İçeriğe atla

Ongal Muharebesi

Ongal Muharebesi
Bizans-Bulgar savaşları

Birinci Bulgar İmparatorluğu'nun kuruluşu. Asparuh'un ordusu kırmızı, IV. Konstantinos'un ordusu mavi gösterilmiştir.
Tarih680 yazı
Bölge
Ongal bölgesi muhtemelen Tuna Deltası (günümüzde Tulça ili, Romanya)
Sonuç Mutlak Bulgar zaferi, Bulgaristan'ın oluşumu
Taraflar
Ön Bulgarlar
Seven Slavic tribes
Bizans İmparatorluğu
Komutanlar ve liderler
AsparuhIV. Konstantinos
Güçler
yaklaşık 10-12,000[1][2][3] "tüm themata"[4] 15,000'den 25,000'e[5][6][7] 50,000'e kadar[8]
Kayıplar
Az Ağır

Ongal Muharebesi 680 yazında, Romanya'nın Tulça ili, Peuce Adası yakınlarındaki Tuna Deltası ve çevresinde belirtilmemiş bir yer olan Ongal bölgesinde gerçekleşmiş muharebedir. Kısa bir süre önce Balkanlar'ı işgal eden Ön Bulgarlar ile sonunda savaşı kaybeden Bizans İmparatorluğu arasında gerçekleşen bu muharebe, Birinci Bulgar İmparatorluğu'nun kurulması için çok önemlidir.

Çatışmanın kökenleri

632'de Kubrat Han, Ön Bulgarları Karadeniz ve Hazar Denizi kıyıları boyunca Büyük Bulgar Hanlığı'nda birleştirdi. 660'larda ölümünden sonra oğulları hanlığı kendi aralarında paylaştı. En büyük oğul Batbayan, Poltava'daki tahtı miras aldı, ancak İdil Bulgarlarının nihayetinde yerleşeceği kuzeye genişleme seferleri ile imparatorluğunu genişleten, Don-Volga Hazarlarını (Kutrigler) yöneterek devletin birliğini baltalayan hırslı akrabası Cozarig (Kotrak) tarafından mağlup edildi ve yönetimine boyun eğdi. Kubrat'ın üçüncü oğlu Asparuh batıya doğru yürüdü ve Tuna'nın doğu kıyısındaki Ongal bölgesine yerleşti. Sonunda Avarlar karşı koydular ve Asparuh yönetimini pekiştirdikten sonra güneydeki Bizans topraklarına saldırdılar.

Bu süre zarfında Bizans İmparatorluğu, yakın zamanda başkent Konstantinopolis'i kuşatan Araplar ile savaş halindeydi. Ancak 680 yılında Bizanslılar Arapları yendiler ve bir barış anlaşması imzaladılar. Bu başarıdan sonra imparator IV. Konstantinos Bulgarlara karşı hareket etmekte özgürdü ve Asparuh karşısında bir orduya komuta etti. Bu arada Bulgar lider, Bizanslılara karşı karşılıklı koruma için Yedi Slav kabilesiyle ittifak yaptı ve bir federasyon kurdu.

Muharebe

Konstantinopolis Patriği ve vakainüvis I. Nikiforos'a göre:

Piyade, savaş hatlarında Tuna Nehri'ndeki Onglos'a doğru ilerledi ve filoya yakınlarda demirleme emri verildi. Yoğun ve çok sayıda hattı gören Bulgarlar çaresiz kaldılar, söz konusu tahkimattan kaçtılar ve kendilerini savunmaya hazırladılar. Sonraki 3-4 gün içinde hiçbiri gelmeye cesaret edemedi ve Romalılar bataklıklar yüzünden savaş istemedi. Roma'nın zayıflığını gören pis insanlar kendilerini toparladılar ve daha cesur hale geldiler. İmparator gut hastalığından muzdaripti ve banyo yapmak için Messembria'ya dönmek zorunda kaldı, generallerini savaşa başlamak ve tahkimatlarından ayrılırlarsa onları bir savaşa sokmak zorunda bıraktı. Aksi takdirde onları kuşatma altına alıp ve ilerlemelerini kontrol edeceklerdi. Ancak süvariler, imparatorun onları terk ettiği söylentisini yaydı ve kimse tarafından kovalamadan kendi başlarına kaçtılar. Bulgarlar bunu görünce onlara saldırdılar ve onları kovaladılar ve çoğunu kılıçlarla öldürdüler ve birçoğu yaralandı. Ve geçtikleri Tuna Nehri'ne kadar kovaladılar.

Bulgarlar, Peuce Adası yakınlarındaki bataklık bölgesine ahşap surlar inşa etmişlerdi. Bataklıklar, Bizanslıları zayıf bir konumdan ve daha küçük gruplar halinde saldırmaya zorladı, bu da saldırılarının gücünü azalttı. Surlardan devam eden saldırılarla, Bulgar savunması sonunda Bizanslıları bir bozguna sürükledi ve ardından Bulgar süvarileri geldi. Bizans askerlerinin çoğu öldü. Yaygın inanışa göre imparator bacak ağrısı çekerek tedavi görmek için Nesebar'a gitti. Birlikler onun savaş alanından kaçtığını ve bunun karşılığında kaçmaya başladığını düşündüler. Bulgarlar ne olduğunu anlayınca, cesareti kırılmış düşmanlarına saldırdılar ve onları yendiler.

Muharebenin planı

Neticesi

Zaferin ardından Bulgarlar güneye ilerledi ve Koca Balkan Dağları'nın kuzeyindeki toprakları ele geçirdiler. 681'de Bizanslıları yeniden yenerek Trakya'yı işgal ettiler. IV. Konstantinos kendini bir çıkmazda buldu ve barış istedi. 681 yılında imzalanan antlaşması ile Bizanslılar yeni Bulgar devletinin kurulmasını kabul ettiler ve imparatorluk için büyük bir aşağılama olan Bulgar yöneticilerine yıllık haraç ödemek zorunda kaldılar.

Önemi

Bu muharebe, Bizans ve Frank Krallığı ile birlikte 9. ve 10. yüzyılda Avrupalı bir süper güç haline gelecek olan güçlü bir devletin yaratılmasına yol açtığı için Avrupa tarihinde önemli bir andır. Orta Çağ'ın çoğu boyunca güney Slav Avrupa'nın kültürel ve manevi merkezi haline geldi.

Kalıtı

Güney Shetland Adaları, Antarktika'daki Livingston Adası'nda Tangra Dağları'nda yer alan Ongal Tepeciği, tarihi Ongal bölgesinin adıyla anılmaktadır.

Kaynakça

  1. ^ “The Size of Bulgaria’s Medieval Field Armies: A Case Study of Military Mobilization Capacity in the Middle Ages,” by Aleksandar Stoyanov, The Journal of Military History, 83:3 (July 2019): pp. 719-746.
  2. ^ Образуване на българската народност. Димитър Ангелов (Издателство Наука и изкуство, "Векове", София 1971) с. 202—203.
  3. ^ Dennis P. Hupchick, The Bulgarian-Byzantine Wars for Early Medieval Balkan Hegemony: Silver-Lined Skulls and Blinded Armies, Springer, 2017, 3319562061, p. 49.
  4. ^ The Chronicle of Theophanes Confessor. Byzantine and Near Eastern History, AD 284-813. Oxford, 1997, p. 498
  5. ^ Treadgold, Warren (1997). A History of the Byzantine State and Society (İngilizce). Stanford, Kaliforniya: Stanford University Press. s. 576. ISBN 0-8047-2630-2. .
  6. ^ Byzantium in the Seventh Century: The transformation of a Culture, J. F. Haldon, Cambridge University Press, 1997, 052131917X, стр. 253.
  7. ^ Whittow, Mark (1996). The Making of Byzantium, 600-1025 (İngilizce). Berkeley and Los Angeles, Kaliforniya: University of California Press. s. 188. ISBN 978-0-520-20496-6. .
  8. ^ Чолпанов, Б., и др, История на Българите: Военна история, 2007, стр. 73 // Cholpanov, B. and others. History of the Bulgarians: Military history, 2007, p. 73

Konuyla ilgili yayınlar

  • Атанас Пейчев и колектив, 1300 години на стража, Военно издателство, София 1984.
  • Йордан Андреев, Милчо Лалков, Българските ханове и царе, Велико Търново, 1996.
  • Пламен Павлов, Историята - далечна и близка, Велико Търново, 2010.

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Asparuh</span> Bulgar hanı, komutanı ve lideri

Asparuh ya da Isperih, bilinen en büyük Bulgar hükümdarı. Bir Türk boyu olan Hazarların ittirmesiyle batıya göç ederek Tuna havzasında Birinci Bulgar İmparatorluğu'nu kurmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Hadrianapolis Muharebesi (1205)</span>

Hadrianapolis Muharebesi, 14 Nisan 1205 tarihinde Bulgar çarı Kaloyan ile Latin İmparatoru I. Baudouin komutasındaki Haçlılar arasında yaşanmış savaştır. Kumanlar ve Bizanslıların desteği ile başarılı bir pusu kuran Bulgarlar tarafından savaş kazanılmıştır. Aralarında Blois Kontu I. Louis'in de bulunduğu yaklaşık 300 şövalye öldürülmüştür. Latin İmparatoru I. Baodouin'in esir edilmiş, sonra kör edilmiştir, esareti sırasında da ölmüştür. Bulgarlar Trakya ve Makedonya'ya ilerlemişlerdir. Baodouin'in yerine en genç kardeşi Henri 20 Ağustos 1206 tarihinde tac giymiştir. Bu savaşla ilgili ana kaynak Geoffroy de Villehardouin'in kronikleridir. Bu savaşa Haçlılar tarafında katılmasına rağmen, Dördüncü Haçlı seferi'ne bakışı genellikle Haçlılar aleyhine ön yargılıdır.

<span class="mw-page-title-main">İkinci Bulgar İmparatorluğu</span> 12-14. yüzyıllar arasında hüküm sürmüş Bulgar devleti.

İkinci Bulgar İmparatorluğu, 1185 ile 1396 yılları arasında var olmuş Bulgar devletidir.

<span class="mw-page-title-main">Versinikia Muharebesi</span> savaş

Versinikia Savaşı Birinci Bulgar İmparatorluğu ile Bizans İmparatorluğu arasında 813 yılında Hadrianapolis şehri civarında gerçekleşmiş savaş.

<span class="mw-page-title-main">Achelous Muharebesi (917)</span>

Acheloos ya da Achelous Muharebesi , ayrıca Anchialus Muharebesi olarak da bilinir, 20 Ağustos 917 günü, Bulgaristan'ın Karadeniz sahiline yanında, Tuthom kalesine yakın Achelous nehrinde Bulgar ve Bizans kuvvetleri arasında gerçekleşmiştir. Bulgarlar'ın kesin zaferi, Simeon'in önceki başarılarını güvence altına alırken, aynı zamanda onu çok iyi korunan Bizans başkenti Konstantinopolis ile Mora hariç tüm Balkan yarımadasının de facto hükümdarı yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Setina Muharebesi</span>

Setina Muharebesi, Bulgar ve Bizans orduları arasında modern Yunanistan'ın kuzeyinde Setina'da (Skopos) 1017 Sonbaharında gerçekleşmiştir. Bizans zaferi ile sonuçlanmıştır.

Manastır (Bitola) Muharebesi Bitola, yakınlarında Bulgar topraklarında, voyvoda Ivats komutasında Bulgar ordusu ile stratigos Georgios Gonitsiatis komutasında Bizans ordusu arasında gerçekleşmiştir. Birinci Bulgar İmparatorluğu ile Bizans İmparatorluğu arasındaki son açık savaşlardan biriydi. Bulgarlar galip gelmişti ve Bizans İmparatoru II. Basileios, dış duvarları Bizanslılar tarafından zaten tahrip edilmiş olan Bulgar başkenti Ohri'den çekilmek zorunda kaldı. Ancak Bulgar zaferi, Bulgaristan'ın Bizans egemenliğine girmesini ancak 1018 yılına erteledi.

Arkadiopolis Muharebesi Bulgar İmparatorluğu ile Bizans İmparatorluğu arasında 1194 yılında Türkiye'de günümüz Lüleburgaz şehrinin yakınlarında gerçekleşmiş bir muharebedir. Bulgarların zaferi ile sonuçlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Sperkhios Muharebesi</span>

Sperkhios Muharebesi 997 yılında orta Yunanistan'da Lamya şehri yakınında Sperkhios Nehri kıyılarında gerçekleşmiştir. Bir önceki yıl Yunanistan'ın güneyine ilerlemiş Çar Samuil komutasındaki Bulgar ordusu ile general Nikiforos Uranos komutasındaki Bizans ordusu arasındaki bir muharebedir. Bizans zaferi neredeyse Bulgar ordusunun tamamını yok etmiş, güney Balkanlar ve Yunanistan'daki akınları sona erdirmiştir. Muharebenin ana kaynağı dönemin Bizans imparatoru II. Basileios'un hayatını anlatan tarihçi İoannis Skilicis'in Tarihin Özeti adlı kitaptır.

Konstantinopolis Muharebesi, Haziran 922'de Bizans İmparatorluğu'nun başkenti Konstantinopolis'in civarında, 913-927 Savaşı sırasında, Bulgar İmparatorluğu kuvvetleri ile Bizanslılar arasında gerçekleşmiş çatışmadır. Yazın, Konstantinopolis'in civarında gerçekleşen Bulgar akınlarını püskürtmek için, Bizans imparatoru I. Romanos, Saktikios komutasında birlikler gönderdi. Bizanslılar Bulgar kampına baskın düzenledi ancak ana Bulgar güçleriyle karşı karşıya kaldıklarında yenildiler. Muharebe alanından geri çekilirken, Saktikios ölümcül yaralar aldı ve takip eden gece öldü.

Pegae Muharebesi 11 ile 18 Mart 921 tarihleri arasında Bizans İmparatorluğu'nun başkenti Konstantinopolis'in civarında, 913-927 Savaşı sırasında, Bulgar İmparatorluğu kuvvetleri ile Bizanslılar arasında gerçekleşmiş çatışmadır. Muharebe, Balıklı Meryem Ana Rum Manastırı yakınında Pegae isimli bir semtte gerçekleşmiştir. Bizans hattı daha Bulgarların ilk ataklarında çökmüş, komutanları muharebe meydanından kaçmıştır. Bundan sonraki süreçte çoğu Bizans askeri kılıcı ile öldürülmüş öldürülmüş, boğulmuş veya ele geçirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Krum hanedanı</span>

Krum hanedanlığı, Bulgaristan Hanı Krum (803-814) tarafından kurulan ve 803 ve 991 yılları arasında Birinci Bulgar İmparatorluğu'nun hükümdarlarını temsil eden kraliyet ve daha sonra imparatorluk ailesini ifade eder. Bulgar tarihinin, en büyük toprak genişliğine ulaştı ve altın kültür ve edebiyat çağını tetiklemiştir. Kral Simeon'un döneminde Altın Çağlarını yaşamışlardır.

<span class="mw-page-title-main">Anhialos Muharebesi (708)</span> Bizans ile Bulgaristan arasında gerçekleşen çatışmadır

Anhialos Muharebesi 708 yılında, Bizans İmparatorluğu ile Birinci Bulgar İmparatorluğu arasında, Anhialos kasabası yakınlarında gerçekleşen çatışmadır. Sonuç, Bulgar zaferidir.

<span class="mw-page-title-main">Trayan Boğazı Muharebesi</span> Bizans-Bulgar savaşlarının parçası

Trayan Boğazı Muharebesi 986 yılında Bizans ve Bulgar kuvvetleri arasında bir savaştı.

<span class="mw-page-title-main">Belasitsa Muharebesi</span> Bizans-Bulgar savaşlarının parçası

Belasitsa Muharebesi 29 Temmuz 1014'te Bizans İmparatorluğu ile Birinci Bulgar İmparatorluğu arasında gerçekleşti. Bu, Bizans İmparatoru II. Basileios ile Bulgar İmparatoru Samuil arasında 10. yüzyılın sonlarında ve 11. yüzyılın başlarında yaklaşık yarım yüzyıl süren mücadelenin sonucuydu. Sonuç, kesin bir Bizans zaferiydi.

Strumitsa Muharebesi Birinci Bulgar İmparatorluğu ile Bizans İmparatorluğu kuvvetleri arasında Ağustos 1014'te Kuzey Makedonya'nın Strumica şehri yakınlarında meydana gelmiştir. İmparator Samuil'in oğlu Gavril Radomir komutasında Bulgar kuvvetleri, muharebede ölen Selanik valisi Theofilaktos Botaneiatis komutasında Bizans kuvvetlerini mağlup etmişlerdir. Valisinin ölümünden sonra Bizans İmparatoru II. Basileios, Bulgaristan'dan geri çekilmek zorunda kaldı ve son Belasitsa Muharebesi'ndeki başarısından yararlanamadı.

Varna Kuşatması 21-24 Mart 1201 tarihleri arasında Bulgaristan'ın Karadeniz kıyısında bulunan Varna'da Bulgarlar ile Bizanslılar arasında gerçekleşmiştir. Bulgarlar galip gelmiş ve şehri ele geçirmişlerdir.

<span class="mw-page-title-main">Berzitia Muharebesi</span> Orta çağ muharebesi

Berzitia Muharebesi ya da Litosoria Muharebesi ya da Lithosoria

Selanik Muharebesi 1014 yazında, aynı dönemde Kuzey Yunanistan'da bulunan Selanik kenti yakınlarında Bulgar ve Bizans İmparatorlukları arasında yaşanan bir muharebedir. Nestoritsa komutasındaki Bulgar ordusu, Selanik valisi Theofilaktos Botaneiatis komutasındaki Bizanslılar tarafından bozguna uğratılmış ve Belasitsa ile Ográzhden dağları arasındaki Bulgar surlarına saldıran Bizans'ın ana kuvvetlerini saptıramamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Konstantin Tih</span>

Konstantin Tih, 1257-1277 yılları arasındaki Bulgaristan çarıydı.