İçeriğe atla

Omohyoid kas

Kas: Omohyoid kas
Omohyoid kas gösterilmiş.
Boynun kasları. Anterior görünüm. Omohyoid iki yanda da gösterilmiş.
LatinceMusculus omohyoideus
BaşlangıcıScapulanın üst sınırı (inferior karın)
Ara tendon (superior karın)
Tutunduğu yerAra tendon (inferior karın)
Hyoid kemik (superior karın)
Sinir Ansa servikalis (C1-C3)
HareketLarynx ve hyoid kemiği aşağı çeker (deprese eder). Ayrıca hyoid kemiği geriye ve yana doğru taşır.

Omohyoid kas, hyoidi deprese eden (aşağı çeken) bir kastır. Boynun ön tarafında bulunur ve bir ara tendon tarafından iki karna ayrılmıştır. Superior (üst) karnı, sternothyroid ve thyrohyoid kasların lateralinde bulunduğu için, infrahyoid kasların içindeki en lateralde bulunan üye durumundadır.[1] Adını Yunanca omuz manasına gelen "omos", bağlanma yerlerinden birisi ve hyoid kemikten, diğer bağlanma yeri, alır.

Yapı

Scapulanın üst sınırından ve bazen de scapular çentiği geçen superior transverse scapular ligamentten orijin alır (başlar), scapulaya tutunma yerinin boyutu birkaç milimetre ile 2.5 cm arasında değişkenlik gösterir.

Bu kasın iki ayrı karnı vardır: superior ve inferior.[1]

Bu orijinden, inferior karın düz ve dar bir kas demeti oluşturur ve bu demet öne ve hafif yukarı, boynun alt tarafına doğru ilerler. Fibröz bir uzantı tarafından claviculaya bağlanır, sonra da sternocleidomastoidin arkasından geçer, tendinöz hale gelir ve yönünü değiştirir, bir geniş açı oluşturur.

Sonra superior karın şeklinde devam ederek, sternohyoidin lateral sınırına yakın olacak şekilde neredeyse dikey olarak yukarı doğru çıkar ve hyoid kemiğin gövdesinin alt sınırına, sternohyoidin tutunma yerinin lateraline insersiyon (tutunma) yapar.

Bu kasın santral tendonu uzunluk ve form olarak çok değişkendir ve derin servikal fasyanın bir uzantısı (proses) tarafından yerinde sabit tutulur, etrafı sarılır ve bu uzantı aşağıya doğru da uzayarak clavicula ve birinci kaburgaya tutunur. Bu kasın açısal şekli bu sayede korunur. Tendon internal jugular venin üzerinde yer alır ve cerrahide bu ven için bir işaret olarak kullanılabilir.

Varyasyon

Sayısı iki kat olabilir, kas olmayabilir, claviculadan orijin alabilir, her iki karın için ayrı ayrı yokluk ve sayısı iki kat olabilme durumu söz konusudur.

Boynun incelenmesi

Omohyoidin inferior karnı, boynun posterior üçgenini üstte oksipital üçgen ve altta subclavian üçgen olacak şekilde ikiye ayırır. Superior karnı ise anterior üçgeni üstte karotid üçgen ve altta musküler üçgen olacak şekilde ikiye ayırır.[2]

Omohyoid kas scapulaya proksimal olarak, hyoid kemiğe ise distal olarak bağlıdır.

İnnervasyon

Omohyoid servikal pleksusun bir dalı olan ansa servikalis tarafından innerve edilir ve genel olarak hyoid kemiği stabilize etme görevini üstlenir. Omohyoidin inferior karnı ansa servikalisi oluşturan üç servikal dal (C1-C3) tarafından innerve edilirken, superior karın ise sadece ilk servikal spinal sinirin (C1) liflerini içeren ansa servikalisin superior kökü tarafından innerve edilir.

Kaynakça

Bu sayfa, kamu malı olan, Gray's Anatomy (1918) 20. baskı 392. sayfa dan bilgiler barındırır.

  1. ^ a b Illustrated Anatomy of the Head and Neck, Fehrenbach and Herring, Elsevier, 2012, page 102
  2. ^ Human anatomy, Jacobs, Elsevier, 2008, page 189

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Frenik sinir</span>

Frenik sinir, boyundan gelip kalp ve akciğerler arasından geçerek diyaframa sinir bağlantısı veren sinir. Diyaframdan gelen duyuları ve beyinden gelen motor sinyalleri aktardığından solunum için önemlidir. Sol ve sağ olmak üzere iki frenik sinir bulunur. Aynı zamanda da 5. 3. ve servikal sinirlerin (C3-C5) katkıları alan insanlarda frenik esas olarak 4 servikal sinir servikal sinir kaynaklanır.

<span class="mw-page-title-main">Fossa cubitalis</span>

Fossa cubitalis veya fossa cubiti, insan ve diğer insansı hayvanlarda dirseğin ön yüzünde bulunan üçgen şeklinde alan.

<span class="mw-page-title-main">Gluteus maximus</span>

Gluteus maximus veya büyük ilye, kıç bölgesinde kas. Bölgenin en büyük kası olma özelliğiyle diğer ilye kaslarının çoğunun üzerinde yer alır.

<span class="mw-page-title-main">Sternohyoid kas</span>

Sternohyoid kas, hyoid kemiği sternuma bağlayan ince, dar bir kastır. İnfrahyoid kaslar grubuna dahildir. Kas claviculanın iç tarafının arka sınırından, arka sternoclavicular ligamentten ve manubrium sterninin üst arkasından başlar. Yukarı gider ve hyoid kemiğin gövdesinin alt sınırında kısa tendinöz liflerle sonlanır. Ansa cervcalis tarafından innerve edilir.

<span class="mw-page-title-main">Hyoglossus</span>

Hyoglossus, ince ve dört kenarlı bir kastır. Dil kemiği'nin büyük boynuzlarının yanlarından köken alır ve neredeyse dikey ilerleyerek, styloglossus ve dilin alt uzunlamasına kasının arasından geçip dilin yanlarına tutunur. Submandibular üçgen'in tabanının bir kısmını oluşturur.

<span class="mw-page-title-main">Digastrik kas</span>

Digastrik kas çenenin altında bulunan küçük bir kastır. "Digastrik kas" tabiri özel olarak bu kas için kullanılır. Ancak, iki karnı olan diğer kaslara örnek olarak treitz ligamenti, omohyoid kas ve oksipitofrontal kas verilebilir.

<span class="mw-page-title-main">Stylohyoid kas</span>

Stylohyoid kas ince bir kastır, digastrik kasın arka karnının ön (anterior) ve üstünde (superior) yer alır. Yine bu kas ile fasiyal sinir innervasyonunu paylaşır. Dil kemiğini geriye çekerek dili yükseltme fonksiyonu vardır. Başlangıcı temporal kemikteki styloid çıkıntıdır. Hyoidin gövdesine tutunur..

<span class="mw-page-title-main">Suprahyoid kaslar</span> Kas grubu

Suprahyoid kaslar boyunda hyoid kemiğin üzerinde bulunan dört kastır. Bunlar digastrik, stylohyoid, geniohyoid ve mylohyoid kaslardır. Geniohyoid kas hariç, hepsi faringeal kaslardır. Digastrik kas adını özel olarak iki karna sahip olmasından alır. Arka karnı insan kafatasının mastoid çıkıntısından başlar ve aşağı ve ileri doğru ilerler. Ön karın mandibular gövdenin iç yüzeyindeki digastrik fossadan başlar ve aşağı ve geriye doğru ilerler. İki karın ara tendonda birleşir. Ara tendon hyoid kemiğe bağlı olan bir bağ dokudan geçer. Mylohyoid kaslar dilin altında sapan şeklinde bulunup, ağzın tabanına destek veren, ince ve düz kaslardır. Geniohyoid kaslar orta hatta birbirine temas eden kısa ve dar kaslardır. Stylohyoid kaslar ise digastrik kasın alt karnıyla neredeyse paralel olan uzun, ince kaslardır.

<span class="mw-page-title-main">İnfrahyoid kaslar</span> Kas grubu

İnfrahyoid kaslar veya strap kaslar, boynun anteriorunda (ön) bulunan dört çift kasın bulunduğu gruba verilen addır. Dört infrahyoid kas şunlardır: Sternohyoid kas, sternothyroid kas, thyrohyoid kas ve omohyoid kaslar.

<span class="mw-page-title-main">Geniohyoid kas</span>

Geniohyoid kas, mylohyoid kasın medial sınırının superiorunda bulunan dar bir kastır. Adını, çeneden hyoid kemiğine gitmesinden almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Milohiyoid kas</span>

Milohiyoid kas, mandibuladan hiyoid kemiğe uzanan, ağız boşluğunun tabanını oluşturan eşli bir kastır. İsmini, azı dişlerine (molar) yakın olan iki tutunma yerinden alır. Bu kasların embriyolojik orijini mezodermaldir. Milohiyoid kas birinci faringeal arktan gelişir.

<span class="mw-page-title-main">Thyrohyoid kas</span>

Thyrohyoid kas, boyunda bulunan küçük bir iskelet kasıdır. Hyoidi aşağı (deprese), larynxi yukarı (elevasyon) çeker.

<span class="mw-page-title-main">Sternothyroid kas</span>

Sternothyroid kas veya sternothyroideus, boyunda bulunan bir iskelet kasıdır. Üstünde yer alan sternohyoid kastan daha kısa ve geniştir.

<span class="mw-page-title-main">Aksesuar sinir</span> kraniyal sinir

Aksesuar sinir, sternocleidomastoid ve trapezius kaslarını uyaran sinir. Kraniyal sinirler içerisinde 11. kranial sinir olarak tanımlanır. Sternocleidomastoid (SCM) kası kafanın karşı ve aşağı doğru döndürülmesini sağlarken, trapezius kası ise omuz ve skapula hareketlerinden sorumludur.

<span class="mw-page-title-main">Vertebral arter</span> Beyni besleyen ana damarlardan biri

Vertebral arter boyunda bulunan önemli arterlerden biridir. Tipik olarak Vertebral arterin orijini Subklaviyan arterdir. Her iki damar boynun her iki yanında kafa tabanına doğru yükselirler. Kafa tabanında kafatası içerisine girerler ve beyin sapı önünde birleşerek baziler arter'i oluştururlar. Vertebrobaziler sistem olarak tarif edilen omurilik, beyin sapı, beyincik ve beyinin arka bölgesini besleyen temel yapılardan biridir.

<span class="mw-page-title-main">İnternal karotid arter</span> Beyni besleyen ana dallardan biri

Şah damarı ya da internal karotid arter (İKA), boynun her iki tarafında derinde bulunan, ortak şah damarından köken alan ve beyin ve gözleri besleyen ana damarlardan biridir. ortak şah damarın 3. ve 4. omur seviyesinde dallanmasıyla İKA ve göğüs şah damarından oluşur. Göğüs şah damarı boyun bölgesindeki organları, saçlı deriyi, yüzü, beyin zarlarını besler.

<span class="mw-page-title-main">Orta serebral arter</span>

Orta beyin atardamarı ya da diğer adıyla orta serebral arter (MCA) beynin dış yüzeyinde sylvian yarık içerinde seyrederek beynin dış yüzeyinin büyük kısmını besler. Bu arter internal karotid arterden çıkar. Direkt olarak Willis poligonunun yapısına katılmaz. Önce anterior serebral arter ve arkada posterior komünikan arter ile posterior serebral arter ile dolaylı bağlantı içerisindedir.

<span class="mw-page-title-main">Anatomik terminoloji</span> Vikimedya liste maddesi

Anatomik terminoloji, uluslararası alanda anatomist, zoolog ve sağlık uzmanlarınca kullanılması amacıyla hazırlanmış bilimsel bir anatomi terminoloji standardıdır. Anatomik terimler Antik Yunan dönemine ve Latince'ye ait kelimeler, ön ek ve son ekler barındırırlar. Bu terimler uzmanlar arasında anlaşma açısından bir standard sağlar ve anlam karmaşasını ortadan kaldırır. Örneğin, el bileğinde oluşan bir yarayı tarif ederken kullanılan anatomik terimler yaranın tam olarak nerede olduğunu, konunun uzmanlarına kuşkuya yer bırakmayacak şekilde tarif eder. Her uzmanlık alanının kendine has terimleri olur. 1998 yılında hazırlanan standardın adı Terminologia Anatomica yani Anatomik Terminoloji dir. Öte yandan 2017'de yayınlanan makalesinde Strezelec bu standardın içerdiği hataları nedeniyle eleştirilerini sunmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Biceps</span> Kas

Pazu veya biceps omuz ve dirsek arasındaki üst kolun önünde yer alan büyük bir kas. Kasın her iki başı da skapula üzerinde ortaya çıkar ve üst önkola bağlı tek bir kas gövdesi oluşturmak üzere birleşir.

<span class="mw-page-title-main">Spinal sinir</span>

Spinal sinir diğer adıyla omurilik siniri, omurilik ile vücut arasında motor, duyu ve otonomik sinyalleri taşıyan karışık bir sinirdir. İnsan vücudu’nda omurga'nın iki yanında birer tane 31 çift omurilik siniri vardır. Bunlar omurganın ilgili servikal, torasik, bel, sakral ve koksigeal bölgelerine göre gruplandırılmıştır. Sekiz çift servikal sinir, on iki çift torasik sinir, beş çift bel siniri, beş çift sakral sinir ve bir çift koksigeal sinir vardır. Omurilik sinirleri çevresel sinir sisteminin parçasıdır.