İçeriğe atla

Onca Yoksulluk Varken

Onca Yoksulluk Varken
Can Yayınları'ndan çıkan Türkçe baskısı (1995)
YazarRomain Gary
TürRoman
Yayım1975
ISBN207028929X

Onca Yoksulluk Varken (özgün adı La vie devant soi), Fransız yazar Romain Gary'nin Émile Ajar takma adıyla yazdığı ve 1975 yılında Goncourt Ödülü kazandığı romanıdır.

Eserde, 1970'lerde göçmenlerin, fahişelerin, transeksüellerin Paris'i, Madam Rosa adlı eski bir fahişenin yetimhanesindeki Momo isimli Müslüman Arap bir çocuğun gözünden anlaılır. 1979 yılında Vivet Kanetti tarafından Türkçeye çevrilmiştir.[1]

Romain Gary ve Émile Ajar

İlk olarak 1956 yılında, Cennetin Kökleri (Les racines du ciel) romanıyla Goncourt Ödülü'nü kazanan Gary, daha sonra kimi romanlarını "Émile Ajar" takma adıyla yazmaya başlamıştır. Onca Yoksulluk Varken romanını da, kimin olduğu o dönem epeyce tartışılmış olan bu adla yazmıştır. Böylece, Fransa'da bir yazara ancak bir kere verilen Goncourt Ödülü'nü iki kez kazanan tek yazar olmuştur. Ancak bu durum, yazarın bu takma adla yazanın kendisi olduğunu açıkladığı intihar notuna (1980) dek, yakın çevresi dışında kimse tarafından öğrenilememiştir.

Konusu

Kitap, Momo (Muhammed'in kısaltılmışı) adında 10 yaşlarında bir çocuğun ağzından yazılmıştır. Momo, annesinin kendisini bıraktığı ve kendisi gibi annesi fahişelik yapan sahipsiz çocuklara bakan Madam Rosa'yla birlikte yaşamaktadır. Madam Rosa da, yaşlı eski bir fahişe ve bir Yahudidir. Momo ve Madam Rosa, yoksulluğun hüküm sürdüğü hayatlarını her türlü zorluğa rağmen, sürdürmeye çalışacaktır.

Yazar, kitapta Momo'nun başından geçenleri ve içinde yaşadığı koşulları, okuyanları epeyce etkileyen bir dille ve kara mizahtan çokça yararlanarak anlatmıştır.

Uyarlamalar

1977'de "Madame Rosa" adıyla filme uyarlandı. Madam Rosa'yı Fransız oyuncu Simone Signoret'in canlandırdığı film, 50. Akademi Ödülleri'nde En İyi Yabancı Film dalında Oscar Ödülü'ne değer görüldü.

2012'de tiyatroya uyarlanarak Tiyatrokare tarafından Onca Yoksulluk Varken adıyla Nedim Saban yönetiminde sahnelendi.[2]

2020'de Edoardo Ponti yönetiminde ‘The Life Ahead (Önümüzdeki Hayat) adıyla filme uyarlandı; Madam Rosa'yı Sophia Loren canlandırdı.[3][4]

Kaynakça

  1. ^ "Onca Yoksulluk Varken | Gülay Gökçen". Parşömen Edebiyat. 9 Ekim 2019. 2 Ocak 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Ocak 2024. 
  2. ^ Güllü, Fırat (18 Mart 2012). "Onca Yoksulluk Varken". Mimesis Sahne Sanatları Portali. 2 Ocak 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Ocak 2024. 
  3. ^ "Sophia Loren'in sinemaya geri döndüğü 'Onca Yoksulluk Varken' filminden fragman yayımlandı". Cumhuriyet. 22 Ekim 2020. 2 Ocak 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Ocak 2024. 
  4. ^ Gabay, Mois (25 Kasım 2020). "Onca yoksulluk varken". Şalom gazetesi. 11 Ağustos 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Ocak 2024. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Romain Gary</span> Fransız diplomat ve yazar (1914 – 1980)

Romain Gary, Fransız yazar, yönetmen, senarist, II. Dünya Savaşı pilotu ve diplomat.

<span class="mw-page-title-main">Abbas Sayar</span> Türk romancı ve şair

Nail Abbas Sayar, Türk köy edebiyatında eserler vermiş olan Türk romancı ve şair.

<span class="mw-page-title-main">Goncourt Akademisi Edebiyat Ödülü</span>

Goncourt Akademisi Edebiyat Ödülü, Fransa'nın en önemli edebiyat ödüllerinden olup, 2006'da 100. kez sahibini bulmuştur. Bir yazara birden fazla kez verilmemektedir. Bunun tek istisnası, ödülü 1956'da kendi adıyla, 1975'te ise Emile Ajar adıyla yazdığı romanıyla alan Romain Gary'dir.

<span class="mw-page-title-main">Selim İleri</span> Türk yazar, senarist, eleştirmen

Ali Selim İleri, Türk yazar, senarist, eleştirmen.

<span class="mw-page-title-main">Arkadi ve Boris Strugatski</span> Sovyet yazar kardeşler

Strugatski kardeşler, Arkadi Natanoviç Strugatski ve Boris Natanoviç Strugatski Sovyet yazar kardeşler.

<span class="mw-page-title-main">Yılmaz Karakoyunlu</span> Türk yazar ve politikacı (1936–2024)

Yılmaz Karakoyunlu, Türk siyasetçi ve yazardır.

<i>Gülün Adı</i>

Gülün Adı, İtalyan yazar Umberto Eco'nun 1980'de yayımlanan tarihi polisiye romanı.

<span class="mw-page-title-main">Sophia Loren</span> İtalyan oyuncu (d. 1934)

Sofia Costanza Brigida Villani Scicolone, profesyonel olarak bilinen adıyla Sophia Loren, İtalyan oyuncu. Amerikan Film Enstitüsü tarafından Klasik Hollywood sinemasının en büyük kadın yıldızlarından biri olarak nitelendirilmiştir. Loren, 2022 itibarıyla Hollywood sinemasının Altın Çağı'ndan hayatta kalan son büyük yıldızlardan biridir ve AFI'nin listesinde yaşayan tek kişidir.

<span class="mw-page-title-main">Tiyatrokare</span>

Tiyatrokare, İstanbul'da yerleşik bir prodüksiyon tiyatrosu.

<i>Gazap Üzümleri</i> John Steinbeckin yazdığı roman

Gazap Üzümleri, John Steinbeck'in yazdığı roman. Steinbeck, 1939 yılında yayınladığı eseriyle Pulitzer Ödülü'nü kazanmıştır. Bu romanında yazar, Amerika'da 1930'lu yılların ekonomik kriz dönemlerini, insanlığın dramını etkileyici bir dille anlatmaktadır. Joad ailesinin özelinden, genele yansıyan bakış açısıyla emekçi insanları konu alan kitap, dünyanın önde gelen ve en çok okunan klasiklerinden biridir.

<i>Benim Afrikam</i> 1985 ABD yapımı otobiyografik film

Benim Afrikam, 1985 ABD yapımı otobiyografik filmdir. Özgün adı Out of Africa olan film Mart 1987'de Türkiye'de sinemalarda gösterilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Patricia Highsmith</span>

Patricia Highsmith daha çok psikolojik gerilim romanlarıyla tanınan, kitapları 20'den fazla filme kaynaklık etmiş Amerikalı polisiye yazarı.

<i>Manzaralı Oda</i> (film) film

Manzaralı Oda, 1985 İngiltere yapımı dramatik komedi filmidir. Özgün adı A Room with a View olan film 1989 yılının Ocak ayında Türkiye'de de gösterilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Georges Simenon</span> Belçikalı yazar (1903 – 1989)

Georges Joseph Christian Simenon, Fransızca yazmış Belçikalı yazardır. Kahramanı dedektif Maigret olan polisiye romanlarıyla tanınır.

<i>İbrahim Bey ve Kuranın Çiçekleri</i> 2003 yapımı François Dupeyron filmi

İbrahim Bey Ve Kuran'ın Çiçekleri 2003 Fransa yapımı dramatik filmdir. Özgün adı Monsieur Ibrahim et les Fleurs du Coran olan film 17 Eylül 2004'te Türkiye'de de gösterime girdi.

<i>Tehlikeli İlişkiler</i> (film)

Tehlikeli İlişkiler 1988 ABD İngiltere ortak yapımı romantik-dramatik dönem filmdir. Özgün adı Dangerous Liaisons olan film 14 Temmuz 1989'da Türkiye'de gösterilmiştir.

<i>Dün, Bugün, Yarın</i>

Dün, Bugün, Yarın 1963 yılı, İtalya-Fransa ortak yapımı komedi filmidir. Film İngilizce konuşulan ülkelerde Yesterday, Today and Tomorrow adıyla gösterilmiştir.

<i>Mösyö İbrahim ve Kuranın Çiçekleri</i>

Mösyö İbrahim ve Kuran'ın Çiçekleri, Fransız yazar Eric-Emmanuel Schmitt'nin 2001 yılında yayımladığı biyografik romanıdır. Özgün adı Monsieur Ibrahim et les Fleurs du Coran olan roman Türkiye'de ilk kez 2004 yılında Bilge Kültür Sanat Yayınevi'nden Bahadır Bozkurt'un Türkçe çevirisiyle çıktı.

<i>İtalyan Usulü Evlilik</i>

İtalyan Usulü Evlilik, 1964 İtalya Fransa ortak yapımı romantik komedi filmidir. Özgün adı Matrimonio all'italiana olan film İngilizce konuşulan ülkelerde Marriage Italian Style adıyla gösterilmiştir.

The Running Man,, Amerikalı yazar Stephen King'in 1982'de Richard Bachman takma adıyla yayımlanan bilimkurgu romanıdır. 1985'te King'in kısa romanlarını içinde barından The Bachman Books başlıklı antolojide yer aldı. Roman, ülke ekonomisinin bozulduğu ve dünyadaki şiddetin arttığı 2025 yılının distopik Amerikasında geçmektedir.