İçeriğe atla

Omurtag (anlam ayrımı)

Omurtag şu anlamlara gelebilir:

  • Omurtag, Birinci Bulgar Devleti'nin hükümdarı.
  • Omurtag, Tırgovişte ilinde bir kasaba.

Ayrıca bakınız

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Birinci Bulgar İmparatorluğu</span> MS 7. ve 11. yüzyıllar arasında Güneydoğu Avrupada var olan Ortaçağ Ön Bulgar-Slav ve sonraki Bulgar devleti

Birinci Bulgar İmparatorluğu, Ön Bulgarların 681'de bugünkü Balkan bölgesinde Asparuh komutasında kurdukları devlettir. Devlet bugünkü Bulgaristan, Arnavutluk, Bosna, Hırvatistan, Yunanistan, Macaristan, Kosova, Kuzey Makedonya, Moldova, Karadağ, Romanya, Sırbistan, Slovakya, Türkiye ve Ukrayna topraklarını içine alan yaklaşık Türkiye kadar bir toprak büyüklüğü olan (750.000 km²) topraklarda kurulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Çiçeközü, Yenişehir</span>

Çiçeközü, eski ismi Lümbe, Bursa ilinin Yenişehir ilçesine bağlı bir köydür.

<span class="mw-page-title-main">Mecidiye, Yenişehir</span>

Mecidiye, Bursa ilinin Yenişehir ilçesine bağlı bir mahalledir.

<span class="mw-page-title-main">II. Mihail</span>

II. Mihail Amoriyalı 820 - 2 Ekim 829 yılları arasındaki Bizans imparatoru. Konuşmasında pürüzlü olduğu için bazen Kekeme anlamına gelen Traulos (Τραυλός) veya Psellos (Ψηλλος) veya Latince Psellus olarak da adlandırılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Omurtag</span>

Omurtag, 814–831 yılları arasında hüküm süren Birinci Bulgar İmparatorluğu Hanı.

Malamir, 831–836 yılları arasında hüküm süren Tuna Bulgar Devleti hanı. Malamir adı, Slav kökenlidir.

<span class="mw-page-title-main">Bizans-Bulgar Antlaşması (815)</span>

815 Antlaşması Konstantinopolis'te Bulgar Hanı Omurtag ile Bizans İmparatoru V. Leon arasında imzalanan 30 yıllık barış antlaşmasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Trakya (thema)</span> Bizans idari bölümü (Thema)

Trakya Theması, Balkanların güneydoğu bölümünde yer alan Bizans İmparatorluğu theması, imparatorluğun tarihi boyunca Trakya'nın çeşitli bölümlerini kapsamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Madara Süvarisi</span>

IX. asır Tuna Bulgarlarından kalan ve Omurtag Han tarafından babası Krum Han (803-814) adına yaptırılan Madara Binicisi, Madara Akıncısı ya da Madara Süvarisi, Bulgaristan'ın kuzeydoğusunda, Madadara kasabası yakınlarında bulunmakta; 80 m. yüksekliğinde olup 40 metrekarelik bir alanı kaplamaktadır. Kayanın ancak 23 metrelik ilk kısmı işlenmiş, üzerinde ise süvari figürü ile Grekçe harflerle yazılmış olan kitabeler yazılmıştır. 1979 yılında UNESCO tarafından Dünya Mirası olarak ilan edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Bulgaristan'ın belediyeleri</span> Vikimedya liste maddesi

Bulgaristan'ın illeri 28 adet olup, bunlar da 265 belediyeye bölünmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Süleymanköy Yazıtı</span>

Süleymanköy Yazıtı, Bulgar Hanı Omurtag zamanından kalma bir Bulgar epigrafik anıttır. Sechishte, Yeni Pazar köyünde bulunur. Yazıt, 815 yılında Omurtag Han ile Bizans İmparatoru V. Leon arasında imzalanan 30 yıllık barış antlaşmasının şartlarını içerir.

<span class="mw-page-title-main">Osmanpazarı</span> Bulgaristanın Eski Cuma ili, Osmanpazar ilçesine bağlı kent

Osmanpazarı veya Alakilise, Bulgaristan'ın Eski Cuma ilinde bulunan bir şehir ve belediyedir.

<span class="mw-page-title-main">Krum hanedanı</span>

Krum hanedanlığı, Bulgaristan Hanı Krum (803-814) tarafından kurulan ve 803 ve 991 yılları arasında Birinci Bulgar İmparatorluğu'nun hükümdarlarını temsil eden kraliyet ve daha sonra imparatorluk ailesini ifade eder. Bulgar tarihinin, en büyük toprak genişliğine ulaştı ve altın kültür ve edebiyat çağını tetiklemiştir. Kral Simeon'un döneminde Altın Çağlarını yaşamışlardır.

<span class="mw-page-title-main">Pliska</span> Bulgaristanın Şumnu ili, Yürükler ilçesine bağlı kent

Pliska, Kuzey Bulgaristan'ın Şumnu Bölgesi, Kaspiçan belediyesinde bir Bulgar şehridir. Novi Pazar ilçesinin 6.2 km kuzeybatısında ve Kaspichan ilçesinin 7.2 km kuzeyinde, Pliska şehri 681 yılından 893 yılına kadar Tuna Bulgar Devleti'nin ilk başkentiydi.

Orta Çağ Yunancası, ayrıca Bizans Yunancası olarak da bilinir. Geleneksel olarak 1453'te İstanbul'un Fethi ile tarihlenen, 5-6. yüzyıllarda Klasik Antik Çağ'ın sonu ile Orta Çağ'ın sonu arasındaki Yunan dilinin bir aşamasıdır.

Omurtag'ın Tırnovo Yazıtı; Tırnovo, Bulgaristan'da Aziz Kırk Şehitler Kilisesi'nde bulunan koyu renkli siyenit sütun üzerine kazınmış Yunanca bir yazıttır. Yazıt, Trevneli Hristo Daskalov'un kiliseyi ziyaret etmesi ve yazıtın bir kopyasını yaptığı 1858'den beri zamandan beri bilinmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Aziz Kırk Şehitler Kilisesi (Veliko Tırnovo)</span> Bulgaristanda bir kilise

Aziz Kırk Şehitler Kilisesi İkinci Bulgar İmparatorluğu'nun eski başkenti olan Bulgaristan'ın Veliko Tırnovo kasabasında 1230 yılında inşa edilmiş bir Orta Çağ Doğu Ortodoks Kilisesi'dir.