Olimpiyat Oyunları veya kısaca Olimpiyatlar, Yaz ve Kış Olimpiyat Oyunları olmak üzere iki ayrı kategoride, dört yılda bir düzenlenen uluslararası çok sporlu etkinlik. 200'ün üzerinde ülkeyi temsil eden sporcuların katıldığı etkinlikler, dünyanın en kapsamlı spor etkinliği konumundadır.
1936 Yaz Olimpiyatları ya da resmî adıyla XI. Olimpiyat Oyunları, II. Dünya Savaşı öncesinde, 1936 yılında Almanya'nın başkenti Berlin'de düzenlenmiş uluslararası çok sporlu etkinlik. 26 Nisan 1931 tarihinde Berlin, Barselona'daki 29. IOC Oturumu'nda, Olimpiyat Oyunları'na ev sahipliği için teklif aldı ve bu teklif kabul edildi. O dönemde olimpiyat oyunları için yarışan diğer şehirler İskenderiye, Barselona, Buenos Aires, Köln, Dublin, Frankfurt, Helsinki, Lozan, Nürnberg, Rio de Janeiro ve Roma idi.
1960 Yaz Olimpiyatları ya da resmî adıyla XVII. Olimpiyat Oyunları, 1960 yılında İtalya'nın başkenti Roma'da düzenlenmiş uluslararası çok sporlu etkinliktir. Roma daha önce 1908 Yaz Olimpiyatlarının organizasyonunu üstlenmişti, ancak 1906'da Vezüv Yanardağı'nın patlamasının ardından şehrin bu görevi reddetmekten ve Londra'ya devretmekten başka seçeneği kalmamıştı. Sovyetler Birliği 1960 Oyunlarında en çok altın ve toplam madalya kazanan ülke olmuştur. İlk Paralimpik Oyunları Roma'da 1960 Yaz Olimpiyatları ile birlikte düzenlenmiş ve bu tür etkinlikler ilk kez aynı zamana denk gelmiştir. Türkiye sadece güreş branşında olmak üzere 7 altın 2 gümüş madalya alarak hala olimpiyatlarda en çok altın madalya kazandığı oyunlar olmuştur.
1980 Yaz Olimpiyatları, resmi olarak XXII. Olimpiyat Oyunları, Sovyetler Birliği'nin başkenti Moskova'da yapılan çok sporlu etkinlik.
Olimpiyat Oyunları'nda Kıbrıs, 1980 yılından beri sporcu göndermektedir. 2012 Yaz Olimpiyatları'ndaki yelken müsabakalarında gümüş madalya kazanan Pavlos Kontides, ülke adına Olimpiyat madalyası kazanan ilk sporcu oldu. 1896'daki ilk modern oyunlarda Kıbrıs'tan Anastasios Andreu, Yunanistan bayrağı altında yarıştı. Ayrıca Kıbrıs o zaman Britanya kolonisi idi.
Uluslararası Olimpiyat Komitesi, (UOK) Olimpiyat Oyunları’na katılan ülkelerin kafilelerini ve sporcu gruplarını işaret edebilmek için üç harften oluşan ülke kodları kullanıyor. Her kod ise bir Ulusal Olimpiyat Komitesi’ni belirliyor. Geçmiş Oyunlar’da ise belirli ülkeler ve durumlar için de bu tip kodlar kullanıldı; mesela farklı ülkeden oluşturulan sporcu kafileleri veya hiçbir ülkeyi temsil etmeyen atlet grupları gibi. UOK’nın bazı kullandığı kodlar ise standartlaşmış ISO 3166-1alpha-3 kod listesinden çok daha farklı. FIFA, FIBA ya da İngiliz Milletler Topluluğu Oyunları gibi daha başka uluslararası spor organizasyonları da, katılımcı ülke kafilelerini isimlendirebilmek için aynı kodları kullanıyorlar.
Yaz Olimpiyat Oyunları, Uluslararası Olimpiyat Komitesi tarafından dört yılda bir düzenlenen uluslararası düzeyde çoklu spor organizasyonudur. 1904'te başlayan gelenekle yarışma birincilerine altın, ikincilere gümüş ve üçüncülere bronz madalya verilir. Yaz olimpiyatlarının başarısından dolayı daha sonra Kış Olimpiyat Oyunları düzenlenmeye başladı.
Azerbaycan ilk defa 1996 yılında bağımsız bir ülke olarak Olimpiyat Oyunları'na katıldı ve o günden beri her Olimpiyat Oyunları'na sporcu gönderdi.
2012 Yaz Olimpiyatları'nda, Azerbaycan adına 14 sporda 53 sporcu yarışma hakkı kazanmıştır. Bu sporcuların 38'i erkek, 15'i kadındır.
Belize, Çin'in başkenti Pekin'de düzenlenen 2008 Yaz Olimpiyatları'na üçü atletizmde, biri ise tekvandoda olmak üzere dört sporcuyla katıldı. Oyunlara Belize adıyla sekizinci kez sporcu gönderen ülke, Birleşik Krallık'a bağlı olduğu döneme denk gelen 1968 ve 1972'deki oyunlarda Britanya Hondurası adıyla yer almıştı.
Dominika, Olimpiyat Oyunları tarihindeki ilk katılımını Atlanta'da düzenlenen 1996 Yaz Olimpiyatları'nda gerçekleştirdi. Bu etkinlikten sonraki her etkinliğe sporcu gönderen ülke adına toplamda 18 sporcu mücadele etmişti. Öte yandan Dominika, geçmişteki oyunların hiçbirinde madalya kazanmayı başaramadı. Ülke, Kış Olimpiyat Oyunları'na ise ilk kez, Soçi'de düzenlenen 2014 Kış Olimpiyatları'nda sporcu gönderdi.
Pakistan, Avustralya'nın Melbourne şehrinde düzenlenen 1956 Yaz Olimpiyatları'na 8 sporda mücadele eden 55 sporcu ile katıldı. Oyunlar tarihindeki 3. katılımını gerçekleştiren Pakistan'ın ilk katılımı 1948 Yaz Olimpiyatları'ndaydı. Daha önceki iki katılımında madalya kazanamayan Pakistanlı sporcular, bu oyunlarda kazandığı gümüş madalyayla ülkeye oyunlar tarihindeki ilk madalyasını kazandırdı. Madalya ise erkekler çim hokeyinde gelmişti.
Afganistan 13 Yaz Olimpiyat Oyunlarında mücadele etmiştir. Kış Olimpiyat Oyunlarına katılım sağlamamıştır.
Almanya, Avustralya'nın Melbourne şehrinde düzenlenen 1956 Yaz Olimpiyatları'na 15 sporda mücadele eden 158 sporcu ile katıldı. Oyunlarda "Birleşik Almanya Takımı" adıyla mücadele eden Almanya'yı temsil eden sporcular, Batı Almanya, 1952 Yaz Olimpiyatları'na sporcu göndermemiş olan Doğu Almanya ve 1952'deki oyunlara farklı bir ülke olarak katılan Saar'dan gelmişti.
Letonya, Olimpiyat Oyunları'na ilk kez 1924'te katıldı. 1940'ta Sovyetler Birliği'nin ülkeyi işgalinin ardından, Leton sporcular 1952-1988 dönemini Sovyetler adına yarışarak geçirdi. 1991'de birliğin dağılarak bağımsız Letonya'nın kurulmasıyla ülke 1992'de geri dönüş yaptı ve o tarihten beri yapılan bütün organizasyonlarda yer aldı.
Estonya, Olimpiyat Oyunları'na ilk kez 1920'de katıldı. Estonya Olimpiyat Komitesi ise ilk olarak 1923'te kuruldu. 1940'ta Sovyetler Birliği'nin ülkeyi işgalinin ardından, Eston sporcular 1952-1988 dönemini Sovyetler adına yarışarak geçirdi. SSCB'de düzenlenen 1980 Moskova Olimpiyatları'ndaki yelken müsabakalarına, Estonya'nın başkenti Tallinn ev sahipliği yapmıştı. 1991'de birliğin dağılarak bağımsız Estonya'nın kurulmasıyla ülke 1992'de geri dönüş yaptı ve o tarihten beri yapılan bütün organizasyonlarda yer aldı.
Çin, başkenti Pekin'de düzenlenen 2008 Yaz Olimpiyatları'na ev sahibi ülke olarak katıldı. Ülke adına toplamda 639 sporcu, oyunlarda yer alan 28 sporun tamamında mücadele etti. Çinli sporcular; kazandığı 48 altın, 22 gümüş ve 30 bronz madalyayla madalya sıralamasını birinci sırada tamamladı. Bu sonuç, ülkenin o ana kadar oyunlarda aldığı en başarılı sonuçtu.
Gürcistan, Olimpiyat Oyunları'na ilk defa 1994 yılında bağımsız bir ülke olarak katıldı ve o zamandan beri her Yaz Olimpiyat Oyunları'nda ve Kış Olimpiyat Oyunları'nda yarışmaları için sporcular gönderdi.
Olimpiyat Oyunları tarihindeki ilk katılımını Seul, Güney Kore'de düzenlenen 1988 Yaz Olimpiyatları'nda gerçekleştiren Aruba, sonrasındaki tüm Yaz Olimpiyat Oyunları'na sporcu gönderirken hiçbir Kış Olimpiyat Oyunları'nda yer almadı. Ülkeyi temsil eden sporcuların hiçbiri, bu oyunlarda madalya kazanamadı. 1952-1984 yılları arasındaki oyunlarda ise Arubalı sporcular, Hollanda Antilleri çatısı altında mücadele etmişlerdi. 1985'te kurulan Aruba Olimpiyat Komitesi, ertesi yıl Uluslararası Olimpiyat Komitesi üyesi oldu.
Avustralya, 24 Temmuz-9 Ağustos 2020 tarihleri arasında Tokyo'da yapılması planlanan ancak COVID-19 salgını nedeniyle 23 Temmuz-8 Ağustos 2021 tarihlerine ertelenen 2020 Yaz Olimpiyatları'na katılmıştır. Avustralya; Büyük Britanya, Fransa, İsviçre ve Yunanistan ile birlikte modern çağın her Yaz Olimpiyat Oyunlarına sporcu gönderen beş ülkeden biridir.