İçeriğe atla

Olga Wisinger-Florian

Olga Wisinger-Florian
Olga Wisinger-Florian, yak. 1890
Doğum1 Kasım 1844(1844-11-01)
Viyana, Avusturya
Ölüm27 Şubat 1926 (81 yaşında)
Grafenegg, Avusturya
MeslekRessam
Stilİzlenimcilik

Olga Wisinger-Florian (d. 1 Kasım 1844 - ö. 27 Şubat 1926) çoğunlukla manzara ve çiçekli natürmort eserler veren Avusturyalı empresyonist bir ressamdır. 1870 ve 1880'lerde avangart olarak kabul edilen serbest bir grup Avusturyalı empresyonist ressamlardan oluşan Avusturya "Stimmungsimpressionismus [Alm.]" (Ruh İzlenimcilik) 'nin bir temsilcisidir.

Yaşamı

Wisinger-Florian tüm hayatı boyunca Viyana'da doğdu ve yaşadı. 19 yaşında özel sanat derslerine başladı. Eğitimin ilerlemesinden ve kalitesinden bıkmış halde ailesinin isteklerini yerine getirdi ve Julius Epstein ile konser piyanisti olmak için eğitim aldı. 1868'den 1873'e kadar bir el yaralanması onu piyanodan emekliye ayırana kadar piyanist olarak bir miktar başarı elde etti.[1]

Wisinger-Florian 30 yaşında resme geri döndü ve kendini tamamen buna adadı. Önce August Schaeffer ve ardından Emil Jakob Schindler ile çalıştı. 35 yaşındayken Viyana Sanat Derneği'nin bir sergisine katıldı. Avusturya-Macaristan İmparatorluğu'nun toprakları ve halklarının 24 bölümlük ansiklopedisi olan "Die österreichisch-Ungarische Monarchie"'ye katkıda bulunması istenen dokuz kadından biriydi. Diğer kadınlar da dahil, Wisinger-Florian çalışmadaki tek Avusturyalıydı.[1]

1881'den itibaren sanatçının evinde düzenlenen yıllık sergilerde düzenli olarak resimlerini sergiledi. Daha sonra ise eserlerini sık sık Viyana Secession sergilerinde sergilendi. Paris ve Chicago uluslararası sergilerinde sergilediği çalışma dünya çapında beğeni topladı. Wisinger-Florian, çalışmalarını Chicago, Illinois'deki 1893 Kolomb Dünya Fuarı'nda Güzel Sanatlar Sarayı ve Kadın Binasında sergiledi.[2] Dönemin orta sınıf kadın hareketlerinde de aktif rol alan sanatçı, çok sayıda ödül ve ödüle layık görüldü. Wisinger-Florian'ın ilk resimleri, "Avusturya Ruh Hali İzlenimciliği" olarak ifade edilebilir. Manzara resimlerinde Schindler'in doğaya olan yüce yaklaşımını benimsedi. Ağaçlarla çevrili caddeler, bahçeler ve tarlalar gibi kullandığı motifler, eğitmeninin çalışmalarını güçlü bir şekilde anımsatıyordu. Ancak 1884'te Schindler'den ayrıldıktan sonra sanatçı kendi yoluna gitti. Manzara anlayışı daha gerçekçi hale geldi. Geç dönem çalışmalarında, dışavurumculuğun fark edilebilir tonlarıyla etkili bir paleti ile dikkate değerdir. 1890'larda dışavurumcu olan manzara ve çiçek resimleri ile zamanının önünde kabul edilmektedir.

Bir ressam olarak geç başlamasına rağmen, Wisinger-Florian Fin de siècle Viyana'da şöhrete sahipti. Çalışmaları, 1900-1938 yılları arasında Österreichische Galerie Belvedere'de Kadınların Kenti: Kadın sanatçılar 2019 sergisine dahil edildi.[3]

Galeri

Kaynakça

  1. ^ a b Harriman, Helga H. (1 Ocak 1989). "Olga Wisinger-Florian and Tina Blau: Painters in "Fin de Siècle" Vienna". Woman's Art Journal. 10 (2): 23-28. doi:10.2307/1358208. JSTOR 1358208. 
  2. ^ Nichols, K. L. "Women's Art at the World's Columbian Fair & Exposition, Chicago 1893". 9 Kasım 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Temmuz 2018. 
  3. ^ "City of Women". Belvedere Museum Vienna. 29 Haziran 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Haziran 2020. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">İzlenimcilik</span>

İzlenimcilik veya empresyonizm, ışık, renk ve an kavramını öne çıkartan, doğadaki görünümlerin sürekli değişim içinde olduğundan herhangi bir zamanın herhangi bir anına denk gelen görünümün bir daha aynı şekilde görünemeyeceğini fikrini temel alan sanat akımdır.

<span class="mw-page-title-main">Paul Cézanne</span> Fransız ressam (1839 – 1906)

Paul Cézanne, Fransız post-empresyonist ressam ve gezgin. Modern sanatın gelişmesine yaptığı katkılar ve etkisi nedeniyle çoğu zaman modern sanatın babası olarak anılmıştır. Empresyonizm ile kübizm arasında bir köprü oluşturmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Pierre Auguste Renoir</span> Fransız heykeltıraş ve ressam (1841 – 1919)

Pierre Auguste Renoir, İzlenimcilik akımının başta gelenlerinden Fransız ressam.

<span class="mw-page-title-main">Alfred Sisley</span>

Alfred Sisley, Empresyonist peysaj ressamıdır, Fransa'da doğdu ve hayatının çoğunu Fransa'da geçirdi ancak İngiliz vatandaşıydı. Manzara resmi yapan Empresyonistler arasında en tutarlısıydı. Nadiren figür tablosu yaptı ve Renoir ve Pissarro 'dan farklı olarak İzlenimciliğin sanatsal ihtiyaçlarını karşıladığını gördü.

<span class="mw-page-title-main">Gustav Klimt</span> Avusturyalı sembolist ressam ve Viyana Jugendstil temsilcisi (1862-1918)

Gustav Klimt, Avusturyalı ressamdır. Genç yaşlarda sembolizm ve art nouveau akımlarından ciddi derecede etkilenmiştir. Viyana Sezession grubunun önemli üyelerindendir. Tablolarının yanı sıra duvar resimleri, eskizleri ve diğer eserleriyle de tanınır. Klimt'in birincil resim konusu kadın bedenidir, -resimlerinde âşık olduğu bir kadını sık sık model olarak kullanmıştır- ve eserlerinde ince dekoratif süslemelerle beraber zarif bir erotizm göze çarpar. Bazı tablolarında gerçekten de saf altın kullanmıştır. Viyana Üniversitesindeki tabloları II. Dünya Savaşı'nda Naziler tarafından tahrip edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Camille Pissarro</span> Fransız ressam (1830-1903)

Jacob-Abraham-Camille Pissarro, izlenimci Fransız ressam. İzlenimcilik ve Art izlenimcilik akımlarına yaptığı katkıların dışında meslektaşlarına özellikle de Paul Cézanne ve Paul Gauguin'e verdiği destekle tanınır.

<span class="mw-page-title-main">Eugène Boudin</span> Fransız ressam (1824 – 1898)

Eugène Boudin, açık havada resim yapan ilk Fransız manzara ressamlarından biriydi.

Çallı Kuşağı, 1914 Kuşağı veya Türk İzlenimciler, Sanayi-i Nefise Mektebi tarafından düzenlenen Avrupa sınavını kazanarak Paris'e gönderilen, İbrahim Çallı ve kendi olanakları ile giden Namık İsmail, Hüseyin Avni Lifij, Nazmi Ziya Güran gibi ressamlar I. Dünya Savaşı'nın başlaması ile birlikte 1914'te ülkeye geri döndüler. Türk resim tarihinde "1914 Kuşağı", "Çallı Kuşağı" veya "Türk İzlenimcileri" diye adlandırılan bu grubun başlıca üyeleri, İbrahim Çallı, Ruhi Arel, Feyhaman Duran, Hikmet Onat, Hüseyin Avni Lifij, Nazmi Ziya Güran, Namık İsmail, Sami Yetik ve Ali Sami Boyar ve Hasan Vecih Bereketoğlu'dur.

<span class="mw-page-title-main">Helene Schjerfbeck</span>

Helene Sofia Schjerfbeck, çoğunlukla Gerçekçilik akımının örneklerinden olan tabloları ve otoportreleri ile tanınan Fin ressam. Schjerfbeck, kariyeri boyunca natürmortlar ve manzara resimleri de yapmıştır.

<i>Öpücük</i> (tablo)

Öpücük Avusturyalı Sembolist ressam Gustav Klimt tarafından altın varak, gümüş ve platin içeren bir tuval üzerine yapılmış bir yağlı boya eseridir. 1907 ve 1908 yıllarında, akademisyenlerin “Altın Dönem” dediği dönemde yapılmış ve 1908'de Liebespaar (sevgili) başlığı altında sergilenmiş. Resimde birbirlerini kucaklayan bir çift tasvir ediliyor, vücutları çağdaş Art Nouveau tarzından ve erken Arts and Crafts akımının organik formlarından etkilenen bir tarzda dekore edilmiş ayrıntılı güzel elbiselerle iç içe. Resim şimdi Viyana Belvedere'deki Avusturya Belverede Galerisi müzesinde bulunmakta ve Viyana Secession'ın ve Klimt'in en popüler eserinin bir şaheseri olarak kabul ediliyor.

<span class="mw-page-title-main">Harika Lifij</span> Türk ressam

Harika Hanım, Türk ressam.

<span class="mw-page-title-main">Childe Hassam</span> Amerikalı ressam (1859 – 1935)

Frederick Childe Hassam, şehir ve kıyı sahneleriyle tanınan Amerikalı Empresyonist bir ressamdı. Mary Cassatt ve John Henry Twachtman ile birlikte Hassam, İzlenimciliğin Amerikalı koleksiyonculara, bayilere ve müzelere duyurulmasında etkili oldu. Kariyeri boyunca 3,000'den fazla resim, yağ, sulu boya, gravür ve taşbaskı yaptı ve 20. yüzyılın başlarında etkili bir Amerikalı sanatçıydı.

Josefine Swoboda Avusturyalı bir portre ressamıydı. Dönemimin en aktif Viyana portre ressamlarından biridir.

Avusturya Belvedere Galerisi , Avusturya'nın Viyana kentindeki Belvedere sarayında bulunan bir müzedir.

<span class="mw-page-title-main">Emilie Mediz-Pelikan</span>

Emilie Mediz-Pelikan, Avusturyalı manzara ressamıdır. Eserlerinin çoğu, bir miktar sembolist etki gösteriyor.

<span class="mw-page-title-main">Marianne von Eschenburg</span>

Marianne von Eschenburg (1856-1937), Avusturyalı bir ressamdı. Portre resimleriyle tanınırdı.

Luise Begas-Parmentier (1843-1920), Avusturyalı-Alman ressamdır.

Johanna Kampmann-Freund Avusturyalı bir ressamdı ve 1927'de Avusturya Devlet Ödülü'nü kazanan ilk kadın oldu.

<span class="mw-page-title-main">Irma Komlosy</span>

Maria Johanna "Irma" Komlosy, çiçek resimleriyle tanınan Avusturyalı bir ressamdı.

<span class="mw-page-title-main">Frida Konstantin</span> Macar ressam

Frida Konstantin (1884-1918) Avusturyalı-Macar sanatçıydı.