İçeriğe atla

On parmak

Daktilo ve 10 parmak başlangıç konumundaki parmaklar.
Günümüzdeki klavye düzeninde on parmak

On parmak, Daktilo ya da bilgisayar klavyesine bakmadan 10 parmak ile yazma tekniği.

On Parmak Nedir

10 parmak klavyeye bakmadan yazma becerisidir. Hızlı yazmayı gerektirmese de on parmak yazanlar genelde en hızlı ve hatasız yazan kişilerdir. 10 Parmak yazan kişi gözleri kapalı dahi olsa yazarken hata yaptığını anlar ve hiç düşünmeden geri silme tuşuna basarak hatasını düzeltebilmektedir.

Aynı zamanda on parmak kullanmak psikomotor (bedensel ya da devinişsel) bir davranış olduğu için yolda yürürken bir konuyu düşünmek ve on parmak yazarken bir konuyu düşünmek arasında bir psikomotor eylemin ve bir bilişsel işlemin paralel yürütülmesi gibi bir benzerlik vardır.

Ancak klavyedeki harflere bakarken bir konuyu düşünmeye çalışmak bu durumdan farklıdır ve zordur çünkü; klavyedeki harflerin yerini hafızadan hatırlayıp o bölgedeki harfe basmak zaten zihni meşgul edici bir bilişsel eylemdir. Dolayısı ile bakarak yazan kişinin ikinci bir bilişsel işlemi paralel yürütmesi verimli olmadığı gibi bir matematik problemi ve bir de kimya problemini aynı anda çözme girişimine benzetilebilir.

On Parmak Yerleşim Düzeni

Q klavyede başlangıç için f ve j harfleri işaretparmağının hissedeceği şekilde kabartılmıştır. F klavyede ise bu görev a ve k harflerindedir. Q klavye bilinenin aksine İngilizce dâhil hiçbir dilde on parmak yazmak için uygun değildir.

Türkçe F Klavye mi Türkçe Q Klavye mi Tercih Edilmeli?

Türkçe F klavye Türk dili için en uygun olanıdır. Türkçe çok kullanılan A harfi en yetenekli parmaklardan sol işaret parmağına karşılık gelmektedir. Az kullanılan harfler ise giderek merkezden uzak yani daha az yetenekli parmaklara karşılık gelecek şekilde dizilmiştir.

Ayrıca Türkçenin bir özelliği olan bir sesli bir sessiz harf düzeni sisteme uygulanmıştır. Şöyle ki; sol ele karşılık gelen tüm harfler seslidir.

Türkçede Q klavyenin çok yaygın olma sebebi iyi oluşundan değil tarihî gelişimi ve ticarî nedenlerdendir. Milletlerarası yapılan on parmak hız testlerinde Türk yarışmacılar, F klavye sayesinde onlarca birincilik ve rekor sahibi olmuştur. Ayrıca çokdilli yarışma bölümünde F klavye ile diğer dillerde de Q klavyeden hızlı yazılabileceğini göstermişlerdir. Q klavyesi Olan Bir Kişi F Klavye Düzeni'ni Seçerse Aynı Hızda Yazar İşletim sistemlerinde klavye düzeni değiştirilebilmektedir.

Microsoft Windows XP ve Sonrası

Windows işletim sistemlerinde dil çubuğunu kullanarak klavye düzenini değiştirilebilmektedir. Ön tanımlı dilin Türkçe Q olduğu ve Türkçe Q Klavye'nin On parmak olarak Türkçe F kullanılması istenirse şu şekilde gerçekleştirilebilir.

  • Başlat -> Denetim Masası -> Bölge ve Dil Seçenekleri -> Diller -> Ayrıntılar -> Ekle -> Türkçe F Klavye.

Seçeneği seçilir. Böylece F klavye dili eklenmiş olunur ancak seçili dil Türkçe Q'dur. Aynı Ekranda;

  • Yüklü Diller Listesinde görüntülenince Türkçe F klavye seçili dil olarak işaretlenebilir.

Linux İşletim Sisteminde Klavye Düzeni'nin Değiştirilmesi

Linux işletim sistemlerinde klavye düzeninin değiştirilmesi farklılık göstermektedir. Örneğin Gnome masa üstü yüklü bir Linux dağıtımında;

Programlar Menüsü -> Sistem Ayarları -> Klavye Seçenekleri kısmından değiştirilebilir.

Linux XFCE 4 ile F klavye Seçilmesi

Programlar->Ayarlar->Ayarlar Yöneticisi-> Klavye->Yerleşim (Sekmesi)-> Klavye Düzeni-> Türkçe Q ->Türkçe F Klavye eklenir ve seçilir.

On Parmak Öğrenmenin Adımları

  1. On parmak kurallarını öğrenin
  2. Bir on parmak kitabı, yazılımı ya da eğitimi sitesi bulup dersleri çalışın.

Ne kadar zamanda on parmak öğrenilebilir?

On parmak öğrenmek kişiden kişiye değişmektedir. Öğrenirken hatasız ve yavaş çalışmak esastır (değişmez kuraldır). Tüm on parmak kurallarına tam olarak uyulursa yaklaşık tahmini süre şu şekilde olacaktır.

Bir örnek tahmin

  • Keypad: yaklaşık 60 ders, her ders 1 saat'ten, günde 1 ders 60 gün.
  • Numpad toplam 16 ders, her ders 1 saat'ten günde 1 ders 16 gün.
  • Toplamda 76 gün'de öğrenilmesi beklenebilir.

Bunun yanında eski hıza yaklaşılmış olur ve bir yıl geçtikten sonra dikkat çekici süratte yazılması mümkündür. Ancak en önemli klavye kazanımı hız değil klavyeye bakmamak olacaktır.

26 Saat'te On Parmak İsimli Kitap’a göre

26 Saat'te on parmak adında bir adet basılı kitap bulunmaktadır. Bu kitabın adı ve içeriği baz alınırsa 26 günde öğrenmek mümkün görünmektedir.

On Parmak Kuralları

  • Klavyeye bakılmaması.
  • On parmak pozisyonuna geçilmesi.
  • Çalışırken harflere, hata yapmadan, çok yavaş, basılan harfi seslendirerek, o harfi düşünerek, parmağı hissederek basılması. Hatta o tuşun üzerine parmağın ucuyla harfin hayali bir şekilde çizilmesi. Yaratıcılığın da kullanarak o harfin, kas hafızasına yerleştirilmesi.

On Parmağın Yararları

  • Doğru yazmak
  • Yanlış harfe basıldığında kendiliğinden silip doğru harfi tuşlamak.
  • Klavyeye bakmamak ve harf aramamak.
  • Ekran'da kendi yazdıklarınıza bakarak yazabilmek.
  • Hikâye yazan kişiler için hikâyenin geçtiği manzaraya bakarak yazabilmek.
  • Bir metni bilgisayara aktaran kişi için o metne bakarak, ekrana hiç bakmadan, yazıyı yazabilmek.
  • Bilgisayarda işlerin daha kısa sürede halledilip zamandan tasarruf edilmesi.
  • Doğru duruş pozisyonu sayesinde vücutta daha az deformasyon.

On Parmak Öğrenmekle İlgili Yanlış Bilinenler

  • On parmak yetenekli insanların öğrenebileceği bir beceridir.

Kurallara uyan, vasat veya vasatın altında yeteneklere sahip bir öğrenci sabır gösterirse hedeflediği veya tahmin edilen sürede gerekli becerileri kazanabilir.

  • Klavyeye bakarak yazan kişinin ara verdiği zaman harflerin yerini unuttuğu gibi, on parmak da unutulur.

On parmak devinişsel bir kabiliyettir ve bu tür beceriler unutulmamaktadır.

  • Klavyedeki sadece harfleri öğrenilirse, sembolleri pas geçilirse daha az öğrenilir ve kalıcı olur.

Klavyedeki büyük küçük harfler gibi sembollerin tamamının öğrenilmesi birbirini destekleyicidir.

  • Sahibi olunan klavye Türkçe Q ise On parmak Türkçe Q klavye Öğrenilmelidir.

Klavye Türkçe Q ise Türkçe F on parmak öğrenmek daha kolay olacaktır. Çünkü harflere bakma gibi bir şans olmayacaktır. Bilakis Türkçe F klavyesi olan bir kişinin harflerin yerini mahsus değiştirmesi veya harflerin üzerinin boyaması/ kazıması yararlı olacaktır. (Kendi riskinize yapınız. Sorumluluk kabul edilmemektedir.)

On Parmak Öğrencisinin Önündeki Engeller

  • Klavyeye bakmak.
  • Kullandığı yazılımda alt kademedeki dersleri, bunları zaten bildiğini düşünerek atlamak. (Bilişsel klavye kullanımından Devinişsel klavye kullanımına hiçbir eski bilgi aktarımı olmamaktadır.)
  • On parmak kurallarını acelecilik gibi nedenlerden hiçe saymak.
  • Yeni çıkan teknolojilerin on parmağı gereksiz kılması. (Yeni bir takım arabirimler ve dokunmatik ekranların varlığı)

On Parmak Yazılımlarında Olması Gereken Özellikler

Bu kısım tamamlanacaktır.

On Parmak Bağlantıları ve Yazılımları

Bu kısım tamamlanacaktır.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Türk alfabesi</span> Türkçenin yazımında kullanılan alfabe

Türk alfabesi, Türkçenin yazımında kullanılan Latin alfabesi temelli alfabedir. 1 Kasım 1928 tarihli ve 1353 sayılı yasayla tespit ve kabul edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Arap harfleri</span> Arap alfabesini temel alan yazı sistemi

Arap harfleri, 7. yüzyılın üçüncü çeyreğinden itibaren Emevi ve Abbasi imparatorlukları aracılığıyla Orta Doğu merkezli geniş bir alana yayılma olanağı bulmuş İslam dininin benimsendiği coğrafyalarda kabul gören, kökeni Arap alfabesine dayalı, ünsüz alfabesi türünde bir yazı sistemidir. Dünyada Latin alfabesinden sonra en çok kullanılan yazı sistemidir.

Türk dilleri alfabeleri veya çağdaş Türk yazı dilleri alfabeleri çağdaş dönem Türk yazı dilleri için kullanılan çeşitli alfabelerdir. Uzun tarihî dönemler içinde kullanılmış olan Türk yazı sistemlerinin sonrasında, bazılarının terki, bazılarının devamı ile günümüzde kullanımda olmuşlardır.

F klavye, Türkçe için özel olarak geliştirilmiş bir klavye çeşididir. 20 Ekim 1955 tarihinde Bakanlıklararası Standardizasyon Komitesi tarafından onaylanmış ve bu tarihten itibaren kullanılmaya başlamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Uygurca</span> Uygur Türkçesi

Uygurca veya Yeni Uygurca, Uygurlar tarafından konuşulan, Türk dillerinin Uygur grubunda yer alan bir dil.

<span class="mw-page-title-main">Daktilo</span>

Daktilo ya da yazı makinesi, bir klavye aracılığıyla harekete getirilen harfleri mürekkepli bir sistem yardımıyla kağıda basarak yazı yazan makine.

<span class="mw-page-title-main">İzlandaca</span> İzlandanın resmî dili olan Kuzey Cermen dili.

İzlandaca, Cermen dillerinden biri ve İzlanda'nın resmî dilidir. İzlandacaya en yakın diller, Faroe Adaları'nda konuşulan Faroe dili ile Sognamål gibi Batı Norveç lehçeleridir. İzlanda, anakaraya uzak bir ada devleti olmasından dolayı, diğer ülkelerle arasında kayda değer oranda kültür alışverişi gerçekleşmemiş, bunun sonucunda dile çok az yabancı sözcük girmiştir. İzlanda'nın konumu Amerika'ya daha yakın olmasına rağmen, İzlandaca bir İskandinav dilidir.

Â, Türkçedeki yabancı kökenli sözcüklerin ve eklerin telaffuzunu Türkçeye uyarlamak için kullanılır. Â harfiyle başlayan kelimeler de vardır: Âkif, Âdem, âlem, âmâ gibi. Şapkalı a genellikle l, k ve g, h ünsüzlerinden sonra kullanılır. Hâlâ, dergâh, rüzgâr, dükkân, kâgir, kâğıt, kâtip, kâr, kâse, Mevlâ, hâl, mekân, mükâfat, yâr, Kâbe, Hakkâri gibi. Uzun okunması gereken diğer ünlüler için kullanılmaz. Fakat kalın okunması gereken k ve g harflerinden sonra gelen uzun a ^ imi almaz. Kasım (Bey), kanun vb. Â harfi Türkçenin her yerinde egemen olmasına rağmen, resmî alfabede yer almaz.

Ş, ş, başta Türk dilleri olmak üzere çeşitli dillerin alfabelerinde yer alan bir harftir. Türkçeden başka Azeri, Brohi, Çeçen, Gagavuz, Kırım Tatar, Kürt, Tatar ve Türkmen dillerinin Latin alfabelerinde de kullanılır. Ötümsüz artdişyuvasıl sürtünmeli ünsüz sesini göstermek için kullanılır. Türkçe olmayan Q klavyede tuş vuruşu çoğu zaman alt+0222'dir. Türkçe klavyede <y> ve <x> harflerinin arasında yer alır. Diğer dillerde denkleri, 'sch', 'sh', 'sz' ve 'ch' gibi birleşik harflerdir. Kiril alfabesinde de aynı sesi veren "Ш" harfi mevcuttur.

<span class="mw-page-title-main">Ü</span> Latin alfabesinde harf

Ü, Latin alfabesinde bir harftir. Almanca, Türkçe, Macarca, Azerice, Türkmence, Uygurca, Tatarca, Estonca dillerinde kullanılır. Bu dillerin hepsinde /y/ sesini temsil eder. Ayrıca İspanyolca, Fransızca, Katalanca gibi bazı Lâtin dillerde ise u sesinin ayrıca telaffuz edildiğini göstermek için kullanılır. Ä ve Ö harflerini kullanan Fince ve İsveççe dilleri, Ü harfinin yerine aynı sesi vermek için Y harfini kullanırlar.

Qq, Türk alfabesinde bulunmayan bir harftir. Ancak Türkçede /cuː/ ismiyle bilinir. Uluslararası Fonetik Alfabesi'nde ötümsüz küçükdilsil patlamalı ünsüzü gösterir.

<span class="mw-page-title-main">Ayırıcı im</span>

Ayırıcı im, fonetik işaret veya diyakritik; telaffuz, ton ve diğer ayırıcı unsurları belirtmek için gliflere eklenen imdir. Örneğin Latin harflerine geçiş döneminde Türkçedeki ötümsüz artdişyuvasıl sürtünmeli ünsüz sesini karşılamak için yeni arayışlara gidilmiş ve mevcut S harfine sedil eklenerek Ş harfi elde edilmiştir. O > Ö veya A > Â ya da Y > Ý gibi harflerde ayırıcı imlere örnekler görülebilir.

<span class="mw-page-title-main">Klavye (bilgisayar)</span>

Bilgisayar klavyesi ya da tuş takımı, daktilo örnek alınarak bilgisayar için tasarlanmış bir harici giriş aygıtıdır. Üzerinde harfler, rakamlar, işaretler ve bazı işlevleri bulunan tuşlar vardır.

<span class="mw-page-title-main">İzlanda alfabesi</span>

İzlandacayı yazmakta kullanılan İzlanda alfabesi aşağıdaki 32 harfi içermektedir:

Latinizasyon (Romanizasyon) tabiri genel olarak Latin alfabesi dışındaki ses sistemlerinin Latin alfabesine çevrilmesini ifade eder. Arapçanın Latin alfabesine çevirisi yapılırken bu uygulamaların hiçbirinde (fonetik alfabeler hariç) ortak bir uygulama geliştirilememiştir. Çünkü her ülke kendi harflerini esas alan bir çeviri sistemi benimsemiştir. Fakat yine de ana hatlarıyla genel kabul görmüş bazı sesler ve simgeler tercih edilmeye başlanmıştır. Ortak Türkçe alfabesi esas alınarak yapılan bir işaret sistemi büyük oranda geliştirilmiş durumdadır. Fakat yine de çeşitli ülkelerin, sesleri simgelerken kullandıkları harflerin değişik olması nedeniyle farklılıklar ortaya çıkmaktadır.

Yunancanın romanizasyonu, genelde Yunan alfabesi ile yazılan Yunanca metinlerin, Latin alfabesi ile temsili veya bunu yapmayı sağlayan bir sistemdir. Yunancanın romanizasyonu için çeşitli yöntemler kullanılmaktadır. Bu yöntemler, kaynak metnin Eski Yunanca mı Modern Yunanca mı olduğuna ve arzu edilen dönüştürmenin transkripsiyon mu transliterasyon mu olduğuna bağlı olarak değişiklik göstermektedir.

İmlâ veya yazım, bir dilin söz varlığını o dilde yürürlükte olan ses, şekil, köken vb. kurallara uygun olarak yazıya geçirme; dildeki sözleri kurallarına uygun olarak yazma. Alfabetik dillerde standart belirleme açısından imlâ, ortografi biliminin bir alt disiplinidir.

Ortak Türk Alfabesi, Türk dillerindeki asal sesler esas alınarak ve aynı kaynaktan çıkanlar sınıflandırılarak tüm harflerin gösterildiği bir sistemdir. Henüz ortak bir biçime ulaşılamamış olmasına rağmen büyük oranda şekillenmiştir.

Èè, harfi Katalan, Fransız, İtalyan ve İskoçça alfabelerinde kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">E klavye</span> Türkçeye özel geliştirilmiş klavye düzeni

E klavye, adını orta sıranın sol başındaki harften alan, Türkçe için bilimsel yöntemlerle geliştirilmiş bir klavyedir. Prof. Dr. Mahmut Ekşioğlu'nun liderliğinde, TÜBİTAK 1001 projesi kapsamında, Boğaziçi Üniversitesinde geliştirilmiştir.