İçeriğe atla

Oni

Bir oni heykeli

Oni (Japonca), Japon folklorunde şeytanlar, canavarlar olmak üzere bir çeşit yōkai türüdür. Özellikle Japon sanatında, edebiyatta ve tiyatroda popüler karakterlerdir.[1]

Oni, Japon folklorunun en büyük simgelerinden biridir. Oni tasvirleri çok fazladır çoğu vahşi, başlarından çıkan iki uzun boynuzlu yaratıklar olarak tasvir edilir. Deri renkleri farklı olabilir. Oniler iblis, cehennemdeki lanetlilerin cezalandırıcılarıdır. Oni aslında felaketlere ve diğer kötü şeylere neden olan görünmez ruhlar olduğu için, "oni" kelimesinin bazen (隠) saklanmak ve ya gizlemek anlamına gelen on'yomi kelimesinden geldiği tahmin edilmektedir. Bu belirsiz varlıklar, insanları aldatmak için çeşitli biçimler alabilir. Böylece bu biçimsiz yaratıklar için "hayalet" anlamına gelen (鬼) kullanılmaya başlandı.[]

Kaynakça

  1. ^ Lim, Shirley; Ling, Amy (1992). Reading the literatures of Asian America. Temole University Press. s. 242. ISBN 0-87722-935-X. 27 Haziran 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Temmuz 2017. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Trol (mitoloji)</span>

Trol, İskandinavya folkloründe geçen ve korkunç gözüken bir mistik, insanımsı devasa yaratıktır. Troller folklörde, İngiliz peri masallarındaki Ogreler benzeri şeytani devlerden, dağlarda yaşayan, dağa insanları kaçıran, vahşi ve daha insan benzeri yaratıklara kadar birçok farklı şekilde tasvir edilmişlerdir. Aslen Şamanik doğa ruhları olarak, ortaya çıkmışlardır. Başlangıçta yalnızca bazı özel doğa ruhu türleri için kullanılırken daha sonraları anlamı genişlemiş ve cüceler ile Jötunn devleri dahil her çeşit esrarlı varlığı ifade etmekte de kullanılmıştır. Cermen dillerinde Trol tanımı "Doğaüstü" ve "Gizemli" gibi anlamlara gelmektedir. Trol kelimesi de "Şiddetli", "Kötü niyetli" gibi farklı anlamlar da kazanmış, İsveç'te kara büyüye Troldom, sihir numarasına Trylle denmiştir. Ama bu yeni anlamların mitolojik varlıkla ve şamanizmle bir ilgisi yoktur. Shetland ve Orkney masallarında, troller trowe olarak anılmıştır. Japoncada ise trol için kullanılan sözcük tororu`dur. Huldra da bir Troll türü sayılmaktadır. Bu yüzden Huldufolk halkı da Troller olarak anılır. İskandinav inançlarında Troller, Elf ve cücelerle birlikte yer iyesi anlamına gelen "Vaettir" tanımı kapsamına girmektedir. Doğa ruhları için kullanılan bir tanımdır. İskandinav folklorunda iki tip Trol vardır. Biri dağlarda ve ormanlarda yaşayan, Jötunlara benzeyen devasa Troller ve toprağın altında ve ormanın derinliklerinde yaşayan genelde kısa boylu olan, Huldra ve Elflere yakın olan Troller.

<span class="mw-page-title-main">Hentai</span> Yetişkin içerikli Japon çizgi romanları, animasyon filmleri ve video oyunlarına verilen genel isim

Hentai (Japonca: 変態 veya へんたい romanize:hen'taī

<span class="mw-page-title-main">Ejderha</span> efsanevi canavar

Ejderha, yarasa kanatlı, dikenli kuyruklu, derisi pullu, ağzından ateş saçan dev kertenkele ya da yılan biçimindeki efsanevi canavardır. Tarih öncesinin ejderhayı andıran dev sürüngenleri hakkında hiç bilgi yokken bile bu yaratıkların varlığına inanılırdı. Yunancadaki δράκων (drákōn) sözcüğü başlangıçta her türlü büyük yılan için kullanılırdı.

<span class="mw-page-title-main">Peri</span>

Peri, birçok farklı kültürün efsane, folklor ve mitolojisinde bulunan bir ruh veya doğaüstü yaratıktır. Genellikle insan görünümünde, çoğunlukla çok küçük olduğu ve uçmak, büyü yapmak, geleceği görmek veya etkilemek gibi doğaüstü güçlere sahip olduğu düşünülmüş ve böyle tasvir edilmiştir. Popüler kültürde çoğunlukla genç ve güzel kadınlar olarak tasvir edilseler de, eskiden bitkin yaşlı kadınlar veya yaramaz yaşlı erkekler olarak tasvir edilirlerdi. Farsça kökenli bir kelimedir. Farsça anlamı büyü yapan, büyüleyen kadındır ve kelimenin kökeni Farsça kanat anlamındaki "par" dır.

<span class="mw-page-title-main">A'raf Suresi</span> Kuranın 7. suresi

A'raf suresi, İslam dininin kutsal kitabı Kur'an'ın yedinci suresidir. Sure 206 ayetten oluşur.

<span class="mw-page-title-main">Etnografya</span> İnsanın toplumsal varlığını niteliksel ve niceliksel olarak inceleyen bilim dalı

Etnografya, kavimleri karşılaştırarak inceleyen, kültür oluşumlarını araştıran, kültür bilimidir. İnsanın toplumsal varlığını niteliksel ve niceliksel olarak inceler. Bu incelemeleri alan çalışmasına göre gerçekleştirir. Bütünlükçü bir yöntem tercih eder. Bu yönteme göre insan-toplum ilişkisi birbirinden ayrı ögeler olarak anlaşılamaz. Geleneği gezi yazıları ve sömürgecilik dönemi raporlarına da dayanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Kappa (mitoloji)</span>

Kappa, Japon folklorunda vampiri andıran şehvet düşkünü yaratıklara verilen isimdir. Şeytan benzeri oniden daha akıllıdır ve insanlara daha az kötülük besler. İnsanlara kırık-çıkıkçılığı kappaların öğrettiğine inanılır. Efsanelerde, minyatür ve resimlerde yeşil-sarı renkte, maymun görünümlü balık veya timsah pullarıyla kaplı, 10 yaşlarında bir çocuk boylarında tasvir edilir. Kappaların başlarının üzerinde suyla dolu çukurlar bulunduğu, bu su dökülürse doğaüstü güçlerinin kaybolacağına inanılır. İnsanların kappalarla karşılaşmasını anlatan pek çok efsane ve masal vardır. Bunların hepsinde de kappaların verdikleri sözleri tuttuklarından bahsedilir. Onları sözlerinden vaz geçirmenin en kolay ve güvenilir yolu, tuzağa düşürmektir. Bir takım tuzak ve hilelerle bir kappanın başını eğmesini, böylece başının üzerindeki suyun dökülmesini sağlamak gerekir. Bir diğer yol ise yaşadıkları sulara salatalık veya hıyarlar atmaktır. Hıyara düşkün olan kappalar, bunları yediklerinde uysallaşırlar. Ayrıca kappaların ateşten ve özellikle büyük yangınlardan çok korktukları bilinmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Canavar</span> tuhaf yaratık

Canavar; mitolojilerde, masallarda ve efsanelerde bahsedilen vahşi hayvan, olağanüstü, yırtıcı canlı. Türk kültüründe Guyuk (Güyük) veya Azman olarak da bahsedilir. Değişik biçimlerde tasvir edilir. Çoğu zaman her tür sıra dışı ve yırtıcı varlığı ifade etmekte kullanılır. Azerbaycan Türkçesinde canavar sözcüğünün yırtıcı hayvan manası daralarak, doğrudan "kurt" anlamını taşır hale gelmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Fuji Dağı</span> Japonyada bulunan bir dağ

Fuji Dağı , Honshu adasında bulunan, 3.766 m yüksekliğiyle Japonya’daki en yüksek dağdır. Asya adalarında bulunan ikinci en yüksek yanardağdır ve dünya üzerindeki en yüksek yedinci ada doruğunu oluşturur. Fuji Dağı aktif bir startovolkan olmakla beraber, en son 1707-1708 yılları arasında patladı. Dağ, Tokyo şehrinin 100 km güneybatısında bulunur ve açık havalı günlerde şehirden rahatça görülebilir. Fuji Dağı'nın beş ay boyunca karlı olan simetrik konisi, Japonya'nın kültürel ikonu haline gelmiş, özellikle de sanat ve fotoğrafçılıkta betimlenir; ayrıca turist ve dağcıların sıkça ziyaret ettiği bir doğa harikasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Griffon</span> mitoloji

Griffon veya griffin, genellikle aslan vücutlu, kartal kanatlı ve kafalı mitolojik yaratıktır. Farklı betimlemelerinde hayvanın dört ayağı da aslan ayağı, yalnız arka ayakları aslan ayağı veya tüm ayakları kartal ayağı olabilir. Antik Yunancada "kıvrılmış", "kırık" anlamındaki "grýps veya gryphos" sözcüklerinden türediği düşünülür. Latinceye "grýphus" şeklinde geçmiştir. Grifonlar göğü, tan ağarışını, ilim, irfan ve kuvvet gibi kavramları ifade eder.

İngiliz yazar J. K. Rowling'in yarattığı Harry Potter serisinde sihir, doğanın kanunlarını geçersiz kılmak için kullanılabilecek doğaüstü bir güç olarak tasvir edilmiştir. Seride birçok kurgusal büyülü yaratık bulunduğu gibi sıradan hayali yaratıklar roman dünyasında yeni sihirli özellikler sergilemektedir. Nesneler de, büyülenebilir ya da büyülü özelliklerle geliştirilebilir. İnsanlar küçük bir kısmı büyü gücüne sahiptir ve bu insanlar büyü gücüne sahip olmayan muggleların aksine "cadı" ve "büyücü" olarak adlandırılır.

<span class="mw-page-title-main">Goblin</span>

Goblinler, kötü ruhlu, huysuz, zararlı, tuhaf-çirkin vücutlu, cin ahalisinden bir hayalet türüdür, boyu bir cüceninki ile bir insanınki arasında değişik uzunluklarda olabilir. Yer aldıkları hikâyeye ve kültüre göre, goblinlere değişik yetenekler ve şekiller atfedilir. Bunlardan bazılarında goblinler, Brownie benzeri küçük yaramaz yaratıklar olarak tasvir edilir.

<span class="mw-page-title-main">Nissan Serena</span> Araba modeli

Nissan Serena, Nissan tarafından 1991 yılından bu yana üretilen bir minivan modelidir. Araç Nissan Elgrand'ın alt modelidir.

<span class="mw-page-title-main">Japon ejderhası</span>

Japon ejderhası, Japon mitolojisinde bulunan efsanevi yaratıklardır. Japon ejderhası efsaneleri, yerel efsaneler ile Çin, Kore ve Hindistan'dan gelen ejderhalar hakkındaki hikâyelerin karışımından oluşur. Ama kendi kültürlerinden gelen Ejderha konseptleri de var olmuştur.Ejderhanın stili Çin ejderhasından büyük ölçüde etkilenmiştir. Diğer Asya ejderhaları gibi, çoğu Japon olanı yağış ve su cisimleri ile ilişkili su tanrılarıdır ve tipik olarak pençeli ayakları olan büyük, kanatsız, serpantinli yaratıklar olarak tasvir edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Görsel roman</span>

Görsel roman, dijital bir etkileşimli kurgu türüdür. Görsel romanlar genellikle yazı odaklı bir anlatıyı çizim, müzik ve bazen oynanışla birleştirir. Bu tür çoğu zaman video oyunu olarak kabul edilir ancak her görsel roman kendini oyun olarak kabul etmez ve görsel romanların gerçekten oyun olup olmadığı hala süren bir tartışma konusudur.

Ordet Co., Ltd., Japonya merkezli bir animasyon stüdyosudur. Şirket, Ağustos 2007 tarihinde Yutaka Yamamoto tarafından kurulmuştur. Şirketin merkezi Tokyo'nun Suginami semtinde yer almaktadır.

Mononoke (物の怪), klasik Japon edebiyatı ve halk inançlarına göre insanların ruhlarını ele geçirip acı çektiren, hastalığa ve hatta ölüme sebep olabilen ruhlardır. İntikamcı ruhlar, ölülere ait ruhlar ve canlılara ait ruhlar gibi türleri bulunur. Mononoke bazen yōkai veya henge anlamına da gelmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Paleo sanatı</span> bilimsel kanıtlara göre tarih öncesi yaşamı tasvir etmeye çalışan sanat türü

Paleo sanatı, tarih öncesi yaşamı bilimsel kanıtlara göre tasvir etmeye çalışan herhangi bir orijinal sanatsal çalışmadır. Paleo sanatına ait eserler, fosil kalıntılarının temsili veya canlılar ile ekosistemlerinin kurgusal tasvirleri olabilir. Paleo sanatı, genellikle tarih öncesi hayvanların popüler kültürdeki tasvirlerine dayanır ve bu da halkın bu hayvanlara yönelik algısını etkiler ve bu hayvanlara olan ilgiyi artırır. "Paleo sanatı" kelimesi, diğer gayri resmi anlamda, tarih öncesi sanatın adı olarak çoğunlukla mağara resimlerinde de kullanılır. Bu terimin alternatif kavramı, arkeolojik toplumun alanıdır.

Ao Oni, noprops tarafından geliştirilen 2008 yapımı bir macera hayatta kalma-korku video oyunudur. Oyun, Kasım 2008 tarihinde Japonya'da Microsoft Windows için freeware olarak piyasaya sürüldü. Daha sonra Kenji Kuroda tarafından satın alınarak light novel, manga, film ve animeye de uyarlandı.

<span class="mw-page-title-main">Satake Yoshishige</span> Japon derebeyi/daimyō (1547 – 1612)

Satake Yoshishige, Sengoku döneminin sonlarında ve Edo döneminin başlarında yaşamış bir Japon samuray ve daimyō. Satake boyunun 18. lideri olup savaşlardaki acımasızlığı nedeniyle "Canavar Yoshishige" olarak da bilinmekteydi.