İçeriğe atla

Onik Gasparyan

Onik Viktori Gasparyan
Օնիկ Վիկտորի Գասպարյան
Ermenistan Silahlı Kuvvetleri Genelkurmay Başkanı
Görev süresi
8 Haziran 2020 - 10 Mart 2021
Yerine geldiğiArtak Davtyan
Yerine gelenArtak Davtyan[1]
Kişisel bilgiler
Doğum 6 Ocak 1970 (54 yaşında)
İcevan, Ermenistan SSC, Sovyetler Birliği
Askerî hizmeti
Bağlılığı  Ermenistan
Branşı Ermenistan Silahlı Kuvvetleri
Hizmet yılları 1993-günümüze
Rütbesi Orgeneral
Çatışma/savaşları Dağlık Karabağ Savaşı
2020 Dağlık Karabağ Savaşı

Onik Viktori Gasparyan (ErmeniceՕնիկ Վիկտորի Գասպարյան; d. 6 Ocak 1970; İcevan, Sovyetler Birliği), Ermeni orgeneral.[2] 25 Şubat 2021'de yapılan askeri darbe girişimi sebebiyle Başbakan Nikol Paşinyan tarafından görevden alındı.[3] Ancak Cumhurbaşkanı Armen Sarkisyan, Gasparyan'ın görevden alındığına ilişkin kararnameyi imzalamadı.[4]

Kaynakça

  1. ^ "Ermenistan Başbakanı Paşinyan, Genelkurmay Başkanlığına Davtyan'ın atandığını duyurdu". CNN Türk. 24 Mart 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Mart 2021. 
  2. ^ content. "MD RA - Onik Gasparyan". www.mil.am. 30 Mayıs 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Aralık 2020. 
  3. ^ "Arşivlenmiş kopya". 27 Şubat 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Şubat 2021. 
  4. ^ "Ermenistan Cumhurbaşkanı Sarkisyan'dan Paşinyan'a ret". TRT Haber. 27 Şubat 2021. Erişim tarihi: 27 Şubat 2021. 

İlgili Araştırma Makaleleri

Andranik Markaryan, Ermenistan Cumhuriyeti Devlet Başkanı Robert Koçaryan'ın sağ kolu olarak yıllarca Ermenistan Başbakanlığı yapmış Ermeni siyasetçidir. 25 Mart 2007 tarihinde başbakanlığı esnasında kalp krizi geçirerek ölmüştür. Böylece, 1999'da Ermenistan Millî Meclisinde vuku bulan silahlı çatışmada öldürülmüş olan Vazgen Sarkisyan'dan sonra görev başında ölen ikinci Ermenistan başbakanı olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Serj Sarkisyan</span> 3. Ermenistan devlet başkanı

Serj Azati Sarkisyan, 30 Haziran 1954, Hankendi), Ermeni siyasetçi ve Ermenistan eski başbakanıdır. 2008 ve 2018 yılları arasında Ermenistan'ın devlet başkanı olarak görev yapmıştır. Devlet başkanlığı görevinin ardından meclis tarafından başbakan seçilen Sarkisyan'nın başbakan seçilmesine karşı başlatılan eylemler sonucunda 23 Nisan 2018'de Ermenistan başbakanlığı görevinden istifa etmiştir. Makama vekaleten Karen Karapetyan atanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Ermenistan Silahlı Kuvvetleri</span> Ermenistan Cumhuriyetinin askerî gücü

Ermenistan Silahlı Kuvvetleri, 1992 yılında Ermenistan bağımsızlığını kazandıktan hemen sonra kurulmuştur. 2009 yılında bütçesi %2,3 artarak 495 milyon dolara ulaşmıştır. Serj Sarkisyan'ın Başkan seçilmesiyle beraber Ermenistan Savunma Bakanlığı'na Seyran Ohanyan getirilmiştir. Ermenistan'ın denize kıyısı olmadığından deniz kuvvetleri yoktur.

<span class="mw-page-title-main">Ermenistan başbakanı</span> Ermenistanın hükûmet başkanı

Ermenistan başbakanı, hükûmetin başıdır ve Ermenistan Hükûmeti içindeki en kıdemli bakandır. Anayasa tarafından verilen yetkiye göre "hükûmetin politikasının ana yönlerini belirlemesi, hükûmetin faaliyetlerini yönetmesi ve üyelerinin çalışmalarını koordine etmesi" gerekmektedir. Ayrıca anayasaya göre başbakan, ülkenin savunma politikasının ana yönlerini belirleyen Güvenlik Konseyine başkanlık eder; dolayısıyla başbakan fiilen Ermenistan Silahlı Kuvvetlerinin başkomutanıdır. Yeni 2015 anayasasına göre, başbakan Ermenistan siyasetindeki en güçlü ve etkili kişidir. Başbakan, Ulusal Meclisin oyu üzerine Ermenistan cumhurbaşkanı tarafından atanır. Başbakan, parlamentoda güvensizlik oyu ile görevden alınabilir. 2015 yılında yapılan anayasa referandumunda vatandaşlar Ermenistan'ın parlamenter cumhuriyete dönüştürülmesi lehinde oy kullandı.

<span class="mw-page-title-main">Vazgen Sarkisyan</span> 8. Ermenistan başbakanı

Vazgen Sarkisyan Ermenistan'ın eski başbakanı ve Ermenistan Silahlı Kuvvetleri'nin kurucusu.

<span class="mw-page-title-main">Tigran Sarkisyan</span> 12. Ermenistan başbakanı

Tigran Surani Sarkisyan, 9 Nisan 2008-13 Nisan 2014 tarihleri arasında Ermenistan'ın başbakanlığını yapan siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Karen Karapetyan</span> 14. Ermenistan başbakanı

Karen Karapetyan, Ermeni siyasetçi. 13 Eylül 2016 tarihinde Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan tarafından Ermenistan başbakanı olarak atandı. Bundan önce 2010-2011 yılları arasında Erivan Belediye Başkanı olarak görev aldı. 28 Ekim 2011 tarihinde görevinden istifa ederek, Kasım 2011'de Taron Margaryan yerine belediye başkanı seçildi. İstifasından sonra Gazprom için çalışmaya devam etmek için Rusya'ya döndü. 17 Nisan 2018 tarihinde başbakanlık görevini Serj Sarkisyan'a devretmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Zohrab Mnatsakanyan</span>

Zohrab Mnatsakanyan Ermeni diplomat ve siyasetçi. Mnatsakanyan 2018-2020 yılları arasında Ermenistan Dışişleri Bakanı olarak görev aldı. Bundan önce 2014-18 yılları arasında Ermenistan'ın Birleşmiş Milletler daimî temsilcisi görevinde bulundu.

<span class="mw-page-title-main">2018 Ermenistan protestoları</span>

2018 Ermenistan protestoları, Ermenistan'da 31 Mart 2018 tarihinde başlayan hükûmet karşıtı protesto gösterileridir. Protestolar, milletvekili Nikol Paşinyan önderliğinde çeşitli siyasi ve sivil toplum kuruluşları tarafından eski cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan'ın başbakan olarak üçüncü dönem görevine devam etmek istemesine karşı gerçekleşmiştir. 8 Mayıs 2018 tarihindeki seçimlerden sonra protestolar sona ermiştir.

<span class="mw-page-title-main">Nikol Paşinyan</span> 15. Ermenistan başbakanı

Nikol Vovayi Paşinyan, 8 Mayıs 2018'de Ermenistan başbakanı olarak göreve başlayan Ermeni siyasetçi, eski gazeteci ve editör. Asıl mesleği gazetecilik olan Paşinyan 1998'de kendi gazetesini kurdu ancak bir sene sonra gazetesi iftiralı yazı içerdiği gerekçesiyle kapatıldı. Dönemin Ulusal Güvenlik Bakanı Serj Sarkisyan'a hakaret ettiği gerekçesiyle bir yıl hapis cezasına çarptırıldı. 1999-2012 yılları arasında Haykakan Zhamanak adlı gazetenin editörlüğünü yaptı. Ermenistan'ın ilk cumhurbaşkanı Levon Ter-Petrosyan'ın destekçisi olmakla birlikte, ikinci cumhurbaşkanı Robert Koçaryan, Savunma Bakanı Serj Sarkisyan ve onların müttefiklerine karşı eleştirel bir duruş sergiledi. Ermenistan'ın Rusya ile olan yakın ilişkilerini eleştirdi ve Türkiye ile daha yakın ilişkiler kurulması gerektiğini belirtti.

<span class="mw-page-title-main">Sivil Sözleşme (Ermenistan)</span> Ermenistanda bir siyasi parti

Sivil Sözleşme, Ermenistan'da faaliyet gösteren merkezci bir siyasi partidir.

<span class="mw-page-title-main">Birleşik Liberal Ulusal Parti (MIAK)</span>

Birleşik Liberal Ulusal Parti, Ermenice baş harfleriyle de bilinir, 2007 yılında kurulan ve merkezi Erivan, Ermenistan'da bulunan bir Ermeni ulusal liberal siyasi partisidir. Kurucu ortak Levon Martirosyan, 2012 yılında Ermenistan Cumhuriyetçi Partisi'nden milletvekili seçildi.

<span class="mw-page-title-main">Birleşik İşçi Partisi (Ermenistan)</span> Ermenistanda bir siyasi parti

Birleşik İşçi Partisi Ermenistan'da sosyal demokrat bir siyasi partidir. Gurgen Arsenyan liderliğindedir.

Ermenistan Demokrat Partisi Ermenistan'da görülen demokratik bir sosyalist siyasi partidir. 1991 yılında, Sovyet dönemi Ermenistan Komünist Partisi'nin son sekreteri Aram Gaspar Sarkisyan tarafından kuruldu.

2021 Ermenistan darbesi veya 25 Şubat Ermeni Muhtırası, Ermenistan Silahlı Kuvvetlerinin Genelkurmay Başkanı Onik Gasparyan ile üst düzey subayların Başbakan Nikol Paşinyan'a bir muhtıra vererek İkinci Paşinyan Hükûmeti'ni istifa etmeye zorladığı askerî müdahaledir.

<span class="mw-page-title-main">Tek Ermenistan Partisi</span> Ermenistanda bir siyasi parti

Tek Ermenistan Partisi Ermenistan'da merkezci bir siyasi partidir. 19 Şubat 2019 tarihinde Arthur Gazinyan tarafından kurulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Vatan Partisi (Ermenistan)</span>

Vatan Partisi Ermenistan'da merkez sağ bir siyasi partidir. 30 Mayıs 2020'de Artur Vanetsyan tarafından kurulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">2018 Ermenistan parlamento seçimleri</span>

2018 Ermenistan parlamento seçimleri, 9 Aralık 2018 tarihinde Ermenistan Ulusal Meclisinin üyelerinin belirlenmesi için yapılmış erken seçim.

<span class="mw-page-title-main">2021 Ermenistan parlamento seçimleri</span>

2021 Ermenistan parlamento seçimleri, 20 Haziran 2021'de Ermenistan'da yapılan erken seçim. Aralık 2023'te yapılması gereken seçimler, 2020 Dağlık Karabağ Savaşı ve Şubat 2021'deki darbe girişimi nedeniyle yaşanan siyasi kriz nedeniyle daha erken bir tarihte düzenlendi.

<span class="mw-page-title-main">Zürih Protokolleri</span> 2009 yılında Türkiye ve Ermenistan tarafından imzalanan ve yürürlüğe girmeyen anlaşma

Zürih Protokolleri veya resmî adıyla Türkiye Cumhuriyeti ile Ermenistan Cumhuriyeti Arasında Diplomatik İlişkilerin Kurulmasına Dair Protokol ile Türkiye Cumhuriyeti ve Ermenistan Cumhuriyeti Arasında İlişkilerin Geliştirilmesine Dair Protokol, Ermenistan ve Türkiye tarafından 10 Ekim 2009 tarihinde İsviçre'nin Zürih şehrinde imzalanan ve iki ülke ilişkilerini normalleştirme sürecini başlatmayı öngören ikili bir protokol. Protokoller, resmî diplomatik ilişkilerin kurulmasını, 1993 yılından beri kapalı olan Türkiye-Ermenistan sınırının açılmasını ve Ermeni Soykırımı konusunda ortak bir tarih komisyonunun kurulmasına ilişkin hükümler içermekteydi. Hiçbir zaman yürürlüğe girmeyen anlaşma, İsviçre, Amerika Birleşik Devletleri, Avrupa Birliği, Fransa ve Rusya arabuluculuğunda imzalandı.