İçeriğe atla

Omegle

Omegle
OluşturanLeif K-Brooks
URLhttp://www.omegle.com
SloganİngilizceTalk to strangers!
(Yabancılarla konuş!)
Ticari?Evet
Site türüÇevrimiçi sohbet
Kullanılabilir dil(ler)İngilizce
Başlama tarihi25 Mart 2009 (15 yıl önce) (2009-03-25)
Bitiş tarihi8 Kasım 2023 (11 ay önce) (2023-11-08)
Geçerli durumKapandı

Omegle, kullanıcılarına üyelik gerektirmeksizin internet üzerinde yabancılarla sohbet etme olanağı tanıyan bir internet sitesidir. 2009 yılında 18 yaşındaki Leif K-Brooks tarafından kurulmuştur. "Omegle" Yunan alfabesinin 24. ve son harfi olan Omega'nın değiştirilmiş hâlidir ve omega(Ω) harfi sitenin logosunda yer almaktadır. 14 Mart 2010 tarihinde görüntülü sohbet etme özelliğini kullanıcılarına sunmuştur.

Mart 2009'da kurulmasından kısa süre sonra Omegle, günde 150.000 kez görüntülenmiş ve büyük rakamlara ulaşmıştır.

Özellikler ve Güvenlik

Omegle'de 3 kullanıcıyı birbirine bağlayan "casus modu" bulunmaktadır. Bu modda bir kullanıcı diğer iki kullanıcıya kendi seçtiği bir soruyu yöneltmekte ve diğer iki kullanıcının soru hakkındaki tartışmalarını tartışmaya dâhil olmaksızın izleyebilmektedir. Omegle yeni kullanıma sunduğu özelliği ile benzer beğenileri ve/veya ilgi alanları bulunan kullanıcıları buluşturmayı hedeflemektedir. Facebook üzerindeki beğeniler veya ikincil olarak eklenen beğeniler ortak arkadaşlar bulmak için kullanılabilmektedir.

Omegle, reCAPTCHA olarak bilinen anti-spam yazılımını kullanmaktadır. Böylelikle çeşitli botlar tarafından gönderilen spam içerikli mesajlar tespit edilebilmekte ve bunların siteye erişimi engellenebilmektedir.

Bilgisayar hafızasında kayıtlı bulunan videolar bir program kullanılarak karşıdaki kişiye canlı görüntü gibi sunulabiliyor. Böylelikle karşıdaki kişinin tepkileri yine başka bir bilgisayar programı kullanılarak kaydedilebiliyor ve bu görüntüler karşıdaki kişinin haberi olmadan pornografik sitelerde yayımlanarak ekonomik çıkar elde edilebiliyor. İş bu nedenden ötürü bu sitede görüntülü konuşma yapmak güvenli değildir.

Platformun sonu

14 yıllık bir süreden sonra 8 Kasım 2023'te Omegle'nin kurucusu Leif K-Brooks, Omegle'nin resmî sitesinde bir duyuru yayınladı:

Omegle savaşı kaybedildi ama internete karşı savaş tüm hızıyla devam ediyor. Hemen hemen her çevrimiçi iletişim hizmeti Omegle ile aynı türden saldırılara maruz kalmıştır; Bazıları çok daha büyük kaynaklara sahip çok daha büyük şirketler olsa da hepsinin bir yerlerde kırılma noktaları var. Durum bir an önce değişmediği sürece, aşık olduğum İnternet'in varlığının sona erebileceğinden ve onun yerine TV'nin güçlendirilmiş versiyonuna daha yakın, büyük ölçüde pasif tüketime odaklanmış, çok daha az tüketime sahip bir şeye sahip olacağımızdan endişeleniyorum. Aktif katılım ve gerçek insani bağlantı fırsatı. Bu size kötü bir fikir gibi geliyorsa lütfen çevrimiçi haklarınız için mücadele eden bir kuruluş olan Electronic Frontier Foundation'a bağış yapmayı düşünün. Omegle'yi olumlu amaçlar için kullanan herkese ve sitenin başarısına herhangi bir şekilde katkıda bulunan herkese tüm kalbimle teşekkür ederim. Senin için savaşmaya devam edemediğim için çok üzgünüm.

Samimi olarak, Leif K-Brooks Kurucu

Yapılan bu duyuru bir özettir. Devamı Omegle'nin resmî sitesinde bulunmaktadır.[1][2]

Türkiye'de Erişime Engellenmesi

Sitede açılmış olan kameralı sohbetin tam olarak moderasyonunu gerçekleştiremeyen ve bu yüzden birçok ülkede yasaklanan Omegle 5651 sayılı kanun uyarınca 09/06/2014 tarihinde alınan mahkeme kararıyla beraber Türkiye'de de erişime engellenmiştir.[3]

Kaynakça

  1. ^ "Omegle". www.omegle.com. 7 Ocak 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Kasım 2023. 
  2. ^ "Omegle the video chat site has officially shut down forever". X (formerly Twitter). 11 Kasım 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Kasım 2023. 
  3. ^ "Omegle in Turkey". 30 Ekim 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Ekim 2014. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Spam</span>

Spam ya da istenmeyen mesaj, e-posta, telefon, faks gibi elektronik ortamlarda çok sayıda alıcıya aynı anda gönderilen gereksiz veya uygunsuz iletidir. En yaygın spam türleri reklamlar ve ilanlardır. Elektronik posta (e-posta), internetin en eski iletişim araçlarından birisidir. E-posta, fiziksel, alışılagelmiş posta alımı ya da gönderiminin elektronik olanı ve internet üzerinden gerçekleştirilen, düşük maliyetli ve hızlı olanıdır. Güvenlik, kimlik denetimi gibi gereklilikler göz önünde bulundurulmamıştır ve bu yüzden e-posta altyapısı günümüzde internette büyük problemlere yol açmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Cep bilgisayarı</span>

Cep bilgisayarı - PDA, taşınabilir küçük cep bilgisayarları.

<span class="mw-page-title-main">Web 2.0</span>

Web 2.0, O'Reilly Media tarafından 2004'te kullanılmaya başlayan bir sözcüktür ve ikinci nesil internet hizmetlerini - toplumsal iletişim sitelerini, vikileri, iletişim araçlarını, folksonomileri- yani internet kullanıcılarının ortaklaşa ve paylaşarak yarattığı sistemi tanımlar. Kelimenin tam anlamı tartışmaya açıktır, Tim Berners-Lee gibi teknoloji uzmanları da kelimenin manasını sorgulamıştır.

Yahoo! Messenger, Yahoo firmasının çıkardığı sesli ve görüntülü sohbet imkânı da bulunan ücretsiz çevrimiçi anlık mesajlaşma yazılımıdır. Mesajlaşmanın yanında birçok özelliği bulunan Yahoo Messenger'ın Türkçe dil desteği bulunmamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Casus yazılım</span>

Casus yazılım veya spyware, başlıca zararlı yazılım (malware) türlerinden biridir. Casus yazılımların sanıldığından da yaygın olduğu aşağıdaki birkaç istatistikte de görülmektedir.

<span class="mw-page-title-main">World Wide Web</span> internet kullanarak ulaşılan, birbirine bağlı belgelerden oluşan küresel sistem

World Wide Web, Dünya Çapında Ağ (kısaca WWW veya Web), İnternet üzerinde yayınlanan birbirleriyle bağlantılı hiper-metin dokümanlarından oluşan bir bilgi sistemidir. Bu dokümanların her birine Web sayfası adı verilir ve Web sayfalarına İnternet kullanıcısının bilgisayarında çalışan Web tarayıcısı adı verilen bilgisayar programları aracılığıyla erişilir. Web sayfalarında metin, imaj, video ve diğer multimedya ögeleri bulunabilir ve diğer bağlantı ya da link adı verilen hiper-bağlantılar ile başka Web sayfalarına geçiş yapılabilir.

<span class="mw-page-title-main">İnternet</span> elektronik iletişim ağı

İnternet, bilgisayar sistemlerini birbirine bağlayan elektronik iletişim ağıdır. TDK, internet sözcüğüne karşılık olarak genel ağı önermiştir. İnternet yerine zaman zaman sadece net sözcüğü de kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Webcam</span> görüntüsüyü gerçek zamanlı olarak bir bilgisayar ağına aktaran bilgisayara bağlı video kamera

Web Kamera veya kısaltılmışı Webcam, bir bilgisayara ya da bilgisayar ağına USB girişleri üzerinden ya da kablosuz protokoller kullanılarak bağlanan video aygıtı.

<span class="mw-page-title-main">Norton 360</span>

Norton 360, Symantec tarafından geliştirilen, bir "hepsi bir arada" güvenlik paketi olarak pazarlanmaktadır. Paket, kişisel bir güvenlik duvarı, sahteciliğe karşı koruma ve kötü amaçlı yazılımları tespit edip temizleme yeteneğini içerir. Bu paketi Norton Internet Security'den ayıran, dosya yedeklemesi ve PC bakımını içermesidir.

<span class="mw-page-title-main">Steam</span> çevrimiçi içerik sunan, dijital dağıtım ve hak yönetimi platformu

Steam, Valve Corporation tarafından geliştirilen, bir dijital dağıtım, dijital hak yönetimi, çok oyunculu oynanış ve iletişim sunan platformdur. Oyunların geniş çapta dağıtımı ve onlarla ilgili çoklu ortamların tamamen internet üzerinden yayılımı için kullanılmaktadır. Pek çok oyun, eklenti paketi, yazılım, video ve oyunlar ile ilgili programların satışı Steam üzerinden yapılmakta ve bu sayede bilgisayara doğrudan çevrimiçi olarak indirilebilmektedir. Ayrıca Steam, kullanım açısından performans sağlayan sistem tepsisi/sistem çekmecesi ve görev çubuğundaki pozisyonu ile benzerlerinden ayrılır.

<span class="mw-page-title-main">Google+</span> sosyal ağ

Google+, kurucusu olan Google tarafından yönetilen sosyal ağ ve kimlik doğrulama hizmeti.

<span class="mw-page-title-main">WhatsApp</span> platformlar arası anlık iletişim uygulaması

WhatsApp Messenger, akıllı telefonlar için geliştirilen, platformlar arası çalışma özelliğine sahip bir anlık mesajlaşma ve arama veya haberleşme uygulamasıdır. Android, BlackBerry, iPhone, Windows Phone ve Nokia telefonlarıyla uyumlu olan uygulama, 2G, 3G, 4G ya da Wi-Fi İnternet bağlantısı aracılığıyla kullanıcıların birbirlerine fotoğraf, video, ücretsiz arama, sesli ve yazılı mesaj ve belge göndermesini sağlar. Aynı adı taşıyan şirket, eski Yahoo! çalışanları olan Biran Acton ve Jan Koum tarafından ABD'de, Kaliforniya eyaletindeki Santa Clara kentinde kurulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Line</span> WhatsApp`a benzeyen bir anlık sosyal medya uygulaması

LINE, Japonlara ait bir mobil mesajlaşma uygulamasıdır, "Line Corporation" tarafından yapılmıştır. LINE, aralarında etiketler, home, timeline ve resmi hesaplar da bulunan çeşitli interaktif öğelerle entegre bir şekilde ücretsiz metin ve sesli mesajlaşma, sesli arama ve grup sohbeti sunar. LINE uygulaması iOS, Android, BlackBerry, Nokia Asha ve Windows Phone dahil olmak üzere birden fazla platform arasında kullanılabilir ve akıllı telefonlar, tabletler ve bilgisayarlardan erişilebilir. Ağustos 2013 itibarıyla LINE'ın 230 ülkede 230 milyon kullanıcısı bulunmaktadır. İngilizce, Japonca, Korece, Basitleştirilmiş Çince, Geleneksel Çince, Tayca, Endonezyaca, Malayca, Türkçe, Vietnamca, İspanyolca, Fransızca, Portekizce (Brezilya), Portekizce (Portekiz), Almanca ve İtalyanca başta olmak üzere çeşitli dilleri destekleyen LINE; ayrıca 52 ülkede uygulama mağazalarının "ücretsiz uygulamalar" kategorisinde birinci sırada yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Facebook Messenger</span> Facebooka bağlı Mesajlaşma Uygulaması

Facebook Messenger, bir diğer adıyla Messenger Facebook'un yarattığı ve geliştirdiği yazılı, sesli ve görüntülü haberleşme sağlayabilen bir anlık mesajlaşma servisi ve yazılım uygulamasıdır. Facebook'un web-tabanlı sohbet özelliği ile entegredir ve açık bir protokol olan MQTT protokolü üzerine inşa edilmiştir. Messenger, Facebook kullanıcılarının kendi çevreleri ile hem ana web sayfası hem de mobil uygulamaları üzerinden sohbet edebilmesine olanak sağlar.

<span class="mw-page-title-main">Telegram (yazılım)</span> Çevrim içi mesajlaşma platformu

Telegram, çoklu platform desteği sunan, güvenli anlık mesajlaşma servisidir. Rus programcısı Pavel Durov tarafından yaratılmıştır. Telegram istemcileri hem mobil hem de masaüstü sistemleri için mevcuttur. Ağustos 2013'te yayın hayatına başlamıştır. Kullanıcılar birbirleri arasında metin mesajı, fotoğraf, video, ses kaydı, sticker ve 2 GB'a kadar dosya paylaşımı yapabilmektedirler. Geliştiricileri ayrıca Kasım 2016'da Telegraph isminde, kullanıcıların çeşitli formattaki içerikler oluşturmalarını ve hikâye yazmalarını sağlayan bir uygulama hazırlamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Windows Live Call</span>

Windows Live Call Microsoft'un Windows Live hizmetlerinin bir parçasıydı. Kullanıcılara PC'den PC'ye ve PC'den Telefona sesli ve görüntülü görüşmeler yapmalarını sağlamak için Windows Live Messenger'e entegre edilmiştir. 2 Mayıs 2006 yılı Windows Live Messenger'in Beta 3 güncellemesinde bulundu. Microsoft, kullanıcılara dünyanın herhangi bir yerindeki neredeyse her telefonun çağrılması için bir mikrofon ve hoparlör ve yüksek hızlı bir İnternet bağlantısı bulunan bir bilgisayar kullanmasına izin vermek için dünyanın dört bir yanındaki telekomünikasyon şirketleriyle ortaklık kurdu.

<span class="mw-page-title-main">Videotelefon</span>

Videotelefon, gerçek zamanlı olarak insanlar arasındaki iletişim için farklı konumlardaki kullanıcılar tarafından ses sinyali-video sinyallerinin alınması ve iletilmesi için teknolojilerden oluşmaktadır. Bir videofon, gerçek zaman sistemleri olarak insanlar arasında iletişim için eşzamanlı video ve ses özelliklerine sahip bir görüntü aygıtılı bir telefondur. Telekonferans, bu teknolojinin bir video konferansta bireyler için değil, grup veya organizasyonel toplantı için kullanılmasını ima eder. Telebulunuş, yüksek kaliteli bir video sistemi sistemine veya buluşma teknolojisine başvurabilir, videonun ötesine geçerek robotlara gider. Video konferans da "görsel işbirliği" olarak adlandırılmış ve bir grup yazılımdır.

<span class="mw-page-title-main">Wii U sistem yazılımı</span>

Wii U sistem yazılımı, Nintendo'nun Wii U ev video oyun konsolu için resmi ürün yazılımı sürümü ve işletim sistemidir. Nintendo Switch sistem yazılımının öncülü, Wii sistem yazılımının ardılıdır. Nintendo, Internet üzerinden sistem yazılımı güncellemeleri sunarak Wii U'nun sistem genelindeki özelliklerini ve uygulamalarını korur. Güncellemeler her konsol sahibi için isteğe bağlıdır, ancak Nintendo'nun çevrimiçi hizmetleriyle birlikte çalışabilirliğini korumak için gerekli olabilir. Her güncelleme, önceki güncellemelerdeki tüm değişiklikler de dahil olmak üzere birikimlidir.

Sahte güvenlik yazılımı, kullanıcıları bilgisayarlarında bir virüs olduğuna inandıran ve sonrasında virüs kaldırma aracı için para isteyen bir çeşit zararlı yazılım ve internet dolandırıcılığıdır. Scareware ve bir çeşit ransomware olarak da değerlendirilebilir. Sahte güvenlik yazılımları 2008'den beri bilgisayarlar için önemli bir tehdit oluşturuyor. AdDestroyer ve VirtualBouncer sahte güvenlik yazılımlarının tanınmasını sağlamış olan, 2004'te var olmuş iki eski örnektir.

Tox, uçtan uca şifreleme sunan eşler arası anlık mesajlaşma ve görüntülü arama protokolüdür. Projenin belirtilen hedefi, herkes için güvenli ancak kolay erişilebilir iletişim sağlamaktır. Protokolün bir referans uygulaması, GNU GPL-3.0 veya sonrası koşulları altında ücretsiz ve açık kaynaklı yazılım olarak yayınlanmıştır.