Omurtag'ın Tırnovo Yazıtı
Omurtag'ın Tırnovo Yazıtı; Tırnovo, Bulgaristan'da Aziz Kırk Şehitler Kilisesi'nde bulunan koyu renkli siyenit sütun üzerine kazınmış Yunanca bir yazıttır. Yazıt, Trevneli Hristo Daskalov'un (o sırada camiye dönüştürülen) kiliseyi ziyaret etmesi ve yazıtın bir kopyasını yaptığı 1858'den beri zamandan beri bilinmektedir.
Tırnovo Yazıtı, Chatalar Yazıtı ile birlikte Kanasubigi Omurtag (h. 814-831) dönemindeki aktif yapıya tanıklık eder. Yazıtın 822 yılında yapıldığı varsayılmaktadır. Tarihçiler, yazıtın orijinal konumu (muhtemelen Pliska) ve yazıtın oluşturulduğu "Tuna Nehri üzerindeki yeni ev" - Silistre, Malak Preslavets köyü veya Păcuiul lui Soare adası (günümüzde Romanya'da) arasında kararsızdır.
İçerik
Asıl
+ Κα[ν]α συβιγη Ωμο<μο>ρταγ ις τον παλεον υκον αυτου μενο(ν) επυησεν υπερφυμον υκο(ν) ις τον Δανουβην κ(ε) αναμεσα τον δυο υκο(ν) τον πανφυμο(ν) καταμετρησας ις τιν μεσην επυισα τουμβαν κε απο τιν αυτη(ν) μεσην της τουμβας εος την αυλι(ν) μου την αρχεα(ν) ισιν οργηε μυριαδες β' κ(ε) επι τον Δανουβιν ισην οργιες μυριαδες β'. το δε αυτο τουβι(ν) εστιν πανφυμο(ν) κ(ε) μετρισα(ν)τες τιν γιν επυισα τα γραματα ταυτα. ο ανθροπος κ(ε) καλα ζον αποθνισκι κε αλος γενατε κε ινα ο εσχατον γηνομενος ταυτα θεορον υπομνησκετε τον πυισαντα αυτο. το δε ονομα του αρχοντος εστην Ωμορταγ καν(ν)α συβιγη· ο Θ(εο)ς αξηοσι αυτον ζισε ετη ρ'.
Tercüme
"Eski evinde yaşayan Kana subigi Omurtag, Tuna Nehri üzerinde görkemli bir yuva yaptı ve en görkemli iki evin arasında [mesafeyi] ölçtükten sonra bir tümülüs yaptı. Tümülüsün tam ortasından eski sarayıma kadar 20.000 kulaç (ὀργυιά) ve Tuna Nehri'ne kadar 20.000 kulaç vardır. Tümülüsün kendisi çok görkemli ve araziyi ölçtükten sonra o yazıyı yaptım. Bir insan iyi yaşasa bile ölür ve bir başkası ortaya çıkar. Bu yazıtı gördükten sonra gelen, onu yapan kişiyi hatırlasın. Ve adı Omurtag, Kana subigi. Tanrı onu 100 yıl yaşatsın."
Ayrıca bakınız
- Kanasubigi
- Chatalar Yazıtı
Kaynakça
- Бешевлиев, Веселин. Прабългарски епиграфски паметници, С. 1981 , с. 120-13028 Ocak 2018 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
- Златарски, Васил Н. История на българската държава през средните векове, Т.І, ч. 1 Епоха на хуно-българското надмощие, С. 1918, с. 417-422, с. 580-584
- Миятев, Кръстьо. Архитектурата в Средновековна България, С. 1965, с.44-47
- Aндрeй Пaнтeв, Йoрдaн Aндрeeв. Бългaрскитe хaнoвe и цaрe: oт хaн Кубрaт дo цaр Бoрис III, Абагар, 2004, с.65
Dış bağlantılar
- Васил Златарски. Търновският Омортагов надпис27 Ekim 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., История на българската държава през средните векове, Т.І, ч. 1 Епоха на хуно-българското надмощие, София, 1918, с. 580-584.
- Старобългарски надписи - надпис 5631 Ocak 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
- Храмът “Свети Четиридесет мъченици”18 Haziran 2014 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., ст. н. с. д-р Божидар Димитров