İçeriğe atla

Omnizm

Omnizm, tüm dinlerin hakikatın bir parçasını barındırdığını, aynı kaynaktan gelen bilginin farklı şekillerde ifade edildiği şeklinde düşünce ve inanış biçimidir. Omnizm tüm dinlere ilişkin saygı ve tanıma durumudur. Böylesine bir inancı benimseyenlere omnist denir. Terim ilkin İngiliz şair Philip J. Bailey tarafından kullanılmıştır.

Ayrıca bakınız

İlgili Araştırma Makaleleri

Ezeli Hikmet. Kadim Hikmet, Aşkın Hikmet, Ezeli Felsefe, Kadim Felsefe veya Kalıcı Felsefe şeklinde kullanımları da bulunmaktadır. Kaynağı itibarıyla ilahi olan ve insanlığın başlangıcından bu yana farklı coğrafyalarda yaşayan toplumların din ve/veya geleneklerinde anlatımını bulan evrensel, ebedi, metafizik ilkeleri işaret etmekte kullanılan kavram. Frithjof Shuon'un ifadesiyle Ezeli Hikmet; sürekli var olan ve sürekli varolacak olan "irfan", yani evrensel bilgidir.

<span class="mw-page-title-main">Perennial felsefe</span> Daimicilik, tüm insanlar için geçerli ve daimi olan gerçeğin ilkelerinin varlığını savunur

Perennial Felsefe ya da perennializm (daimicilik), evrensel hakikat ilkelerinin insanlık tarihi boyunca tüm kültürlerde ve ruhsal geleneklerde ortak olarak mevcut olduğuna ilişkin felsefi düşünüş.

<span class="mw-page-title-main">Tradisyonalizm</span>

Tradisyonalizm ya da tradisyonalist ekol, kişi veya topluluk düzeyinde ve gündelik yaşamdan bilgi anlayışına kadar pek çok alanda yönlendirici unsurun zaman ve mekanı aşan ilahi-kutsal ilkelere dayalı olması gerektiğini iddia eden felsefi ve mistik akım.

<span class="mw-page-title-main">Evrenselcilik</span> Felsefi ve dini görüş

Evrenselcilik ya da İngilizce bilinen adıyla Üniversalizm, hem felsefi hem de teolojik bir konsepttir. Evrenselciliğe göre bazı düşünceler evrensel, coğrafya ve kültürden bağımsız, zemin tanımaz bir uygulama alanına sahiptirler. Kendisini evrenselci ya da üniversalist olarak tanımlayan bir cemiyet, bütün dünya dinlerinde var olan ana prensipleri dolayısıyla da diğer dinleri de kabul eden bir anlayışı yansıtmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Dini dışlayıcılık</span>

Dini dışlama, sadece belli bir dinde hâkim inanç ilkelerinin doğruluğuna inanarak, bu ilkelerle bağdaşmayan bütün inançların yanlış olduğunu ve/veya insanı ya ebedi cezaya maruz bırakacağını ya da nihai kurtuluşa eriştirmeyeceğini savunan yaklaşımdır.