İçeriğe atla

Olof Swartz

Olof Swartz
Olof Swartz
Doğum21 Eylül 1760
Norrköping
Ölüm19 Eylül 1818
Stockholm
Milliyetİsveçli
EğitimUppsala Üniversitesi
Kariyeri
DalıBotanik
Doktora
danışmanı
Genç Carolus Linnaeus

Olof Peter Swartz (21 Eylül 1760 - 19 Eylül 1818) İsveçli bir botanikçi ve taksonomist. Pteridofit türler üzerine yaptığı çalışmaları ile bilinir. Bitki bilim mahlası Sw.'dir.

Biyografi

Olof Swartz Uppsala Üniversitesi'nde Genç Carolus Linnaeus'un danışmanlığı altında doktora derecesini 1781'de aldı. İlk olarak 1780 yılında birkaç bitki bilimci ile birlikte Laponya'ya gitti.[1]

1783 yılında Jamaika ve Hispaniola bölgesinde bitki örnekleri topladı. Topladığı 6000 örneğe sahip botanik koleksiyonu İsveç Doğa Tarihi Müzesi'nde muhafaza edilmektedir.[2]

Önemli Eserleri

Kaynakça

  1. ^ "Carl Linnaeus fil". Department of Phanerogamic Botany Swedish Museum of Natural History. 18 Ağustos 2000 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Aralık 2018. 
  2. ^ "Regnellian herbarium". Swedish Museum of Natural History. 6 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Aralık 2018. 

İlgili Araştırma Makaleleri

Biyolojide taksonomi , ortak özelliklere dayalı olarak biyolojik organizma gruplarını adlandırma, tanımlama (sınırlandırma) ve sınıflandırma bilimsel çalışmasıdır. Organizmalar taksonlar halinde gruplandırılır ve bu gruplara taksonomik bir seviye verilir; belirli bir seviyedeki gruplar daha yüksek rütbeli daha kapsayıcı bir grup oluşturmak için toplanabilir, böylece taksonomik bir hiyerarşi oluşturulur. Modern kullanımdaki başlıca sıralamalar üst âlem, âlem, şube, sınıf, takım, familya, cins ve türdür. İsveçli botanikçi Carl Linnaeus, organizmaları kategorize etmek için Linnaean taksonomisi olarak bilinen sıralı bir sistem ve organizmaları adlandırmak için ikili adlandırma geliştirdiği için mevcut taksonomi sisteminin kurucusu olarak kabul edilir.

İkili adlandırma ya da binomial nomenklatür, tür adlarının iki kelimeden oluşacak biçimde gösterilmesi sistemidir. Carl Linnaeus (1707-1778) bitki ve hayvanların isimlendirilmesi için ikili adlandırma yani, 2 sözcükten oluşan bir sistem geliştirmiştir. Bu sistem bugün bazı değişikliklere uğramış ise de, prensipler hâlâ binomial nomenklatür kuralları çerçevesinde hâlen geçerliliğini korumaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Bitki</span> ökaryotik, ağaçlar, çiçekler, otlar, yosunlar ve benzeri organizmaları içinde bulunduran çok büyük bir canlılar alemi

Bitkiler, ağırlıklı olarak fotosentetik ökaryot canlılardır. Tarihsel olarak bitkiler alemi, algler ve mantarlar da dahil olmak üzere hayvan olmayan tüm canlıları kapsarken, günümüzde mevcut tüm tanımlamalar prokaryotları, mantarları ve bazı algleri hariç tutar. Tanımlamalardan birine göre: Çiçekli bitkiler, kozalaklı bitkiler ve diğer açık tohumlular, eğrelti otları ve benzerleri, boynuz otları, ciğer otları, kara yosunları ve yeşil algler hep birlikte Viridiplantae adı verilen kladı oluştururlar. Buna kırmızı ve esmer algler dahil değildir.

<span class="mw-page-title-main">Örümceğimsiler</span>

Örümceğimsiler veya araknidler, keliserliler (Chelicerata) alt şubesine ait omurgasız eklembacaklıları kapsayan bir sınıftır.

<span class="mw-page-title-main">Dinosauromorpha</span>

Dinosauromorpha veya dinozoromorf, dinozorları ve ona yakın bir takım akrabalarını da içeren avemetatarsalian arkozorların bir kladı. Başlangıçta dinosauriformları ve lagerpetidleri içerecek şekilde tanımlandı ancak daha sonra yapılan çalışmalar teruzorları bu tanımdan çıkarmıştır. Kuşlar günümüzde hayatta kalan tek dinozoromorftur.

<span class="mw-page-title-main">Mikoloji</span> mantarların incelenmesi ile ilgilenen biyoloji dalı

Mikoloji, taksonomileri, genetikleri, biyokimyasal özellikleri ve insanlar tarafından kullanımları da dahil olmak üzere mantarların incelenmesiyle ilgilenen biyoloji dalıdır. Mantarlar çıra, gıda, geleneksel ilaç kaynağı olabileceği gibi entojen, zehir ve enfeksiyon kaynağı da olabilir. Mikoloji, bitki hastalıklarının incelenmesi olan fitopatoloji alanına girer. İki disiplin birbiriyle yakından ilişkilidir, çünkü bitki patojenlerinin büyük çoğunluğu mantardır. Mikoloji alanında uzmanlaşmış bir biyoloğa mikolog denir.

<span class="mw-page-title-main">Liliaceae</span>

Zambakgiller (Liliaceae), Liliales takımına ait bir bitki familyası.

<span class="mw-page-title-main">Doğa tarihi</span> bitkiler veya hayvanlar da dahil olmak üzere çevredeki organizmaların incelenmesi

Doğa tarihi, hayvanlar, mantarlar ve bitkiler de dahil olmak üzere organizmaları doğal ortamlarında inceleyen, deneysel çalışma yöntemlerinden çok gözlemsel yöntemlere yönelen bir araştırma alanıdır. Doğa tarihi çalışan bir kişiye doğa bilimci veya doğa tarihçisi denir.

<span class="mw-page-title-main">Amerikan Doğa Tarihi Müzesi</span>

Amerikan Doğa Tarihi Müzesi, ABD'nin New York kentinde, Central Park'ın yanında bulunan dünyanın en büyük ve en ünlü müzelerinden birisidir. Müze bir planetaryum ve bir kütüphaneye ek olarak 45 kalıcı sergi salonu barındıran 26 birbirine bağlı binadan oluşmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Çok yıllık</span> iki yıldan fazla yaşayan bitki

Çok yıllık ya da çokyıllık veya çok yıllık bitki (perennial), yaşam süresi en az üç yıl olan bitkiler. Yaşam süresi tek olan bitkiler bir yıllık (annual), iki yıl olanlar ise iki yıllık (biennial) adını alırlar. Birkaç yıl yaşayan otsu bitkilerden çok daha fazla yaşayan çalı ve ağaç gibi odunsu bitkilere kadar değişkenlik gösterirler. Ağaçlarda yaşam süresi 4.000 yıl gibi çok büyük olabiliyor. Çok yıllık bitkiler pek çok doğal ekositemlerde baskındırlar.

<span class="mw-page-title-main">Ulusal Doğa Tarihi Müzesi (Washington)</span>

National Museum of Natural History, Smithsonian Institution tarafından idare edilen ve Washington, ABD'deki National Mall'da bulunan doğa tarihi müzesidir. Girişin ücretsiz olması ve yılın 364 günü açık olmasıyla, dünyanın en çok ziyaret edilen doğa tarihi müzesidir. 1910'da National Mall'da açılan müze, özellikle ulusal koleksiyonları ve araştırma tesislerini barındırmak için inşa edilen ilk Smithsonian binalarından biriydi. Ana bina 139.354,56 m² toplam alana ve 30.193,488 m² sergi ve halk alanına sahiptir. Toplamda müze 18 futbol sahası genişliğindedir ve 1000'den fazla çalışanı vardır.

İsveç Hava Kuvvetleri, İsveç Silahlı Kuvvetleri'nin hava kuvvetleridir. 1 Temmuz 1926 tarihinde kara ve deniz hava birliklerinin birleşmesiyle kurulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Carl Ludwig Willdenow</span>

Carl Ludwig Willdenow Alman botanikçi, eczacı ve taksonomisti. Bitkilerin coğrafi dağılımını inceleyen bilim dalı olan fitocoğrafyanın kurucularından biri olarak kabul edilir. Bitki bilim mahlası Willd.'dir.

<span class="mw-page-title-main">John Lindley</span> İngiliz bitki bilimci ve orkidolog.

John Lindley İngiliz bitki bilimci ve orkidolog. Bitki bilim mahlası Lindl.'dir.

<span class="mw-page-title-main">Karel Bořivoj Presl</span> Çekyalı botanikçi

Karel Bořivoj Presl, Çek botanikçi. Bitki bilim mahlası C.Presl'dir.

Moritz Balthasar Borkhausen, Alman doğa bilimci. Bitki bilim mahlası Borkh.'dir.

<i>Species Plantarum</i> Carl Linnaeusun eseri

Species Plantarum, Carl Linnaeus tarafından 1753'te yayımlanan ve o dönemde bilinen tüm bitki türlerinin cinslere göre sınıflandırıldığı bir eserdir. Eser, ikili adlandırma sistemini tutarlı bir şekilde uygulayan ilk çalışmadır ve bitkilerin bilimsel olarak isimlendirilmesi için başlangıç noktası olmuştur.

<i>Donacobius atricapilla</i>

Donacobius atricapilla, Güney Amerika'da yaşayan, Passeriformes takımı içinde sınıflandırılan, monotipik Donacobiidae familyasının Donacobius monotipik cinsinin tek kuş türüdür. Arjantin, Bolivya, Brezilya, Kolombiya, Ekvador, Fransız Guyanası, Guyana, Paraguay, Peru, Surinam ve Venezuela ile Panama ve Orta Amerika'da tropikal bataklıklarda ve sulak alanlarda yaşar.

<span class="mw-page-title-main">Carl Linnaeus (Genç)</span>

Carl Linnaeus (Genç), İsveçli doğa bilimci. Babası Carl Linnaeus'tan (1707-78) ayırt edilebilmesi için bitkibilimde Linnaeus filius bilinir ve bitkibilim mahlası L.f.'dir.

<span class="mw-page-title-main">James Edward Smith</span>

James Edward Smith, Londra Linne Derneği'nin kurucusu İngiliz botanikçi. Bitki bilim mahlası Sm.'dir.