İçeriğe atla

Olga Bondareva

Olga Bondareva
Ольга Николаевна Бондарева
Olga Bondareva
DoğumOlga Nikolaevna Bondareva
27 Nisan 1937(1937-04-27)
Leningrad, USSR
Ölüm09 Aralık 1991 (54 yaşında)
Sankt-Peterburg
Mezun olduğu okul(lar)Leningrad Devlet Üniversitesi
Tanınma nedeniBondareva–Shapley teoremi
Kariyeri
DalıMatematik, Ekonomi
Doktora
danışmanı
Nikolay Nikolaevich Vorobyev

Olga Nikolaevna Bondareva (RusçaОльга Николаевна Бондарева; 27 Nisan 1937 - 9 Aralık 1991) Sovyet, matematikçi ve ekonomist. Matematiksel ekonomi alanlarına, özellikle oyun teorisine katkıda bulunmuştur.

Bondareva en çok Bondareva-Shapley teoreminin iki bağımsız kaşifinden biri olarak bilinir.[1]

Biyografi

1954'te Leningrad Devlet Üniversitesi Matematik ve Mekanik Fakültesi'ne girdi. 1963'te Nikolai Vorobyov'un danışmanlığında kandidat derecesini aldı. 1984 yılında Moskova Devlet Üniversitesi Hesaplamalı Matematik ve Sibernetik Fakültesi'nde Doktor nauk derecesini aldı.

Ekim 1959'dan Nisan 1972'ye kadar Leningrad Devlet Üniversitesi Matematik ve Mekanik Fakültesi'nde genç araştırmacı, ardından doçent (yöneylem araştırmasında) ve daha sonra kıdemli araştırmacı olarak çalıştı. Haziran 1972'den Temmuz 1984'e kadar Leningrad Devlet Üniversitesi İktisat Fakültesi'nde kıdemli araştırmacıydı. Temmuz 1984'ten Mart 1989'a kadar Fizik Enstitüsü'nde kıdemli bir araştırmacıydı ve Ekim 1989'dan 1991'de ölümüne kadar Leningrad Devlet Üniversitesi Matematik ve Mekanik Fakültesinde önde gelen bir araştırmacı olarak çalıştı.

Lev Alexandrovich Gordon ile evli ve iki oğlu vardı: Maxim (d. 1966) ve Gregory (d. 1974). St. Petersburg'da karşıdan karşıya geçerken öldürüldü.

Bibliyografya

  • Бондарева О.Н. Некоторые применения методов линейного программирования к теории кооперативных игр // Проблемы кибернетики. Выпуск 10. — М.: Государственное издательство физико-математической литературы, 1963. — p. 119—139.

translated as : Bondareva O. N. Some applications of linear programming to the theory of cooperative games // Selected Russian Papers in Game Theory 1959—1965. — Princeton: Princeton University Press, 1968. p. 79—114.

  • Бондарева О. Н. О теоретико-игровых моделях в экономике. — Л.: Издательство Ленинградского университета, 1974. — 38 с. — 6240 экз.
  • Бондарева О. Н. Конечные приближения для ядер и решений кооперативных игр Журнал вычислительной математики и математической физики. — 1976. — 16(3)624—633.
  • Bondareva O. N. Сходимость пространств с отношением и теоретико-игровые следствия Журнал вычислительной математики и математической физики. — 1978. — 10(1):84—92.
  • Bondareva O. N. Замечание к статье «Сходимость пространств с отношением и теоретико-игровые следствия» (письмо в редакцию) Журнал вычислительной математики и математической физики 1980. — 20(4)1078—1079.
  • Bondareva O. N, Кулаковская Т. Е., Наумова Н. И. Решение произвольной кооперативной игры четырех лиц // Вестник Ленинградского университета (Математика). — 1979. — 2(7):104—105.
  • Bondareva O. N. Развитие теоретико-игровых методов оптимизации в кооперативных играх и их применение к многокритериальным задачам // Современное состояние теории исследования операций. — Moscow: Наука, 1979. — p. 150—162.
  • Bondareva O. N Конечные приближения выбора на бесконечном множестве // Известия АН СССР. Серия «Техническая кибернетика». — 1987. 1:18—23.
  • Bondareva O. N. Domination, core and solution (A short survey of Russian results). Discussion Paper No. 185. IMW, University of Bielefeld, 1989.
  • Bondareva O. N. Revealed fuzzy preferences // Multiperson Decision Making Models Using Fuzzy Sets and Possibility Theory, ed. J. Kacprzyk and M. Fedrizzi. Dordrecht: Kluwer, 1990.
  • Bondareva O. N., Driessen T. S. H. "Extensive coverings and exact core bounds" Games and Economic Behavior — 1994. — v.6(2):212—219.

Kaynakça

  1. ^ Bondareva, Olga N. (1963). "Some applications of linear programming methods to the theory of cooperative games (Rusça)" (PDF). Problemy Kybernetiki. 10: 119-139. 20 Eylül 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 26 Ekim 2022. 
  • Гордон Л. А. Дом. — СПб.: Товарищество журнала «Нева», 1992. — 240 с. — 295 экз. — 5-87516-010-1
  • In memoriam Olga Bondareva (1937—1991) Games and Economic Behavior. — 1992. — 4(2):318—324.
  • Rosenmüller J. Obituary and Kulakovskaja T. E., Naumova N. I. Olga Nikolajevna Bondareva. 1937—1991 International Journal of Game Theory. — 1992. — Vol. 20(4):309—312.
  • Кукушкин Н. С., Меньшикова О. Р., Меньшиков И. С. Ольга Николаевна Бондарева (некролог) // Журнал вычислительной математики и математической физики. — 1992. — 32(6) 989—990. (в pdf-файле есть фотография)
  • Wooders M. "Bondareva, Olga (1937—1991)" The New Palgrave Dictionary of Economics. 2nd Edition. Eds. Steven N. Durlauf and Lawrence E. Blume. — Palgrave Macmillan, 2008. эл.версия

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Kumuklar</span> Türk etnik grubu

Kumuklar, veya Kumuk Türkleri, Dağıstan, Çeçenya ve Kuzey Osetya'nın yerlisi bir Türk halkıdır Kuzey Kafkasya'daki Türkler arasında en kalabalık olanlardır. 1930'lara kadar Kuzey Kafkasya halkları arasında Kumukça lingua franca olarak kullanılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Kazakça</span> Kazakistanın resmî dili olan Türk dili

Kazakça veya Kazak Türkçesi, Kıpçak öbeğine ait, Kazakistan'da konuşulan çağdaş Türk dillerinden biridir. Nogayca ve Kırgızcaya yakındır.

<span class="mw-page-title-main">Diaohi</span>

Diaohi veya Dayaeni, muhtemelen MÖ 12. yüzyılda, Bronz Çağı Çöküşü (Hitit) sonrası dönemde oluşmuş, Kuzeydoğu Anadolu bölgesinde bulunan kabileler birliğiydi. Burada yaşayan kabilelerin Kartveli dillerini veya Hurri dilini konuştukları tahmin edilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Brest-Litovsk Antlaşması</span>

Brest-Litovsk Antlaşması, 3 Mart 1918 tarihinde Rusya Sovyet Federatif Sosyalist Cumhuriyeti ile Alman İmparatorluğu, Avusturya-Macaristan İmparatorluğu, Osmanlı Devleti ve Bulgaristan Krallığı arasında imzalanmış, İttifak Devletleri'nin yenilmesi üzerine geçersiz kalmış bir barış antlaşmasıdır. Osmanlı Devleti'nin toprak kazandığı en son antlaşmadır.

<span class="mw-page-title-main">Çuvaşça</span> Türk dili

Çuvaşça, Rusya'nın orta kesiminde, Ural Dağları’nın batısında konuşulan çağdaş dönem Türki dillerden biridir. Türk dillerinin Ogur-Bolgar grubu öbeğinden varlığını korumuş tek dilidir. Çuvaşça, Çuvaşların anadili ve Çuvaşistan’ın resmî dilidir. Yaklaşık iki milyon kişi tarafından konuşulur. 2002 verilerine göre Çuvaşistan’da bu dili konuşan nüfusun % 92 etnik olarak Çuvaş, % 8’i ise başka etnik kökenlidir. Çuvaşça, okullarda eğitim dili olmasına ve medyada kullanılmasına karşın, Rusçanın yaygın kullanımından dolayı tehlike altında olan bir dildir.

Vuk Stefanović Karadžić tarafından hazırlanmış alfabedir. Sırp Alfabesi'nde her ses için bir harf oluşturulduğundan yazıldığı gibi okunur. Okunduğu gibi yazılır. Sırpça hem Latin hem de Kiril harfleriyle yazılabilir.

Dubo — Orta Asya'da eski zamanlarda yaşamış olan bir Türk boyu.

<span class="mw-page-title-main">Komice</span> Ural dili

Komice, Ural dil ailesinin Perm dillerine ait bir dildir. Komice, birkaç lehçeleri ile tek dil olarak veya Perm dillerinin iki kolundan birini oluşturan yakından ilgili diller grubu olarak kabul edilmektedir.

Leonid Potapov, Rus etnograf, Türkolog. Tarih bilimi doktoru, profesör. Altaylar, Şorlar, Hakaslar, Tıvalar ve Güney Sibirya'nın öteki toplumlarının tarih ve kültürleri üzerine çalışan bilim kişisi. Birçok ödülün sahibi.

Boris Serebrennikov – Ural-Altay ve Hint-Avrupa dilleri üzerinde çalışmış genel ve karşılaştırmalı dilbilimci. SSCB Bilimler Akademisi akademisyeni, Sovyet dilbilimci. Türk dilbilimci.

<span class="mw-page-title-main">Semyon Kojin</span> Rus sanatçı

Semyon Leonidoviç Kojin (Rusça: Семён Леони́дович Ко́жин, (11 Mart 1979, Moskova, Rusya – Rusya'nın önde gelen ressam.

Muhamet Hadisoviç Harrasov, Başkurt asıllı Rus fizikçi, matematik ve fizik doktoru, Başkurt Devlet Üniversitesi rektörü. Rusya (2008) ve Başkurdistan'ın Onursal Bilim Adamı (1997), Rusya Federasyonu Yüksek Öğretim Onursal Profesörü (2002), Rusya Federasyonu Eğitim Bakanlığı Onursal Üyesi (2003).

<span class="mw-page-title-main">Mihaylovskaya Caddesi</span>

Mihaylovskaya Caddesi, Sankt-Peterburg'un Merkez Bölgesi'nde yer alan sokak. Sanay Meydanı'ndan Nevski Bulvarı'na uzanır.

Viktor Nikolayeviç Kozlov, Rus klarnetçi ve müzik öğretmeni. Kirov Orkestrası sanatçısı olan Kozlov 9 Ağustos 1942'de Leningrad Kuşatması Şostakoviç'in 7. Senfonisi'nin Leningrad Galası'nda klarnet çalmıştır.

Georgi Panteleymonoviç Makogonenko,, SSCB Yazarlar Birliği üyesi, Rus edebiyat bilimci, filolog. İkinci Dünya Savaşı'nda Doğu Cephesi'nde, Finlandiya ile Sovyetler Birliği arasında cereyan eden Kış Savaşı'nda görev aldı. 1949'dan 1962'ye kadar Rus şair Olga Berggolts ile evliydi.

Küleç Camii, Kırım Hanlığı sırasında inşa edilmiş bir camidir. Caminin yukarı kesimlerinde, Çürük Nehir vadisinin üzerindeki aynı adı taşıyan köyde Aziz Ahmed Efendi'nin mezarı bulunmaktadır. Cami ile birlikte bir medrese de inşa edildi. Cami kompleksinin ilk yazılı kayıtları 17. yüzyıla kadar uzanmaktadır, ancak araştırmacılar yapım zamanının daha erken bir döneme, muhtemelen 15.-16. yüzyıllara kadar tarihlenebileceğine inanmaktadır. Kırım'da Sovyetler Birliği'nin kurulmasından sonra cami kapatıldı ve 1950'lerin başında cami kompleksi tamamen yıkıldı.

Anna İvanovna Boltunova (Amiranaşvili), Karadeniz bölgesindeki epigrafiler üzerinde uzmanlaşmış Sovyet arkeolog. Ana araştırma alanı, Doğu ve Kuzey Karadeniz bölgelerindeki Yunan yazıtlarının incelenmesiydi. Ayrıca Bosporos Krallığı üzerine makaleler yazdı.

Sergei Grigorievich Klyashtorny - Belarus kökenli Sovyet ve Rus doğubilimcisi. Tarih bilimleri doktoru, profesör.

<span class="mw-page-title-main">Zelimhan Guşmazukayev</span>

Zelimhan "Haraçoyn" Guşmazukayev — Çeçen abrek ve sosyal kabadayı. Çeçenlerin ulusal kahramanlarındandır.