İçeriğe atla

One Wonderful Sunday

One Wonderful Sunday
Japonca素晴らしき日曜日
Filmin afişi.
YönetmenAkira Kurosava
YapımcıSojiro Motoki
SenaristAkira Kurosava
Keinosuke Uegusa
OyuncularIsao Numasaki
Chieko Nakakita
MüzikTadashi Hattori
DağıtıcıToho
CinsiSinema filmi
Çıkış tarih(ler)i25 Haziran 1947 (1947-06-25)
Süre108 dakika
Ülke Japonya
DilJaponca

One Wonderful Sunday (Japonca素晴らしき日曜日, romanize: Subarashiki Nichiyōbi, Türkçe anlamı: Harika bir Pazar), 1947 Japonya yapımı sinema filmdir. Filmin yönetmeni Akira Kurosava'dır. Filmin çekimleri 25 Haziran 1947'de tamamlanmıştır. Dağıtıcısı Toho olan film, 1 dilde (Japonca) yapılmıştır. Filmin süresi 108 dakikadır. İşgal Japonyası döneminde çekilen film, 2.Dünya Savaşı sonrası Tokyo'daki zorlukları gösteriyor. Masako karakterinin filmin sonunda dördüncü duvarı yıkması Kurosava filmleri açısından dikkate değerdir. Filmin sonunda çalınan müzik Schubert'in Symphony No. 8 (Unfinished Symphony) adlı eseridir.[1] Filmin tarzı Amerikalı yönetmen Frank Capra'nın sosyal-gerçekçi komedilerine ve İtalyan yeni gerçekçi akımına benzetilmiştir.[2] Kurosava çekimlerin doğal görünebilmesi için filmin şehir içindeki çekimlerinde kamerayı saklamak için bir kutuya koymuş ve bir kumaşla kaplamıştır. Çekimleri kumaştaki delikten yapmıştır.[3]

Olay örgüsü

Yuzo ve nişanlısı Masako her pazar olduğu gibi bir pazar günü Tokyo'da buluşurlar. Yanlarında sadece 35 yen olmasına rağmen güzel bir gün geçirmeye kararlıdırlar. Model bir evi gezerler ancak fiyatının kiralayamayacakları kadar pahalı olduğunu görürler. Yuzo'nun ordudan arkadaşının sahibi olduğu kulübe giderler ancak kıyafetleri eski püskü olduğu için Yuzo kulübün sahibini tanıdığına oradakileri inandıramaz ve kulübe giremezler. Daha sonra hayvanat bahçesine giderler ancak orada yağmura yakalanırlar. Schubert'in Unfinished Symphony'sinin çalınacağı bir konsere gitmek isterler ancak ucuz biletleri toplu satın alıp daha pahalıya satan kara borsacılar yüzünden konsere gidemezler. Yuzo'nun arkadaşıyla kaldığı küçük apartman dairesine giderler. Arkadaşı evde yoktur. Yuzo, Masako'yu birliktelik için zorlayınca Masako kızar ve evden gider ancak çantasını evde unutur. Çantasını almak için geri gelince barışırlar ve birlikte kafeye giderler. Kafede café au lait sipariş ederler. Bu kahvenin fiyatı sipariş ettiklerini sandıkları kahveden iki kat fazladır bu nedenle Yuzo kafeye paltosunu bırakmak zorunda kalır. Masako ve Yuzo iyi yiyecek ve içeceklerin makul fiyatlara satıldığı halk için bir kafe açma hayallerinden bahsetmeye başlarlar. Yanından geçtikleri boş bir arazide birlikte kafe işletiyormuş gibi yaparlar. Daha sonra Yuzo Masako'yu boş bir amfitiyatroya götürür. Orada Yuzo orkestra şefi gibi ellerini kaldırarak o gün dinleyemedikleri Unfinished Symphony'yi yönetiyor gibi yapar. Masako kameraya döner ve seyirciye alkışlamalarını söyler (dördüncü duvarın yıkılması). Günü bitiren Masako ve Yuzo bir sonraki pazar günü buluşmak üzere ayrılırlar.

Oyuncular

  • Isao Numasaki - Yuzo
  • Chieko Nakakita - Masako
  • Atsushi Watanabe - Yamamoto
  • Zeko Nakamura - Tatlı Salonu sahibi
  • Ichiro Namiki - Sokak fotoğrafçısı
  • Toppa Utsumi - Sokak fotoğrafçısı
  • Ichirô Sugai - Yamiya
  • Masao Shimizu - Dans Salonu müdürü
  • Tokuji Kobayashi - Daire resepsiyonu
  • Shiro Mizutani - Waif
  • Aguri Hidaka - Dansçı
  • Midori Ariyama - Sono
  • Katao Numazaki - Fırın sahibi
  • Toshi Mori - Daire şefi

Ödülleri

Film, 1948 yılında Mainichi Film Ödülleri'nde 2 dalda (En İyi Yönetmen, En İyi Senaryo) ödül kazanmıştır.[4]

Kaynakça

  1. ^ "'One Wonderful Sunday' (NR)". www.washingtonpost.com. 4 Şubat 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Mayıs 2021. 
  2. ^ "One Wonderful Sunday". The Criterion Collection (İngilizce). 23 Mart 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Mayıs 2021. 
  3. ^ "One Wonderful Sunday". www.tcm.com (İngilizce). 14 Kasım 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Mayıs 2021. 
  4. ^ "1948 Mainichi Film Concours". 24 Ekim 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Ağustos 2011. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Akira Kurosava</span> Japon film yönetmeni (1910–1998)

Akira Kurosava , Japon film yönetmeni, film yapımcısı, senarist ve kurgucu. 57 senelik kariyerinde 30 film yöneten Kurosava, sinema tarihinin en önemli ve etkili yönetmenlerinden biri olarak görülmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Ingmar Bergman</span> İsveçli oyun yazarı ve yönetmen

Ernst Ingmar Bergman, İsveçli oyun yazarı ve film yönetmeni.

<i>Yol</i> (film) Yılmaz Güney ve Şerif Gören tarafından yönetilen, Altın Palmiye Ödülü kazanan 1981 yapımı Türk filmi

Yol, senaryosu Yılmaz Güney tarafından yazılan, Yılmaz Güney ve Şerif Gören tarafından yönetilen 1981 yapımı dram, politik ve gerilim filmidir. Tarık Akan, Şerif Sezer, Halil Ergün, Necmettin Çobanoğlu, Meral Orhonsay gibi oyuncuların başrolde yer aldığı film, Türk sinemasının en cesur ve en başarılı filmlerinden biri olarak kabul edilmektedir. Yurt dışında büyük ilgi gören film, o dönemde sıkıyönetimin yarattığı baskıcı yönetim tarzına ve ülkedeki Kürtlerin sorunlarına açıkça değindiğinden ötürü Türkiye'de uzun bir süre yasaklı kalmış ve izleyenlere cezalar bile verilmiştir. Türkiye'de 1992 yılında izlenme yasağı kaldırılmış ve 1999 yılında Yılmaz Güney'in eşi Fatoş Güney'in çabalarıyla gösterime girebilmiştir. Film, 1982'deki Cannes Film Festivali'nde "En İyi Film" seçilip Altın Palmiye Ödülü'nü kazanmış ve bu ödülü alan ilk Türk filmi olmuştur. Ödül, Türk sinema tarihinde kazanılan en önemli ödüllerden birisidir.

<i>Yüzüklerin Efendisi: Yüzük Kardeşliği</i> Yüzüklerin Efendisi serisinin ilk filmi (2001)

Yüzüklerin Efendisi: Yüzük Kardeşliği (İngilizce: The Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring), Peter Jackson'ın yönettiği Yüzüklerin Efendisi üçlemesinin birinci filmidir ve 2001 yılında gösterime girmiştir. J. R. R. Tolkien'in aynı adlı fantezi roman üçlemesinin birinci kitabından uyarlanmış olan film, üçlemenin sırasıyla diğer iki filmi olan İki Kule ve Kralın Dönüşü filmleri ile eş zamanlı olarak, Yeni Zelanda'da çekilmiştir. Birleşik bütçeleri yaklaşık 270 milyon $ olan filmlerin çekimleri 15 ay, çekim sonrası aşamaları da yaklaşık bir yıl sürmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Film yapımı</span>

Film yapımı ya da film çekimi, bir film yapmak için takip edilmesi gereken birkaç aşamayı içeren bir süreçtir. Bir filmin yapılması ilk olarak hikâyenin fikrini bulmakla ya da fikri satın almakla başlar. Daha sonra bu fikir senaryoya dökülür. Film çekilir, kurgulanır ve son hâlini aldıktan sonra seyirciye sunulur. Prodüksiyon daha sonra senaristlik, rol dağıtımı, yapım öncesi, çekim, ses kayıt ve reprodüksiyonu, yapım sonrası ve bitmiş ürünün izleyici önünde gösterilmesiyle devam ediyor. Bu genellikle büyük bir insan kapasitesi gerektirmektedir ve bunun tamamlanması birkaç aydan birkaç yıla kadar geçen bir süre alabilir. Film yapımı ekonomik, sosyal ve politik açıdan dünya üzerinde büyük bir yer kaplamaktadır. Ve film yapımında çeşitli teknolojiler ve film teknikleri kullanılır.

<i>Er Ryanı Kurtarmak</i> 1998 yapımı Steven Spielberg filmi

Er Ryan'ı Kurtarmak, Steven Spielberg tarafından yönetilerek Robert Rodat tarafından yazılan, II. Dünya Savaşı konulu bir epik savaş filmidir.

<span class="mw-page-title-main">Abbas Kiyarüstemi</span> İranlı yönetmen, senarist, fotoğrafçı ve yapımcı

Abbas Kiyarüstemi, dünya çapında tanınan ve takdir gören İranlı yönetmen, senarist ve yapımcıdır. 1970'ten bu yana sinema alanında çalışmakta olan Kiyarüstemi, kısa film ve belgeseller de dahil olmak üzere, 40'tan fazla filmde çalıştı. Özellikle Köker Üçlemesi, Kirazın Tadı ve Rüzgâr Bizi Sürükleyecek filmleriyle dikkat çekti ve eleştirel başarı kazandı.

<i>Sapık</i> (film, 1960)

Sapık, Alfred Hitchcock tarafından çekilen, senaryosu Joseph Stefano tarafından psikozlu bir katili hakkında yazılan 1960 tarihli korku ve gerilim filmidir. Film, Robert Bloch'un Wisconsinli katil Ed Gein'nin suçlarından esinlenerek yazdığı aynı adlı romanından uyarlanmıştır. Film, bir sekreter olan Marion Crane ve yalnız yaşayan bir motel sahibi Norman Bates arasındaki karşılaşmayı anlatır. Film Türkiye'de 24 Ocak 1965'te gösterime girmiştir.

<i>9</i> (film, 2002) film

9, 2002 Türkiye yapımı bir Ümit Ünal filmidir. Türkiye'de 15 Kasım 2002'de gösterime girdi. Baştan sona dijital olarak çekilmiş ilk Türk filmidir.

<span class="mw-page-title-main">Jack Cardiff</span> İngiliz görüntü yönetmeni (1914-2009)

Jack Cardiff, Oscar ödüllü İngiliz görüntü yönetmeni, yönetmen. Cardiff aynı zamanda bir fotoğraf sanatçısıdır. Sinemada 1930'lu yıllardan 1980'li yıllara kadar aktif olarak çalışmıştır.

<i>Dişi Köpek</i> (film, 1931)

Dişi Köpek 1931 Fransa yapımı, şiirsel gerçekçi psikolojik dramatik filmdir. Özgün adı La Chienne olan filmin uluslararası İngilizce adları Bitch ve Isn't Life a Bitch?'tir. Hayli tartışma yaratmış olan bu psikolojik dram içeriği nedeniyle uzun yıllar ABD'de gösterim şansı bulamadı. Film çevrildikten ancak 44 yıl sonra 27 Eylül 1975'te New York Film Festivali'nde gösterilebildi. Bu nedenle son yıllara kadar bu İngilizce isimler kullanılamadı.

<i>Başlangıç</i> Christopher Nolanın 2010 tarihli filmi

Başlangıç, 2010 bilimkurgu aksiyon filmidir. Film, Christopher Nolan tarafından yazılmış ve yönetilmiş olup, yapımcılığını eşi Emma Thomas ile birlikte üstlenmiştir. Başrollerinde Leonardo DiCaprio, hedeflerinin bilinçaltına sızarak bilgi çalan bir profesyonel hırsızı canlandırır. Bir başkasının fikrini bir hedefin bilinçaltına yerleştirmenin karşılığında suç geçmişinin silinmesi şansını teklif edilir. Kadroda Ken Watanabe, Joseph Gordon-Levitt, Marion Cotillard, Elliot Page, Tom Hardy, Cillian Murphy, Tom Berenger, Dileep Rao, Lukas Haas, Tohoru Masamune ve Michael Caine gibi isimler yer alır.

<i>Yol Türküsü</i> (film) film

Yol Türküsü, 1955 Hindistan yapımı dramatik filmdir. Özgün adı Pather Panchali olan film 1970'lerde TRT'de Zorlu Yaşam adıyla, Nisan 1995'te 14. Uluslararası İstanbul Film Festivali'nde de Yol Ağıtı adıyla gösterilmiştir. Film uluslararası gösterimlerde Song of the Little Road adıyla da gösterilmiştir.

<i>Stray Dog</i> 1949 Japonya yapımı sinema filmi

Stray Dog, 1949 Japonya yapımı sinema filmdir. Filmin yönetmeni Akira Kurosava'dır. Filmin çekimleri 17 Ekim 1949'da tamamlanmıştır. Dağıtıcısı Toho Company olan film, 1 dilde (Japonca) yapılmıştır. Filmin süresi 122 dakikadır.

<i>Barry Lyndon</i>

Barry Lyndon, 1975 Birleşik Krallık-ABD ortak yapımı dramatik dönem filmdir.

<i>Kanlı Pazar</i> (film, 2002) İrlanda TV filmi

Kanlı Pazar Paul Greengrass'ın yönettiği 2002 yapımı Büyük Britanya filmi. Film, 1972'de Kuzey İrlanda'nın Derry kentinde 26 göstericinin İngiliz askerleri tarafından vurulması, 13'ünün ölmesi ile sonuçlanan Kanlı Pazar'ı anlatıyor. Granada Televizyonu tarafından bir TV filmi olarak yaptırılmış olmasına karşın 20 Ocak'ta TV'de gösterilmesinden birkaç gün önce 16 Ocak'ta Sundance Film Festivali'nde prömiyer yaptı ve 25 Ocak'ta Londra sinemalarında gösterime girdi. Kanlı Pazar'ın Derry'de geçmesine karşın, filmin çekimleri Kuzey Dublin'de Ballymun'da yapıldı.

<i>Nebraska</i> (film)

Nebraska 2013 Amerikan yapımı komedi-dram yol filmidir. Yönetmen Alexander Payne, yazan Bob Nelson, Kadro Bruce Dern, Will Forte, June Squibb ve Bob Odenkirk. Film 2013 Cannes Film Festivali'nde Altın Palmiye'ye aday gösterildi. Bruce Dern En iyi aktör ödülünü kazandı. Bunun yanı sıra, film altı dalda Akademi Ödüllerine aday gösterildi: En İyi Film, En İyi Yönetmen (Payne), En İyi Erkek Oyuncu (Dern), En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu (Squibb), En İyi Orijinal Senaryo (Nelson) ve En İyi Görüntü (Papamichael).

Bu listede, 1994-2004 yılları arasında NBC'de yayımlanmış Friends dizisindeki karakterler yer almaktadır. Dizide altı ana karakter vardır, bunlar: Rachel Green, Monica Geller, Phoebe Buffay, Joey Tribbiani, Chandler Bing ve Ross Geller. 10 sezon süren diziye dönem dönem ünlü oyuncular da konuk oyuncu olarak katılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Kazakistan sineması</span>

Kazakistan sineması, Kazakistan merkezli film endüstrisini ifade eder. Bugün, Kazakistan her yıl yaklaşık on beş uzun metrajlı film çekiyor.

Shangri-La Dee Da, Amerikan rock grubu Stone Temple Pilots'un beşinci stüdyo albümüdür. Brendan O'Brien tarafından üretilmiş ve 19 Haziran 2001'de Atlantic Records tarafından piyasaya sürülmüştür. Bu, O'Brien tarafından üretilen son albümleri ve dağılmadan önce çıkardıkları son albümdür.