İçeriğe atla

Olgun Peker

Olgun Aydın[1][2] (d. 22 Ocak 1973; Bulancak, Giresun), Türk iş adamı. Kendine ait bir menajerlik şirketi vardır ve Bulancakspor'un onursal, Giresunspor'un eski başkanıdır. Günümüzde KF Şkupi kulübünün sahibidir.

Hayatı

Giresun ilinin Bulancak ilçesine bağlı Yunuslu köyünde doğmuştur.

Organize suç örgütü lideri olduğu gerekçesiyle cezaevinde yatan Sedat Peker'in "manevi oğlu" olarak bilinen Olgun Aydın, soyadını Peker'e olan hayranlığı nedeniyle mahkeme kararıyla değiştirdi. İstanbul 9. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen ve Sedat Peker'in 14 yıl 5 ay hapis cezasına çarptırıldığı ‘Kelebek operasyonu’ davasında Olgun Aydın da çeşitli hapis cezalarına çarptırılan sanıklar arasındaydı. Yargıtay, Sedat Peker'in cezasının bir bölümünü onarken, Olgun Aydın ve kendisi gibi 2 yıldan az ceza alanların kararı bozulmuştu. Olgun Aydın, bu davadan sonra Giresunspor Başkanı oldu.

5 Nisan 2013 tarihinde silahlı saldırıya uğramıştır.

Şike davası

Olgun Aydın, 3 Temmuz 2011'de "silahlı suç örgütü kurmak ve yönetmek" ve "şike yapmak" iddialarıyla gözaltına alındı.[3] Daha sonra savcılık tarafından ifadesi alınan Aydın, tutuklama talebiyle mahkemeye sevk edildi. Çıkarıldığı mahkemece tutuklandı.[4] Yaklaşık 1 yıl Metris Cezaevinde tutuklu kaldı. Şike davasında 23. duruşma sonunda hüküm giymesine rağmen tutuklu kaldığı süre göz önüne alınarak tahliye edildi.[5]

İstanbul 16. Ağır Ceza Mahkemesi, 2 Temmuz 2012 tarihinde Olgun Aydın'in "haksız çıkar sağlamak amacıyla örgüt kurup yönetmek", "Konut dokunulmazlığını ihlal", "tehdit", "resmî belgede sahtecilik" ve "şike yapmak" suçlarını işlediğine hükmetti.[6] Mahkeme, Olgun Aydın hakkında "spor kulüplerinde ve federasyonlarda görev yapmaktan yasaklama" ve "stadyumlara giriş yasağı" kararları verdi.

Yaklaşık 10 yıl 7 ay hapis cezası ile cezalandırılan Aydın, kararı temyiz etti.

17 Ocak 2014 tarihinde Yargıtay 5. Ceza Dairesi hakkındaki mahkeme hükümlerini onamıştır.[7] Bu nedenle bir daha profesyonel spor kulüplerinde görev alamayacaktır.

Kaynakça

  1. ^ https://www.lifebursa.com/static/10/101196-60c129c9a49ab.jpeg[] []
  2. ^ "Olgun Aydın Peker şike davası kapsamında ifade verdi". www.cnnturk.com. 7 Ocak 2020. 10 Haziran 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Haziran 2022. 
  3. ^ "Arşivlenmiş kopya". 3 Eylül 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Nisan 2013. 
  4. ^ "Arşivlenmiş kopya". 6 Temmuz 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Nisan 2013. 
  5. ^ "Arşivlenmiş kopya". 27 Mart 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Nisan 2013. 
  6. ^ "Arşivlenmiş kopya" (PDF). 25 Şubat 2015 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Nisan 2013. 
  7. ^ "Arşivlenmiş kopya" (PDF). 24 Ocak 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 18 Ocak 2014. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">İbrahim Akın (futbolcu)</span> Türk futbolcu

İbrahim Akın, Sol açık pozisyonunda görev yapmış Türk eski millî futbolcudur. Eski Göztepe kalecisi Erdoğan Akın'ın oğludur.

<span class="mw-page-title-main">Mehmet Ağar</span> Türk siyasetçi

Mehmet Kemal Ağar Türk bürokrat ve siyasetçidir. Emniyet genel müdürlüğü, Elazığ milletvekilliği ve bakanlık görevlerinde bulundu. 2002 ile 2008 yılları arasında Doğru Yol Partisi'nin ve Demokrat Parti'nin genel başkanlıklarını yürüttü.

<span class="mw-page-title-main">Leyla Zana</span> Kürt siyasetçi

Leyla Zana, Kürt asıllı Türk siyasetçi. Zana 1991-94 yılları arasında Diyarbakır ve 2011-18 yılları arasında ise Ağrı milletvekili olarak Türkiye Büyük Millet Meclisinde yer aldı.

Mehmet Fikri Karadağ Türk asker. Kuvvayi Milliye Derneği'nin kurucusu. 1991-1996 yılları arasında Elazığ'da görev yaptı. 8. Kolordu Hareket Başkanı görevinde de bulundu. 30 Ağustos 2003 tarihinde emekli oldu. Vatansever Kuvvetler Güç Birliği Hareketi'nden ayrılarak 2005 yılında Kuvvayi Milliye Derneği'ni kurdu. 2007 seçimlerinde İstanbul 1. bölgeden bağımsız milletvekili adayı olmuştur.

Reis Sedat Peker, organize suç örgütü kurma iddiası ile hüküm giymiş Türk mafya lideri. Pan-Türkizm temelli politik görüşleri sebebiyle ülkücüler arasında pek çok destekçisi bulunur. Ülkücü olmadığını röportajlarında belirtmiştir. YouTube'dan yayınladığı videolar ile Türkiye'de ve kısmen dünyada gündem olmuştur. Doksanlı senelerde Türkiye'de artan nitelikli mafya oluşumlarının içerisinde yer alması suçlaması ile yargılandı. 1997 ve 1998'de çete kurmak suçlaması ile yargılandığı davalarda mahkeme görevsizlik kararı verdi. 12 Mart 2005'te Kelebek Operasyonu kapsamında tutuklandı ve 31 Ocak 2007'de İstanbul 9. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen dava sonucunda alınan kararda "çıkar amaçlı suç örgütü kurmak ve yönetmek", "kişiyi hürriyetinden yoksun kılmak" ve "evrakta sahtecilik" gibi suçlardan dolayı toplam 14 yıl 5 ay 10 gün hapis cezasına çarptırıldı. 21. Ağır Ceza Mahkemesi'nin uzun tutukluluk süreleri göz önünde bulundurularak cezasının 10 yıldan 5 yıla inmesiyle tahliye edildi.

<span class="mw-page-title-main">Gökçek Vederson</span> Türk futbolcu

Gökçek Vederson, Brezilya asıllı Türk eski futbolcudur.

<span class="mw-page-title-main">Sebahat Tuncel</span> Türk siyasetçi

Sebahat Tuncel, Kürt asıllı Türk siyasetçidir. TBMM'de 23. ve 24. dönem bağımsız İstanbul Milletvekili olarak görev almış, 2013-2014 yıllarında HDP eş başkanlığı yapmıştır.

Veli Küçük Türk asker.

Ahmet Hurşit Tolon Türk asker. Eski 1. Ordu Komutanı.

İskender Alın, Türk eski futbolcudur.

Sami Hoştan,, Susurluk davası hükümlüsü, Ergenekon davası sanığı.

Ergenekon davaları veya Ergenekon kumpası, iddia olunan Ergenekon örgütü kapsamında açılan davalardır.

Balyoz ya da Balyoz Harekât Planı 5-7 Mart 2003 tarihlerinde 1. Ordu karargâhında düzenlenen plan seminerinde Türkiye hükûmetini devirmek amacıyla Çetin Doğan liderliğinde hazırlandığı iddia edilen askerî darbe planıdır. Yapılan yargılamalar sonucu, darbe planlarının gerçeği yansıtmadığı ortaya çıkmıştır.

2011 Türk futbolu şike davası ya da 3 Temmuz süreci, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nın talimatıyla Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü'ne bağlı ekiplerin yapmış olduğu 8 aylık teknik ve fiziki takip inceleme neticesinde 3 Temmuz 2011 tarihinde Türkiye'nin 15 şehrinde eş zamanlı olarak gerçekleştirdiği operasyonla birçok aktif yönetici ile futbolcunun gözaltına alınması sonucu başlayan davadır. Türk futbol tarihinin en büyük skandallarından birisidir. 2010-11 sezonunda Süper Lig ve 1. Lig'in bazı müsabakalarında şike yapıldığı ve teşvik primi verildiği iddiası üzerine başlatılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Mecnun Otyakmaz</span> Türk iş insanı ve spor yöneticisi

Mecnun Otyakmaz, Türk iş insanı ve spor yöneticisi. Eski Sivasspor Başkanı.

Serdal Adalı, İş insanı ve Türkiye Jokey Kulübü'nün 25. başkanı.

Hasan Atilla Uğur, Türk asker, siyasetçi.

Abdullah Barutcu, Türk asker. Eski Özel Kuvvetler Komutanı. Son olarak EDOK Okullar Komutanı olarak görev yaptı. Bu görevini yürütürken meydana gelen 15 Temmuz Darbe Girişimi sonrası tutuklandı ve "anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüse yardım" suçundan 12 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırıldı.

Gezi Parkı davası, 28 Mayıs - 30 Ağustos 2013 tarihleri arasında gerçekleşen Gezi Parkı olaylarını organize ettikleri iddiası ile 16 kişinin yargılandığı davadır.

<span class="mw-page-title-main">Sedat Şahin</span> Türk organize suç örgütü lideri

Sedat Şahin, organize suç örgütü mensubudur. Şahinler olarak bilinen mafya grubunun lideridir. Emniyetin 2021 verilerine göre 257 silahlı adamı ile, Alaattin Çakıcı ve Sarallardan sonra Türkiye'nin en büyük üçüncü büyük mafya örgütüdür. Bu sıralamayı 253 silahlı adamı ile dördüncü sırada Sedat Peker takip etmektedir.