İçeriğe atla

Omamori

Çeşitli omamoriler

Omamori (Japonca御守/お守り), genellikle Şinto ve Budist tapınaklarında satılan, belirli Şinto kamilerine ve Budist figürlerine adanmış olan ve çeşitli şans ve koruma sağladığı söylenen Japon muskalarıdır.

Omamori daha sonra ritüellerin kullanılması yoluyla kutsallaştırılır ve Şinto bağlamında busshin ("ruhsal dallar") veya Budist bağlamında kesshin ("tezahürler") içerdiği söylenir.[1]

Omamori genellikle brokar ipekle kaplanır ve belirli durumlarda, görevlerde veya çetin sınavlarda taşıyıcıya iyi şans getireceğine inanılan, üzerlerinde duaların yazılı olduğu kağıt veya tahta parçaları içine alınır. Omamori aynı zamanda kötü şanstan korunmak için de kullanılır ve sıklıkla çantalarda, cep telefonu askılarına asılırken, arabalarda vb. görülür.

Kaynakça

  1. ^ Reader, Ian; Tanabe, George J. (1998). Practically Religious: Worldly Benefits and the Common Religion of Japan. Honolulu: University of Hawai'i Press. s. 46. ISBN 0824820908. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Uzak Doğu</span> Asyanın doğu ve güneydoğusu

Uzak Doğu, Avrupa merkezli yaklaşımda Asya'nın doğusu ve güneydoğusundaki ülkeler.

<span class="mw-page-title-main">Şinto</span> Japonların politeistik (çok tanrılı) geleneksel halk dini

Şinto veya Şintoizm, Japonya'nın yerli, Japonların millî dinidir. Eskiden Japonya'nın resmî diniydi. Sadece Japonya'da ibadetlere katılan 119 milyon kişi vardır. Dünya'nın en eski dinlerinden olan Şinto bir tür animizmdir ve ayrıca şamanistik uygulamaları da içerir.

<span class="mw-page-title-main">Kyoto</span> Japonyada bir şehir

Kyoto, Japonya'nın Kyoto prefektörlüğünün merkezi ve en büyük şehridir. Şehrin nüfusu yaklaşık 1,5 milyondur. 794-1868 yılları arasında ülkenin başkenti olup bin yıllık başkent olarak anılmaktadır. Kyoto, Osaka ve Kobe ile birlikte Keihanshin metropolitan alanını oluşturur. Ayrıca Kyoto protokolü de ismini bu şehirden almaktadır.

Asya'ya özgü mitolojiler şunlardır:

<span class="mw-page-title-main">Şinbutsu-şuugō</span>

Şinbutsu-şūgō, Japonya'nın yerel Şinto'suyla ile Budizmin karıştırılıp tek bir inanç sistemi şeklinde yeniden inşasıdır. Bu olguya Şinbutsu-konkō da denir.

<span class="mw-page-title-main">Takasaki</span> Japonyanın Gunma prefektörlüğünde bulunan bir şehir

Takasaki, Japonya'nın Gunma prefektörlüğünde bulunan bir şehirdir. Yüzölçümü 459.41 km² olan şehrin nüfusu 1 Ekim 2014 tarihi itibarı ile 371,413 olup Gunma'nın en büyük şehridir.

<span class="mw-page-title-main">Şinbutsu-bunri</span>

Şinbutsu-bunri, Şinbutsu-şuugō geleneğini yasaklayıp, Şintō ile Budizmin, kamiler ile budaların, Şinto ile Budist tapınakların birbirinden kesin çizgilerle ayrılmasına denir.

<span class="mw-page-title-main">Uji</span> Japonyanın Kyoto prefektörlüğünde bulunan bir şehir

Uji, Japonya'nın Kyoto prefektörlüğünde bulunan bir şehirdir. Şehir, Biwa Gölü'nü besleyen Uji Nehri'nin kıyısında yer almaktadır. Yüzölçümü 67.55 km² olan şehrin nüfusu 1 Ağustos 2011 tarihi itibarı ile 189,929'dur. Uji, 1 Mart 1951 tarihinde kurulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Şinto tapınağı</span>

Şinto tapınağı, Şintoizm'de bir veya birden fazla Şinto kamisini barındırma amaçlı bir yapıdır. Şinto tapınağı bir ibadet yeri olmayıp kutsal nesneleri saklamak için kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Inari Ōkami</span>

Inari Ōkami, Japon tilkiler, bereket, pirinç, çay, sake, tarım ve sanayi, genel refah ve dünyevi başarı kamisidir. Inari Ōkami, Şintoizm'in baş kamilerinden biridir. Eski Japonya'da Inari, kılıç ustalarının ve tüccarların de himayesi altında kaldı. Erkek, kadın ya da androginos olarak temsil edilen Inari, bazen üç ya da beş bireysel kami topluluğu olarak da görülür. Inari, MS 711 yılında Inari Dağı'nda bir tapınak kurulduğundan bu yana ibadet edildiği görülüyor. Efsaneye göre İnari dokuz kuyruğunun hepsini insanlar için bağışlamış ve yok olmuştur. Bu sebeple insan olarak, hiç anlamayacağınız bir surette dirilir. Şinto inancında İnari sureti kızıl sarı saç ve yeşil gözle açıklanır. Tanrılık hayatında insanlık için bahşettiği iyi niyetinin cezasını bu hayatında çekecektir ve kıyameti getirecek tanrı olarak bilinir. Günümüzdeki Şinto tapınma ayinlerinde “watashi no O-Inari-sama” “Benim İnari’me” kavramı vardır. Bu da İnari'nin hiçbir şeye ait olamayacağından gelmektedir. İnari'nin ölümlü hayatında insanlığa verecek canı yoktur, bu yüzden o artık kimsenin tanrısı değildir. İnari ruhuyla dirilen insanın geçmişte verdiği sağlık, sevgi ve neşe gibi kavramlardan mahrum kalacağına inanılmaktadır. Bir Toyokawa rahibine göre İnari, Mayıs yağmurunda dirilir ve göklerin aklını kaybettiği bir gün yeniden yok olacaktır. Bazı bilginler ibadetin 5. yüzyılın sonlarında başladığına inansa da, Inari'ye MS 711'de Inari Dağı'nda bir türbenin kurulmasından bu yana tapınıldığı görülüyor. 16. yüzyılda Inari, demircilerin hamisi ve savaşçıların koruyucusu olmuştu ve Inari'ye tapınma Edo döneminde Japonya'ya yayıldı. Inari, Japonya'da hem Şinto hem de Budist inançlarında popüler bir figürdür. Japonya'daki Şinto tapınaklarının üçte birinden (32.000) fazlası Inari'ye adanmıştır. Kozmetik şirketi Shiseido gibi modern şirketler, şirket merkezlerinin tepesinde mabetlerle Inari'yi bir patron kami olarak görmeye devam ediyor.

<span class="mw-page-title-main">Japonya'da din</span> Japonyada yaşayanların dinî demografisi

Japonya'da Şintoizm ve Budizm olarak 2 din hakimdir. 2006 ve 2008 yıllarında yapılan araştırmalara göre, Japonya nüfusunun %40'ından azı örgütlü bir dine mensuptur.

<span class="mw-page-title-main">Şinto tarikatları ve okulları</span>

Şinto, Japonya'nın halk dini, Budizmin altıncı yüzyılda Japonya'ya tanıtılmasından bu yana orijinal Ko-Shintō'den salınan okullar ve mezhepler çeşitliliği geliştirdi.

<span class="mw-page-title-main">Kamo no Chōmei</span> Japon şair (1155 – 1216)

Kamo no Chōmei, Heian döneminde yaşamış bir Japon şair, yazar ve keşiş. Bir dizi doğal ve sosyal felakete tanık oldu ve siyasi desteğini kaybettikten sonra ailesiyle ilişkili Şinto tapınağında terfi için devredildi. Topluma sırtını dönmeye karar verdi, Budist yeminlerini aldı ve başkentin dışında yaşayan bir keşiş oldu. Bu, dünyaya sırt çevirenlerin genellikle manastırlara katıldığı zamanlar için biraz alışılmadık bir durumdu. Şair-rahip Saigyō ile birlikte, zamanının edebi geri dönüşlerinin temsilcisidir ve ünlü denemesi Hōjōki, "münzevi edebiyat" olarak bilinen türün temsilcisidir.

<span class="mw-page-title-main">Japon felsefesi</span>

Japon felsefesi tarihsel olarak hem yerli Şinto hem de Budizm, Taoizm ve Konfüçyüsçülük gibi kıtasal dinlerin bir birleşimi olmuştur. Eskiden, Mitogaku ve Zen'de olduğu gibi, hem Çin felsefesinden hem de Hint felsefesinden büyük ölçüde etkilenen modern Japon felsefesinin çoğu, artık Batı felsefesinden de etkilenmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Torii</span>

Torii Kapısı en çok Şinto tapınaklarının girişinde veya içinde bulunan geleneksel bir Japon kapısıdır ve sembolik olarak dünyadan kutsal aleme geçişi ifade eder.

<span class="mw-page-title-main">Shimenawa</span>

Shimenawa, Şintoizm'de ritüel arınma için kullanılan pirinç samanı veya kenevir ipinin uzunluklarıdır.

<span class="mw-page-title-main">Hatsumōde</span>

Hatsumōde, Japon Yeni Yılı'da yapılan ilk Budist veya Şinto tapınağı ziyaretidir. Birçok kişi o zamanlarda iş günü olmadığından yılın birinci, ikinci veya üçüncü gününde eder. Genellikle yeni yıl için dilekler tutulur, yeni omamori satın alınır ve eskileri yakılmak üzere tapınağa iade edilir. Japonya'daki büyük tapınaklarda genellikle uzun kuyruklar bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Omikuji</span>

Omikuji, Japonya'da yapılan ilk Budist veya Şinto tapınaklarında kağıt şeritlerine yazılan rastgele fallardır. Genellikle küçük bir adak sunarak ve ortaya çıkan servetin iyi olmasını umarak bir kutudan rastgele bir tane seçerek alınır.

<span class="mw-page-title-main">Japon Budist mimarisi</span>

Japon Budist mimarisi, Çin'de doğan mimari tarzların yerel olarak geliştirilmiş çeşitlerinden oluşan, Japonya'daki Budist tapınaklarının mimarisidir.

<span class="mw-page-title-main">Ofuda</span>

Ofuda, kağıt, ahşap, kumaş veya metal gibi çeşitli malzemelerden yapılmış bir tılsımdır. Ofuda, hem Şinto hem de Budist tapınaklarında yaygın olarak bulunur ve orada saygı duyulan tanrıların (kami) veya Budist figürlerin gücüyle dolu olduğu kabul edilir.