İçeriğe atla

Oligodon churahensis

Oligodon churahensis
Biyolojik sınıflandırma
Âlem: Animalia
Şube: Kordalılar
Sınıf: Reptilia
Takım: Squamata
Familya: Colubridae
Cins: Oligodon
Tür: ''O. churahensis''

Oligodon churahensis veya Churah Vadisi kukri yılanı, Colubridae familyasından Oligodon cinsine ait bir yılan türü. Bir fotoğrafının Instagram'da yayınlanması ve iki biyolog tarafından fark edilmesi ile 2021 yılında keşfedildi.[1] Gönderiyi paylaşan ile iletişime geçilmesi sonrası türe ait numuneler toplandı. Sadece Hindistan'ın Himaçel Pradeş eyaletinde görülen türe ortak ve özel isim olarak, keşfedildiği Churah Vadisine atıfta bulunarak Churah Valley kukri yılanı ismi verildi.

Taksonomi

Churah Valley kukri yılanı ilk olarak Hintli bir yüksek lisans öğrencisi olan Virender Bhardwaj tarafından fotoğraflandı. Bhardwaj, COVID-19 pandemisi sırasında memleketi Chamba, Himaçel Pradeş'i keşfetmeye ve bulduklarının fotoğraflarını Instagram üzerinden yayınlamaya başladı. Biyologlar Zeeshan Mirza ve Harshil Patel, Haziran 2020'de bir kukri yılanının fotoğrafını paylaştığında fotoğrafı gördüler ve bunun tanımlanmamış bir tür olabileceğini düşündüler.[2][3] Bhardwaj ile temasa geçtiler ve sırasıyla 22 Haziran ve 25 Haziran tarihlerinde Churah Vadisi'ndeki Thanei Kothi köyü yakınlarında türün bir dişi holotipi ve bir erkek paratipi örneğini toplandı. Araştırmacılar, örneklerin DNA analizi ve morfoloji temelinde ayrı bir türü temsil ettiği sonucuna vardılar ve onu Oligodon churahensis olarak tanımladılar. Spesifik ismi, türün örneklerinin toplandığı Churah Vadisi'nden gelen bir mecaz olarak tercih edildi.[4]

Churah Vadisi kukri yılanı, kukri yılanı cinsi Oligodon'daki 80'den fazla türden biridir ve en çok şeritli kukri yılanı (O. arnensis) ile ilişkilidir.[4]

Tanımlanması

rocky mountain with scattered shrubs
Churah Vadisi kukri yılanının habitatın bir görünüm

Churah Valley kukri yılanı, 275 mm (10,8 inç) burun-delik uzunluğuna ve vücudun ortasında 17 sıra sırt puluna sahip orta büyüklükte bir Oligodon'dur. Loreal ölçeği mevcut olan türün, kenarlarında kahverengi lekeli sarı renkte 170–175 karın pulu ve 46–47 alt kaudal pul vardır. Sırttaki (vücudun alt tarafı) desen, 1-2 sırt pulu genişliğinde ve sarı kenarlı siyah bantlardan oluşur. Toplam 48–54 bandı vardır. Hemipenis çatallıdır ve her tarafı dikenlidir.[4]

Habitat

Tür yalnızca Himaçel Pradeş'teki Churah Vadisi'nde yayılım göstermektedir.[4]

Kaynakça

  1. ^ "New snake species discovered thanks to Instagram post". FOX TV Digital Team (İngilizce). 20 Aralık 2021. 20 Aralık 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Mart 2023. 
  2. ^ Blakemore, Erin Blakemore (19 Aralık 2021). "Instagram image leads to discovery of new snake species". The Washington Post (İngilizce). ISSN 0190-8286. 20 Aralık 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Mart 2023. 
  3. ^ Liz Kimbrough (29 Kasım 2021). "Scientists describe a new Himalayan snake species found via Instagram". Mongabay (İngilizce). 1 Aralık 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Mart 2023. 
  4. ^ a b c d Zeeshan A. Mirza‡§, Virender Kumar Bhardwaj|, Harshil Patel (2 Kasım 2021). "A new species of snake of the genus Oligodon Boie in Fitzinger, 1826 (Reptilia, Serpentes) from the Western Himalayas". Evolutionary Systematics. 5 (2): 335-345. doi:10.3897/evolsyst.5.72564. ISSN 2535-0730. 13 Mart 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Mart 2023. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Wagner engereği</span> Engerek türü

Wagner engereği, engerekgiller (Viperidae) familyasından, sırt bölgesi genel olarak kül renginde ya da grimsi kahverengi olan bir engerek türüdür.

Muhtarophis barani veya Amanos yılanı, Colubridae familyasında bulunan Muhtarophis cinsine bağlı bir yılan türüdür. Türkiye'ye de bulunan Amanos Dağlarına özgüdür ve 2007 yılında tanımlanmıştır.

<i>Laticaudata semifasciata</i>

Kara kuşaklı deniz yılanı, Elapidae ya da Hydrophiidae familyasında denizlerde yaşayan yılan türüdür. Laticauda, Hydrophiidae üyeleri içinde deniz yaşamına en az adapte olmuş cinstir. Genel olarak Geniş şeritli mavi deniz yılanı olarak bilinir. Bu türü Reinwardt 1837 yılında keşfetmiştir. Tıpkı karayılanlarında olduğu gibi ventralinde geniş pullar bulunur ve bir tane az gelişmiş kuyruk yüzgeci vardır. Laticulada kıyıya yakın ve kısa zamanlı olarak karada yaşarlar çünkü karada hareket etmeleri kolaydır. Dillerinin etrafını çevreleyen tuz bezleri, deniz suyunca hayvanın ozmotik dengesini sağlamasına yardımcı olur. Tüm yılanlar gibi karnivordurlar. Gerçek deniz yılanları genelde balıklarla, çoğunlukla da belirli balık türleriyle beslenirler. Akciğerleri yüzünden nefes almak için yüzeye çıkmaları gerekmektedir. Deniz yılanlarında deri ile oksijen alınımı olduğu kanıtlanmıştır. Deniz yılanları dünyada en çok bulunan ve tüm zehirli sürüngenlerin %70’ini oluşturan, geniş yayılım gösteren bir gruptur.

<i>Python sebae</i>

Python sebae, Python cinsine bağlı bir yılan türüdür. Sahra Altı Afrika'ya özgüdür. Afrika'nın en büyük yılan türlerindendir.

<span class="mw-page-title-main">Yılan ısırığı</span> Yılan Isırığı ve etkileri

Yılan ısırığı veya yılan sokması, yılanın dişleri ile sebep olduğu yaralanmadır. Yılanlar çoğu zaman avlarını ısırırlar, ancak sık görülmese de, genellikle savunma amaçlı olarak insanları ısırdıkları da olur. Çoğu yılan zehirsizdir ve avlarını genellikle zehir kullanmadan boğarak öldürürler. Bununla birlikte zehirli yılanlar -Antarktika haricinde- her kıtada bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Şişen engerek</span> zehirli bir engerek türü

Şişen engerek zehirli bir engerek türüdür. Arabistan'ın batısından Fas'a kadar, Sahra Çölü ve yağmur ormanları dışında bütün Afrika'daki savanalarda ve çayırlarda bulunur. Geniş yaşama alanı, yaygın bulunuşu, büyüklüğü, güçlü zehiri ve ısırma isteği ile diğer bütün Afrika yılanlarının sebep olduğundan daha fazla ölümden sorumludur. Türün biri aday olmak üzere tanımlanmış iki alt türü bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Hemşin yılanı</span>

Hemşin yılanı veya bilimsel adıyla Natrix megalocephala, kırbaç yılanıgiller familyasından zehirsiz bir yılan türüdür.

<span class="mw-page-title-main">Darevski engereği</span>

Darevski engereği veya bilimsel adıyla Vipera darevskii, küçük bir zehirli engerek türüdür. Türkiye'nin Artvin ve Ardahan illeri ve Kuzeybatı Ermenistan'da görüldüğü rapor edilmiştir. Ayrıca muhtemelen Güney Gürcistan'da da yaşamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Bolkar engereği</span>

Bolkar engereği veya Bulgar dağı engereği, engerekgiller (Viperidae) familyasında Türkiye'nin güneyindeki dağlara özgü endemik bir yılan türüdür. Diğer tüm engerekler gibi zehirlidir.

<span class="mw-page-title-main">Van yılanı</span>

Van yılanı Colubridae familyasına dahil zehirsiz türlerden biridir.

<span class="mw-page-title-main">İpliksi yılan</span>

Türkiye'de İpliksi yılan olarak bilinen Myriopholis macrorhyncha, Leptotyphlopidae familyasına dahil zararsız bir kör yılan türüdür.

<span class="mw-page-title-main">Mahmuzlu yılan</span> Yılan türü

Mahmuzlu yılan, Boagiller familyasının Türkiye'de bulunan tek yılan türüdür.

<span class="mw-page-title-main">Avusturya yılanı</span>

Avusturya yılanı, Colubridae familyasından zehirsiz bir yılan türüdür ve Avrupa'nın büyük bir kısmı, Küçük Asya ile Orta Asya'ya kadar yayılış gösterir.

<span class="mw-page-title-main">Ev yılanı</span> Yılan türlerinden biri

Ev yılanı, Colubridae familyasına bağlı zehirsiz bir yılandır. Yaşam Kataloğuna göre Zamenis situla türünün bilinen bir alt türü yoktur.

<span class="mw-page-title-main">Sikkeli yılan</span>

Sikkeli yılan, Colubridae familyasına bağlı zehirsiz bir yılan türüdür. güneydoğu Avrupa, kuzeydoğu Afrika, Batı ve Orta Asya'da bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Toprak yılanı</span>

Toprak yılanı, Colubridae familyasında bulunan küçük, zarif ve zehirsiz bir yılan türüdür. Doğu Akdeniz ve Yakın Doğu'ya özgü endemik bir tür.

<span class="mw-page-title-main">Diadem yılanı</span> Yılan türü

Diadem yılanı, Colubridae familyasının Spalerosophis cinsine dahil, Kuzey Afrika, Batı ve Orta Asya'ya özgü bir yılan türüdür.

<span class="mw-page-title-main">Eskülap yılanı</span>

Eskülap yılanı, Colubridae familyasının Zamenis cinsinde buluan Avrupa ve Batı Asya'ya özgü zehirsiz bir yılan türüdür. Eskülap yılanı, antik Yunan, Roma ve İlirya mitolojisindeki rolü ve türetilmiş sembolizmi nedeniyle kültürel ve tarihi öneme sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Çöl kobrası</span> Türkiyede yaşayan tek kobra türü

Çöl kobrası, Elapidae familyasınına bağlı Ortadoğu'ya özgü zehirli bir tür. Türkiye'de yaşayan tek kobra türüdür.

<span class="mw-page-title-main">Ok yılanı</span>

Ok yılanı ya da İnce yılan, Colubridae familyasının Platyceps cinsinde buluan zehirsiz bir yılan türüdür. Yaşam Kataloğuna göre Platyceps najadum türünün bilinen 4 alt türü vardır.