya Müslüman Öğrenciler Birliği üyesi öğrencilerce kuruldu.

<span class="mw-page-title-main">Tunku Abdurrahman</span>

Tunku Abdurrahman Putra El-Haj, 1957 - 1963 arasında bağımsız Malaya Federasyonu'nun, 1963 - 1970 arasında da Malezya'nın ilk başbakanı. Önderliği sırasında yeni yönetim istikrara kavuşmuştur.

Bu madde Osmanlı Devleti'nde kurulmuş siyasi partiler hakkındadır.

<span class="mw-page-title-main">Endonezya Komünist Partisi</span>

Endonezya Komünist Partisi 1965 yılında fiziksel olarak ortadan kaldırılıncaya kadar dünyanın iktidarda olmayan en kalabalık komünist partisiydi.

Malaya Komünist Partisi (MCP) kurulduğu 1930 yılından itibaren yasa dışı konumda İngiltere'nin Malay Yarımadasındaki sömürge yönetiminin sona ermesi için mücadele etmiş olan siyasi parti. Malaya Yarımadasının Japon işgalinde bulunduğu 1942-45 yılları arasında Malaya Halkları Japonya Karşıtı Ordusunu kurmuş ve işgalci Japon Ordusuna karşı gerilla savaşı vermiştir. II. Dünya Savaşının Japonya'nın teslim olmasıyla bitişiyle beraber bölgeye İngilizler geri gelince MCP'nin faaliyetlerine izin verilmiştir. Ancak 1948 yılında taraflar arasında çatışmalar başlayınca ve parti tarafından Malaya Halkları İngiltere Karşıtı Ordusu kurulunca ilişkiler bozulur. Ordu daha sonra Malaya Halkları Kurtuluş Ordusu ismini alacaktır. Gerilla savaşı ilk başlarda İngiltere sömürge yönetimini zorlasa da MCP'nin silahlı mücadele yerine siyasi mücadeleye ağırlık vermesi, İngiliz yönetiminin gerillaların halk desteğini kesmek için toplu tutuklamalar, toplama kampları gibi uygulamalar yapması savaşı İngilizlerin lehine çevirecektir. Gerillalarla mücadele etmek için ilan edilen olağanüstü hâl uygulamaları 12 yıl boyunca sürecek, 1960 yılında sona erdirilecektir. İngiliz kontr-gerilla savaş metotları karşısında yenilgi yaşayan komünist parti Tayland sınırında 500 kişilik bir grup olacak kadar küçülmüştür. 1960 ve 70'li yıllarda parti yeniden örgütlenip silahlı mücadele başlatsa da her seferinde bastırılacaktır. 1989 yılında parti Malezya ve Tayland hükûmetleriyle barış anlaşması imzalar, buna göre parti üyeleri hiçbir takibata uğramadan Malezya ve Tayland'da sivil hayata dönerler.

<span class="mw-page-title-main">Malezya bayrağı</span> Ulusal bayrak

Malezya Bayrağı, Malezya devletinin resmi bayrağı.

<span class="mw-page-title-main">Johor Sultanlığı</span>

Malezya'nın Malay Yarımadası'nda hüküm sürmüş tarihi devlet.

Malezya'nın eyaletleri ve federal toprakları, Malezya'nın birinci düzey idari bölümleridir. Malezya 13 eyalet (Negeri) ve 3 federal topraktan oluşan federal bir devlettir.

<span class="mw-page-title-main">Heimwehr</span>

Heimwehr, 1920'li ve 30'lu yıllarda Avusturya'da faaliyet göstermiş, Almanya'daki Freikorps'a benzeyen milliyetçi bir silahlı yarı askerî örgüttü. Avusturya tipi faşizmin silahlı temsilciliğini üstlenmiş bu örgüt, Avusturyalı komünistlere karşı mücadele ediyor ve parlamenter sisteme karşı geliyordu.

<span class="mw-page-title-main">Birleşik Malay Ulusal Örgütü</span>

Birleşik Malay Ulusal Örgütü, Malezya'nın en büyük siyasi partisidir. Parti Ulusal Cephe koalisyonunun kurucu üyesi olup Malezya'nın bağımsızlığından bu yana ülke siyasetine hakimdir. Parti, Malay milliyetçiliğinin ve Malay kültürünün korunması ve yüceltilmesini vurgular ve Malezya'da İslam'ın korunması ve yayılmasını savunur.

Ulusal Cephe, Malezya'da sağ ve merkez partilerden oluşan siyasi partiler koalisyonudur. Genel başkanı Ahmed Zahid Hamidi'tır.

Bu liste, 2019 yılında Malezya'da gerçekleşen olayların bir listesidir.

<span class="mw-page-title-main">Britanya Malayası</span> Malay Yarımadası ve Singapurdaki 18 ve 20. yüzyıl ortaları arası İngiliz hegemonyası altındaki bir dizi eyalettir

Britanya Malayası, Malay Yarımadası ve Singapur'daki 18 ve 20. yüzyıl ortaları arası İngiliz hegemonyası altındaki bir dizi eyalettir. Hint devletlerini dışlayan "Britanya Hindistanı" teriminin aksine Britanya Malayası genellikle federe ve federe olmayan Malay Devletlerini tanımlamak için kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Abdullah CD</span> Malezyalı siyasetçi

Cik Dat bin Anjang Abdullah, yaygın olarak Abdullah CD olarak bilinen, Malaya Komünist Partisi'nin (CPM) başkanı ve Genel Sekreteri olarak görev yapan Malezyalı bir politikacıydı.