İçeriğe atla

Olof Palme suikastı

Olof Palme suikastı
Palme çifti
BölgeStockholm, İsveç
SilahlarMagnum
Ölü1
Yaralı1
KurbanOlof Palme
SaldırganlarStig Engström (34 sene sonra bulundu)
ŞüphelilerPKK
SebepABD, PKK, Sovyetler B. Eleştirme (Şüphe)

Olof Palme suikasti, Eski İsveç başbakanı Olof Palme‘ye karşı 28 Şubat 1986 tarihinde Stig Engström tarafından yapılmış olan ve Palme'nin ölümüyle sonuçlanan suikast girişimi.[1]

Olof Palme ABD, Sovyetler birliği, Güney Afrika’da bulunan ırkçı rejimi eleştirmiş ve 1984 tarihinde PKK’yı ilk kez Avrupa’da terör örgütü olarak nitelendirmiştir. Başta PKK da şüpheliler içerisinde yer almıştır. Katil suikastten 34 sene sonra bulunmuştur. Olaya ilişkin soruşturmanın başında olan Başsavcı Krister Petersson, 34 sene sonra katilin bulunduğunu belirterek; 2000 senesinde intihar eden ve olayın görgü tanığı olarak ifade veren Stig Engström olduğunu söylemiştir.[2][3]

Suikast girişimi

Suikast, 28 Şubat 1986 tarihinde Stig Engström tarafından İsveç’in başkenti Stockholm'ün merkezinde gerçekleşmiştir. Başkan Olof Palme ve eşi Lisbet Palme‘nin film izlemek için gittiği sinemadan dönerken suikast gerçekleşti. O gün yanına korumaları almayan başkan Palme vücuduna Magnum silahından isabet eden iki kurşun ile ölmüş, eşi ise yaralanmıştır.[2]

Soruşturma

Olaya ilişkin soruşturmayı sürdüren başsavcı Krister Petersson, 34 sene sonra katilin bulunduğunu ve katilin 2000 yılında intihar eden Stig Engström olduğuna dair açıklama yapmıştır.[2]

İsveç devlet televizyonu SVT yayında yaptığı açıklamada; Stig Engström’ün Olof Palme’nin suikaste uğradığı yerin yan tarafındaki Skandia Finans'ta çalıştığını, olay günü ise suikastten iki dakika önce binadan çıktığını belirtmiş İki dakika sonra suikastin gerçekleştiğini açıklamıştır. Daha sonra yayında Stig Engström’ün polis ekiplerine verdiği ifadesi açıklanmıştır. Stig ifadesinde şu sözleri söylemiştir; “Yerde kan görünce metro istasyonuna gidip gitmemek arasında karar veremedim”. Engström’ün silah eğitimi olduğu ve suikastte kullanılmış olan silaha benzer silahları koleksiyoncu arkadaşı sayesinde kolayca elde edebileceği söylenmiştir. Başkan Palme’nin ölümünde kullanılan silah Magnum markasına ait bir silahtı.[2] Stig’in koleksiyoncu arkadaşının Amerikan ordusunda çalıştığı ve Magnum marka silahlara karşı ayrı bir ilgisinin olduğu belirtilmiştir.

Kaynakça

  1. ^ "Dünya siyasi tarihinde liderlere yönelik suikastlar". www.aa.com.tr. 21 Ağustos 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Aralık 2023. 
  2. ^ a b c d "İsveç'in eski Başbakanı Olof Palme'nin katil zanlısı 34 yıl sonra açıklandı". www.aa.com.tr. 14 Aralık 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Aralık 2023. 
  3. ^ "Palme'nin Katil Zanlısı Aynı Zamanda Görgü Tanığıymış". bianet.org. 14 Aralık 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Aralık 2023. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Uğur Mumcu</span> Türk araştırmacı-gazeteci, yazar, Kemalist ve sosyalist aydın

Uğur Mumcu, Türk gazeteci, araştırmacı ve yazar.

<span class="mw-page-title-main">Necip Hablemitoğlu</span> Türk tarihçi ve yazar

Necip Hablemitoğlu, Türk tarihçi ve yazardır.

Oral Çelik, adı bir dönem Abdi İpekçi cinayeti ve Papa II. Jean Paul'a yönelik suikast girişimine karışmış olan Türk ülkücüdür.

<span class="mw-page-title-main">Yigal Amir</span>

Yigal Amir, 5. İsrail başbakanı İzak Rabin'e suikastı ile bilinen Yahudi aşırı sağcı tetikçi.

<span class="mw-page-title-main">Olof Palme</span> 26. İsveç başbakanı

Sven Olof Joachim Palme, İsveçli sosyal-demokrat siyasetçi, İsveç'in 1969–1976 ve 1982–1986 yılları arasında iki dönem görev yapmış eski başbakanı. Olof Palme, silahsızlanmayı destekleyen o dönemde en önemli politikacılardan biriydi. Üçüncü dünya ülkelerinin ihtiyaçlarının göz önüne alınması için de gayret sarf etti. Şubat 1986'da gerçekleşen suikast, aydınlatılamadı ve katillerin kimlikleri belirlenemedi. Palme suikastı dosyasının Başsavcısı Krister Petersson, basına yaptığı açıklamada, katil zanlısının 2000 yılında ölen Stig Engström olduğunu söyledi. Engström'un cinayeti tek başına işlediği sonucuna vardıklarını belirten Petersson, ölen katil zanlısını sorgulama ihtimalleri kalmadığı için artık dosyayı kapatmak durumunda kaldıklarını belirtti.

<span class="mw-page-title-main">Kesire Yıldırım</span>

Kesire Yıldırım, PKK üyesi, örgütün kurucusu ve lideri Abdullah Öcalan'ın 1978'de evlendiği eşi. 10 yıl süren beraberlik, Yıldırım'ın 1988'de Öcalan'la yollarını ayırarak onu "diktatör" olmakla suçlamasıyla noktalandı. Çiftin resmî olarak boşanmadığı iddia edilir.

<span class="mw-page-title-main">Hrant Dink suikastı</span> 2007de Türkiye Ermenisi gazetecinin öldürülmesi

Hrant Dink Suikastı, Agos gazetesinin Türkiye Ermenisi genel yayın yönetmeni Hrant Dink'in 19 Ocak 2007'de 17 yaşındaki silahlı saldırgan Ogün Samast tarafından öldürülmesi olayı. Önceden pek çok tehdit almış olan Dink, Agos'un Halaskârgazi Caddesindeki binasının önünde başının arkasına ateş edilerek öldürüldü. Olay, Türkiye'de derin devlet ve milliyetçilik olgularını gündeme taşıdı. Dink'in cenazesinde on binlerce kişi tarafından cinayete tepki olarak atılan "Hepimiz Hrant'ız, Hepimiz Ermeniyiz" sloganı uzun süre tartışıldı.

<span class="mw-page-title-main">Jack Ruby</span> Amerikan başkanı suikastçısı Lee Harvey Oswaldı öldüren Amerikalı gece kulübü işletmecisi

Jacob Leon Rubenstein mahkemeye götürülen ABD Başkanı John F. Kennedy'nin katil zanlısı Lee Harvey Oswald'ı, Smith & Wesson markalı tabanca ile televizyon kanalları canlı yayındayken vurup öldüren Yahudi kökenli Amerikalı gece kulübü işletmecisidir.

<span class="mw-page-title-main">John F. Kennedy Suikastı</span> 1963te ABD başkanının öldürülmesi

Başkan John Fitzgerald Kennedy suikastı X, 22 Kasım 1963 tarihinde Amerika Birleşik Devletleri'nin 35. başkanı olan John Fitzgerald Kennedy'ye karşı Dallas'ta Lee Harvey Oswald tarafından yapılmış ve Başkan Kennedy’nin ölümüyle sonuçlanmış suikast.

Kemal Arıkan suikastı, 28 Ocak 1982 tarihinde Türkiye'nin Los Angeles Başkonsolosu Kemal Arıkan'ın Ermeni Soykırımı Adalet Komandoları üyesi Hampig Sasunyan ve Krikor Saliba tarafından uğradığı suikast sonucu öldürülmesi.

<span class="mw-page-title-main">Kemal Pir</span> PKK kurucu militanı

Kemal Pir, Türk asıllı PKK kurucu militanı. PKK'nın ilk kadrolarındandır ve iki defa cezaevinden firar etmiştir. Lakabı "Laz Kemal" idi.

<span class="mw-page-title-main">Abdi İpekçi suikastı</span>

Abdi İpekçi suikastı, dönemin Milliyet gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Abdi İpekçi'nin 1 Şubat 1979'da suikastçı Mehmet Ali Ağca tarafından öldürüldüğü saldırıdır.

Carl Gustaf Christer Pettersson 1986 yılında İsveç başbakanı Olof Palme'ye düzenlenen suikastin bilinen zanlısıdır. 1988 yılında Olof Palme'yi öldürmekten mahkûm edilmiş fakat sonraki yıl temyize giderek suçsuz bulunmuştur.

Sakine Cansız, örgüt içinde "Sara" kod adıyla bilinen, PKK'nın kurucu üyesidir.

<span class="mw-page-title-main">Çözüm Süreci</span>

Çözüm süreci, açılım süreci, demokratik açılım veya Kürt açılımı, uzun yıllardır süren Türkiye-PKK çatışmasını çözmeye yönelik olarak Adalet ve Kalkınma Partisi Hükûmeti tarafından başlatılan sürecin adıdır.

<span class="mw-page-title-main">Måns Zelmerlöw</span> İsveçli şarkıcı ve sunucu

Måns Petter Albert Sahlén Zelmerlöw, İsveçli şarkıcı, sunucu, dansçı.

Nihat Erim suikastı, 12 Mart Muhtırası sonrasında 26 Mart 1971-22 Mayıs 1972 tarihleri arasında kurulan 33 ve 34. Türkiye Hükûmetlerinde Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı olarak görev yapan, 1961 Anayasası'nda değişiklikler yaptıran; Deniz Gezmiş, Hüseyin İnan ve Yusuf Aslan'ın idamlarıyla sonuçlanan Balyoz Harekâtı'nı başlatmasıyla bilinen Nihat Erim'in 19 Temmuz 1980 tarihinde İstanbul'da DEV SOL militanları tarafından uğradığı silahlı saldırı sonucu öldürülmesi olayı. Nihat Erim'in öldürülmesi Türkiye'de büyük bir infiale neden oldu, Bülent Ecevit ve Alparslan Türkeş millî birlik çağrısında bulundu, basın büyük tepki gösterdi. 12 Eylül Darbesi'ne giden süreç ivme kazandı.

İsveç, 2017 Eurovision Şarkı Yarışması'na David Kreuger, Hamed "K-One" Pirouzpanah ve Robin Stjernberg'in yazdığı "I Can't Go On" adlı şarkıyla katılmıştır. Şarkı Robin Bengtsson tarafından seslendirilmiştir. İsveç'in şarkı ve temsilcisi, ülkenin kamusal yayın kuruluşu Sveriges Television (SVT) tarafından Melodifestivalen 2017 adlı Ulusal final yöntemi doğrultusunda Ukrayna, Kiev'de İsveç'i temsil eden kişi belirlenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Ingvar Carlsson</span> 29. İsveç başbakanı

Gösta Ingvar Carlsson, İki kez İsveç Başbakanı olarak görev yapan İsveçli bir siyasetçi. İlk olarak 1986-1991 yılları arasında ve yine 1994-1996 yılları arasında görev yapmıştır. 1986-1996 yılları arasında İsveç Sosyal Demokrat Partisi'nin lideriydi. İsveç'i Avrupa Birliği'ne yönlendirmesi ile bilinir.

Evner Ergun suikastı, Birleşmiş Milletler Viyana Ofisi'nde direktör olarak çalışan Evner Ergun'un 19 Kasım 1984 tarihinde silahlı saldırı sonucu öldürülmesi.