İçeriğe atla

Oliver Wardrop

Oliver Wardrop Tiflis'te

John Oliver Wardrop (10 Ekim 1864 - 19 Ekim 1948), İngiltere'nin ilk Güney Kafkasya Baş Komiseri olarak çalışmış İngiliz diplomat, gezgin, tercüman ve Oxford Üniversitesi'ndeki Güney Kafkasya çalışmaları bölümünün kurucudur.[1] Wardrop, Britanya İmparatorluk Nişanı ve Aziz Michael ve Aziz George Nişanları'nın sahibidir.

1887'de Gürcistan'a seyahat eden Wardrop, 1888'de The Kingdom of Georgia (Gürcistan Krallığı) isimli çalışmasını yayımladı. 1894'te Gürcistan'a ikinci yolculuğu sırasında Gürcüceyi tamamen öğrendi ve Sulhan-Saba Orbeliani'nin Tsigni Sibrdzne Sitsruisa isimli kitabının tercümesi de dahil olmak üzere Gürcistan üzerine birçok eser yayımladı.

Wardrop, 1906-1910 yılları arasında Bükreş'te Konsolos olarak çalıştı.[2] 1914'te Bergen'e Konsolos[3] olarak atanan Wardrop, sonraki dönemde Batı Norveç'in Başkonsolosu olarak görevlendirildi.[4][5]

Temmuz 1919'da İngiliz Dışişleri Bakanı George Curzon, Wardrop'a İngiltere'nin Güney Kafkasya Baş Komiseri olmayı teklif etti. Bağımsız Gürcistan'ın başkanı Noe Jordania, Sir Oliver'ın Gürcistan'a dönüşünü memnuniyetle karşıladı. Yetenekli bir diplomat olan Wardrop, Bolşevik tehditleri altında kurulan Gürcistan için batıdan destek toplamaya çalıştı. Ayrıca Gürcü kültürünü batı dünyasına tanıtmaya çalıştı. Şubat 1921'de Sovyet Rusya'nın Kızıl Ordusu Gürcistan'ı işgal ederek kısa ömürlü demokratik cumhuriyete son verdi. Bunun üzerine Wardrop Londra'da Gürcü Topluluğu ve Gürcistan Komitesi'ni kurdu. 1930'da William Edward David Allen ile birlikte Gürcistan Tarih Derneği'ni kurdu. Dernek Georgica dergisini yayımladı. Wardrop'un kız kardeşi Marjory Wardrop (1869-1909), Şota Rustaveli'nin 12. yüzyıl Gürcü destanını Kaplan Postlu Şövalye'yi İngilizceye çevirdi.

Wardrop ayrıca British Museum'daki Gürcüce el yazmalarını katalogladı ve kendi koleksiyonunu Bodleian Kütüphanesi'ne bağışladı.

Kız kardeşinin ölümünden sonra, 1909'da Oxford Üniversitesi'nde Marjory Wardrop Fonunu kurdu. Bu sayede Wardrop, 215'i süreli yayın, 73'ü seri olmak üzere 1.454 maddeden oluşan koleksiyonunu genişletti.[6] Sir John Oliver Wardrop ve kız kardeşi Marjory'nin bıraktığı miraslar kullanılarak 2003'te Oxford Üniversitesi Gürcü Topluluğu kuruldu.[7]

Jumber Jikia'nın tasarladığı Oliver ve Marjory Wardop'un heykeli 18 Ekim 2015'te[8] Tiflis'teki Oliver Wardrop Meydanı'nda Tiflisoba festivali sırasında açıldı.[9] Şehirdeki Milli Kütüphane'de bulunan bir odada isimleri yaşamayı devam etmektedir.

Ekim 2019'da Avrupa-Gürcistan Enstitüsü, İngiliz ve Gürcü politikacıları bir araya getirmek ve ülkeler arasında işbirliklerini teşvik etmek için Oliver Wardrop Tartışmalarını başlattı. İlk Wardrop Tartışması 22 Ekim 2019'da Gürcistan'ın eski Birleşik Krallık Büyükelçisi Giorgi Badridze, İngiliz Liberal Demokratlar Partisi temsilcisi İmad Ahmed ve Avrupa-Gürcistan Enstitüsü Başkanı George Melaşvili'nin katılımıyla gerçekleşti.[10]

Kaynakça

  1. ^ "The Oxford-Georgian Society". 26 Kasım 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Mart 2021. 
  2. ^ "The London Gazette, 21 December 1906". 17 Ekim 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Mart 2021. 
  3. ^ The London Gazette, 1 December 1914
  4. ^ The London Gazette, 23 February 1915
  5. ^ The London Gazette, 16 January 1917
  6. ^ "Bodleian Library, University of Oxford". 22 Haziran 2006 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Mart 2021. 
  7. ^ "Oxford-Georgian Society". 26 Kasım 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Mart 2021. 
  8. ^ "The monument to Oliver and Marjory Wardrops opened near the Parliament". Parliament of Georgia (İngilizce). 16 Mart 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Mart 2018. 
  9. ^ "Oliver Wardrop Square opened adjacent to the Parliament". Parliament of Georgia. 16 Mart 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Mart 2018. 
  10. ^ "Europe in a suitcase: Oliver Wardrop Discussions". 25 Şubat 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Mart 2021. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Gürcistan</span> Kafkasyada bir ülke

Gürcistan, Karadeniz'in doğu kıyısında, Güney Kafkasya'da yer alan ülkedir. Eski Sovyet cumhuriyetlerinden biri olan Gürcistan'ın kuzeyinde Rusya, doğusunda Azerbaycan, güneyinde Ermenistan ve güneybatısında Türkiye yer alır. Ülkenin batı sınırını Karadeniz belirler.

<span class="mw-page-title-main">Gürcüler</span> Gürcistana özgü Kafkas etnik grubu

Gürcüler veya Kartveliler, günümüzde büyük bölümü Gürcistan’da yaşamakta olan Kafkasya halkı. Gürcüler ayrıca Azerbaycan, İran, Rusya, Türkiye, ABD ve Avrupa’nın bazı ülkelerine de dağılmıştır. Tarihsel antropoloji açısından Gürcüler; Svanlar, Lazlar ve Megreller ile aynı kökenden gelen bir Kartveli halkı olarak kabul edilir. Halkın büyük çoğunluğu bir Kartveli dili olan Gürcüce konuşmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Gürcistan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti</span>

Gürcistan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti , kısaca Gürcistan SSC olarak da bilinir, eski Sovyetler Birliği cumhuriyetlerinden biriydi. 25 Şubat 1921'de, Kızıl Ordu'nun Demokratik Gürcistan Cumhuriyeti'ni işgal etmesinin ardından Gürcistan SSC adıyla kuruldu. 12 Mart 1922'den 5 Ekim 1936 tarihine kadar, Ermenistan SSC ile Azerbaycan SSC ile birlikte Transkafkasya Federal Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti'nin bir parçası olarak kaldı.

<span class="mw-page-title-main">Lado Gurgenidze</span>

Vladimer "Lado" Gurgenidze გურგენიძე Gürcü politikacı. 17. Gürcistan Başbakanı.

Gürcistan-Abhazya ihtilafı, eskiden özerk cumhuriyet, bugün kısmen tanınmış olan de facto Abhazya'da Gürcistan ile Abhazya ayrılıkçıları arasındaki anlaşmazlığı ifade eder. Daha geniş anlamda Gürcistan-Abhazya ihtilafı, Kafkasya bölgesindeki jeopolitik ihtilafların bir parçası olarak görülebilir. Gürcistan-Abhazya ihtilafı 20. yüzyılın sonunda, 1991'de Sovyetler Birliği'nin dağılmasıyla silahlı çatışmaya dönüştü ve 1992-1993 Abhazya Savaşı'yla sonuçlandı. Bu savaşın sonunda Abhazya fiilen Gürcistan'dan koptu ve Gürcüler etnik temizliğe maruz kaldı.

<span class="mw-page-title-main">Gürcistan'daki Yahudilerin tarihi</span>

Gürcü Yahudileri Kafkasya'daki Gürcistan ulusundan olan Yahudiler'e denir. Gürcistan'in en eski cemaatlerinden olan Yahudiler tarihlerini Babil Sürgünü'ne kadar dayandırmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Kızıl Ordu'nun Gürcistan'ı işgali</span>

Kızıl Ordu'nun Gürcistan'ı işgali, Rus–Gürcü Savaşı ya da Sovyet Rusya'nın Gürcistan'ı işgali olarak da bilinir, Rusya Sovyet Federatif Sosyalist Cumhuriyeti'ne bağlı Kızıl Ordu'nun Gürcistan Demokratik Cumhuriyeti'nin Menşevik hükûmetinin yerine Bolşevik rejimini kurmak amacıyla giriştiği askerî işgaldir. İşgal, Gürcistan Demokratik Cumhuriyeti'nin varlığının sona ermesi ve Gürcistan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti'nin kurulmasıyla sonuçlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Donald Rayfield</span>

Donald Rayfield, Britanyalı Gürcü ve Rus edebiyatları profesörüdür. Gürcü ve Rus edebiyatları, Stalin ve onun gizli polisi üzerine kitaplar yazdı. Rus yazarlar ve entelejansiyası üzerine bir dizi kitabın editörlüğünü yaptı. Rayfield'in The Literature of Georgia: A History adlı kitabı, Gürcü edebiyatı üzerine İngilizce yazılmış en önemli çalışmadır. Rayfield, Gürcü ve Rus şairleri ve yazarları İngilizceye çevirmişitir.

<span class="mw-page-title-main">Abhazya Krallığı</span> 780lerden 1088e feodal bir devlet

Abhazya Krallığı, ayrıca Abasgia ya da Egrisi-Abhazya olarak da bilinir, 780 yılından 1008 yılında birleşmiş Gürcistan Krallığı çatısı altında hanedan verasetiyle Tao-Klarceti Krallığı ile birleşmesine kadar Kafkasya'da hüküm sürmüş Orta Çağ feodal devletiydi. Bizans kaynaklarına göre Abhazya Krallığı 10. yüzyılın başlarında, Haldia Thema'sı sınırlarından Nikopsis Irmağı ağzına kadar Karadeniz kıyısında üç bin Antik Yunan mili boyunca uzanan ve arkadan Kafkas Dağları ile çevrili bölgeye hakimdi.

<span class="mw-page-title-main">Dimitri Bakradze</span>

Dimitri Bakradze, Gürcü tarihçi, arkeolog ve etnograf. Petersburg Bilimler Akademisi üyesiydi. Gürcistan ve Kafkasya üzerine tarih, arkeoloji ve etnografya çalışmalarıyla tanınır.

William Edward David "Bill" Allen, Güney Kafkasya tarihçisi olarak bilinen İngiliz akademisyen, politikacı ve iş insanı. Kuzey İrlanda siyasetiyle yakından ilgili olan Allen'ın faşist eğilimleri vardı.

David Marshall Lang, Londra Üniversitesi Oryantal ve Afrika Çalışmaları Okulu'nda Kafkas Çalışmaları profesörlüğü yapan akademisyen. Gürcü, Ermeni ve antik Bulgar tarihinde uzmanlaşmış en üretken İngiliz bilim insanlarından biriydi.

Jumber Jikia Gürcü heykeltıraş.

<span class="mw-page-title-main">Pavle İngorokva</span>

Pavle İngorokva Gürcü tarihçi, filolog ve hayırseverdir.

Güney Kafkasya araştırmaları veya Kartveloji, Güney Kafkasya halklarının tarihlerini, dillerini ve kültürlerini inceleyen bir araştırma alanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Gürcistan-Rusya ilişkileri</span>

Gürcistan ve Rusya arasındaki ikili ilişkiler yüzlerce yıl öncesine dayanıyor ve iki ülke ile halkları arasında var olan bazı dini ve tarihi bağlara rağmen karmaşık bir şekilde devam ediyor. Gürcistan ve Rusya arasındaki ilk resmi ittifak, Kartli-Kaheti Krallığı Kralı II. Erekle'nin, Gürcü monarşisinin uzun zamandır var olmayan Ortodoks müttefiki Bizans İmparatorluğu'nun yerine geçecek olan Rusya İmparatorluğu ile Georgievsk Antlaşması'nı imzalamasıyla 1783'te gerçekleşti.

<span class="mw-page-title-main">Birleşik Krallık-Gürcistan ilişkileri</span>

Birleşik Krallık-Gürcistan ilişkileri, Birleşik Krallık ile Gürcistan arasındaki güncel ve tarihsel ilişkileri ifade eder. Birleşik Krallık'ın Tiflis'te büyükelçiliği, Gürcistan'ın da Londra'da büyükelçiliği var. Mevcut İngiliz büyükelçisi, 2016 yılında atanan Justin McKenzie Smith.

<span class="mw-page-title-main">Avrupa Birliği-Gürcistan ilişkileri</span>

Avrupa Birliği ve Gürcistan, INOGATE çerçevesinde 1996 yılından beri ilişkileri sürdürmektedir ve 2006 yılında Avrupa Komşuluk Politikası bağlamında beş yıllık bir yakınlaşma "Eylem Planı" uygulanmıştır. 1 Temmuz 2016'da daha kapsamlı bir Ortaklık Anlaşması yürürlüğe girdi. 2008 Güney Osetya Savaşı'nın ardından Gürcistan'a bir Avrupa Birliği İzleme Misyonu gönderildi.

<span class="mw-page-title-main">İsak Jvania</span>

İsak Jvania, Megrelcenin basın yoluyla halka ulaştırılması için çalışmalarda bulunmuş Bolşevik politikacıdır.

<span class="mw-page-title-main">Kartvelofili</span>

Kartvelofil , Gürcü kültürünü, tarihini, dilini, mutfağını, halkını veya genel olarak Gürcistan'ı seven; hayran olan ya da etnik olarak Gürcü olmamasına rağmen Gürcü milliyetçiliği sergileyen kişilere denmektedir. Gürcistan veya Gürcülere dair böyle bir sevgiye "Kartvelofili" denir. Bu kavramın tam tersi ise Kartvelofobidir.