İsrailoğulları, İshak'ın oğlu İsrail'in 12 oğlunun yarattığı, kabile ve monarşik olarak bir dönem Kenan'ın bir bölümünde hâkimiyet kurmuş bir İbrani konfederasyonuydu. Arkeolojik delillere göre İsrailoğulları, antik Transürdün ve Filistin'in yerlileri olan Kenanlılardan farklı bir topluluktu. Sümer kökenli İbranilerin, Sümerin dağılışından sonra kabileler halinde Verimli Hilal'e dağıldığı, önce Haran'a sonra ise Güney Kenan'a göç ettiği ve bölgeyi zorla ele geçirmediği arkeolojik açıdan doğrulanmıştır.
Kayıp On Kabile, 12 İsrailoğlu kabilesinden 10'unun Neo-Asur İmparatorluğu tarafından köleleştirildiği veya öldürülüp yok edildiği düşünülen olaydır. Olaydan sonra bu on kabilenin ve bu kabilelerde yaşayan İbranilerin varlığı son buldu. On İsrailoğlu kabilesi sırasıyla şunlardır: Reuben, Şimon, Dan, Naftali, Gad, Aşer, İssakar, Zebulun, Menaşe, Yusuf. Günümüze kadar gelmiş İbranilerin tümü ya Yehuda kabilesinden (Yahudiler) ya da Levi kabilesinden gelmiştir.
İsrail Krallığı Birinci İsrail Krallığı'nın MÖ 930'da yıkılmasından sonra kurulmuş iki devletten biridir. MÖ 930'da kurulan krallığın varlığı MÖ 720'de Asur İmparatorluğu'nun işgaliyle son buldu. En önemli şehirleri Şehem, Tirzah ve Samiriye idi.
Yehuda kabilesi, gelecekte Yehuda Krallığı'na dönüşecek olan Yakup'un oğlu Yehuda tarafından kurulan bir İsrailoğlu kabilesi. Yakup'un oğulları tarafından kurulan toplam On İki İsrail Kabilesi'nden biri olan Yehuda kabilesi, ismini kurucusu Yehuda'dan alır.
Benyamin kabilesi Tora'da adı geçen On İki İsrail Kabilesi'nden biridir.
Efraim kabilesi, Tora'da adı geçen On İki İsrail Kabilesi'nden biridir. Menaşe kabilesi ile birlikte Yosef Hanedanlığını oluştururlar.
Menaşe kabilesi, Tora'da adı geçen On İki İsrail Kabilesi'nden biridir. Efraim kabilesi ile birlikte Yosef Hanedanlığını oluştururlar.
Reuben kabilesi, Tora'da adı geçen On İki İsrail Kabilesi'nden biridir.
İssakar kabilesi, Tora'da adı geçen On İki İsrail Kabilesi'nden biridir.
Zebulun kabilesi, Tora'da adı geçen On İki İsrail Kabilesi'nden biridir.
Dan kabilesi, Tora'da adı geçen On İki İsrail Kabilesi'nden biridir.
Naftali kabilesi, Tora'da adı geçen On İki İsrail Kabilesi'nden biridir.
Gad kabilesi, Tora'da adı geçen On İki İsrail Kabilesi'nden biridir.
Aşer kabilesi, Tora'da adı geçen On İki İsrail Kabilesi'nden biridir.
Lea, İbrani din büyüğü Yakup'un iki eşinden ilki olup Tekvine göre On İki İsrail Kabilesinden altısının ve ayrıca bir de kızın annesidir. Lea, Lavan'ın kızı ve Yakup'un en çok sevip de evlenmek istediği Rahel'in ablasıdır. Lavan, Yakup'un annesi Rebeka'nn kardeşidir; dolayısıyla Lea Yakup'un kuzenidir.
Elohist (E), belgesel hipotezde anlatılan Tora'nın dört kaynağından biridir. Kaynağın ismi Tanrı için kullanılan Elohim'den gelir. Tanrı, Yahvist (J) kaynağa kıyasla daha az insansıdır.
Aşer, Tekvin'e göre Yakup ile Zilpa'nın ikinci oğulları ve Aşer kabilesinin kurucusudur.
Semavi dinlerin kutsal kitaplarında ilk insan olarak gösterilen Adem'in Tanah bazlı soyağacı aşağıda sunulan bağlantılarda bulunmaktadır:
- Adem ve Havva'dan, Nuh'un oğulları Sam, Ham ve Yafes'e
- Nuh'un oğlu Sam'dan İbrahim'e
- İbrahim'in, eşi Sara'dan doğan nesli
- İbrahim'in torunu ve İshak'ın oğlu Yakup'un nesli
- Yakup'un oğlu Reuben'in soyu
- Yakup'un oğlu Şimon'un soyu
- Yakup'un oğlu Levi'nin soyu
- Yakup'un torunu ve Levi'nin oğlu Kehat'ın soyu
- Yakup'un oğlu Yehuda'nın soyu:
- Yehuda'nın, Kenanlı Şua'nın kızından doğan soyu
- Yehuda'nın, ölen oğlu Er'in karısı Tamar'dan doğan soyu
- Yehuda'nın torunu Hesron'un, Mahir'in kızından doğan soyu
- Hesron'un oğlu Ram'dan Davud'a
- Hesron'un oğlu Kalev'in soyu
- Hesron'un oğlu Yerahmeelin soyu
- Yehuda'nın torunu Hesron'un Aviya'dan doğan soyu
- Yakup'un oğulları Dan ve Naftali'nin soyu
- Yakup'un oğulları Gad ve Aşer'in soyu
- Yakup'un oğulları İssakar ve Zevulu'nun soyu
- Yakup'un oğlu Yosef'in soyu:
- Yosef'in oğlu Menaşe'nin soyu
- Yosef'in oğlu Efraim'in soyu
- Yakup'un oğlu Benyamin'in soyu
- İbrahim'in, eşleri Hacer ve Ketura'dan doğan nesli
- Nuh'un oğlu Yafes'in soyu
- Nuh'un oğlu Ham'ın soyu
Yahudi mitolojisi, Yahudi kültüründe var olan masal ve efsaneleri tanımlamak, Yahudi dininin kutsal ve geleneksel anlatılarını belirtmek için kullanılan bir terimdir. Yahudi mitolojisi sadece Hristiyan ve İslam din ve kültürlerini değil aynı zamanda evrensel kültür üzerinde de büyük ölçüde etkili olmuştur. Eski Ahit ve İbranice diğer kutsal metinler Yahudi mitolojisinin temel kaynaklarını oluşturmaktadır.
Yehuda, Yehuda kabilesinin ve ardılı olan Yehuda Krallığı'nın kurucusu olan İbrani ata ve liderdi. Yakub'un oğlu, İshak'ın torunu, İbrahim'in ise büyük torunudur. Yehuda hakkında ilk defa Tanah'ın Yaratılış Kitabı'nda bahsedilirken, Yehuda'nın soyundan gelenlere de "Yehuda'nın soyundan" anlamına gelen Yehudi/Yahudi denilmiştir. Gelecek asırlarda Yehuda ve İsrail Krallığı'nı yönetecek Davud ve Süleyman da, MS 1'inci asırda Mesih olduğuna inanılmış ve Hristiyanlığı kurmuş Nasıralı İsa da yine Yehuda'nın soyundan gelmiştir.