İçeriğe atla

Olgunlar Yaylası

Olgunlar Yaylası'ndan görünüm

Olgunlar Yaylası (Meretet), Artvin'in Yusufeli ilçesine bağlı mezra.[1]

Yaklaşık 2.140 metre yüksekliktedir. Beton bir yolla bağlı olduğu Yaylalar köyünden 3 kilometre uzaklıktadır.

Yayla, iki büyük vadinin kesişim noktasındadır: Hastav Vadisi, güneybatıya doğru devam eder ve Kaçkar Dağı'na giden klasik tırmanış rotası üzerindedir. Dibe Vadisi ise kuzeybatı yönündedir ve Lanetleme Geçidi vasıtasıyla Rize'ye giden yürüyüş yolu bu yöndedir.

Olgunlar Yaylası, Kaçkar Dağları'ndaki pek çok yürüyüş yolunun üzerinde yer aldığından turizm önem kazanmıştır. Yaylada üç pansiyon (Kaçkar Pansiyon,Olgunlar Pansiyon ve Denizgölü Pansiyon) iki bakkal ve gözleme, ayran gibi ürünler satan bir büfe, bir de Cafe bulunur.

Olgunlar kışın büyük ölçüde boşalmakta, kayak sporu dışında bir etkinlik kalmamaktadır.

Kaynakça

  1. ^ Lonely Planet Turkey. Lonely Planet Global Limited. 2017. ISBN 9781786573995. Erişim tarihi: 18 Şubat 2024. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Karadeniz Bölgesi</span> Türkiyenin Karadeniz kıyısındaki coğrafi bölgesi

Karadeniz Bölgesi, ismini Karadeniz'den alan, Sakarya Ovası'nın doğusundan Gürcistan sınırına kadar uzanan Türkiye'nin yedi coğrafi bölgesinden biridir. Gürcistan, Doğu Anadolu Bölgesi, İç Anadolu Bölgesi, Marmara Bölgesi ve adını aldığı deniz ile komşudur. Türkiye'deki bölgeler arasında büyüklük bakımından üçüncü sırada yer almaktadır, ayrıca doğu batı genişliği ve yerel saat farkı en fazla olan bölgedir. Karadeniz Bölgesi'nin en büyük ve gelişmiş şehirleri sırasıyla 1.371.274 nüfusuyla Samsun, ardından Trabzon ve Ordu'dur.

<span class="mw-page-title-main">Bozdağlar</span> İzmir, Manisa ve Aydın illerinde yer alan dağ sırası

Bozdağlar, İzmir, Manisa ve Aydın illerinde yer alan dağ sırasıdır. Antik dönemlerdeki adı Tmolos'dur.

<span class="mw-page-title-main">Kaçkar Dağları</span> Türkiyenin kuzeyinde, Doğu Karadeniz sahili boyunca uzanan bir dağ sırası

Kaçkar Dağları, Türkiye'nin kuzeyinde, Doğu Karadeniz sahili boyunca uzanan bir dağ sırası. Kuzey Anadolu Dağları'nın doğudaki bölümünü oluşturur. Doğusundaki birçok zirvesi 3500 m üzerindeyken, batı kesimi 2000 m yüksekliğe kadar ulaşır. En yüksek noktası olan Kaçkar Kavrun Dağı 3932 m yüksekliktedir. 1994 yılında Kaçkar Dağları Millî Parkı tesis edilmiştir. Millî parkın büyük bir bölümü Rize ili Çamlıhemşin ilçesi sınırları içinde, küçük bir bölümü de Artvin ili Yusufeli ilçesi sınırları içinde kalmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Kaçkar Dağı</span> Karadenizdeki bir dağ

Kaçkar Dağı, Kaçkar Dağları'nın 3.937 m yüksekliğindeki en yüksek doruğu. Türkiye sınırları içindeki dördüncü yüksek doruk. Dağın büyük bir kısmı Rize'de bulunsa da zirve noktası Artvin'dedir. Kaçkar' kelimesi Ermenicede Haçlı taş anlamlı Խաչքար (Haçkar) kelimesinden geldiği düşünülmektedir. Ancak Alman kartograf Richard Kiepert'in 1902-1916 arasına tarihlenen "Tirabzon" haritasında dağın adı Kaçkar değil, Varsambek veya Kaçgar Dağı olarak geçer.

Palovit, Rize ilinin Çamlıhemşin ilçesine bağlı bir yayladır.

Samistal, Rize ilinin, Çamlıhemşin ilçesine bağlı bir yayladır. İlçe merkezine 22 kilometre uzaklıkta olan yaylanın rakımı 2450 metredir. Yaylada bir zamanlar 250 hane bulunmaktaydı. Sal şekilli büyük taş kütlelerinden oluşan yayla, taş evlerin ile dikkat çekmektedir. Yaylada bir konaklama tesisi yoktur.

<span class="mw-page-title-main">Kaçkar Yaylası</span>

Kaçkar Yaylası veya Ombole Yaylası, Rize ilinin, Çamlıhemşin ilçesine bağlı bir yayladır. 2600 rakımdadır ve 15-20 civarı ev barındırır.

<span class="mw-page-title-main">Kaçkar Dağları Millî Parkı</span>

Kaçkar Dağları Millî Parkı büyük bölümü Rizenin Çamlıhemşin ilçesinde, bir bölümü Erzurum ve Artvin illerine uzanan millî park. 51.550 hektarlık mili park Fırtına Deresi ile Hemşin Deresi arasında yer alan Kaçkar Dağları üzerinde kurulmuştur.

Türkiye'deki buzul gölleri, Kuaterner zamanının Pleistosen döneminde oluşan buzul çağında Anadolu'nun yüksek dağlarında oluşmuş buzul gölleridir. Buzullaşma şekilleri genel olarak üç grupta incelenir:

  1. Toros Dağları,
  2. Doğu Karadeniz Dağları,
  3. Volkanlar ve diğer dağlar

Sırtlarındaki Hayat, Yeşim Ustaoğlu'nun yönettiği 2004 tarihli Türkiye yapımı belgesel filmdir. Ustaoğlu'nun Bulutları Beklerken filmini çekerken aldığı ilhamla gerçekleştirilen film, bir grup Karadenizli kadının zorlu ve inançlı mücadelesini konu alıyor.

Marsis Dağı, Artvin iline bağlı Yusufeli ve Arhavi ilçeleri ile Rize iline bağlı Fındıklı ilçesinin kesişim noktasında yer alan bir dağdır. Zirvenin güney yamacı Artvin Yusufeli ile doğu yamacı Arhavi ilçelerine ile Batı ve Kuzey yamacı Rize Fındıklı ilçesi bakmaktadır. Gül Dağı'nın güneybatısında, Karataş tepesi ve Altıparmak Dağı nın kuzeydoğusundadır. Kuzey Anadolu Dağlarının, Doğu Karadeniz Dağları bölümündeki, Kaçkar Dağları silsilesinin doğu yönündeki 3391 m yüksekliği ile son zirvesidir.

<span class="mw-page-title-main">Ovit Yaylası</span>

Ovit Yaylası, Rize ilinin, İkizdere ilçesinde bulunan bir yayladır. Rakımı 2640 metredir. İkizdere'ye 36 kilometre mesafededir. İkizdere-İspir yolu üstünde yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Badara Yaylası</span>

Badara Yaylası, Rize ilinin, Hemşin ilçesinde bulunan bir yayladır. Rakımı 1850 metredir.

Didingola Yaylası veya Topluca Yaylası, Rize ilinin, Çamlıhemşin ilçesinde bulunan bir yayladır. Rakımı 2392-2398 metredir. Çamlıhemşin ilçesine 35 kilometre uzaklıktadır. Yayladaki eski geleneklerin yaşatılması için 2017 yılından beri her yıl Yayla Şenliği düzenlenir. Şenlikte horon ve unutulma tehlikesi ile karşı karşıya olan taş oyunları oynanır. Köy halkı sakinleri, yaylanın doğasını bozacağını düşündüklerinden yaylaya yapılması planlanan yola karşı çıkmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Koçdüzü Yaylası</span>

Koçdüzü Yaylası ya da yerli halk tarafından kullanılan adıyla Sarikançeni, Rize ilinin, Çamlıhemşin ilçesinde bulunan bir yayladır. İlçenin kuzeybatısında yer alır. Rakımı 2400 metredir. Çamlıhemşin'e yaklaşık 40 kilometre uzaklıktadır. Çamlıhemşin'de bulunan diğer yaylaların aksine, yaylada yaşayan halk Hemşinli değil Lazdır. Yaylaya 2010 yılından beri araçla ulaşım sağlanabilmektedir. Yaylada 10 ila 40 metrekarelik yüzen adalar bulunmaktadır. Yaylacılara göre yüzen adaların güneye gitmesi havanın bozacağını, kuzeye gitmesi ise havanın açacağını göstermektedir.

Deremezra Yaylası, Rize ilinin Ardeşen ilçesinde bulunan bir yayladır. Ardeşen'e 39 kilometre uzaklıktadır. Rakımı 1100 metredir. Yayla, Tunca Vadisi Tabiat Parkı'nın içinde yer almaktadır.

Çamlık Yaylası, Rize ilinin Fındıklı ilçesinde bulunan bir yayladır. Rakımı 2100 metredir. Fındıklı'ya 46 kilometre uzaklıktadır. Yaylanın içinden Çağlayan Deresi geçmektedir. Yaylaya ulaşım Artvin'in Arhavi ilçesinden sağlanmaktadır. Marsis Dağı'nın eteklerinde kurulmuştur. Yaylanın alanı 15 kilometrekaredir.

Göl Yaylası veya Kabahor Yaylası, Rize ilinin İkizdere ilçesinde bulunan bir yayladır. Rakımı 2365 metredir. İkizdere'ye 24 kilometre mesafededir. Kabohor Vadisi'nde kurulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Deniz Gölü</span>

Büyük Deniz Gölü veya Büyük Peşevit Gölü, Artvin ili Yusufeli ilçesi Yaylalar Köyünde bulunan bir buzul gölü. Rakımı 3384 metredir. Derinliği 60 metredir ve Türkiye'deki en derin buzul gölüdür. Aynı zamanda 95500 m² alanı ile Kaçkarların en büyük buzul gölüdür. Gölün yarıçapı yaklaşık 150 metredir. On ay boyunca yüzeyi buzla kaplı olan gölde buz tabakası 17-25 Temmuz arasında erimeye başlar. Kaçkarların zirvesine çıkış yolu üzerinde bulunduğundan yaz mevsiminde dağcıların uğrak yeridir. Yusufeli ilçesi, Yaylalar Köyünün Olgunlar Mahallesinden 5-6 saat yürüme ile ulaşılmaktadır.

Keremali Yaylaları, Sakarya ili, Akyazı ilçesi sınırlarında Keremali Dağı üzerinde bulunan dört yayladır. Yaylalar 1200–1400 m yükseklikleri arasındadır. Akyazı'dan 20, Hendek'ten 27 km yol ile ulaşılmaktadır.